puree dyniowe - 1213 przepisów (strona:9/81)

Sernik z dynią na kakaowym spodzie 190

sernik z dynią, jednak ten jest zupełnie inny. Przede wszystkim ma kakaowy spód, a do masy serowej zamiast cukru dodałam słodzone mleko skondensowane. Do tego oczywiście odrobina puree z dyni i nutka cynamonu oraz wanilii... Spód:200g kakaowych herbatników,100g masła,łyżka cukru. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić wraz z cukrem, dodać do herbatników i dokładnie wymieszać(...)Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm.Masa serowa:1 kg półtłustego białego sera,3 jajka,300g puree z dyni,2 żółtka,500g mleka skondensowanego słodzonego,3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu,laska wanilii,1/2 szklanki śmietany 18%. Ser zmielić. Dodać jajka i żółtka oraz zmiksowane puree z dyni. Zmiksować. Wlać mleko skondensowane oraz śmietanę. Na koniec dodać mąkę

Z miłości do słodkości
Babka dyniowa z jabłkami orzechami 147

Przepyszna, wilgotna, aromatyczna - cudowna! Jeśli w zamrażarce zachowało Wam się jeszcze puree z dyni to proponuję zrobić właśnie taką babkę - nie pożałujecie :) SKŁADNIKI: (u mnie forma na babkę z kominem ok 24 cm średnicy) 125 g margaryny 1 szkl cukru 1,5 szkl puree z dyni (jeśli było mrożone - rozmrozić) 1 jajko 2 szkl mąki (czubate, razem ma być(...)szkl pokruszonych orzechów 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżki kakao 2 łyżeczki sody szczypta soli margaryna i bułka tarta do wysypania formy 1. Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać puree z dyni, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. 2. Gdy masa wystygnie, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać.  3.  Mąkę wymieszać z pokruszonymi orzeszkami solą, sodą, kakao

Kto ugości moich gości?
Syrop dyniowy do kawy 76

częściej niż tylko z okazji wyjścia do kawiarni, polecam Wam przygotowanie własnego syropu dyniowego. Gwarantuję, że to smakowe latte od razu przypadnie Wam do gustu. Składniki: 5 łyżek puree z dyni* 2 łyżeczki (8 g) cynamonu 10 goździków 1 szklanka (200 g) cukru 1,5 szklanki (360 g) wody 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonej gałki(...)muszkatołowej *Jak zrobić puree z dyni: SPOSÓB 1 – Obraną dynię pokroić na niewielkie kawałki, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 min, a następnie zbelndować. SPOSÓB 2 – Obraną dynię ugotować na parze, a następnie zblenodować. Przygotowanie: 1) Do rondelka wlać wodę i wstawić na mały ogień. 2) Dodać cukier, puree z dyni, przyprawy i dokładnie

Fitsweet.me
Słodkie bułeczki dyniowe na maślance. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 122

minerałów, niż te, które są przechowywane długo. W tym momencie mam na myśli dynię, która jest dostępna tylko o tej porze roku i tylko w tym momencie smakuje najlepiej. Nie wiem czy mam ochotę na dynię wiosną... jakoś mi nie pasuje. Natomiast jesienią uwielbiam dynię! Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Studzimy na kratce i polewamy lukrem. Smacznego, Klaudia. *Puree z dyni: 150 gram dyni umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. Obieramy i miksujemy na puree. **Mus z pomarańczy. Składniki: 2 pomarańcze i 3 łyżki miodu wielokwiatowego. Ocieram skórkę z pomarańczy, następnie je obieram

Mango Papaja
Budyń z dyni 101

Składniki: 200 g puree z dyni lub 200 g dyni surowej (waga bez skóry i gniazd nasiennych)* 50 g mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Wykonanie: Z pół litra mleka odlewamy 1/4 szklanki. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy puree z dyni*, cukier oraz sól(...)zagotowania. Budyń od razu przelewamy do salaterek/miseczek. Przed podaniem polewamy dowolnym sokiem lub syropem owocowym. Budyń można jeść na ciepło i na zimno. Smacznego! *Jeśli nie dysponujemy gotowym puree z dyni wówczas surową dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy w mleku aż zmięknie (najlepiej ją zmiksować przed dodaniem wymieszanej z mlekiem mąki ziemniaczanej). Dalej postępujemy według przepisu

MyCookBook.pl
Zupa z dyni z krewetkami 107

zupa zawdzięcza dużej ilości przypraw: imbiru, słodkiej i ostrej papryki, kurkumy, tymianku i natki pietruszki. Idealna propozycja na nadchodzące chłodne, jesienne dni. Składniki na 2 porcje: 300 g puree z dyni 18 szt krewetek 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)łyżka oliwy natka pietruszki 1. Przygotować puree z dyni. Dynię pokroić na kawałki. Pozbawić pestek Piec w 200 stopniach przez 1h, aż dynia będzie miękka. Zdjąć skórę i wyrzucić. Miąższ zmiksować. 2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i starty imbir. Podsmażyć. Dodać oczyszczone krewetki. Smażyć 2 minuty. 3. Puree z dyni przełożyć do garnka, dolać bulion, kurkumę, papryki

Moja Galeria Smaku
Odrywane drożdżówki dyniowo-cynamonowe 121

cynamonu sprawia, że chce się sięgać po następną ;) W połączeniu z kubkiem kakao lub mleka będą pyszną propozycją na śniadanie lub podwieczorek. Jeśli jeszcze nie przygotowaliście sobie zapasu puree z dyni to koniecznie to nadróbcie. Przepis na purre znajdziecie tutaj . Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej łyżeczka soli 1/4 szkl cukru op. drożdży instant (7g) 3/4 szkl puree(...)stopionego masła Nadzienie: 1 szkl cukru trzcinowego łyżka cynamonu 3 łyżki rozpuszczonego masła jajko do posmarowania lukier Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: rozpuszczone masło wymieszać z cynamonem i cukrem. Ciasto zagnieść, lekko

