chlebowej pszennej typ 750 CHLEB cały zaczyn 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 150 – 200 g wody * 250 g puree z dyni ** 8 g soli 1/2 laski cynamonu Wykonanie LEVAIN (zaczyn) 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy(...)pieczemy kolejne 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce. Po przestudzeniu rozwiązujemy sznurki i mamy dyniowy chleb w kształcie dyni . Smacznego! * ilość wody zależy od gęstości dyniowego puree ** Purée z dyni – dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze
Tajemnice SmakuNowy sezon dyniowy i nowy sernik z cudownie pomarańczowym puree z dynii. Tym razem .dynia w połączeniu z czekoladowym smakiem i pasiastym wzorkiem. Sernik ma piękny kolor i ładnie prezentuje się na stole. Jest aksamitnie kremowy, nie za słodki, ten sernik posmakuje każdemu. Prosty do upieczenia, a gdy masz upieczona dynię przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie(...)misie miksera i zmiksować na gładka masę. Dodawać kolejno po 1 jajku, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski. Jedną część zmiksować z dyniowym puree i skórką otartą z 1 pomarańczy, drugą natomiast z przesianym przez sitko kakao. Wyregulować gęstość masy dyniowej i czekoladowej dolewając odpowiednią ilość mleka. Masy powinny mieć podobną gęstość. Wylewać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!English Zupa z dynią i chorizo (4 porcje) Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paski (lub innego ulubionego mięsa) 150 g chorizo, pokrojonego w kostkę (lub innej ulubionej kiełbasy) 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany 300 g dyni, obranej, bez nasion i pokrojonej w kostkę 1 szklanka puree z dyni 1 łyżka(...)czosnkiem i smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli, przez około 5 minut. Dodaj dynię, paprykę, szałwię i chilli i smaż kolejne 5 minut. Dodaj bulion i puree z dyni, dokładnie całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż dynia zmięknie. Wmieszaj śmietankę, szpinak i mięso, i gotuj aż szpinak „zwiędnie
karmelowydobre. Opadające z drzew różnokolorowe liście, silny wiatr i deszcz. Pomiędzy nimi ukrywa się bogactwo i urodzaj - dynia. Można ją przygotować na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam słodki deser, a mianowicie muffiny z dynią. Składniki: 12 sztuk 1 szklanka puree z dyni 1 banan 2,5 szklanki mąki owsianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wrzącej wody i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Następnie studzimy i blendujemy na gęste puree. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, ocet jabłkowy, i pozostałe suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do masy dodajemy puree z dyni. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do papierowych papilotek. Muffiny pieczemy przez 30-35 minut
Truskawkowa Fiestakaszka orkiszowa z puree dyniowym i kakao podana z cynamonowym jogurtem (posłodzony jogurt naturalny z dodatkiem cynamonu) ; zielona herbata kaktusowa ~ Pewnie już skutecznie zanudziłam Was śniadaniami "dynia i...", ale puree już się skończyło, więc jutro dyniowego śniadania nie będzie. Ale nową dynię kupiłam, więc długa przerwa nie nastąpi :> Zostałam również nominowana do Versatile Blogger, a mianowicie napisania o sobie
breakfast of dreamscukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki puree dyniowo - pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej olej kilka kawałków dyni 1 pomarańcza 2 łyżki cukru brązowego kardamon A jak to zrobić: Puree: Dynię ugotować do miękkości. Dodać wycięte z błonek cząstki pomarańczy i cukier. Całość zblendować, pogotować jeszcze około 5 minut doprawiając do smaku kardamonem. Do miski wbić jajka i wsypać
Kuchnia w opałachteż przepis Wam podam :) Poprzedni chleb z dodatkiem dyni znajdziecie tutaj . Składniki : 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 40 g świeżych drożdży 300 g puree z dyni ok 50 ml kefiru lub maślanki (tak było w przepisie, ale ja dodałam o wiele więcej, ok. 150 ml, wszystko zależy od gęstości naszego puree) 1 płaska łyżeczka(...)dyni (ja akurat ich nie miałam) Przygotowanie : Drożdże kruszymy i wrzucamy do kubeczka, dodajemy cukier oraz kefir i rozcieramy całość łyżeczką, na chwilkę odstawiamy. Do miski wrzucamy mąkę, puree z dyni, sól, olej, zawartość kubeczka i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (musi odchodzić nam od ręki). Jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego kefir, jeżeli jest za rzadkie, wsypujemy
charlotte gotujedobry! Kto z Was nie lubi brownie? Chyba nikt :-). Pyszne, ciężkie, wilgotne i aż zapychające ciasto. Pełne pysznej i kochanej przez każdego czekolady! Tym razem postanowiłam przygotować je z dyniowym puree, w końcu mamy właśnie dyniowy sezon, a ja będąc w odwiedzinach u JEdyni zaopatrzyłam się w kilka dorodnych sztuk :-). Migawki z jesiennej wizyty u JEdyni pojawią się wkrótce
Pora coś zjeśćpowtarza, by smażyć mniej, jeść zdrowiej, ja nie mogę oprzeć się pokusie rozpustnego, słodkiego rozpoczęcia dnia. Tak najlepiej. W końcu co z tego, idzie zima! :)PLACUSZKI DYNIOWE Składniki: ok. 200 g puree z upieczonej dyni(...)spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki proszku do pieczeniamała łyżeczka soliDo podania: cukier puder przesiany przez sitko, cynamon , powidła z czarnej porzeczki lub innePrzygotowanie:W sporej misce wymieszaj puree dyniowe z jogurtem, dodaj jajka,olej,cukier i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.Rozgrzej trochę oleju na patelni, zmniejsz ogień
Gotowanie to kochaniemnie kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili(...)przez sitko, aby go odszumować i pozbyć się przypraw), następnie sam wywar (bez kości i przypraw) wlać do garnka i zagotować. Na gotujący się wywar dodać surowe warzywa, puree z dyni oraz sypkie przyprawy, gotować na średnim gazie do miękkości warzyw. Zblendować zupkę na jednolity krem. Dodać pastę z kolendry, doprawić solą do smaku, wymieszać. Gorącą zupę podawać z kaszą
moj przepis naZupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 4 szklanki pokrojonej dyni lub 2 szklanki puree z dyni • 4 małe młode buraczki od botwinki z łodyżkami, bez liści • 2 pędy trawy cytrynowej • gałązka rozmarynu • 2 łyżki soku z cytryny – 3 ząbki czosnku(...)obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, igiełki rozmarynu i pędy trawy cytrynowej. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Jeśli zamiast surowej dyni użyjecie gotowego puree, to należy je dodać pod koniec gotowania warzyw. • Z ugotowanej zupy wyjąć trawę cytrynową, a zupę zmiksować
To co kochamdynię miksujemy blenderem na gładki mus / puree. Ok. 250 g puree odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z połowy cytryny, mieszamy. Do miski z większą ilością dyniowego puree dodajemy serek i mieszamy łyżką, aż masa utworzy jednolitą konsystencję. W 150 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 3 galaretki o smaku cytrynowym, studzimy. Gdy galaretki zaczną delikatnie tężeć, wlewamy(...)dyniowej cały czas mieszając. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy tortownicę do lodówki, aby masa stężała. Mus dyniowy na powierzchnię: W 100 ml wrzątku rozpuszczamy 1 galaretkę o smaku mango i marakui, studzimy, dodajemy 250 ml puree z dyni, mieszamy, a gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na zastygniętą masę sernikową i wyrównujemy. Chłodzimy kilka godzin
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego jeść. Usmażyłam. Obiecali, że spróbują po jednym małym kawałeczku. Efekt? Nie mogłam zrobić zdjęć. Zabierali każdy usmażony placek. Musiałam obiecać, że jutro też zrobię… Składniki 100 g puree z dyni 100 g ricotty 1 jajo 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sól masło klarowane(...)śmietana Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 200 st. Najpierw przygotujcie puree z dyni. Dynię pokrójcie na dowolne kawałki, usuńcie pestki. Poukładajcie dynię skórką do dołu na blasze i pieczcie do momentu, aż stanie się miękka (30 min-1 godz). Z upieczonej dyni łyżeczką wyciągnijcie miąższ, zmiksujcie na gładkie puree. Wszystkie składniki wymieszajcie w misce na gładką masę. Na patelni rozgrzejcie masło
OliveandThymeZostało mi trochę puree z dyni, a że zachciało mi się placuszków gryczanych, to połączyłam te składniki w całość. Placuszki pachną cynamonem i wanilią, i są przede wszystkim bardzo zdrowe. Łasuchom proponuję dodać 2 łyżki cukru, bo placuszki nie są słodkie. Ja jadłam je z miodem i dla mnie były wystarczająco słodkie(...)Można je jeść również ze śmietaną, serkiem i dowolnym dżemem. Składniki: • 200 g kaszy gryczanej białej – 2 woreczki • 1 szklanka puree z dyni • cukier waniliowy • 2 łyżki serka mascarpone • 1 jajko • 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: • Kaszę zalać wodą i odstawić na noc. • Następnego dnia pozostawić ok. 1 cm wody nad kaszą
To co kochambardzo smaczne kopytka - trzeba korzystać z dyni póki jeszcze jest (albo wykorzystać zamrożone puree). Nie dość że kluseczki mają śliczny kolor, to jeszcze pysznie smakują zarówno takie prosto z wody, jak i odsmażone na masełku. SKŁADNIKI: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g gęstego puree z dyni 100 g mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól(...)gałka muszkatołowa (ewentualnie papryka ostra i pieprz jeśli kopytka nie będą w wersji słodkiej) 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać puree z dyni (gdyby było bardzo wodniste nale ży je chwilę przesmażyć żeby troszkę odparowało) i mąkę, posiekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Doprawić do smaku. 2. Stolnicę podsypać mąką, formować wałeczki i kroić nożem kopytka, wrzucać od razu
Kto ugości moich gości?