łyżką mąki i szczyptą soli. Odstawiamy na 30 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Masło rozpuszczamy. Do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę, cukier,pozostałe mleko oraz masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ostawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat wielkości ok 40 x 30 cm. Smarujemy dżemem truskawkowym Łowicz. Zwijamy w rulon
Lena Gotujegusta moich czytelników, dietetyczne batoniki Bounty cieszą się ogromną popularnością i wciąż zajmują pierwsze miejsce wśród najpopularniejszych przepisów. Dziś zapraszam na omleta, który zawiera wszystko co najlepsze. Jest niezwykle puszysty - pieczemy go tylko 10 minut. Na wierzchu znajduje się twarożek kokosowy, a całość polana jest dietetycznym sosem czekoladowym. Będziecie zachwyceni :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej(...)agawy 1 łyżeczka wody Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem (niekoniecznie) i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę (5 min na każdej stronie). Przełożyć na talerz. Na omlet nałożyć serek (zmiksowany jogurt,wiórki i twarożek) - rozsmarować
Chocolate Muffin Blogtakich jak tu ). Lukier przekładamy do woreczka strunowego i malujemy oczy na Oreo, czarne źrenice malujemy rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń (może być prosto z lodówki) i dalej miksujemy. Oreo wkładamy do worka i rozgniatamy wałkiem (można też rozmiksować je w blenderze na proszek(...)warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów. Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu). Tort pokryty pierwszą warstwą kremu wkładamy na 10 – 15 minut do zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Przyklejamy Oreo
CiastkozercyJest to bardzo delikatny i puszysty chlebek. Można robić na słodko lub na słono. Dziś my zrobimy na słono, jako dodatek do oliwy z oliwek, sosów lub marmolady.Taki umaczany smakuje najlepiej. Będziesz zachwycona/y.Do 80 g ciepłego mleka 3,2%(niecałe pół szklanki) dodajemy 1łyżkę miodu lub cukru, oraz 30 g drożdży. Wszystko razem mieszamy. Teraz dodajemy 4 jaja(...)mąki. Wszystko razem wyrabiamy. Na początku jest bardzo kleiste,i niewygodne w wyrabianiu, ale po jakimś czasie składniki się ładnie połączą (ręcznie ok.20 min.) Ciasto powinno być bardzo miękkie i lekko klejące.Już wyrobione ciasto zostawiamy w lekko naoliwionej misce, przykrywamy zwilżoną ściereczką na ok.30-40 min.,powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbijamy ręką i dzielimy
Pasje JolkiPrzygotowanie : Miękkie masło ubić w mikserze na puszystą masę, w trakcie dodawać cukier Wbić jajko i ponownie zmiksować na jednolitą masę Dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia W następnej kolejności dodawać ciągle miksując : sól, cynamon oraz kakao Wlać mleko - ubijając wszystko doskonale Papilotki włożyć do blaszanej foremki i wlać ciasto do 3/4 wysokości Piec w piekarniku
Proste Potrawytrzy równe części. Pierwszą warstwę na cieście stanowi dżem a drugą krem budyniowy. Po przełożeniu tortu przekrawamy do na pół i odwracamy do siebie bokami - tak aby wyglądał na skrzydła motyla. Przepis na bitą śmietanę: Mocno schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy śmietan fixy, cukier i miksujemy do uzyskania puszystej bitej śmietany. Pokrywamy nią nasz tort zostawiając
Emcia Pichcirosną bardzo ładnie, ale jeszcze nigdy ciasto nie wylało mi się poza brzegi foremek. Pieczemy je ok. 25 min. w 180 stopniach Celsjusza. Przed wyciągnięciem, chwilę studzimy w wyłączonym piekarniku, a dopiero po ok. 10 min. wyjmujemy je na kratkę. Dzięki temu muffiny nie opadają, w środku są delikatne i puszyste, a z wierzchu delikatnie chrupiące. Dla mnie
Ratunku obiadkurkumy Masło ucieramy na puszystą masę, dosypujemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy po jednym jajku, dorzucamy też proszek do pieczenia i odrobinę kurkumy, która nada babce piękny, intensywnie żółty kolor. Cytrynę wyparzamy, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok, które przekładamy do ciasta. Całość doprawiamy 3 łyżkami lawendy, co przełoży
sama złodyczinnymi blogerami postanowiłem wziąć udział w wyzwaniu blogowym pod hasłem przypomnij komuś ważnemu jak bardzo Ci na nim zależy.Zrób coś nieoczekiwanego: 18 maja upiecz dla tej osoby ciasto. Ja upiekłem dla Ady babeczki Red Velvet z przepisu: 180g margaryny Kasi 2 duże jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka soli 400g (2 ½ kubka) mąki pszennej uniwersalnej 315g (1 ½ kubka(...)Sposób przygotowania1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.4. Odmierzyć
cookplDoskonale wiem, że tak jak i ja nigdy nie tracicie ochoty na nowe serniki ! Wręcz przeciwnie – każdy nowy, który pojawi się na blogu robi niesamowitą
Ostra na SłodkoSkładniki na dużą blachę: 1200 g zmielonego twarogu (u mnie dwa opakowania twarogu sernikowego President po 500g i 1 kostka twarogu 200g) 125 g masła 1
w mojej kuchnirazem mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem. Następnie dolewamy olej oraz mleko. Całość miksujemy chwilę na najniższych obrotach. Do miski z płynnymi składnikami wsypujemy suche. Ciasto mieszamy łyżką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy masę (do 3/4 wysokości). Babeczki wkładamy do nagrzanego do 170-175 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy(...)uchylonym piekarniku i dopiero je wyciągnąć. Wystudzić i przygotować do udekorowania kremem. Krem różany: Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier ucieramy do otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. Następnie dodajemy wodę różaną, 2 łyżki śmietanki 30% i miksujemy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. W razie potrzeby można dodać odrobinę śmietanki lub mleka. Jeśli
Słodkie okruszkiczekolady. Czekolada została mi jeszcze ze świąt (tak tak nadmiar czekolady nadal w użytkowaniu). Dlatego gdy zobaczyłam, że banany zaczynają już za bardzo dojrzewać pozwoliłam im na to. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, tylko zawsze wychodzi mi lekki zakalec... Robiłam już drugi raz, myśląc że będzie lepiej. Nie jest, więc już wklejam co mam. Co prawda przepyszne więc uwaga(...)greckiego naturalnego 200 g mąki 1,5 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 100 g czekolady Przygotowanie: banany rozgnieć widelcem na papkę masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę - na Thermomix - załóż motylek i mieszaj czas 45 s/obr 4 do masy dodaj po jednym jajku nadal mieszając - TM do naczynia miksującego dodaj jaja i mieszaj czas
Gotowanie z pasjąwśród gości swoją formą – wystarczy zwinąć kilka cienkich plasterków kaki i powstaną słodkie, pomarańczowe róże Babeczki są bezglutenowe, bez cukru i bez sztucznych barwników (co w przypadku kolorowych ciast jest dość ważną kwestią), czyli… Zdrowe, tak po prostu Sam jęczmień nie wpływa na smak negatywnie, jest jedynie lekko wyczuwalny. Polecam na poprawę humoru w ponury dzień Zielone babeczki(...)młodego jęczmienia 1 opakowanie budyniu jaglanego z wanilią 400 ml dowolnego mleka + 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu owoc kaki do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na puszystą pianę, dodać ksylitol lub erytrytol i nadal ubijać. Dodawać po jednym jajku, nadal ubijając całość. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i jęczmieniem. Przesiać do ubitej masy jajecznej
Fitkotswoje usprawiedliwienie dodam, że nie jemy ich za często, i że już niedługo na blogu pojawi się pieczywo na zakwasie. Tymczasem z okazji pierwszej środy listopada zapraszam na baaaardzo puszyste bułeczki. Dla tych,którzy wolą razowe pieczywo polecam: Bułki pszenne z pełnego ziarna Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem Składniki na 12 bułek: 24 g świeżych drożdży (ewentualnie(...)łyżki mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, mleko i jajko. Wyrobić ciasto. Na koniec w ciasto wgnieść miękkie masło. Jeszcze raz mocno zagnieść. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość (około godziny). Po tym czasie
Pełny talerzpokroić w dość drobną kostkę, zezłocić na 20 g masła. Pozostałe masło rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć.Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę.Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkimi krokami zbliżają się "walentynki" nasuwa się pytanie jaka jest miłość. Słodka, ostra, z nutą fantazji z odrobiną pieprzyku .... można było by tak pisać i
Basia w kuchnipieczenia4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach. Krem I:½ litra mleka1/2 szklanki cukru1(...)cukrem , cukrem waniliowym i żółtkiem. Pozostałe mleko zagotować. Do mleka wlać przygotowaną masę cały czas mieszając, zaczekać chwilę aż zagotuje się i zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo ugotowany wcześniej budyń i utrzeć do gładkości. Krem II:1 budyń czekoladowy z cukrem350 ml mleka125 g masła roślinnego1 czekolada mlecznaNa mleku ugotować budyń, przestudzić. Czekoladę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamogłam się powstrzymać, by nie upiec jakiegoś romantycznego ciacha, z orzechami włoskimi - które u eM. spadają z drzewa coraz częściej :) Przepis znaleziony tu, z moimi modyfikacjami. Polecam! Wychodzi cudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy. Cudo :) "Składniki:200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)piekarnika na około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich. Smacznego!P.S. Zachęcam do udziału w konkursie, więcej szczegółów o tu :) Miłosnego dnia
Słodkie Przyjemności