Cieniutkie naleśniki z aromatem cytryny i przyjemnymi dla oka nasionkami niebieskiego maku, wypełnione puszystym serkiem z bitą śmietaną będą doskonałym deserem, ale również słodką wersją drugiego dania. Danie obficie oprószam krwistoczerwonymi pestkami owocu granatu, który często nazywany jest owocem życia i powinien na stałe zagościł w naszym codziennym jadłospisie, nie tylko dla smacznego soku, ale ze względu(...)czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych. Składniki na ok 8 szt Czas przygotowania: 40 min Ciasto 120 g mąki pszennej 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli 3 łyżki maku (niemielonego) otarta skórka z 1/2 cytryny
Słodki KompromisPuszysty omlet czekoladowy podany z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i domową granolą . Szybkie i zdrowe śniadanie na bogato :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo : jogurt naturalny wiórki kokosowe domowa granola lub ulubione muesli Rozgrzać patelnię. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę, gdy będzie(...)odpowiednio ubita (nie wypływa z miski po odwróceniu). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, przykryć i zmniejszyć ogień. Piec, aż wierzch będzie lekko upieczony, przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet podajemy z jogurtem naturalnym, posypujemy wiórkami kokosowymi i granolą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprzesianej mąki z dodatkiem cukru, soli, i całych jajek. Zagniatając, stopniowo dolewałam ciepłe mleko. Dolałam tyle, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam brzegi. Gotowe pierogi wkładałam do wrzącej wody. Poczekałam(...)garnka za dużo. Ale i tak się ugotowały, mimo, że było im trochę ciasno. Pierożki podałam posypane cukrem i polane gęstą śmietaną (można jogurtem). Wyszły przepyszne, delikatne, puszyste i mięciutkie. Dziękuję za przepis, następne też takie zrobię. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Pierogi drożdżowe gotowane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoKolorowa alternatywa dla tradycyjnej babki Wielkanocnej. Babka pięknie się prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania.Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki:250 g masła6 jajek1,5 szklanki cukru0,5 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowykisiel wiśniowy/truskawkowykisiel cytrynowy(...)opcjonalnie)łyżka kakao0,5 szklanki makucukier puder (do posypania)Kolorowa Babka Wielkanocna - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami cukier oraz cukier waniliowy. Później wlewamy olej, a następnie (już nie miksując) dodajemy przesianą mąkę
Słodka Stronabarwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać jajko i ubijać dalej
Bernika - moj kulinarny pamietnikuznania Wykonanie: Białka - ubijamy, na sztywną pianę. Odkładamy do lodówki. Żółtka , cukier, masło I mąkę ziemniaczaną - ubijamy na puszysta masę Do masy żółtkowej dodajemy powoli ser, caly czas ubijajac . Łączymy masę z serem. Białka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewnianą łyzka, aż do połączenia skladników. Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia
Smaki Edytyłyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier wanilinowy) 1 łyżka kakao Dodatki: 120 g biszkoptów ew. kawa lub likier kawowy do nasączenia biszkoptu lub dżem z czarnych porzeczek (ale to opcje ciasta) Wykonanie: Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem. Białka ubić ze szczyptą soli(...)koniec letnie masło. Przelać do przygotowanej foremki. Piec 180 °C ok. 15 minut. Zimny okroić nożem i wyjąć z formy. Krem. Mascarpone i kajmak zmiksować na puszystą masę. Polewa. Masło, mleko, cukier, ekstrakt rozpuścić. Lekko przestudzić, dodać 2 szklanki mleka w proszku. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dodatkową łyżkę mleka w proszku, do drugiej
Rodzinka w kuchniPuszysty, delikatny, słodki sernik na pełnoziarnistym kakaowym spodzie. Bez dodatku cukru (ja używałam ksylitolu). Zamiast okrągłej blaszki możemy użyć dużej prostokątnej, jednak sernik będzie wtedy niski. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Do dekoracji możemy użyć np. polewy czekoladowej (gorzka czekolada min. 70%, odrobina masła, mleko, kakao) - polewamy lekko przestudzoną na sernik. Dodatkowo możemy udekorować go prażonymi migdałami(...)lekko podprażone na patelni mają niesamowity smak). Jak miksować masę i nie zabrudzić całej kuchni? Dowiecie się z tego filmiku! ( link ) 😍 Składniki na okrągłą blaszkę 24cm: Ciasto: 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/3 szkl. cukru trzcinowego lub ksylitolu ok. 100 g masła 1 jajko 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i włożyć
CzarnawisienkaPuszyste, malutkie mini pizzerki z dużą ilością sosu pomidorowego i serem żółtym. Takie same można kupić w pobliskiej piekarni niedaleko mnie :) Są fenomenalne! Najlepsze od razu po wyjęciu z piekarnika, choć na zimno też nie są niczego sobie. Bardzo aromatyczne za sprawą przyprawy do chleba staropolskiego, która z powodzeniem zastąpić możecie mieszanką ziół, np. majeranku, tymianku, oregano(...)pewno się nie rozczarujecie ;) Składniki: (na ok. 30 sztuk) Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki letniej wody 30 g mąki pszennej Ciasto: cały powyższy rozczyn 2 łyżeczki przyprawy do chleba staropolskiego (jest to mieszanka czarnuszki, oregano, tymianku, majeranku i rozmarynu) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek
Nastoletnie Wypiekaniejednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Zostawić kilka łyżek ciasta i domieszać do niego kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt(...)Przygotowanie: Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu na soku grejpfrutowym. Po zdjęciu z palnika przykryć folią spożywczą, aby nie powstał „kożuch”. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zimny budyń dodawać łyżka po łyżce do masła i ucierać aż zużyjemy cały budyń i powstanie jednolita masa. Masa kajmakowa: 400 g kajmaku (1 puszka) 200g masła ½ szklanki
Kulinarna (nie)codziennośćpiernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody(...)skondensowane mieszamy z kawą i porzeczkami niezbyt dokładnie i przekładamy do plastikowego pojemnika. Umieszczamy w zamrażalce i co 30 minut wyciągamy lody i mieszamy by stały się bardziej puszyste. Po 4-5 godzinach lody powinny być gotowe. Jako ciekawostkę podpowiem tylko tyle, że lody te nie zamarzają na kamień, są od razu gotowe do spożycia po wyjęciu
Mango PapajaCiasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 3 jajka 150g masła 150g gorzkiej czekolady Dodatkowo(...)300g śliwek węgierek Sposób przygotowania Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. W oddzielnej misce jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przelać do mąki i dokładnie wymieszać. Do rondelka dodać masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu i co chwilę mieszać do momentu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić by lekko ostygła
pink envelopeszczególnie tym, które muszą stosować ją nie z własnej woli, a z konieczności) spragnionym pysznych wypieków. Muffinki pomimo, że bezglutenowe to naprawdę pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, puszyste i wilgotne. Składniki suche:2 szklanki mąki bezglutenowej (mix B Schär )1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowegocukier waniliowy1/2 szklanki cukruSkładniki mokre:2 jajka180(...)drugiej wszystkie mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy po kilka borówek do każdej babeczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarnyplacki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek. W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta masę - j a miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek. Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć utartą marchew oraz rodzynki i krótko zmiksować
Grunt to przepis!się z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek i galaretki. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą i równoważą. Dzięki kwaskowej masie jabłkowej ciasto nie jest mdłe, ale i zadowoli amatorów kajmakowej słodyczy ;). Naprawdę warte przygotowania; moi domownicy pałaszowali aż miło ;). Polecam :). Składniki na masę krówkową: 1 puszka masy krówkowej/kajmaku ( masa netto(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników ( w razie potrzeby przycinając je ). Masa krówkowa: Miękkie masło ucierać kilka minut mikserem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie porcjami dodawać masę krówkową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne
Opowieści z piekarnikazalewamy letnim mlekiem mieszamy,przykrywamy ręcznikiem kuchennymi odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .( na wierzchu pojawią się bąbelki) Do gotowego zaczynu przesiewamy Mąkę ,dajemym szczyptę soli i jajka. Ciasto dokładnie wyrabiamy tak aby nie było grudek i ponownie odstawiamy przykrywając ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia ,ciasto musi podwoić swoją objętość. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta smażymy
Andzia PichciCiasto na niedzielę" [ klik ] i dynia w temacie czyli "woda na mój młyn". Dynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo czy hokkaido żółciutkiej jak kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Dlatego(...)razem upiekłam sernik i wybrałam dynie hokkaido dla pięknej barwy sernika. Ciekawa jestem co Dziewczyny upieką z dynią, może potem skorzystam z przepisów? Ten sernik polecam gorąco, puszysty, wilgotny i smakowity, popróbujcie. Sernik dyniowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z
Anioły w kuchniChleb polski...Klasyczny chleb pszenny na zakwasie.Puszysty, z chrupiącą skórką.Z dodatkiem otrębów owsianych.O wspaniałym smaku i zapachu.Polecam!Składniki:200 g zakwasu żytniego;550 g mąki
Gospodyni Miejska