Uwielbiam Nigellę za jej podejście do gotowania i serce, które wkłada w każdą potrawę. Dziś jej przepis na zapiekankę z batatów zamieniłam w zapiekankę z dyni. 500 g puree z dyni 300 g drobnego makaronu 4 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki mąki gryczanej 500 ml mleka ryżowego 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki czerwonej wędzonej papryki 100 g sera feta(...)będzie grudek. Rondelek wstawiamy z powrotem na mały ogień i mieszając gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Dodajemy musztardę i paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z puree z dyni, dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Dodajemy beszamel i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy tarty ser edamski i mieszamy. Masę wykładamy do formy
Kucharzycałyżek cukru (u mnie był to w połowie dark muscovado) 50 g masła kokosowego rafinowanego (lub innego roślinnego) pół banana lub jeden mały 250 g puree z upieczonej dyni (puree z marchewki też się nada) płaska łyżeczka soli 20 g drożdży łyżka przypraw do pierników 1 l oleju roślinnego do smażenia pączków Farsz: 250 g daktyli (namoczyć w ciepłej wodzie
greenscarfrodzynek 200 g puree z dyni (można zastąpić puree z marchewki) pół łyżeczki soli 2 łyżki mleka roślinnego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 zblendowany banan Przygotowanie: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać z solą i cukrem. W drugiej misce wymieszać puree z dyni, banana, mleko, rodzynki i masło. Do mokrych składników dodać suche, szybko
greenscarfPyszne placuszki w pomarańczowym kolorze. Doskonałe na słodkie śniadanie czy podwieczorek. 3 jajka 2 łyżki cukru 1 szkl. puree z dyni 1 łyżka masła 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl. mleka Dodatkowo: owoce do podania syrop klonowy/miód/sos toffi orzechy Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, miękkie masło, mąkę przesianą z proszkiem
Smaki Na Talerzuprawie cały dzień lało :( To zdecydowanie nie jest mój typ pogody. Tęsknię za upałami, serio. Za to wczoraj też kupiłam dynię i przerobiłam na puree, efekt - około 1,5kg dyniowego puree...Jakoś trzeba je wykorzystać, wiec przez następny tydzień mój jadłospis będzie bardzo dyniowy :D Wczoraj na kolację była zupa krem z dynią*, dzisiaj dyniowy tofurnik... *Ponownie aktywowałam blogowego instagram
breakfast of dreamsdżemem cukiniowym o smaku pomarańczy . Przepis pochodzi natomiast ze strony Filozofia Smaku . Zachęcam! ;) Składniki (na około 10sztuk): szklanka mąki pół szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki dyniowego puree* 2-3 łyżki brązowego cukru po szczypcie kardamonu, imbiru i cynamonu łyżeczka oleju jajko *jeśli puree jest dosyć gęste, będzie trzeba dodać więcej mleka Puree z dyni: Ja do swoich(...)trwało to około 35 minut. Następnie czekamy, aż dynie wystygną, obieramy ze skórki i blendujemy na puree. Oczywiście z jednej dyni wyjdzie Wam dosyć sporo tego puree- będziecie mogli spróbować innych dyniowych pyszności ;) Tak przygotowaną dynię można zapasteryzować w słoikach, będziecie mogli się dłużej cieszyć dyniowymi pysznościami ;) Pancakes: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mleko, puree, cukier, olej, jajko
Czerwona Porzeczkawszelkiego rodzaju sosach i innych dodatkach. Dodatkowym plusem jest również to, że takie puree z powodzeniem można pakować do słoików i pasteryzować (koniecznie!), zatrzymując dyniowe smaki na zimę. Swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowego musu podzielę się niebawem, ale najpierw podstawa ;) Najlepsze do puree są dynie lekko mączyste (np: Hokkaido lub Nagybodosi), ponieważ od razu będą miały odpowiednią konsystencję, jednak inne(...)należy rozcieńczać stopniowo wodą. Puree z dyni: Potrzebujesz: dynię Sposób przyrządzenia: 1. Dynię dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i pozbaw części z pestkami. 2. Warzywo umieść w naczyniu żaroodpornym i nakryj folią aluminiową. 3. Piecz ok.1h w 180*C. 4. Upieczoną dynię ostudź i obierz ze skóry. 5. Zmiksuj na puree. 6. Odsącz lub rozrzedź jeśli potrzeba
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSzybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach. Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie. Prawda, że proste? Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka puree z dyni cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać puree dyniowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec
O kuchni z uczuciemPuree dyniowe to mój stały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam(...)zdarzają się sklepy, gdzie sprzedają dynię ogrodową - ozdobną w cenie dyni na przetwory! Bądźcie czujni! Dziś prezentuję przepis podstawowy, a w październiku spodziewajcie się kolejnych przepisów dyniowych z wykorzystaniem tego puree. Zachęcam Was do jego wykonania - przyda się, gdy nie będziecie mieli pomysłu na obiad! A w październiku wraz z innymi blogerkami zapraszamy Was na #akcjadynia. Jeśli wykonacie coś
