pulpeciki - 1409 przepisów (strona:20/94)

Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym 172

Pulpeciki z indyka w sosie dyniowym z dodatkiem kurkumy. Pyszne były, posmakują i dzieciom i dorosłym, sezon na dynię w pełni więc trzeba korzystać :-) Jako dodatek u mnie była kasza orkiszowa, ale możecie zrobić z czym tylko lubicie np. ziemniakami, czy ryżem :-) Miłego dnia :-) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 1 czerstwa bułka kajzerka(...)inny. Odkładamy na talerz. 2. Do głębokiej patelni przelewamy gorący bulion, wrzucamy do niego startą na tarce dynię, oraz kurkumę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pulpeciki i dusimy pod przykryciem jeszcze z 10 minut.  3. Dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy i bezpośredni przez sitko przesiewamy mąkę. Mieszamy, sos ładnie powinien nam się zagęścić. jak by był

kruche babeczki
Pulpeciki z gorgonzolą w sosie z pieczonych pomidorów z papryką 183

Sezon pomidorowy w pełni, więc postanowiliśmy z niego skorzystać! Co powiecie na pyszne i soczyste pulpeciki z serem gorgonzola? Zanurzone w sosie z pieczonych pomidorów z papryką i  pomidorkami koktajlowymi? To taki comfort food w najlepszym wydaniu! Koniecznie z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół! Wszystkie wytyczne odnośnie stylizacji tego dania i zdjęcia krok po kroku z jego przygotowania znajdziecie(...)natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i suszonymi płatkami chili. Zawartość miski dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa przy pomocy dłoni formujemy małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Seler naciowy oraz marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem

Plate of Joy
Curry z pulpecikami i warzywami 154

papryczki od koloru do wyboru, groszki, fasolki, kapusty, ....! I gdybym miała tylko możliwość wykupiłabym pewnie z 1/3 sklepu! Może następnym razem? ;)  Dziś zapraszam Was na szybkie curry z pulpecikami, bakłażanem, groszkiem cukrowym i fasolką szparagową. Świetnie smakuje z ryżem basmati.  Składniki: 300 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/3 łyżeczki suszonego imbiru(...)sosem rybnym i sojowym oraz płatkami chilli i imbirem. Następnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Nabieramy niewielkie porcje mięsa, najlepiej łyżeczką i tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane pulpeciki układamy na talerzu. Patelnię rozgrzewamy z olejem rzepakowym na średnim ogniu i smażymy pulpeciki do zrumienienia z każdej strony. Usmażone kotleciki ściągamy z patelni na talerzyk, dolewamy na patelnię trochę

Plate of Joy
Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym 371

Przepis na pulpeciki z cukinii pojawił się na blogu Szczecinianki i Izy . Bardzo mi się podobały, dlatego przygotowałam swoją wersję tych małych pyszności. Pulpeciki są bardzo delikatne – wręcz rozpływają się w ustach. Takie lekkie danie jest idealne na lato. Jedyny ich minus jest taki, że nie wychodzi ich zbyt dużo (na zdjęciu połowa porcji), więc na większy głód(...)bulionie lub dowolnym sosie (np. pieczarkowym, serowym, pomidorowym, chrzanowym) albo po prostu upiec w piekarniku (25 minut w 180°C). U mnie w sosie pomidorowym z nutką curry. Pulpeciki z cukinii: 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej

Poezja smaku
22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 195

pomarańczową!  Zupę przyprawiłam dość sporą ilością curry i kurkumy, które charakteryzują się właśnie pięknym żółtym kolorem! A żeby zupie nie było smutno i była bardziej aromatyczna przygotowałam również pulpeciki z piersi indyka z czosnkowo-pietruszkowym akcentem!  Jej smak jest dość ostry ( w zależności od ilości użytych przypraw), ale świetnie komponuje się z orzeżwiającą pomarańczą oraz wyrazistymi pulpecikami(...)szklanki śmietanki kremówki 36% 60-70g uprażonych wcześniej wiórek kokosowych sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 3 wyfiletowane pomarańcze 1 łyżeczka skórki z pomarańczy  tłuszcz do smażenia pulpecików przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, curry (u mnie: przyprawa kofta curry), łyżeczka kurkumy, świeżo starta gałka muszkatołowa, pół posiekanej natki pietruszki,  suszone oregano, 1 łyżka pasty pomidorowej, łyżeczka brązowego cukru

Symfonia Smaków
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 252

powietrzu. Zapach zbliżającej się wiosny, niemożliwe? A jednak. Co rano, kiedy wolno się spieszę na pociąg, ptasie trele poprawiają mi humor. Brakowało mi tego przez całą zimę. Ta pulpeciki zna chyba już każdy, a jeśli nie, to przynajmniej większość osób. Zawsze smakują, zawsze się udają, niezmiennie podbijają serca nowych konsumujących. Łatwe w przygotowaniu, sycące i przypominające danie włoskiej gospodynii. Wystarczy(...)dobrać odpowiednie zioła. PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. /współpraca z Winiary:/ na ok.15 pulpecików pulpeciki: 500g mięsa mielonego 1 mała cebula biała 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 główki kapusty pekińskie jajko sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku łyżka słodkiej mielonej papryki łyżeczka koncentratu pomidorowego olej roślinny do smażenia pęczek pietruszki do dekoracji Kapustę pekińską

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNE LECZO Z PULPECIKAMI Z SZYNKI 108

pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym (wcześniej zblendowanych) sól pieprz ziele angielskie liść laurowy ketchup pikantny ostra i słodka papryka koncentrat pomidorowy Na pulpeciki: 1 kg mielonego mięsa (u mnie od szynki) 2 jajka 3 łyżki kaszy manny olej do smażenia sól pieprz majeranek Wykonanie: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i kaszę(...)manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek, podsmażyć całość mieszając.  Następnie dodać pieczarki, pomidory z puszki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić całość do miękkości wszystkich składników.  Na koniec do garnka przełożyć usmażone wcześniej pulpeciki, wymieszać, ew. doprawić do smaku. Przed podaniem

Walijskie Pichcenie
Przepis dnia: Pulpety z kaszy, indyka i cukini 84

dużych oczkach. Dodaj do kaszy. Wsyp po łyżeczce soli, czosnku i cebuli. Zmiksuj całość. Dodaj mielone mięso i jeszcze raz zmiksuj aż do połączenia wszystkich składników. Zwilżonymi dłońmi formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Przesyp płatki kukurydziane do woreczka foliowego i pokrusz przy pomocy wałka do ciasta. Przesyp do misy. Panieruj pulpeciki w pokruszonych płatkach i rzekładaj na tackę do pieczenia(...)Nastaw piekarnik na 220 stopni. Wstaw pulpeciki do piekarnika. Piecz 15 minut. Podawaj pulpety z sosem pomidorowym i ziemniaczanym pure. Smacznego! Artykuł Przepis dnia: Pulpety z kaszy, indyka i cukini pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pulpety w sosie porowo - serowym 130

Staram się je robić w różnych sosach i z różnymi dodatkami do samych pulpetów, żeby trochę nadać ciekawszego smaku i wyglądu, i żeby nie wiało nudą. Tym razem zrobiłam pulpeciki wieprzowe w sosie porowo serowym, a w zasadzie serkowym, bo z serka topionego. Bardzo lubię połączenie pora i w ogóle warzyw z serkiem topionym i często z niego korzystam(...)smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Dodałam wodę niegazowaną i kaszę manną i dokładnie wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich okrągłe pulpeciki. Pulpety obsmażyłam na maśle na patelni i wrzuciłam do zblendowanego sosu. Gotowałam je w sosie ok. 20-25 minut, po czym podałam na ciepło.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam do wypróbowania

Waniliowe Improwizacje
Pulpety duszone z marchewką i porem 133

zdrowy obiad dla całej rodziny. Robiąc różne sosy i dodając różne dodatki za każdym razem otrzymamy inny smak, a przez to obiady nie będą nudne. Ja dziś zrobiłam pulpeciki duszone z marchewką i porem w delikatnym sosie pomidorowym. Takie pulpety najlepiej podać z ryżem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g schabu wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 płaska(...)mięsną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z masy formowałam kulki o wielkości mniej więcej piłeczki do ping-ponga, ale wielkość nie jest aż tak bardzo istotna. Można zrobić wg własnych preferencji. Pulpeciki obtaczałam w mące owsianej i odkładałam na talerz. Gotowe pulpety obsmażyłam na oleju na rumiano i przełożyłam do garnka z podsmażonymi warzywami. Nalałam około 2 szklanki wody (tyle aby pulpety

Waniliowe Improwizacje
Wołowe pulpeciki w sosie paprykowo-pomidorowym 98

żytniej lub pszennej obcjonalnie ser do posypania grana padano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przyprawy : sól, pieprz, słodka papryka. Całość dobrze wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące. kroimy w drobną kostkę cebulę, paprykę oraz cukinię, na patelni podsmażamy na oliwie cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę oraz cukinię(...)warzywa, zalewamy je passatą i dusimy na małym ogniu, w międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, na patelni po warzywach na odrobinie oliwy podsmażamy nasze pulpeciki z obu stron, następnie dodajemy do naszego sosu, warzywa z pulpecikami gotujemy na małym ogniu ok 15 min często mieszając gotowy sos podajemy z makaronem, idealnie smakuje oprószony grana padano

Blog kulinarny S9.PL
Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 92

lekko twardawy. Ugotowany ryż przepłukać zimną wodą (w torebce). Cebulkę drobno posiekać i lekko podsmażyć. Wszystkie składniki klopsików (wraz z cebulką) wymieszać dokładnie w misce a potem uformować małe pulpeciki. Pulpeciki lekko przesmażyć na oleju ( można je też ugotować bezpośrednio w zupie). Marchewkę wyjąć z zupy - wrzucić do blendera razem z przecierem pomidorowymi  pozostałym rosołkiem - całość zmiksować i potem(...)wlać do zupy. Dodać pulpeciki, podgotować 5 minut, na koniec dodać ryż i całość doprawić solą i pieprzem. Zupa jest najlepsza następnego dnia

Smaczny zeszyt
Piątek: Najlepsza pomidorowa… z piekarnika 134

dojrzałe pomidory. Kupcie na targu, zieleniaku, mocno dojrzałem pomidory i zróbcie sobie pieczoną pomidorową. Gwarantujemy, że będzie najlepsza! Do pomidorowej propoujemy bardzo proste, składające się z trzech składników, delikatne pulpeciki z kaszy jaglanej i parmezanu – rozpływają się w ustach. Przepis pochodzi z serwisy Food52.com Spróbuj innych naszych przepisów na zupę pomidorową: Prowansalska zupa pomidorowa Pomidorowa z ravioli szpinakowym Włoska(...)zmiksuj na gładką masę. Przełóż ją do misy, dodaj pół szklanki tartego parmezanu, 3 łyżki mąki, siekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy i formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Odkładaj na talerz podsypany mąką. Zagotuj w garnku 2 litry wody. Posól. Kiedy się zagotuje, zmniejsz temperaturę. Wkładaj do wody pulpeciki. Kiedy wypłyną na powierzchnię wyjmuj je łyżką

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień 79

minut . Druga to pyzy z kaszy jęczmiennej . Co łączy obydwa dania? Otóż pyzy są faszerowane usmażonym kurczakiem po chińsku. Takich połączeń jest więcej: do pieczonej pomidorowej zrobiliśmy maleńkie pulpeciki z kaszy jaglanej i parmezanu. Samą kaszę ugotowaliśmy natomiast jako dodatek do kurczaka po chińsku – zamiast ryżu. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: Pasta z sosem z pure z cieciorki Danie bardzo(...)trzeba zupy przecierać przez sito, a nawet nie wolno tego robić! Drobinki zmiksowanych warzyw nadają całości smaku i treści. Żeby zupa była jeszcze bardziej sycąca, zrobiliśmy do niej pulpeciki z ugotowanej kaszy jaglanej i parmezanu. Przepis już w piątek! Jak gotowaliśmy W tym tygodniu ułatwiliśmy sobie pracę w ten sposób, że gros składników przygotowaliśmy w sobotni wieczór. Gros czyli

Niedzielny kucharz