puree dyniowe - 1213 przepisów (strona:17/81)

Najsmaczniejszy chleb dyniowy 165

mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 godzin.W dużej misce wymieszać mąkę z kurkumą i solą. Drożdże rozpuścić w wodzie, wlać do mąki. Dodać cały poolish i dyniowe puree. Wyrobić gładkie, nieco lepkie ciasto. Dodać pestki, dobrze zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto złożyć, odstawić na kolejne 40 minut.Formę wysmarować masłem. Przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 168

plaska lyzeczka solimleko do posmarowania2 lyzki pestek dyni i slonecznikaWykonanie:Dynie ugotowac na parze do miekkosci okolo 15 minut i zaraz odsaczyc.Puree dyniowe rozgniesc widelcem,dodac anyz i miod.Make z sola przesiac do duzej miski.dodac drozdze i puree z dyni, razem wymieszac.Dodac tyle wody ,by otrzymac bardzo miekkie ciasto.Dodatek wody uzalezniony jest od konsystencji dyni.Dodalam tylko 250 g wody.Przykryc folia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami 184

minut w piekarniku… Zwijanie rolady też nie wymaga jakiś pozaziemskich umiejętności. Zwijam roladę lekko przestudzoną, aby nabrała kształtu za nim ją posmaruję nadzieniem. Rolada dyniowa to rolada z dyniowym puree. Rolada jest bardzo wilgotna przez co również łatwo się ją zwija. Oczywiście smak rolady zależy w dużej mierze od rodzaju nadzienia. Jeżyny i dynia świetnie ze sobą harmonizują. Rolada(...)dyniowa Składniki: do pieczenia, blaszka wielkości arkusza papieru do pieczenia 3 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka zgniecionego kardamonu 100 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml puree z dyni 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Nadzienie 250 g mascarpone 300 ml śmietanki 250 g jeżyn 3 czubate łyżki cukru pudru lub wedle smaku cukier puder

codojedzenia
Puree z dyni 189

dynia lub pół dużej Dynię dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości i wykroić z nich nasiona. Nie obierać ze skórki. Kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości ok 20-30 minut, wszystko zależy od rodzaju dyni i wielkości kwałaków. Następnie dynie(...)nadmiaru soku. Następnie miąższ zmiksować blenderem na gładkie puree.  Gotowe puree można od razu wykorzystać, można poporcjować i zamrozić. Można też zapasteryzować ale ostanio czytałam, że  trzeba to zrobić trzykrotnie bo inaczej sfermentuje więc najprościej po prostu od razu zużyć lub zamrozić. Kolor puree jest uzależniony od rodzaju dyni, najbardziej intensywny kolor wychodzi z dyni hokkaido

Monia miesza i gotuje
Dyniowe bułeczki 162

Założę się, że samą opowieści o dyniowym puree nie przekonałabym nikogo do zapchania swojego zamrażalnika pomarańczową papką. Proponuję zatem, zrobić mały test. Przygotujcie puree z ćwiartki niewielkiej dyni i upieczcie te bułeczki. Jeśli posmakują Wam tak samo jak mojej rodzinie na pewno znajdziecie miejsce na dyniowe zapasy!  Dyniowe bułeczki Zaczyn 1 1/2 szklanka mąki pszennej 10dag drożdży 1/2 szklanki

Zapiski Młodej Żony
Mus z dyni i jabłek 132

Smaczny pomysł na wykorzystanie dyni. W mojej kuchni służy głównie jako dodatek do naleśników, ale myślę, że pasuje do wielu innych deserów. Składniki: 200 g puree z dyni 2 jabłka 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki przyprawy "Pumpkin Pie Spice" np. z TEGO przepisu (lub 1/2 łyżeczki cynamonu) Obrane jabłka pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do rondelka, dodać cukier(...)przyprawę. Prażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż jabłka się rozpadną. Dodać puree z dyni i chwilę jeszcze podprażyć całość.  Gorący mus przełożyć do słoika, zakręcić zakrętką i odwrócić do góry dnem, ewentualnie pasteryzować. Przechowywać w lodówce

wyzwania kuchenne
Ciasto dyniowe z jabłkiem 213

czekolady i marcepanu polecam dyniową babkę . Ciasto dyniowe Składniki: podłużna foremka o pojemności 1,5 l 200 g pszennej mąki 50 g kokosowych wiórków 180 g cukru 70 g kokosowego lub trzcinowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 jajka 350 g puree z dyni(...)rozpuszczonego kokosowego oleju 2 jabłka utarte na mus 2 łyżki perłowego cukru Wszystkie suche składniki na ciasto włącznie z cukrem wymieszaj w misce. W oddzielnej misce połącz jajka z dyniowym puree i kokosowym olejem. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij masą. Wygładź i posyp perłowym cukrem. Wstaw ciasto do nagrzanego

codojedzenia
Ciasto z kaszy jaglanej z korzenną nutą 124

odporność, a to za sprawą żurawiny, kaszy jaglanej, dyni, rodzynek i migdałów. SKŁADNIKI 200 g kaszy jaglanej szczypta soli 70 g masła 50 g cukru trzcinowego 250 g puree z dyni 90 g żurawiny mrożonej lub suszonej 100 g rodzynek 10 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 25 g płatków migdałowych WYKONANIE Piekarnik rozgrzać(...)garnka z gotującą się wodą wrzucić 2 woreczki kaszy jaglanej (2 x 100 g) i gotować 15 minut. Do kolejnego garnka dodać masło, rozpuścić je, dodać puree z dyni, cukier trzcinowy i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Następnie dodać żurawinę, rodzynki, przyprawę do piernika, cynamon i kardamon, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do okrągłej

Passions hobbies life
Chleb dyniowy na zakwasie 115

Chlebków dyniowych robiłam już kilkanaście, ale nie robiłam jeszcze dyniowego chleba.  Kiedy znalazłam ten przepis , postanowiłam, że spróbuję.  Ciasto miało być dość luźne, ale moje wyszło tak bardzo luźne, że nie było mowy o formowaniu chlebów i pieczeniu ich w koszyku.  Upiekłam je więc w foremkach.  Chleby nie są przepięknie pomarańczowe, a to ze względu(...)pszennej (dałam typ 2000) 150 g wody 40 g zakwasu (dokarmionego)   Ciasto właściwe: cały zaczyn 700 g mąki pszennej 275 g wody  20 g soli 425 g puree dyniowego 150 g nasion dyni   Wykonanie: Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na około 10 godzin.  Następnego dnia wymieszać puree z wodą i mąką.  Odstawić na około

Sto kolorów kuchni
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe 205

Kładzione kluseczki serowo-dyniowe . Smaku dyni w nich nie czuć, ale dzięki niej kluseczki są delikatne. Polecam szczególnie w sezonie dyniowym, kiedy nie będziemy mieli pomysłu na wykorzystanie resztek dyniowego puree. Składniki: (3 porcje) 3 żółtka 75 g masła w temperaturze pokojowej 200 g sera białego twarogowego półtłustego 160 g puree z dyni (przepis tutaj ) 3 białka 250 g mąki(...)Zbyt długie miksowanie może doprowadzić do zważenia się masy. Dodać ser biały i szczyptę soli. Wymieszać widelcem. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy z żółtkami i serem wmieszać puree z dyni. Następnie w 3 partiach dodać ubite białka, delikatnie łącząc je z masą. Dodać mąkę i wszystko bardzo delikatnie wymieszać łyżką. W garnku zagotować dużą ilość wody z solą

Moja Delicja
Donuty dyniowe 134

okazało się, że nie jest tak pięknie pomarańczowa, jak te z ubiegłych lat.  Na szczęście w smaku nic jej nie brakuje.  Na początek dyniowego szaleństwa powstały dyniowe pączki z dziurką.  Mięciutkie, mocno korzenne, idealne w smaku.  Niestety nie umiem jeszcze zrobić, aby miały idealny kształt.  Przepis na donuty pochodzi z bloga diethood .     Składniki(...)sztuk): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki puree dyniowego   Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszać mąkę, przyprawę, sól, proszek i cukier.  W drugiej misce wymieszać jajko, puree i olej. Połączyć zawartość misek.  Przełożyć masę

Sto kolorów kuchni
Puree z dyni. 211

Dziś przedstawię mój sposób na bardzo proste przygotowanie puree z dyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg)      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię

Rozpustne gotowanie
Syrop dyniowo-korzenny do kawy 118

zobaczyłam ten przepis to wiedziałam, że muszę go zrobić, a akurat miałam już gotowe puree dyniowe. Wystarczyło dodać cukier i przyprawy korzenne i syrop gotowy. Idealnie sprawdza się do kawy, gdy chcemy napić się jesiennej dyniowej kawy z aromatem przypraw. Wystarczy dodać do kawy ok. 2 łyżeczki syropu zamiast cukru i voila - poczujemy się prawie jak w kawiarni! Dla kogo(...)mielonego kardamonu Wykonanie: Cukier i wodę zagotuj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj puree i przyprawy i wymieszaj. Gotuj 15-20 minut, aż syrop zacznie gęstnieć.  Gotowy syrop należy przechowywać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie. A ja nadal zapraszam Was do próbowania dyniowych przepisów ode mnie, od Alicji ,  Agnieszki i Karoliny . Jeśli uda Wam się coś stworzyć

Mania Wypiekania
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 159

zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków z jabłkami zmotywowały mnie dziewczyny propozycją wspólnego pichcenia. Jabłka akurat miałam (rzadko kiedy nie mam), w lodówce czekało puree z dyni, które przyrządziłam w ilości przerażającej dla każdego, kto nie ma totalnego bzika na punkcie tych pomarańczowych kul; dodałam więc dwa do dwóch i na blogu Kuchenny bałagan znalazłam przepis(...)wymyśliły! Placuszki dyniowe z jabłkami Składniki: (na 10-12 placuszków) 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 200 ml mleka 125 g puree z dyni 1 łyżka miodu 1 jabłko dodatkowo: syrop klonowy, miód lub cukier puder do podania olej do smażenia Mąkę, sodę i cynamon wymieszać. Mleko roztrzepać z dyniowym puree i miodem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą 163

Zapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!