Mania Wypiekaniazawaham się napisać, że to prawdziwy król jesiennych wypieków. Rozpływający się w ustach wilgotny sernik na spodzie z kakaowych ciasteczek oblany sosem toffi. Serowa masa z domieszką dyniowego puree oraz pomarańczowej skórki tworzą coś niebywale perfekcyjnego w smaku. Będzie to doskonały poczęstunek podczas rodzinnych spotkań, a amatorów znajdzie zarówno wśród małych, jak i dużych łasuchów. Pomysł na sernik zaczerpnęłam(...)równomiernie dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy ok. 25 cm. Spód dociskamy. Formę wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Masa serowo-dyniowa: W misce umieszczamy twaróg, śmietankę, jajko, cukier, puree z dyni, waniliowy budyń oraz skórkę pomarańczową. Miksujemy krótko, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy (tylko do połączenia składników). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy powierzchnię
MyCookBook.plstartego sera (parmezan lub inny długo dojrzewający) 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko plus 1 żółtko PRZYGOTOWANIE: Przygotować i odmierzyć puree z ziemniaków. Zmiksowaną upieczoną dynię (puree dyniowe) włożyć na patelnię i smażyć przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, aż z dyni wyparuje woda i stanie się bardziej gęsta (dzięki temu do ciasta będziemy
Kopystką po garachchoć być może, Tobie mój czytelniku przypadnie do gustu i będziesz zajadać, niczym królik marchewkę ;) Znalazłam jednak inne przeznaczenie dla owego przetworu. Dla mnie zamknięte w słoiczku puree z dyni stanowić będzie świetną bazę do muffinek czy innych wypieków. Od razu słodkie, od razu doprawione ... i na wyciągnięcie ręki. Składniki: ( na 4 słoiczki 250 ml ) * 1 kg dyni - obranej(...)obierz ze skóry, pokrój na na kawałeczki i dodaj do dyni. Wlej sok z cytryny. Całość smaż na wolnym ogniu, aż dynia zacznie się rozpadać. Rozgotowaną dynię zmiksuj blenderem, dodając uprzednio przyprawę korzenną. Puree podgrzej i gorące przekładaj do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykaj. Puree robiłam pierwszy raz, nie wiem jak ono się przechowuje. Dla pewności postawiłam swoje w lodówce
kolorowotorcikowojest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. DESER DYNIOWY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKLADNIKI: Krem dyniowy: puree z dyni ( 1 szkl.) miód (2 łyżki) gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki) cynamon (1/4 łyżeczki) goździki mielone (1/łyżeczki ) imbir mielony ( 1/4 łyżeczki ) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Krem mascarpone: śmietanka(...)kakao. Potrzebne gadżety: 2 szklanki wysokie o pojemności 250 ml szpatulka miarka kuchenna waga kuchenna miska mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Krem dyniowy. Puree z dyni doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy przyprawy i miód. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 2.) Krem mascarpone. Śmietankę kremówkę wraz z serkiem mascarpone
RITA food channelpuree (obrałam, upiekłam, zblenderowałam) i schowałam do pojemniczka by wykorzystać w kilku nowych daniach, które na dniach dodam na bloga :) Z części puree zrobiłam pyszne placuszki, które są bardzo delikatne i puszyste. Lekka nuta vanilli świetnie dopełna smak całości. Same jak i w towarzystwie dżemu lub miodu gwarantuję podbiją Wasze kubki smakowe! Składniki na 10 plackòw: 200g puree z dyni(...)proszku do pieczenia Odrobina oleju kokosowego do smażenia Opcjonalnie: dżemu żurawinowego/porzeczkowego, miód lub syrop z agawy Przygotowanie: Mąkę owsianą przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Łączymy z puree z dyni, cukrem waniliowym i olejkiem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy łyżką masę i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Podajemy z dżemem i miodem
Czarnawisienkaciasteczka. Do przełożenia czym tylko chcecie ( u nas wersja z czekoladowymi powidłami ). Dzieciaczki pokochały je od pierwszego kęsa. I jeszcze ta dynia… :) Składniki 1 szkl puree z dyni (wg tego przepisu ) 2/3 szkl drobnego cukru trzcinowego 1,5 szkl mąki pszennej 50 g masła 2 jaja 1/4 szkl oleju roślinnego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej(...)małe kawałki masło i cukier, miksujcie przez kilka minut aby uzyskać gładką, jasną masę. Nadal miksując wąskim strumieniem dolewajcie olej, po około 2 minutach dodajcie jaja, następnie puree z dyni. Mąkę przesiejcie i wymieszajcie z pozostałymi składnikami suchymi (soda, proszek do pieczenia, przyprawy), dodajcie do masy dyniowej i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Na godzinę ciasto wstawcie do lodówki
OliveandThyme