puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:241/329)

Sernik brownie z żurawiną 215

Grudzień wita nas deszczem ze śniegiem i wiatrem, więc trzeba go jakoś sobie umilić. Dziś mam dla Was delikatny sernik z żurawiną,  na czekoladowym spodzie

Cynamonowe szczęście
Babeczki czekoladowe z ganache 308

Czekoladowe babeczki (cupcakes) z kremem czekoladowym. Małe pyszności na poprawę nastroju Składniki na 8-9 babeczek:Babeczki:90 g masła1/2 szklanki cukru pudru1/2 szklanki mąki1 tabliczka

Oryginalny smak
Ciasto 3-bit bez pieczenia 3051

robi się bardzo prosto – kupujemy mleko skondensowane (ugotowane lub nie), furę herbatników, masło, śmietanę kremówkę, budynie i składamy w całość! W zamian otrzymujemy dużą blachę bardzo słodkiej przyjemności. Ciasto 3-bit bez pieczenia: 4 opakowania herbatników po 200 g (razem 700-800 g) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (520 g) 2 budynie waniliowe bez cukru(...)dwoma (lub trzema – wg smaku) łyżkami cukru waniliowego. Masę budyniową wlewamy na gotujące mleko i energicznie mieszamy. Gdy zgęstnieje odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy, aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami (jeśli używamy żelatyny, należy ją rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z ubitą

Poezja smaku
Błyskawiczne kokosanki 281

Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowy tort z burbonem 186

cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika(...)odstawić do lekkiego ostygnięcia. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ostudzone składniki z kąpieli wodnej i energicznym ruchem wszystko łączymy ze sobą, tak aby powstała puszysta masa. beza czekoladowa białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i powili dodajemy cukier, na sam koniec dodajemy przesiane kakao i beze mieszamy już silikonową łopatką. Bezę rozkładamy na blasze

Niezły Młynek
Sernik z musem czekoladowym 160

okazji Dnia Mamy wszystkim Mamom składam najserdeczniejsze życzenia. Z tej okazji dla swojej Mamy przygotowałam sernik z musem czekoladowym. Pyszne połączenie wilgotnego i zwartego sernika z lekkim i puszystym musem czekoladowym. Do musu można użyć czekolady gorzkiej i mlecznej pół na pół. Przepis z najlepszej strony z wypiekami Moje Wypieki . Polecam!   Sernik z musem czekoladowym   Składniki(...)drobnego cukru do wypieków 3 jajka 100ml kremówki 30 lub 36% 3 łyżki wody 30g masła łyżka likieru kawowego   Dodatkowo: wiórki czekoladowe do dekoracji   Wykonanie: Spód: ciasta miksujemy blenderem na proszek, dodajemy masło i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy masę herbatnikową i dobrze uciskamy rękami. Masę schładzamy

Smak mojej kuchni
Eklerki, ptysie i inne "dziwolągi" :) 237

przełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut u 200*C. Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem(...)mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na gotująco się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Ciastka przetnij

Kulinarna (nie)codzienność
Puszyste chrusty / faworki 242

dodać sól i wymieszać. Dodać masło, żółtka, śmietanę i spirytus, wyrobić dokładnie rękami. Ciasto odłożyć na pół godziny. W garnku roztopić smalec. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Z ciasta wycinać prostokąty i na środku każdego wycinać dziurkę. Przeciągać jeden z końców przez otwór. Chrusty smażyć z obydwu stron na złoty kolor i odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym(...)url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('b839ab99a26dbe56165f30f242fb5369').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: przepis na miękkie i puszyste faworki puszyste faworki chrusty puszyste chrustypuszyste puszyste chrusty puszyste faworki na smalcu The post Puszyste chrusty / faworki appeared first

dom-agi.pl
Sposób na smętne jabłka 162

moje najśmielsze oczekiwania. Rum jest dość mocno wyczuwalny (całe 125 mililitrów!) i nadaje całości specyficznego aromatu. Niezwykle wilgotne dzięki ogromnej ilości jabłek - ledwo udało mi się je wymieszać z ciastem - ale nie zakalcowate. Wyborne! Smakowało wszystkim, i zniknęło w ciągu jednego popołudnia! Polecam - naprawdę warte spróbowania. A podczas pieczenia po domu rozchodzi się taki jakby świąteczny zapach...Wczoraj też piekłam(...)drobnymi lukami w wiedzy podstawowej (jak wsypiesz od razu całą mąkę, to opadnie; nie otwieraj piekarnika! Opadnie!), to i tak poszło nam całkiem nieźle, a biszkopt jest ogromny i puszysty. Po południu będziemy zmieniać go w tort - mam nadzieję, że z tak samo dobrymi efektami.Póki co - szarlotka być może hiszpańska.Szarlotka hiszpańskaSkładniki:(na tortownicę o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bodil. I ciasto z czerwonym winem 172

wyjątkowe. Cynamon to taka delikatna, świąteczna nuta. I choć nie ma tu ani grama czekolady, ciasto zaspokoi pragnienia największych czekoholików. Znalazłam je na stronie Smitten kitchen. Choć ciasto po 30 minutach pieczenia wydawało mi się ciągle surowe w środku, wyciągnęłam je z piekarnika - bałam się je przesuszyć. Coś mi mówiło, że akurat tego lepiej nie dopiec... Dzięki temu(...)jajko1 żółtko180 ml czerwonego wina1 łyżeczka ekstraktu z wanilii135 g mąki pszennej40 g kakao1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonuMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gofry 219

głowy. Pyszne, puszyste gofry, to jest to. Mój przepis pochodzi od pewnej Pani, która sprzedawała gofry i była tak miła, że mi go podała. Jak się później okazało jej przepis nie różni się za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy

Ratunku obiad
Tort bounty z truskawkami DLA TATY 436

schłodzeniu da się go nawet kroić. Przepis na mój budyń jaglany na pewno już niedługo, bo pokombinuję z innymi smakami. Początkowo chciałam dodać taki owocowy budyń do tego ciasta, jednak pomyliłam proporcje i dałam za dużo truskawek. Był zbyt lejący także po ostudzeniu. Jednak na deser w sam raz z brzegami truskawek, które zostały z dekoracji tortu. Co do masy(...)kilka minut. Gorącą kaszę przełóż do miski i bardzo dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Trwa to dobrych kilka minut. Odstaw do przestudzenia. Bardzo miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę. Będzie go jakieś dwa razy więcej. Partiami dodawaj zimny budyń jaglany, cały czas miksując. Masa pozostanie lekko grudkowata, więc weź ponownie blender i zmiksuj nim do gładkości

Anioszek w kuchni
Puszyste placki śniadaniowe 168

masło, żółtka i mleko, w trzecim ubijamy białka wraz z odrobiną soli na sztywną pianę. Najpierw łączymy ze sobą mąkę z proszkiem i masło z żółtkami i mlekiem. Kiedy ciasto jest już jednolite, dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Smażymy jak omlety na malutkiej patelni, której dno nie będzie przywierało. Moja propozycja podania to krem czekoladowy Terravita plus maliny i cukier

MamaOskarka
Orzechowe słoneczka 140

ciasto. Białka ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki. Ciasto podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm). Z ciasta wycinamy małe kółeczka (ja użyłam kieliszka do wódki) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy lukrem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160° (z termoobiegiem(...)garnku z gotującą się wodą, zmniejszamy ogień do minimum i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż zbieleje, kilkukrotnie zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i bardzo ciepła. Gotową pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). W drugiej misce ucieramy do białości masło i dodajemy do niego powoli wystudzoną masę jajeczną

PatiGotuje
Kluski na parze ze śliwkami 195

pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej

Ala piecze i gotuje