pulpeciki - 1409 przepisów (strona:17/94)

Pulpeciki w sosie pomidorowym 117

Dziś proponuje Wam pulpeciki w sosie pomidorowym. Wcześniej na blogu prezentowane były pulpeciki w sosie koperkowym . Gorąco zachęcam do wypróbowania obu wersji. :)    Pulpeciki w sosie pomidorowym  Składniki 40dag mielonego mięsa jajko łyżka mąki 3 łyżki śmietany 18% 2 szklanki wody 1 duży koncentrat pomidorowy sól , pieprz Sposób wykonania Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem; jeśli masa(...)wywaru dodać koncentrat i dobrze wymieszać. Łyżkę mąki połączyć z 5-6 łyżkami wody wlać do sosu stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodając śmietanę. Włożyć z powrotem pulpeciki wymieszać, podgrzać (nie gotować

Smaki Natalii
Zupa-krem z kukurydzą, wołowymi klopsikami i pieczarkami 165

gotujemy 15 minut. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy kefir, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą ziołową i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy malutkie pulpeciki i ostrożnie wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy razem około 20 minut, po czym wyjmujemy pulpeciki na talerz. Z zupy wyławiamy też liście laurowe, por i ziele angielskie i dodajemy(...)odsączoną z zalewy. Doprawiamy solą ziołową, pieprzem, słodką papryką i dodajemy koncentrat. Wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i soczewicę i gotujemy jeszcze 10-15 minut. 3 lub 4 małe pulpeciki ponownie wrzucamy do zupy i całość miksujemy. Podajemy z pozostałymi pulpecikami, dekorujemy świeżym rozmarynem i paluszkami o smaku wędzonego boczku - dekoracja w pełni jadalna i świetnie pasuje do całego dania

Kolorowy Przepisownik
Kefta Mkaouara 184

przepiórcze Przygotowanie : Klopsiki : W dużej misce dokładnie wymieszać mięso z cebulą, ziołami i przyprawami, bułką tartą i jajkiem. Odstawić. W czasie gdy sos będzie się gotował uformować niewielkie pulpeciki - wielkoćci orzecha włoskiego. Sos : Na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać z cebulą, uważać, aby się nie przypaliły, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać pomidory(...)wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Przełożyć do naczynia tagine. W sosie ułożyć pulpeciki w pewnej odległości od siebie. Tagine przykryć i gotować przez około 45 minut (na płycie elektrycznej ustawionej na 2-3) lub do czasu aż pulpeciki nie będą surowe w środku. Pod koniec gotowania do gotującego się sosu delikatnie wbić jajka (Lepiej użyć jajek

Codzienne Gotowanie
Ogórkowa z pulpecikami 145

Pyszna domowa zupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna. 2 l wody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego(...)mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku

VioletoweKucharzenie
Zupa ogórkowa z ryżem i pulpecikami 144

zawsze gotuję z ziemniakami. Jednak widziałam, że wiele osób zajada zupkę z ryżem więc i ja postanowiłam spróbować jak to smakuje. Do zupki dodałam też mięsną wkładkę w postaci pulpecików. Przyznam szczerze, że zupka ogórkowa z ryżem jest równie pyszna jak z ziemniakami i na stałe zagości  w naszej domowej karcie zup. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie spróbować(...)zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do garnka z bulionem. Gdy bulion się zagotuje wsypać ryż. Gotować na wolnym ogniu aż ryż bedzie prawie miękki. W międzyczasie przygotować pulpeciki. Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie uformować  małe kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Gdy ryż będzie już prawie

Monia miesza i gotuje
Pieczone klopsiki z papryką i koperkiem 151

mięso, a że lubię je w postaci mielonej sporo takich przepisów u nas. Dzisiaj coś pieczonego. Tym sposobem chciała troszeczkę "odtłuścić" moje danie. Czy się udało ? O tak !!! Pulpeciki pieczone wyglądają przepysznie i zapewniam Was, że tak też smakują. Następnym razem przygotuję je z większej porcji i przechowam na następny dzień gdyż idealnie nadają się do podgrzania.  Pieczone pulpeciki(...)drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z uzyskanej masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki, które układamy na blaszce do pieczenia. Pulpeciki wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25  minut. Można obrócić po około 15-17 minutach. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami 247

Dzisiaj zapiekanka z makaronem i pulpecikami z indyka. Mój młody tak je uwielbia, że co jakiś czas muszę mu robić i najlepiej smakują mu z makaronem, a ja oprócz tego mam okazję, żeby przemycić warzywa, bo tak to spokojnie je zje. Tym razem do pulpecików dodałam spora ilość sezamu. Fajnie smakowały i wszystko było szybciutko zjedzone :))  Składniki pulpeciki: mięso(...)czarne oliwki cukinia kulki mozzarelli 1/2 szklanki śmietany 18% jajko Makaron gotujemy al'dente. Brokuła również. Resztę warzyw kroimy w plasterki. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy makaron i pulpeciki. W kubku mieszamy jajko ze śmietaną, wylewamy na zapiekankę, mieszamy. Kulki mozzarelli wtykamy między warzywa i resztę. Całość zapiekamy około 25-30 minut w 180 stopniach

kruche babeczki
Pulpeciki drobiowe z cukinią i pomidorami 209

Pulpeciki z mielonego mięsa drobiowego duszone w cukinii i pomidorach. Prosty i bardzo smaczny obiad, który swobodnie mogą zjeść osoby będące na diecie. 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 pomidory 1 cukinia 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz czarny PULPECIKI: 300 g mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułeczki 1 jajko sól pieprz ziołowy bułka(...)omijając gniazdo nasienne. Dodać do cebuli i smażyć, aż nieco zmięknie. Następnie dodać pokrojone pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Przyprawić, a kiedy pomidory zaczną puszczać sok, dodać pulpeciki i chwilę dusić. Tak przygotowane pulpeciki można podać, np z ryżem lub makaronem. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: cukinia , indyk , pomidory

https:KKuchniaMniam
Pulpety w potrawce ala leczo 142

rondla.  Następnie dodajemy pomidory i wodę, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami - gotujemy kwadrans.  Ogórki kroimy w kosteczkę - dodajemy do potrawki - gotujemy przez 10 minut. Przygotowujemy mięsne pulpeciki: do miseczki przekładamy mięso, dodajemy szczypiorek, doprawimy sola i pieprzem - mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki.  Gotowe pulpeciki przekładamy do paprykowej potrawki, gotujemy przez około 15-20 minut.  Podajemy(...)uznania - u mnie potrawka z pulpecikami podana została z ryżem.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa paprykowa z pulpecikami 138

maśle ( pod przykryciem) ,dodać pomidory z puszki i ziele angielskie Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w około 3/4 l wody ( oddzielnie), gdy będą prawie miękkie, wkładać do nich pulpeciki, posolić, dodać pieprzu do smaku, przeciśnięty czosnek- gotować ok. 5 min Do ziemniaków z pulpecikami dołożyć uduszone warzywa i dolać jeszcze ewentualnie tyle gorącej wody ile zupy będziemy potrzebować(...)mnie było około 2 l. zupy w całości), zagotować Zrobić na łyżce masła klarowanego zasmażkę z mąki, dodać kilka kropel maggi, posypać natką. Składniki na pulpeciki : około 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1  jajko bułka tarta, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą w takiej ilości by uzyskać konsystencje mięsa

Proste Potrawy
Rybne pulpeciki 153

Dziś piątek więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby są bardzo zdrowe(...)wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Ryby to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Składniki (na 7 porcji) pulpeciki: 1 wędzona makrela 0,5 kg dorsza (może być też inna ryba) koperek ( ile lubimy ;) ) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz sos: 2 cukinie średnie 2 średnie cebule 1 prostokącik

Idę coś wszamać
Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych 191

Pulpeciki to bardzo proste i smaczne danie. Mięsne kuleczki można zrobić z każdego mięsa mielonego i przygotować w ulubionym sosie. Takich mięsnych kuleczek już sporo na moim blogu a teraz zapraszam na kolejna wersję. Tym razem pulpeciki sa z mięska drobiowego  w sosie z serków topionych z dodatkiem szczypiorku.  składniki: 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz(...)serki topione. Wszystko razem gotować aż serki się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając. Gdy serki już będą całkowicie rozpuszczone gotowy sosik zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie wody. Gotowe pulpeciki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza bulgur oraz ogóreczki konserwowe . Polecam też: Pulpeciki w sosie pomidorowym Klopsiki drobiowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Monia miesza i gotuje
Bigos z pieczarek, z pulpetami. 167

Bigos z pieczarek. Z dodatkiem papryki, ogórka konserwowego i dużej ilości mięsnych pulpecików. Bardzo pyszny, pikantny, sycący, pachnący tradycją i rodzinnym domem. Nie do końca rozumiem to, w jaki sposób pozwoliłam, by ten przepis zapodział mi się kilka lat całkowicie zapomniany. Lubię wspominać ciasto drożdżowe z jeżynami podane w sierpniowy ranek przez babcie, czy kompot z rabarbaru i papierówek gotowany(...)zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego z szynki, niezbyt tłustego 2 jajka opcjonalnie bułka tarta do pulpecików słoiczek koncentratu - 200g pieprz, sól, czosnek granulowany, słodka i ostra czerwona papryka w proszku, łyżka majeranku tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Pieczarki umyć, pociąć na plastry o grubości około

Poezja Smaków - blog kulinarny
ZUPA POROWO-ZIEMNIACZANA 109

pomysł na pożywną zupę z pulpecikami mięsnymi SKŁADNIKI Zupa: 2 pory, 3 ziemniaki, 1 l bulionu, sól, pieprz, 1 serek śmietankowy topiony, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła Pulpeciki: 30 dag mięsa mielonego, 1 mała kajzerka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta  WYKONANIE Zupa: Pory kroimy w plastry, podsmażamy na rozgrzanym maśle(...)dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, następnie dodajemy serek, mieszamy aż się rozpuści. Wszystko razem miksujemy na krem. Podajemy z pulpecikami. Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy ze wszystkich stron

słodki bratek
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym 99

Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym podawane z makaronem to kolejny klasyczny włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci. Składniki: 300 g makaronu 500 g mielonego mięsa cebula 2 ząbki czosnku 3 lyżki bułki tartej 1 jajko łyżeczka mielonej papryki łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek(...)posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na pulpety umieścić w misce i ugnieść. Z tak powstałej masy uformować małe kulki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na niej pulpeciki z każdej strony. Przełożyć na talerz. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przygotować sos: na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać passatę i przyprawy. Wymieszać, zagotować i dusić

wyzwania kuchenne