łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru białego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 szkl. puree z dyni 1 jajko 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich 3/4 szkl. rodzynek Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi , sodą , cynamonem i solą. Miękką margarynę utrzeć z cukrem(...)białym i brązowym) na puszystą masę. Dodać przygotowane wcześniej puree z dyni, jajko i zmiksować. Wsypać suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i rodzynki. Gotową masę kłaść łyżką blachę z papierem do pieczenia . Ciasteczka piec 15-20 minut w temp. 180 stopniach. Smacznego
Aromatyczne Podróżeraczej walka na noże, bo jesienna koleżanka okazała się być bardzo oporna. W końcu udało się. Z części zrobiłam puree, a pozostałą pokroiłam w kostkę i zamroziłam, do wykorzystania w innych przepisach. Dzisiejsza tarta to swego rodzaju serniczek dyniowy, mocno pachnący cynamonem. Idealnie pasuje do herbaty, we wciąż chłodne majowe wieczory :) Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru(...)muszkatołowej Ser umieścić w misie miksera i na niskich obrotach połączyć ze skórką. Dodać mąkę i po jednym jajka i miksować tylko do połączenia składników. Na końcu wymieszać z puree dyniowym. Wystudzony spód wysypać cynamonem i gałką . Masę równo rozłożyć na spodzie. Piec 35-40 minut lub do ścięcia masy, w 180*C. Podawać z małą bezą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzupą i nie po raz pierwszy pojawia się na blogu. Można ją przygotować na wiele sposobów, podać z różnymi dodatkami. Nie jest czasochłonna, o ile wcześniej przygotujecie sobie zapas dyniowego puree. Rozgrzewające właściwości zupa zawdzięcza dodatkowi imbiru, czosnku i curry. Dzięki nim, nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po jej zjedzeniu ciepło w cudowny sposób rozchodzi się(...)naszym ciele. Nie zapomnijcie też o solidnej porcji mleka kokosowego, ono dodaje delikatności i dopieszcza ten dyniowy eliksir. A prażony makaron ryżowy to ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego
Smakowity Blog Kulinarnypolać polewą czekoladową. Dzieciom bardzo posmakował, dorośli też byli zachwyceni. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera! Spróbujcie koniecznie! 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka puree z dyni 1 szklanka oleju 5 żółtek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żółtka, olej i puree z dyni rozmieszać na jednolitą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSKŁADNIKI: (forma z kominem lub keksówka) 240 g mąki pszennej 40 g mąki kukurydzianej 2 duże jajka 120 g cukru 150 g masła 130 g puree z dyni 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka starta z 1 cytryny masło i bułka tarta do wysypania formy 1. Masło rozpuścić(...)wystudzić. 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać puree z dyni, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, zmiksować. 3 . Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i startą skórkę z cytryny. Ponowanie zmiksować do połączenia składników. 4 . Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec
Kto ugości moich gości?Sezon na dynie trwa w najlepsze. Szukacie zastosowania dla swojego pomarańczowego przyjaciela, oto nasza propozycja 30 min 17 szt. Składniki: 2 jajka 1,5 szklanki puree z dyni 120 g masła tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli W pierwszej kolejności roztapiamy masło i odstawiamy(...)jednej misce łączymy składniki suche, czyli: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W drugiej zaś, przy pomocy miksera roztrzepujemy jajka. Odkładamy mikser. Dodajemy masło i puree z dyni, wszystko mieszając silikonową szpatułką. Łączymy zawartość obu misek i czekoladę. Mieszamy do momentu aż mąka przestanie być zauważalna. Czekolada roztapia się robiąc niesamowite wrażenie. Muffinki wyglądają ładnie, a smakują
Ania i Marcin gotująminut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalać bulionem, dodać puree z pieczonej dyni, doprawić solą, pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową. Dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu (ok. 5 minut). Jeśli sos dyniowy będzie zbyt gęsty można dodać więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki można odparować nadmiar wody dusząc chwilę bez przykrycia.Rozgrza(...)rondla ze schabem, wymieszać. Schab wyłożyć do naczyń, w których będzie serwowany, na wierzchu posypać obficie chrustem z boczku i płatkami chili, przybrać świeżym rozmarynem i plasterkiem papryczki.Uwagi:Puree dyniowe można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce do kilku dni. Wystarczy przekroić dynie na pół, usunąć gniazda nasienne, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skórą do góry
SzczyptaSmaQCiasto od razu przykuło moją uwagę swoim przepięknym kolorem. Zamieniłam tylko masę serową na lukier i zabrałam się do działania. Efekt? Słoneczne, puszyste i przepyszne ciasto, które dzięki dodatkowi puree dyniowego długo pozostaje miękkie. Czyż w taki chłodny i pochmurny dzień jak dzisiaj już od samego patrzenia na nie nie poprawia Wam się humor? :) Składniki: 20 dag masła(...)maślaną przelewamy do miski i dodajemy do niej puree z dyni oraz żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aby w cieście nie było grudek. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Partiami dodajemy pianę do masy dyniowej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy
My simple kitchenPuree z dyni to podstawa jesiennych wypieków. Możemy wykorzystywać je na bieżąco lub zrobić zapasy na zimę, bo przygotowuje się je naprawdę bardzo prosto. Składniki: - 2 kg dyni Przygotowanie: Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy łyżką pestki. Każdą połówkę kroimy w łódki i kładziemy je skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)studzimy a następnie łyżką lub nożem oddzielamy miąższ od skórki, który następnie blendujemy na gładkie puree. Gotowe puree możemy wykorzystać od razu bądź przekładamy do słoika, zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce do 5 dni. Jeżeli chcemy zrobić zapasy, to warto puree z dyni przełożyć do woreczków lub pojemników i zamrozić
Zainspirowana w kuchnizużywać do zaplanowanych dań. Nie zamrażam i nie wekuję puree z dynii, ponieważ nie mam własnej dynii z ogródka, a jest dostępna w sprzedaży całą zimę. Najprostszym sposobem przygotowania dyniowego puree jest jej upieczenie w piekarniku. Ma wówczas najbogatszy, intensywny i bardzo wyrazisty smak. Moją absolutną faworytką jest dynia Hokkaido. Z mocno pomarańczową skórką - jadalną, także nie wymaga obierania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warto! Bo taka granola jest idealna na jesienny poranek - najlepiej zjedzona z ciepłym mlekiem i miodem, achh niebo! DYNIOWA GRANOLA przepis autorski // średni słoik granoli ~200g płatków owsianych ~50g płatków jęczmiennych BIO ~30g otrębów (dowolny rodzaj) ~200g gęstego puree z dyni ~80g miodu (użyłam gryczanego) ~50g ziaren słonecznika ~30g orzechów nerkowca ~20g orzechów włoskich(...)jagód inkaskich BIO ~30g suszonej żurawiny ~1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (opcjonalnie) Orzechy grubo siekamy. Mieszamy płatki, otręby, ziarna słonecznika i orzechy. W garnuszku rozpuszczamy miód z puree dyniowym i dodajemy do mieszanki płatków. Łączymy dokładnie. Wykładamy granolę na blachę z papierem do pieczenia i pieczmy ok. 30-40 minut w 180*C co ok. 10 minut mieszając
chili & sugarzaprosić na pyszny, jesienny chlebek dyniowo marchewkowy. Jeżeli wolicie, żeby był mniej miękki, zamiast puree z dyni, możecie dodać startą dynie. Częstujcie się :)"Składniki:300 g mąki100 g masła80 g cukru4 jajkałyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki orzechów włoskich300 g surowego puree z dyni2 duże starte marchewkiSposób przygotowania:Do miski wrzucamy masło, dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita(...)dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka.Studzimy w formie
Słodkie Przyjemnościpieką ciasta dyniowe, piekę i ja. Polecam pyszne ciasto dyniowe z orzechami, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych moich udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy puree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrożdżówka. Składniki: 1/2 szklanki mleka 7 g drożdży instant (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli 50 g masła 150 g puree z dyni Lukier: cukier puder, wrzątek, kawa Inka, cynamon Mleko wlać do garnka, dodać masło. Umieścić na małym ogniu i podgrzewać, aż masło się rozpuści.Masa powinna być ciepła, ale niegorąca(...)dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać żółtka i puree z dyni. Wlać masę mleczno-maślaną i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąkę. Ciasto należy zagniatać kilka minut, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk i będzie sprężyste. Przekładamy je wówczas do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości (na około godzinę
My simple kitchenu0105\u017csz, kt\u00f3ry nast\u0119pnie miksujemy na g\u0142adko.","Cytryn\u0119 myjemy, \u015bcieramy sk\u00f3rk\u0119 i wyciskamy sok. ","Sk\u00f3rk\u0119 i sok z cytrny oraz puree z dyni mieszamy z wszystkimi sk\u0142adnikami na g\u0142adkie ciasto. Wyk\u0142adamy do formy keks\u00f3wki o d\u0142ugo\u015bci ok. 20 cm. Pieczemy ok. 40-50 minut(...)przez 15 minut 150 st. C. Gdy ostygnie wykrawamy miąższ, który następnie miksujemy na gładko. Cytrynę myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok z cytrny oraz puree z dyni mieszamy z wszystkimi składnikami na gładkie ciasto. Wykładamy do formy keksówki o długości ok. 20 cm. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu wyciągamy
Kucharzyca