puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:253/329)

Jogurtowe placuszki z pieczonymi jagodami i malinami 170

Smak wakacji na niedzielnym talerzu! Jako mała dziewczynka uwielbiałam nadbałtyckie jagodzianki sprzedawane na plaży :) Puszyste, słodkie, posypane cukrem pudrem i wypełnione soczystymi jagodami brudzącymi zęby... dlaczego nie spróbować odtworzyć tego smaku w domu, na niedzielne śniadanie? :) Oto i one. Placuszki z pieczonymi owocami w środku. U mnie są to malinki i jagody, które cudownie smakują w towarzystwie owsianych(...)pieczenia Dodatkowo : jogurt naturalny, fistaszki, jagody Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Delikatnie wmieszać owoce. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami 430

masa nie opadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić(...)mieszając. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Wstawić do lodówki lub zamrażarki (będzie szybciej) do stężenia (niecała 1h). Po wyjęciu ubić masę (masa zjaśnieje, stanie się puszysta, gdy jest zbyt gęsta można dodać trichę śmietanki). Można dodać do smaku nieco rumu lub innego alkoholu. Masa jest gotowa do przełożenia. Poncz 1 szklanka kawy rozpuszczalnej

coolinarnastrefa.blogspot.com
KREM ORZECHOWY 96

pewnego dnia sama go zrobię. Tort orzechowy z tym kremem to niebo w gębie :). Przepis nie jest trudny. Niestety krem wychodzi luźny i przed nałożeniem go na biszkopt lub ciasto koniecznie trzeba go schłodzić w lodówce. W przeciwnym wypadku krem wypłynie pod ciężarem biszkoptu i drugiej warstwy kremu. Polecam do kremu orzechowego mus śliwkowy (jako drugie przełożenie) lub powidła! Składniki(...)mielone orzechy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok 10 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy masę. Masło ucieramy mikserem, aż będzie jasne i puszyste – min. 10 minut. Do utartego masła dodajemy ostudzoną masę orzechową. Miksujemy całość tylko do połączenia się składników. Krem orzechowy wyjdzie luźny (nie zwarzony). Wkładamy go do lodówki

Słodki Pomysł
Rolada mięsno-serowa 266

tartej, dwie łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę, posiekany szczypiorek i startą marchewkę. Wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy – najlepiej wyrobić dłonią. Po upieczeniu ciasto serowe wyciągamy i lekko studzimy (powinno być jeszcze ciepłe, ale nie bardzo gorące). Odwracamy, kładąc roladę na bawełnianą ściereczkę lub nowy kawałek papieru i delikatnie zrywamy papier do pieczenia. Rozkładamy

Poezja smaku
Bułki na hamburgery - idealne! 279

Jeżeli macie ochotę na hamburgery - obowiązkowo musicie przygotować domowe bułki hamburgerowe. Są puszyste, miękkie i słodkie. Idealnie będą smakować na śniadanie lub jako baza do domowych fast food-ów. Ponadto poniższe bułki są łatwe i tanie w przygotowaniu.  Składniki na 8 bułeczek: 400 g mąki pszennej  1 szklanka mleka 15 g świeżych drożdży 2 łyżki masła(...)kilka minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić jajko i wlać podrośnięte drożdże oraz masło. Za pomocą miksera bądź ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Masa będzie lekko się kleić, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki po upieczeniu będą twarde. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podwojenia masy

Ugotować
Precle najlepsze, na słodko, Cioci Ann 110

dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Delikatnie przestudzić. Mąkę, sól i cukier umieścić w misce. Dodać mleko z masłem i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto na stolnicy (w razie konieczności podsypać mąką). Uformować z ciasta kulkę i wsadzić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia ilości

CookYourself
Ciasto z jagodami 124

puszystą masę Do utartej masy jajecznej dodać stopniowo mąkę z proszkiem, dokładnie utrzeć razem Na końcu dodawać po łyżce oleju i wyrobić raz jeszcze Przelać do natłuszczonej formy ( u mnie o średnicy 22 cm ), posypać umytymi i dokładnie osączonymi jagodami, piec około 35 min. w temp. 190*C Przepis znalazłam u Ivki . Ona upiekła takie ciasto z truskawkami

Proste Potrawy
Wiekanocne zajączki 168

puszyste I polecam Wam je gorąco :).  Składniki: 500 ml mleka 125 ml oliwy 110 gr cukru 2 jajka 2 łyżeczki soli 2 łyżki suchych drożdzy 800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba) 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli

Smaki Edyty
PYSZNE PĄCZKI Z MARMOLADĄ + FILMIK 145

miseczce wymieszać z częścią, ciepłego mleka.  Do misy robota wlewamy jajka, rozpuszczony tłuszcz, mleko, wymieszane drożdże, alkohol, wsypujemy cukry i chwilkę miksujemy. Następnie partiami wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdyby było za rzadkie dosypujemy jeszcze 1/2 szklankę mąki, ciasto nie może być ani za luźne ani za gęste. Po wyrobieniu nakrywamy je ściereczką i odkładamy na 30 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ – FIT, BEZ CUKRU, BEZ MĄKI 417

genialne ciacho, które totalnie podbiło serca domowników. Ciacho jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Zamiast mąki wykorzystałam płatki owsiane, zamiast cukru – banany i daktyle. Dzieki takim zamiennikom ciasto jest świetnym pomysłem dla osób na diecie albo osób z alergiami pokarmowymi. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI: ( tortownica 18-20 cm ) * cukinia – ok. 250 g * płatki(...)zmielone na mąkę mieszamy z proszkiem d pieczenia i kakao. Banany miksujemy z daktylami i masłem orzechowym, dodajemy do płatków owsianych, a następnie wrzucamy cukinię. Jajka ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy do pozostałych składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy. Pieczmy ok. 35 minut w 180C. Studzimy i zajadamy! Smacznego!   Wpis powstał we współpracy

Ostra na Słodko
Tort Rafaello z truskawkami 224

Jeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam.  Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam!   Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki(...)cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka  oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną.  Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.  Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe.  Do niego dodajemy

Pyszności Słodkości
Muffinki z budyniem 143

Muffinki z budyniem... Lekko chrupiące z zewnątrz, w środku puszyste i wilgotne i do tego jeszcze to nadzienie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc kiedy przychodzi ochota na słodkie, warto zakasać rękawy. Jak już raz je zrobiłam, to wysyłali mnie do kuchni codziennie. Są naprawdę bardzo smaczne. Składniki na ok. 12 sztuk: 300 g mąki 1 łyżeczka sody(...)Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej ( wystarczy widelcem, nie potrzeba miksera). Później do suchych składników przelać mokre i wymieszać. Do foremek włożyć ok 1 cm ciasta na to po kopiastej łyżeczce budyniu, pokryć resztą ciasta... Piec 25-30 minut w 190 stopniach. Można przyrządzić też domowy budyń waniliowy: litr mleka 20 dkg cukru laska wanilii

Pelusiowa Kuchnia
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 145

kroić go na kromki lub odrywać bułeczki. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i dżemem lub miodem. Mama kiedyś piekła taki chlebek na Śniadanie Wielkanocne. Polecam!!! Składniki na wielkanocny chlebek maślany (puszystą chałkę, siedmioraczki):   na formę o wymiarach 12 x 32-35 cm ZACZYN: 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA(...)ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość.     Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Tort Rafaello z truskawkami 594

Jeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam i do tego w wykonaniu mojej córki i jej koleżanki Małgosi. Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego(...)cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe. Do niego dodajemy wiórki kokosowe

Salonik smaków
Churros 128

jedno po drugim, miksujemy dokładnie za każdym razem jak dodamy jajko. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Do  rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC,  smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy(...)ekstraktem waniliowym zagotowujemy. Zmniejszamy ogień pod garnuszkiem, dodajemy roztarte kakao z mąką, mieszamy dość intensywnie, by nie powstały w sosie grudki. Całość zagotowujemy. Żółtka ubijamy z  cukrem na puszystą, jasną masę, dodajemy do gorącego kakao, mieszamy delikatnie. Garnuszek z sosem zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do połączenia składników. Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania