wyjęciu z pieca. Składniki: 50 dag ziemniaków sałatkowych 1 młoda cukinia garść fasolki szparagowej 15 dag młodego bobu ½ brokuła Sól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: ¾ szklanki słodkiej śmietanki 22% 1 jajko(...)przyprawą do ziemniaków. Fasolkę, brokuł i bób blanszujemy w osolonej wodzie z ½ łyżeczki cukru około 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii. Pulpeciki: Mięso mielone mieszamy z jajkami, posiekaną cebulką, szczypiorkiem oraz bułką tartą, doprawiamy do smaku sola i pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki
Wanilia i KardamonOdmiana tradycyjnego obiadu, małe pulpeciki zatopione w sosie porowo – pieczarkowym podane z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI Pulpety: 25 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny, sól, pieprz, 1 kajzerka czerstwa, 1 jajko, mąka do obtoczenia, 3-4 łyżki oleju Sos: 6 pieczarek, pół pora, 200g śmietany 30%, 100 g sera topionego, 100 g sera feta, sól, pieprz(...)Dodatkowo: makaron tagliatelle WYKONANIE Pulpety: Bułkę moczymy w wodzie, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wkładamy mięso, bułkę, jajko, dodajemy przyprawy, wyrabiamy masę. Z powstałej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące, smażymy na oleju z każdej strony na patelni. Po usmażeniu pulpeciki odkładamy na talerz. Sos: Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Pora kroimy w półplastry. Pieczarki
słodki bratekSkładniki na 24 pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 większe marchewki 1 i 1/2 średniej cebuli lub 1 duża 2 ząbki czosnku niecałe pół łyżeczki soli ziołowej - daj jeszcze ok 1 łyżeczkę, jeśli mięso nie było posolone przez producenta, moje niestety już zawierało sól (5g) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego(...)zwartą masę. Uformuj małe kuleczki, ok 4 cm średnicy (na oko). Mi wyszło ich 24. Na małym talerzu wymieszaj ze sobą mąkę i paprykę mieloną. Obtocz w tym każdy pulpecik. Do garnka po smażeniu cebulki i czosnku wlej rosół. Zagotuj i na mocno wrzący wrzuć pulpeciki. Przykryj garnek pokrywką i duś kilka minut na dużym ogniu. Możesz poruszać garnkiem
Anioszek w kuchniznakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek, który możemy zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Jeżeli nie macie domowego ajwaru, możecie spróbować go kupić w większych(...)miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) garść mrożonej
Fabryka pomysłówDzisiaj zapraszam Was na szybki i błyskawiczny obiad. Wystarczy, że warzywa pokroicie na mniejsze części, z mięsa mielonego uformujecie pulpeciki i całość umieścicie w naczyniu żaroodpornym. Zapiekanka z pulpecikami, warzywami i kaszą pęczak to danie w 100% jednogarnkowe. Kaszy wcześniej nie trzeba ugotować, ponieważ upiecze się w piekarniku. Wbrew pozorom zapiekanka przygotowana w poniższy sposób nie będzie w ogóle(...)mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki (może być suszona jak i świeża). Na sam koniec wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Masę wyrobić i uformować pulpeciki wielkości piłeczki ping-pongowej. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć mięsne kuleczki, następnie wsypać suchą kaszę i dodać warzywa. Całość posypać solą oraz pieprzem. Następnie zalać 2 i 1/2 szklanki wody
UgotowaćWpadłam na pomysł dosyć nietypowej sałatki, ponieważ wszelkie składniki (oprócz sałaty) zastąpiłam spontanicznie wymyślonymi miniaturowymi pulpecikami. Upiekłam je w piekarniku tak, że z wierzchu były delikatnie chrupiące, a wewnątrz delikatne. Spakowałam je do pudełeczka, po czym zabrałam do szkoły jako drugie śniadanie. Po otworzeniu pojemnika z pulpecikami, wszyscy dookoła pytali co tak pysznie pachnie! dyniowe pulpeciki z ciecierzycy, tofu
healthy dreamsduszę ją ze śmietaną i dużą ilością koperku i szczypioru, tak jak robiła to moja Babcia i Mama. Wczoraj jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i ugotowałam taki pyszny obiad z pulpecikami. Danie jest niezwykle delikatne i aromatyczne. Robi się je szybko, a co ważne dla zapracowanych można je spokojnie przygotować wcześniej i odgrzać po powrocie z pracy. Kapustkę polecam podać(...)ziarenka ziela angielskiego Pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki na pulpety przełożyć do miski i rękoma wyrobić masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można uformować kulki. Pulpeciki usmażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka i podlać ok 1/2l wody. Dodać ziele ang, liście laurowe
Smakołyki Asizagotowujemy wodę i wrzucamy do niej obrane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone. Formujemy zgrabne(...)pulpeciki. Gdy warzywa w garnku będą miękkie dodajemy pokrojone papryki i gotujemy do miękkości. Wtedy wyjmujemy liść laurowy, ziele i seler. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy koncentrat i miksujemy blenderem. Do gładkiego sosu ostrożnie wkładamy pulpeciki i gotujemy około 20-25 minut po wypłynięciu. Na koniec sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości przegotowanej zimnej wody
