puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:255/329)

Bułeczki do Hamburgerów, Burgerów 162

Przepis na idealne bułeczki do burgerów według Marthy Stewart . Puszyste, delikatne i przepyszne. Mimo, że w porównaniu do kupionych w sklepie należy im odrobinę czasu poświecić, to z pewnością warto i nie pożałujemy tej decyzji. Polecam.Bułeczki do Hamburgerów, Burgerów - Składniki:170 ml ciepłej wody100 g mleka w proszku2 szklanki mąki pszennej8 g świeżych drożdży2(...)wodą, masłem i cukrem. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.Dodać szklankę mąki, jajko, sól i i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą część mąki i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez minimum 5 minut. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.Po tym czasie podzielić ciasto na ok 10 części, uformować z nich kule i lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia

Słodka Strona
Sernik kokosowy na jogurcie greckim 163

postaci płynnej, miksujemy całość na gładką masę i przekładamy do tortownicy, lekko dociskając.        Jogurt, ricottę, cukier i mąkę miksujemy ze sobą. Jajka rozbełtujemy na puszystą masę, mieszamy ręcznie z serem i wiórkami kokosowymi, wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy przez 1,5 godziny w 175 stopniach (+miseczka wody na dolną półkę piekarnika(...)godziny przez wyjęciem sernika z piekarnika wylewamy odpowiednio wcześniej przygotowany wierzch: wiórki kokosowe prażymy na patelni, a następnie łączymy z rozbełtanymi jajkami i śmietaną. Być może będzie trzeba podpiec ciasto odrobinę dłużej niż przepisowe 1,5 godziny, zależy jak wysoką macie blachę. Za oknem już w sumie wiosna, jakoś tak pozytywnie bardzo bardzo

sama złodycz
Wspaniały Sernik z Kremem i Czekoladą 416

ciasto pokruszyłam na ser). Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie w formie, najlepiej przez całą noc. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru gorzka kuwertura Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu. Wykładamy

Made By Mom And Son
Ciasteczka marchewkowe - carrot cakes 220

Rewelacyjne ciasteczka marchewkowe- proste, puszyste, lekkie, pyszne I uzelażniające. Do niedzielnej kawy jak znalazł. Polecam .Mniam, mnia... Zaczynamy : Składniki: 1,5 szkl cukru brązowego 4 jajka 1,5 szkl oleju 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl startej marchwi- 3-4 szt garść rodzynek Wykonanie: Cukier, jajka I oliwę- ubijamy mikserem. Dodajemy proszek(...)pieczenia. Miksujemy. Następnie make. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy marchew I rodzynki , mieszamy łyżkką do całkowitego połączenia Porcjami za pomocą łyżki wykładamy do formy mufinowej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C około 20-25 min- lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wykładamy do ostudzenia. Do mufinów dodałam masę marcepanową. Składniki: 200 ml śmietany

Smaki Edyty
Pączki na tłusty czwartek puszyste i delikatne 277

mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto Salceson 462

lubił i czasem dalej zjada, czyli dalej lubi mój tato. Może to ja jestem wybredna i się nie znam, ale dla mnie porywająco i smacznie taki salceson nie wygląda. Ciasto za to smaczne jest, nawet bardzo, z jabłkami i orzechami. Przepis miałam od dawna zapisany w zeszycie, nie chciało mi się nie wiem jak kombinować i w końcu przyszła kolej(...)sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka pokrojonych orzechów Jabłka obieramy, kroimy w mniejszą kostkę. Orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. W misce miksujemy jajka (razem białka i żółtka)na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier trzcinowy. Wlewamy olej i dodajemy jogurt. Miksujemy na mniejszych obrotach. W misce mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy

kruche babeczki
Placuszki z ricotty z bananami 172

Bardzo puszyste, waniliowe placuszki z serka ricotta z bananami (Śniadanie jednoosobowe- 10 placuszków) Jest to moja ulubiona wersja placuszków. Mam wrażenie, że ricotta została do nich stworzona. Wcześniej pokazywałam wam wersję tego przepisu z grillowaną gruszką i miodem- TUTAJ , a teraz postanowiłam zaprezentować wam wersję z bananami. Składniki: 125 g serka ricotta 50 ml mleka jajko (osobno białko(...)łączymy w misce z mlekiem, żółtkiem, mąką, sodą, szczyptą soli, wanilią i słodzikiem. Białko przekładamy do osobnej miski i ubijamy na sztywno, po czym delikatnie łyżką dodajemy do reszty ciasta. Banana kroimy w plasterki. Placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu (jedna łyżka ciasta na jeden placuszek). Na środku placuszka układamy plasterki banana i przewracamy na drugą stronę. Usmażone placuszki przekładamy

Moja Micha
Pancakes – prosty przepis na amerykańskie naleśniki 142

pancakes to nic innego jak zwykłe naleśniki z cukrem i proszkiem do pieczenia. Na wielu blogach i stronach internetowych ludzie prześcigają się jak skomplikować przepis na te puszyste naleśniki. Może dodanie maślanki, albo wymieszanie proszku do pieczenia z sodą zmienia ich smak, jednak rzadko jemy je same, najczęściej polewamy je sosami, dodajemy owoce, czy bitą śmietanę, więc(...)orientacyjne, nam tak wychodzi, ale musicie pamiętać, że każde naleśniki zależą od wielu rzeczy, od mąki, czy patelni na jakiej smażymy, więc ciężko aby proporcje zawsze zachować takie same. Ciasto musi być troszkę gęściejsze niż na naleśniki, czyli gęściejsze od gęstej śmietany, ale takie żeby bez problemu się rozlewało na patelni. Jeżeli ciasto nie jest odpowiednie dodajemy trochę mleka

KasiaiKrzysiu.pl
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 824

domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!I tak samo smakuje!Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy!Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE!Polecam!SKŁADNIKI :( tortownica 16 cm )BISZKOPT :* jajko – 2 szt* cukier – 1/3 szkl* mąka pszenna(...)czekolada deserowa – 50 g* ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem.Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Szybko , ale delikatnie mieszamy , a następnie wylewamy do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy

Ostra na Słodko
Ciasteczka miodowo - cytrynowe 222

Ciasteczka miodowo - cytrynowe...Delikatne, puszyste, świąteczne.O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku.I aromacie skórki cytrynowej.Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia! Składniki:300 g miodu;100 g masła;150 g białego cukru;1/4 łyżeczki imbiru;3 łyżeczki startej skórki z cytryny;1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków;1/4 łyżeczki cynamonu;750 g mąki pszennej;1/2 płaskiej łyżeczki soli;2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)sodę, sól i przyprawy (imbir, goździki, cynamon, skórkę z cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego).Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego).Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.Gotowe

Gospodyni Miejska
MLECZNE DROŻDŻÓWKI 111

odstawiamy na 10 minut 3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy. 4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). 5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h do podwojenia objętości

Marcepanowa kuchnia
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 168

włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”, a k ażdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Te z regionu jeziora Como mają chrupiącą skórkę, są miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo różne – począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często(...)takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji ok. 100%mąki, 44% wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach

Ostra na Słodko
Zbuntowany Łabędź 6131

olej, krótko wymieszać mikserem. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem i cynamonem mieszamy delikatnie ale dokładnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 2 czerstwe bułki wrocławskie 3 szklanki(...)skórkę z cytryny i wyciśnięty sok  Gotujemy na małym ogniu przez 5 min aż masa zgęstnieje, często mieszamy,aby nie przypaliła się. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy kokosowej cały czas ucierając do dokładnego połączenia się składników. Składniki na posypkę kokosową: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka

kgwjanczewo
Ciasto czekoladowe na białkach 616

puszystą masę Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier, później masę maślano- czekoladową - wymieszać łyżką Mąkę, proszek i kakao połączyć, przesiać i dodawać stopniowo do białek z czekoladą Ja mieszałam wszystko ostrożnie łyżką, by piana nie opadła. Przelałam do foremki o średnicy 23 cm. Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni C około 30- 40 min. , sprawdzać patyczkiem. Ciasto

Proste Potrawy
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 248

ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany. Polecam zarówno na śniadanie jak i na słodki obiad lub kolację. Są bardzo szybkie, a efekt murowany :) Placuszki zawsze wychodzą pyszne i puszyste

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania