pomysł na bugera przyszedł jakoś sam z siebie. Danie super proste, a pożywne i znacznie zdrowsze niż klasyczny, wołowy burger (też skądinąd pyszny). Zobacz przepis Krem pomidorowy z pulpecikami Zoe Fani ulicy Sezamkowej wiedzą o kogo chodzi. Zoe jest jedną z mieszkanek Sesam Street i autorką przepisu na pomidorową, który znalazł się w książce kucharskiej „G jak gotowanie”. Zupa jest(...)łatwa do przygotowania jak barszcz, bardzo smaczna i naprawdę można się nią nieźle najeść. Pływają w niej bowiem pierożki tortelini i małe pulpeciki. Zobacz przepis Lasagna z ravioli Prosty patent na lasangę nieco inne niż standardowa. Zamiast płatów makaronu mamy dwie warstwy pierożków ravioli przedzielone pesto, sosem pomidorowym i mozzarellą oraz parmezanem. Danie można przygotować bardzo szybko i wygodnie, ponieważ
Niedzielny kucharzużyć parmezanu WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, natkę pietruszki, pół cebuli drobno pokrojonej, oregano, sól, pieprz, sól czosnkową. Dokładnie wyrabiamy. 2. Z mięsa turlamy pulpeciki, obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju (mi wyszło 18 sztuk) 3. Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, gdy cebula się zrumieni dodajemy, passatę pomidorową, bulion, koncentrat(...)pomidorowy, oregano, sól, pieprz, chilli, całość zagotowujemy, dodajemy surowy makaron i pulpeciki, całość dusimy na malutkim ogniu aż makaron będzie ugotowany ( w razie potrzeby możemy dolewać bulion do czasu aż makaron będzie gotowy). Aby pulpeciki nam się nie rozpadły możemy je na chwile wyciągną z sosu
Dziś Ja gotujeSycące i pełne smaku pulpeciki z fasoli i płatków owsianych, podane w pysznym, kremowym sosie ze śmietanki i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub ryżem i mizerią z ogórka. Przygotujecie je ekspresowo, bez mąki i jajek, z kilku, łatwo dostępnych składników. Wystarczy rozdrobnić je z przyprawami, a następnie uformować i usmażyć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do tego prosty(...)pokrojoną na ćwiartki cebulę i koncentrat pomidorowy. Wsypujemy wszystkie przyprawy i miksujemy na jak najbardziej gładką masę. Nabieramy płaskie łyżki masy i w zwilżonych olejem dłoniach formujemy zgrabne pulpeciki (ok. 16 sztuk). Smażymy na mocno rozgrzanej 1 łyżce oleju, przez około 3 minuty, do zrumienienia, co jakiś czas odwracając. Przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy 20 minut
cool and mintysosie pomidorowym. Dzięki temu udaje mi się przemycić od czasu do czasu coś wegetariańskiego Klopsiki wyszły pyszne, dzięki mięciutkiej konsystencji w środku rozpływają się w ustach Składniki: PULPECIKI: 0,5 szklanki soczewicy (ja użyłam brązowej) 0,5 kg pieczarek 3 łyżki otrębów owsianych lub gryczanych 2 łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz łyżeczka papryki słodkiej w proszku szczypta cayenne czosnek(...)sitku. Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach podsmażyć na łyżce oleju, aż woda odparuje. Soczewicę zblendować, dodać pieczarki, otręby, mąkę kukurydzianą i przyprawy, dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na ręczniku papierowym. SOS POMIDOROWY: puszka pomidorów krojonych 3/4 szklanki wywaru z warzyw 2 ząbki czosnku, łyżeczka oregano
Mój pomysł naMięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach soczyste pulpeciki podane tradycyjnie z sosem koperkowym i ziemniakami to obowiązkowa pozycja w naszej polskiej kuchni, która jest doskonałym pomysłem dania obiadowego. Składniki: 750g mięsa mielonego z udźca kurczaka 300g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki majeranku 3 łyżki(...)mielenia. Dodać jajko, majeranek, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. 3. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, wlać śmietanę zahartowaną
Szalona Kuchnia EwelinyZapewniam, że takie pulpeciki posmakują zarówno dzieciom - jak i dorosłym. Są pyszne, delikatne i mało kaloryczne. To świetna propozycja na szybki oraz lekki obiad. Dla mnie i córki smakują z mnóstwem warzyw, a mężowi dodatkowo przygotowuję do nich sos. Polecam! (około 10 sztuk w zależności od wielkości) Pulpeciki: 250g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne) 1/2 suchej(...)odciśniętą z mleka/wody, jajkiem oraz resztą składników. Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kulkę obtoczyć w mące. Pulpeciki ostrożnie włożyć do wrzątku (*) i gotować maksymalnie do 10 minut. (*) Często do wrzątku dodaję listki laurowe, ziele angielskie, domową vegetę i/lub odrobinę soli
Di gotujeprzecieru pomidorowego 1/2 l mleka łyżka masła łyżka mąki sól gałka muszkatołowa masło 5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana Padano 200 g mielonego mięsa na pulpeciki 1 jajko bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, papryczke chili i 600 g mielonego mięsa. Dodać pół szklanki wytrawnego wina(...)odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i gotować przez 10 minut. Z 200 g mielonego mięsa, jajka i bułki tartej uformować malutkie pulpeciki o wielkości oliwki a następnie usmażyć na złoty kolor Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu ) SOS BESZAMELOWY ( sposób uproszczony ) Rozpuścić łyżkę mąki w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z łyżką
zielonacukinkaAromatyczna, pachnąca pomidorami zapiekana brukselka w połączeniu z mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu obiad. Składniki: 450g brukselki 100g mozzarelli sól masło do wysmarowania formy Pulpety: 480g mielonego mięsa z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki z pietruszki 1 jajko 1 bułka kajzerka sól pieprz vegeta klarowane masło(...)cebulę i czosnek starty na tarce o małych oczkach, jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Uformować pulpeciki wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle. 2. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać masło, ketchup, cukier i papryki. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem. 3. Brukselkę
Szalona Kuchnia Ewelinyprzecinamy piersi wzdłuż. Do kielicha zakładamy ostrza, przekładamy kurczaka i mielimy- 15 sekund / obroty 8- 10 Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko i pokrojony szczypiorek, dokładnie wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki. Do kielicha robota przekładamy obraną cebulę, mielimy 15 s/ o 6. Następnie dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy robota i podpiekamy cebulę 30 minut/ obrót 1. Cebula powinna(...)być mocno podpieczona, na złoto lub lekko brązowo. Następnie dodajemy masło, przyprawy, wino i wodę. Do parowara układamy pulpeciki, zamykamy i układamy na kielichu robota. Całość gotujemy 30 minut, temperatura 120 % /o 1. Parowar zdejmujemy, mięso przekładamy na talerz, następnie zupę mielimy na najwyższych obrotach. Zupę nalewamy do małych flaczarek, dodajemy po pulpeciku i posypujemy serem
Kulinarne Fantazje Mariolikilka łyżek koncentratu pomidorowego, majeranek Przygotowanie: Ugotowane mięso zmielić, dodać jajka, sól, przeciśnięty czosnek, pieprz mielony, kaszę mannę, szczyptę majeranku, koperek i wyrobić dokładnie Z masy uformować małe okrągłe pulpeciki, wrzucać je na wrzątek z liściem laurowym, pieprzem i cebulą, gotować ok. 5 min. Pulpety wyjąć i przyrządzić sos- zagotować, potem włożyć do niego wszystkie pulpety i krótko ponownie gotować(...)pulpeciki w sosie . Jeśli zmielone mięso jest bardzo suche to można dodać kilka łyżek rosołu gdy takim dysponujemy. Podana ilość dodanej kaszy może być inna. Wszystko zależy od tego czy po dodaniu manny do mięsa z jajkami przyprawami, wyrobieniu i po uformowaniu pulpetów i wrzuceniu ich na wrzątek nie będą się rozpadały. Ja zrobiłam próbę i niestety pulpety rozpadały
Proste PotrawyZapewniam, że takie pulpeciki posmakują zarówno dzieciom - jak i dorosłym. A sos jest niezwykle delikatny, odrobinę kremowy, czyli jednym słowem po prostu... przepyszny! Polecam, bo to świetna propozycja na szybki obiad, z którego każdy będzie zadowolony. (około 12-16 sztuk w zależności od wielkości) Pulpeciki: 400g mięsa mielonego 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 cebula(...)oraz koncentratem pomidorowym. Mieszankę połączyć z wywarem i mieszając podgrzewać do momentu połączenia się składników oraz zgęstnienia sosu. Gotowy sos doprawić do smaku i z powrotem umieścić w nim pulpeciki. (Gdy sos będzie za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki, ale u mnie nigdy nie ma takiej potrzeby
Di gotujekomosą ryżową, cukinią, groszkiem i fetą (Insalata di quinoa con zucchine, piselli e feta) Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) Szaszłyki z pulpecikami z kurczaka, grillowaną cukinią i dipem jogurtowo-ziołowym (Spiedini di polpettine di pollo con zucchine grigliate e salsa di yogurt alle erbe aromatiche) Pulpeciki z ciecierzycy i buraka (Polpettine(...)barbabietola e ceci) Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) Ziołowe kuleczki z ricotty (Bocconcini di ricotta alle erbe aromatiche) Roladki z bakłażanem, kaszą kuskus i pesto (Involtini di melanzane con cous cous e pesto) Szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami (Le campanelle di spinaci con un cuore di formaggio
La grande e la piccola cuocaRzeszowie dzisiaj bardzo wieje, zimno już brrr, ale i tak długo taka piękna się utrzymała, że nie ma co narzekać :-) Mam dziś dla Was przepis na pyszny makaron z pulpecikami z indyka w sosie musztardowo - miodowym. Nam smakowało bardzo, mama nadzieje, że i Wy lubicie takie połączenie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 1/2 opakowania makaronu(...)Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę musztardy, ketchup, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i słodką paprykę, mieszamy, nabieramy porcje mięsa i formujemy pulpeciki. Smażymy na oleju. 2. Jak pulpeciki nam się usmażą zmniejszamy ogień na najmniejszy i wlewamy śmietankę, dodajemy 2 łyżki musztardy i miód, oraz zioła prowansalskie, mieszamy jeśli smakowo wolimi
kruche babeczkisuszonym pomidorem 6. Zapiekanka z kulkami mięsnymi i warzywami 7. Zapiekanka makaronowa z warzywami - czyli nie marnujemy resztek 8. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i mozzarellą 9. Pulpeciki zapiekane z makaronem, papryką, cukinią i rukolą 10. Zapiekanka z tortellini z indykiem i warzywami 11. Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami 12. Zapiekanka z bakłażanem, makaronem, brokułem, indykiem(...)Bataty, cukinia, papryka, zapiekane z tuńczykiem i mozzarellą 16. Zapiekanka z ziemniakami, indykiem, brokułem, cukinią i kukurydzą 17. Makaronowa zapiekanka z łososiem, oscypkiem i suszonym pomidorem 18. Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami 19. Pulpeciki z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym zapieczone z makaronem i warzywami 20. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem
kruche babeczkiSpaghetti z pulpecikami z soczewicy czerwonej. Dobrze doprawione ziołami i chili, podgotowane w aromatycznym sosie pomidorowym, smakują przepysznie. Świeży tymianek na sam koniec i mamy spaghetti w wersji wegetariańskiej. Składniki (na 2 porcje) 250g makaronu spaghetti Pulpeciki z soczewicy 250g soczewicy czerwonej 2 łyzki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki […] Artykuł Spaghetti z pulpecikami
Pink Envelope