Kolorowy Przepisownikzasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już w czerwcu ale maj i wiosna pochłonęły mnie bez reszty...wiem to głupie tłumaczenie... ale wybaczycie mi...? proszę... Mini pulpeciki w sosie orientalnym Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (jakie kto woli) 2 opakowania pulpy pomidorowej takiej z kartonowego pudełka cebula (u mnie taka olbrzymia) marchewka seler (albo bardzo mały albo(...)jajkiem, odrobiną bułki tartej, solą i pieprzem - przyprawiamy do smaku (dodałam jeszcze odrobinę tartej marchewki jednak to było takie moje, zupełnie zbędne, widzi mi się Lepimy z niego małe pulpeciki - u mnie wielkości dużego orzecha laskowego i obtaczamy je w mące kukurydzianej/zwykłej. Kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek siekamy a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Selera wrzuciłam
sierotka maRysia w kuchniłyżki mąki pszennej, 2 garście świeżego koperku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, mleko, musztardę, sól, pieprz i majeranek. Wymieszać i formować małe pulpeciki. Następnie obtoczyć w mące. Do garnka nalać wodę ( u mnie to było 1,5L ) i wrzucić do niej obrane, umyte i pokrojone warzywa. Posolić, popieprzyć, dodać liście laurowe i ziarenka(...)ziela angielskiego. Wstawić do gotowania. Gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i wrzucić pulpeciki. Delikatnie od spodu zamieszać i pozostawić na około 20minut. Śmietanę wymieszać z mąką i powoli do niej wlewać gotujący się wywar - cały czas mieszać. Gdy ładnie się ze sobą połączyą wlać do pulpecików cały czas mieszając. Spróbować smak sosu i ewentualnie doprawić. Po chwili ściągnąć z ognia
W kuchni u Monikidigotuje.blogspot.com 1 duży por 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1-2 łyżki masła 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego śmietana prażona cebulka sól, pieprz Pulpeciki: 200g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia 1/2 cebuli mąka (opcjonalnie) sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku Przygotować pulpeciki. Mięso mielone wymieszać z odciśniętą(...)maśle. Pora przełożyć do garnka z wywarem. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) i gotować do miękkości. Śmietanę rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Wrzucić pulpeciki, doprawić do smaku i posypać prażoną cebulką
Di gotujemarchewka, trochę pikantnej papryki i czosnku, a do tego kremowa czerwona fasola, smak podkręcają również suszone pomidory z zalewy, dużo przypraw i zieleniny, nic dodać nic ująć moje ulubione pulpeciki :) Składniki na 16 pulpecików : 3/4 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę (ewentualnie można użyć płatków błyskawicznych) 3/4 szklanki orzechów (ja użyłam włoskich) 1 szklanka startej marchewki(...)misce, dodajemy płatki owsiane, startą marchewkę, posiekane pomidory, bazylię, czosnek, chili, przyprawy jajko lub chia, fasolę opłukujemy i delikatnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, przekładamy do miski, z masy formujemy pulpeciki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze ok 175 stopni przez 10-15 minut. Smacznego
zdrowa vege kuchniaPrzepis na te wspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie mięsa z cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jast naprawdę godne polecenia. Składniki: 0,5kg wołowego mięsa mielonego 2 małe cebule starte na tarce o grubych oczkach 1 łyżka mielonego cynamonu(...)świeżej mięty posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Mięsa W misce wymieszać mięso, cebulę, cynamon, pieprz i sól. Zwilżyć dłonie wodą i formować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć kotleciki. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Sosu jogurtowo - miętowego W miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem
Codzienne GotowaniePulpeciki w takim sosie smakują wybornie. Sos jest zawiesisty, więc nie musimy go zagęszczać. Smak i aromat nie do porównania! Pyszne, nietuzinkowe danie obiadowe, któremu nie oprą się nawet dzieciaki ( tak myślę, bo moja trzódka była zachwycona) :). Składniki: Na pulpeciki: 50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól(...)Dodać sok pomidorowy, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulkę prażoną, posiekaną bazylię i tymianek, sól i przyprawy. Chwilę pogotować (często mieszać). Na koniec dodać ugotowane wcześniej pulpeciki, gotować jeszcze około 5 minut, zestawić z ognia. Podawać z makaronem i (wedle uznania) mini mozzarellą
Nie tylko w kuchniSOSIE SEROWYM pyszne i bardzo proste do zrobienia,ja lubię zrobić więcej sosu,bo jak mi trochę zostanie to na drugi dzień gotuję makaron penne i brokuły,2-3 pulpeciki kroję na kawałki i mam drugi równie pyszny obiad SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego-wieprzowe lub z indyka jajko cebulka ząbek czosnku przyprawy duża marchewka 2 serki topione(...)czosnkiem,jajkiem,i przyprawami, marchewkę kroimy -ja lubię w słupki mięsko formujemy w kuleczki i obtaczamy w mące wrzucamy do gotującej się wody z rosołkiem i tak z wszystkimi pulpecikami,dorzucamy również marchewkę i gotujemy ok 30 min w misce miksujemy serki topione ze śmietanką i mąką(jak mamy dużo sosu to można dać trochę więcej mąki)jak nasze pulpeciki
Swojskie jedzonko