przedświątecznym szale szybki obiadek z grzybkami. Pulpeciki szybko się robi i świetnie smakuję z różnymi dodatkami. A suszonymi grzybami pięknie pachnie w całym domu. składniki: 600 g karkówki 1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku 15 g suszonych grzybów ok 750 ml wody sól,pieprz 1 listek laurowy 1 łyżeczka majeranku ok 2-3 łyżki mąki Suszone grzyby namoczyć wcześniej(...)listek laurowy. Wodę w której moczyły się grzyby odstawić bo może być potrzebna. Wodę z grzybami zagotować i gotować ok 10 minut. Potem z mięsnej masy uformować małe pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Dodać majeranek. Gotować kolejne 10 minut. Jeśli podczas gotowania woda za bardzo nam odparowała to dolać czystej wody lub wody w której moczyły sie grzyby. Całość zagęścić
Monia miesza i gotujeczubata musztardy 2 ząbki czosnku sól pieprz Kalafior podzielić na części i delikatnie obgotować w posolonej wodzie. Odcedzić na sicie i wyłożyć go do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy niego ułożyć pulpeciki. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. kalafior pieczony z pulpecikami
O kuchni z uczuciemjarzynowej. Do zupy można dodać różne warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie jest fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, kalarepa i cebula. Aby zupa była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o pulpeciki. składniki: 350 g fasolki szparagowej 1 nieduża kalarepa (200 g) 2 nieduże marchewki (200 g) 1 duża cebula (150 g) 2 średnie ziemniaki (200 g) 2 l dowolnego bulionu(...)łyżkę mielonego lnu oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić i uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do zupy wrzucić ziemniaki oraz kalarepę. Zagotować. Potem wrzucić pulpeciki i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec zupę zabielić zahartowaną śmietaną
Monia miesza i gotujeraczej mdła w smaku. My proponujemy squash w formie makaronu aglio e eglio. Smażony czosnek pięknie aromatyzują danie, papryczka wyostrza smak, a parmezan dodaje słoności. Czytaj dalej Zuccini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti z cukini, czyli zucchini z pulpecikami
Niedzielny kucharzwięc się rozgrzewam kolejną zupą, tym razem pieczarkowa. Bazując na zupie, którą znalazłam tu, użyłam blendera i zmiksowałam warzywa, by powstał krem. Tym razem do zupy pieczarkowej wrzuciłam kilka pulpecików z tego przepisu, tylko tym razem postawiłam na mięso mielone z indyka. Sam zapach zwiastował, że będzie kolejna dokładka zupy :) Składniki300 […] Artykuł Zupa pieczarkowa z pulpecikami pochodzi z serwisu
Pink Envelopemielonego dodać przesmażoną cebulkę,startą marchewkę,rozgnieciony czosnek,kaszę, koperek,wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie maczać w wodzie i formować nieduże pulpeciki,które należy delikatnie obsmażyć na patelni wykorzystując pozostałe masło po smażeniu cebuli. Lekko zarumienione pulpeciki przełożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy i gotować pod przykryciem 10-15 minut. Mąkę rozpuścić
Kolorowa kuchnia Elkimusztardy delikatesowej 2 łyżki ketchupu 500 ml przecieru pomidorowego Przygotowanie: 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 1. Do miski przekładam ser,mięso,natkę,cebulę,przyprawy, sosy, płatki. Mieszam ręką dokładnie. 2. Z mięsa formujemy pulpeciki. 3.pulpeciki przekładam do naczynia do zapiekania . 4. Gotowe pulpeciki zalewam przecierem pomidorowym , siłę i pieprzę,na wierzch posypuję serem żółtym. 5.pieke ok 35 min w 200 stopniach ,nie przykrywam. Smacznego
Gotowanie Patkikolorach dowolnych natka pietruszki 300 gram mielonego mięsa indyka i kilka łyżek wody Soczewicę ugotuj. Mielonego indyka wymieszaj z wodą, solą, pieprzem i natką pietruszki. Formuj niewielkie pulpeciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Na tym samym oleju podsmaż cebulę i cukinię. Dodaj wszystkie przyprawy, około 1/3 łyżeczki każdej z nich(...)podsmażeniu wymieszaj soczewicę z warzywami z patelni oraz pokrojonymi drobno pomidorkami. Podaj z pulpecikami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajazapraszam do zajrzenia do mojego pudełka z lunchem do pracy. Ponownie przygotowałam placuszki jogurtowe, które są niezwykle proste i szybkie do zrobienia oraz spaghetti z pieczonymi pulpecikami drobiowymi i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że mój dzisiejszy zestaw Was zainspiruje i że podobne danie przygotujecie je do własnych pudełek. Śniadanie: Placuszki jogurtowe z owocami. Jak przygotować placuszki(...)łyżką stołową. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą rumiane. Podawać z jogurtem, ulubionym dżemem, cukrem pudrem i/lub owocami. Lunch: Spaghetti z pulpecikami drobiowymi w sosie pomidorowym. Smacznego
Codzienne GotowanieDelikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym z dodatkiem koperku i suszonych ziół. Nie za ciężki, ale sycący obiad, który świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :) Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki(...)łyżki sosu sojowego mąka do zagęszczenia sosu pęczek koperku Mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą, mieloną paprykę, sól oraz pieprz wymieszać w misce. Ulepić niewielkie pulpeciki, każdy z nich obtoczyć w małej ilości mąki i podsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu. W garnku zagotować wodę, wrzucić podsmażone pulpety, pokrojone w półplasterki pieczarki oraz liście laurowe
Simply Foodlimonki tajskiej 100 g makaronu ryżowego vermicelli Przygotowanie A Do mięsa dodajemy sos ostrygowy, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, posiekaną papryczkę, starty imbir, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Przygotowujemy małe pulpeciki. Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do zimnego bulionu wrzucamy pokrojone marchewki, czosnek (plasterki), liście kapusty (grubo skrojone),trawę cytrynową, liść kaffiru, cukier palmowy, sok z limonki, sos sojowy, zagotowujemy(...)zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pulpeciki, gotujemy 10 min, po czym doprawiamy sosem ostrygowym. Podajemy z makaronem i posiekaną dymką ze szczypiorem
R'n'G KitchenLubicie zupy? takie pożywne i aromatyczne? my uwielbiamy i stąd zup na blogu jest mnóstwo, znajdziecie je pod etykietą zupy . Tymczasem proponuję zupę z pulpecikami z kurczaka i młodą kapustą. Zupa jest aromatyczna, delikatna i pożywna, polecam gorąco. Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejest również dla dzieci. Czym różnią się klopsiki od pulpetów? Według mnie chyba tylko tym, że klopsiki przed duszeniem są obsmażane, a pulpety nie, ale to jest moja ocena. Pulpeciki mogą stanowić samodzielne danie lub mogą być dodawane do zup, klopsiki zaś są duszone i najczęściej podawane z sosem. Klopsiki lub pulpeciki można zrobić z mięsa wieprzowego lub drobiowego
Kuchcik gotujenadzieję, że kiedyś doczekam czasów, że w ramach relaksu weekendowego wyskoczymy na jakiegoś gotowca na miasto. Zawsze jestem ciekawa nowych smaków, ale sercem i tak jestem we własnej kuchni. Pulpeciki dziś były. Nie w sosie pomidorowym a w koperkowo - śmietanowym. Zawsze to odmiana. Pyszna odmiana :) To wydanie pulpecików jest nawet lżejsze niż w sosie pomidorowym. Przynajmniej dla mnie
Pieprzyć z Fantazjąbędą dobre. Po tym czasie dodać śmietankę i smażyć aż do zredukowania i uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Ciepły sos wlać pomiędzy pulpeciki, uważając aby nie zalać powierzchni pulpecików. Sos posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-45 minut
Szalona Kuchnia Eweliny