pulpeciki - 1409 przepisów (strona:32/94)

Jak perfekcyjnie ugotować ryż 232

wolnym ogniu 17 minut. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, wyjmij liść laurowy, przemieszaj ryż, posól i piepierz do smaku. Polecamy nasze przepisy na dania z ryżem: PÓŁNOCNO AFRYKAŃSKIE PULPECIKI Z CHARAKTEREM I RYŻEM A LA PILAF CHILLI CON CARNE PÓŁNOCNO AFRYKAŃSKIE PULPECIKI Z CHARAKTEREM I RYŻEM A LA PILAF Więcej przepisów na naszym blogu. Zapraszamy!   Artykuł Jak perfekcyjnie ugotować

Niedzielny kucharz
Zapiekanka makaronowa w kremowym sosie pomidorowym 127

Pyszna, szybka w przygotowaniu zapiekanka makaronowa. Może być podana zarówno w wersji mięsnej jak i bez mięsnej – wybór zależy od Was. U mnie była i z pulpecikami wołowymi (miałam zamrożone z poprzedniego obiadu), z choriso czy z zielonym groszkiem. Z każdym składnikiem będzie smakować dobrze. Mega plusem jest to, że praktycznie robi się sama! Składniki: 500 g makaronu penne(...)szpinaku baby (100-150g) 1/3 łyżki soli, pieprz, papryka wędzona, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka oleju/oliwy 150 g sera żółtego w kawałku do wyboru: plastry choriso, mini pulpeciki*, 1/2 opakowania mrożonego groszku, plastry kiełbasy Piekarnik nagrzewamy do 180 C (góra i dół). Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy makaron. Następnie wlewamy puszki pomidorów

CookYourself
Pieczone arabskie pulpety 183

łyżki zimnej wody. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Ja z reguły pomagam sobie mikserem. Następnie ręce smarujemy oliwą i z wymieszanego mięsa robimy małe pulpeciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Pulpeciki przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego, wlewamy przecier pomidorowy, przykrywamy i pieczemy  w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki po meksykańsku w sosie pomidorowym 95

papryki olej 1. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i paprykę drobno siekamy. Fasolę rozgniatamy widelcem. 2. Mięso przekładamy do miski dodajemy warzywa i przyprawy i dokładnie wyrabiamy - mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. 3. Pulpeciki krótko podsmażamy na patelni i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Pulpeciki po meksykańsku w sosie pomidorowym 139

papryki olej 1. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i paprykę drobno siekamy. Fasolę rozgniatamy widelcem. 2. Mięso przekładamy do miski dodajemy warzywa i przyprawy i dokładnie wyrabiamy - mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. 3. Pulpeciki krótko podsmażamy na patelni i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Pulpeciki z płatkami ryżowymi (bezglutenowe) 168

Pomysł na pulpeciki z płatkami ryżowymi okazał się w naszym domu hitem! Dzieciaki uwielbiają płatki ryżowe na słodko, a w tej wersji zaakceptowały z przyklaskiem i podskokiem 😀 wyszły pyszne, sycące, aromatyczne i w dodatku do przygotowania są bardzo proste. Pomysł przyszedł… Artykuł Pulpeciki z płatkami ryżowymi

Kolorowy Przepisownik
Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych 128

Jestem wielkim fanem domowych obiadków i kuchni polskiej. Jedną z moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa. Zawsze przywołują miłe wspomnienia domu rodzinnego. I właśnie stąd narodził się pomysł na dzisiejsze danie. Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych zapieczone z serem mozzarella.  Przepis jest banalnie prosty, ale potrafi zaskoczyć smakiem

kulinarnyJa
Pulpety w pieczarkowym sosie bazyliowo - pomidorowym 205

Dzisiaj mam dla Was aromatyczne pulpeciki w pieczarkowym sosie pomidorowo - bazyliowym, z oliwkami. Pulpety z karkówki są soczyste, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i pieczarkami jest gęsty i bardzo aromatyczny.  Składniki na pulpety (wyszło 11 sztuk): 500 g mielonej karkówki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej + 100 ml wody 1 jajko(...)dużej patelni, z pokrywką. Wszystkie składniki na pulpety umieszczamy w misce. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pulpety. Mięso powinno się ładnie zarumienić z obu stron. Podsmażone pulpety przekładamy na talerz i na tej samej patelni robimy