Smakołyki Asi
Mufinki dyniowe 162

smętnie… Prosi, wykorzystaj mnie! użyj do czegoś! Więc się zlitowałam, upiekłam panienkę i hop! Są muffinki. Pyszne, pachnące cynamonem. Mmm… Jak przypomnienie końca lata. Polecam! Składniki: 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki oleju 2  jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki pokrojonych orzechów – laskowych lub włoskich Przygotowanie: Puree z dyni: Dynię pokroić na plastry (ze skórą), ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, piec w 190 stopniach około 1 godzinę. Upieczoną ostudzić, łyżką oddzielić miąższ od skórki, miąższ zblendować na gładkie puree. Muffinki: Do jednej miski należy wsypać składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, przyprawę

Cakes By Kejt
Ciasto dyniowo - bakaliowe 94

witamin porównywany jest z miodem. To bardzo wartościowy zamiennik cukru białego, lecz trzeba pamiętać, że to jednak wciąż cukier, więc jasna sprawa - wszystko z umiarem ;). Do ciasta wykorzystałam puree z dyni, które od jesieni zalegało mi w zamrażalniku; dzięki niemu ciasto jest niesamowicie wilgotne ( puree dyniowe można zastąpić puree z jabłek, byleby nie było zbyt rzadkie ). Ze względu na przyprawy(...)cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 duże jajka 280 g puree z dyni, domowego lub kupnego 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka dowolnych, ulubionych bakalii ( u mnie mieszanka orzechów laskowych, orzechów nerkowca, migdałów, rodzynek i suszonej żurawiny ) Wykonanie: Wszystkie składniki

Opowieści z piekarnika
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 186

wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku, urzekł w nich przepięknym intensywnie żółty kolor!   Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 500 g puree z dyni (w przepisie wyjaśnię, jak je przygotować) 200-250 g mąki pszennej do pierogów (np. poznańska) 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1,5 łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania   Przygotowanie(...)Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto je wcześniej odparować trochę na patelni, albo odcedzić trochę wody na sicie. Zagnieść gładkie ciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki o średnicy ok.  2 cm. Trzeba ciasto podsypywac mąką

Kulinarne Inspiracje
Dyniowy pudding chia 134

układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Mają również niski indeks glikemiczny. Składniki na 2 porcje: 400 ml mleczka kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 szklanka puree z dyni* 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki syropu z agawy garść orzechów włoskich Do miseczki wlać mleczko kokosowe, dodać nasiona chia i 1 łyżkę syropu z agawy(...)Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny najlepiej na całą noc.  Puree z dyni zmiksować z cynamonem, gałką muszkatołową i 1 łyżką syropu z agawy. W szklance ułożyć warstwowo chia z puree z dyni, na wierzch położyć orzechy włoskie. Smacznego! * Dynię pokroić na większe kawałki. Piec w 200 stopniach przez 1 h. Ostudzić, obrać ze skóry. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Jabłecznik z puree z dyni na kruchym spodzie - bezglutenowy 112

szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka.  Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree z dyni 100 ml brązowego cukru 2 garście rodzynek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ewentualnie otarta skórka z jednej pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego Jabłka obrać(...)pokroić na niewielkie, równie kawałki - o wielkości ok 2 cm i grubości do 1/2 cm. Do jabłek dodać puree z dyni, cukier, sok z cytryny, otartą skórkę z pomarańczy lub aromat oraz rodzynki. Wszystko wymieszać.  Jeśli macie puree z dyni o sporej ilości wody to rodzynki wciągną wilgoć podczas pieczenia. Ale dobrze wtedy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która zagęści

Ze smakiem bez glutenu
Rozgrzewający rosół z dynią 146

Rosołek idealny na jesienne dni - lekko rozgrzewający za sprawą papryczki chilli i słodziutki dzięki puree z dyni. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 3 duże marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera 1/2 pora kawałek kapusty 2-3 łodyżki lubczyku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka puree z dyni 1/2 papryczki chilli, bez pestek(...)mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.  2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, kapustę, podsmażoną cebulkę i czosnek, łodygi lubczyku, puree z dyni, papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę (ja wlewam tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki + 1 litr), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia

My Culinary Art
Jednoporcjowe ciastko dyniowe 143

mojej spiżarce zalegało jeszcze jesienne puree z dyni. Chciałam je jak najszybciej wykorzystać, więc od tak zrobiłam szybkie i smaczne ciastko z dyni. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem cynamonu. :) Składniki: 4 łyżki mąki kukurydzianej  1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 szklanki puree z dyni 1 jajko 50 ml wody/mleka(...)Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je z cukrem i miodem. Dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy puree z dyni wodę lub mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Przelewamy do natłuszczonego naczynka. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
,,Jesienny deser tiramisu dyniowe” 124

można nie lubić Tiramisu? Tym razem w wersji jesienno – dyniowej. Delikatne, o pięknym, słonecznym kolorze. Połączenie kremu z serkiem mascarpone i dyniowego puree, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso, posypane kawą. Puree z dyni oraz cynamon nadają tiramisu jesiennego charakteru i cudownego aromatu. Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 400 g puree z dyni(...)podłużnych biszkoptów 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy 1-2 łyżki likieru Amaretto Wykonanie: Mascarpone łączymy z kremówką, cukrem i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do połączenia się składników. Ostudzoną kawę łączymy z Amaretto, maczamy w niej biszkopty i układamy po kilka kawałków na dnie każdego pucharka. Przykrywamy je 3 łyżkami kremu

Podróż w kulinaria