Smak mojego domu
Pulpety rybne. Przepis krok po kroku. 147

skórkę otartą z połowy cytryny, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.     Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy około 3,5 cm. Układaj desce posypanej bułką tartą.     Pulpeciki ugotuj na parze, od momentu zagotowania około 15 minut. Ja użyłem przystawki Varoma

kuron.com.pl
Delikatne pulpeciki z kurczaka w sosie pomidorowym 124

Wyrabiamy mięso na jednolitą masę a następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy nieduże kule. W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy a gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego delikatnie pulpeciki. Po 5 minutach gotowania (gdy mięso się zetnie) dodajemy poszatkowaną w paski kapustę pekińską. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Sos doprawiamy do smaku solą(...)pieprzem, dodajemy cukier. Pulpeciki podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniakami. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki

Qchnia po prostu
Domowy sos pomidorowy 208

Domowy sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorów stanowi idealną bazę do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako sos do spaghetti albo pizzy. Dodając delikatnie ostrości takiemu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PULPECIKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWYM Z KUKURYDZĄ 229

razem dodałam do sosu kukurydzę konserwową i suszone oregano, przez co sos stał się jeszcze smaczniejszy, aromatyczny. Podane z makaronem lub ryżem tworzą idealne danie obiadowe. Składniki: Na pulpeciki: * około 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 2 łyżki bułki tartej * sól do smaku * przyprawa do mięsa mielonego- ilość według uznania (użyłam  Skworcu ) Na sos: * około 400 g passaty(...)pietruszka świeża do posypania na wierzch Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać całe jajko, bułkę tartą, sól i przyprawę do mięsa mielonego. Dłonią dobrze wymieszać ciasto. Formować niewielkie pulpeciki i usmażyć je na rozgrzanym na patelni oleju. Mięso zdjąć z patelni. Na oleju od smażenia mięsa podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać czosnek granulowany. Do podsmażonej cebuli wlać passatę pomidorową

Zrób to smacznie
Pulpety w sosie grzybowym 181

przedświątecznym szale szybki obiadek z grzybkami. Pulpeciki szybko się robi i świetnie smakuję z różnymi dodatkami. A suszonymi grzybami pięknie pachnie w całym domu. składniki: 600 g karkówki 1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku 15 g suszonych grzybów ok 750 ml wody sól,pieprz 1 listek laurowy 1 łyżeczka majeranku ok 2-3 łyżki mąki Suszone grzyby namoczyć wcześniej(...)listek laurowy. Wodę w której moczyły się grzyby odstawić bo może być potrzebna. Wodę z grzybami zagotować i gotować ok 10 minut. Potem z mięsnej masy uformować małe pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Dodać majeranek. Gotować kolejne 10 minut. Jeśli podczas gotowania woda za bardzo nam odparowała to dolać czystej wody lub wody w której moczyły sie grzyby. Całość zagęścić

Monia miesza i gotuje
Kalafior pieczony z pulpecikami 335

czubata musztardy 2 ząbki czosnku sól pieprz Kalafior podzielić na części i delikatnie obgotować w posolonej wodzie. Odcedzić na sicie i wyłożyć go do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy niego ułożyć pulpeciki. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. kalafior pieczony z pulpecikami

O kuchni z uczuciem
Zupa jarzynowa z pulpetami 176

jarzynowej. Do zupy można dodać różne warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie jest fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, kalarepa i cebula. Aby zupa była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o pulpeciki. składniki: 350 g fasolki szparagowej 1 nieduża kalarepa (200 g) 2 nieduże marchewki (200 g) 1 duża cebula (150 g) 2 średnie ziemniaki (200 g) 2 l dowolnego bulionu(...)łyżkę mielonego lnu oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić i uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do zupy wrzucić ziemniaki oraz kalarepę. Zagotować. Potem wrzucić pulpeciki i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec zupę zabielić zahartowaną śmietaną

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania