pulpeciki - 1409 przepisów (strona:19/94)

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym 195

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym Składniki:   pół kg filetów, np. z miruny 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb koperek (mrożony/świeży) mąka 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki wody olej 1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Przygotowane składniki przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 2. Ryby umyć, osuszyć, pokroić(...)cebulę i czosnek, połowę koperku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko ze sobą połączyć. Jeżeli masa będzie zbyt miękka - należy dosypać bułki tartej. 4. Za pomocą dłoni uformować małe pulpeciki (każdy obtoczyć w mące). 5. Do garnka wlać 1l osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć, dodać przygotowane pulpeciki. Gotować na średnim ogniu około 10-15 minut. 6. W międzyczasie w kubku

Ugotować
Zupa ziemniaczana z pulpecikami. 222

Witam serdecznie, jak wiecie bardzo lubię zupy, dziś przypomniałam sobie o zupie ziemniaczanej w nieco niestandardowej wersji- z pulpecikami i roztrzepanym jajkiem. SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula  łyżka masła klarowanego 2 jajka przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Pulpeciki: 0,5 kg. zmielonej łopatki jajko(...)sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,vegeta, majeranek WYKONANIE: łopatkę, jajko i przyprawy łączymy i wyrabiamy,  formujemy małe okrągłe pulpeciki, warzywa kroimy w drobną kostkę(za wyjątkiem cebuli),   zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy niemal do miękkości warzyw,  następnie wkładamy delikatnie pulpeciki i gotujemy na bardzo małym ogniu, masło wkładamy na patelnię dodajemy drobno posiekaną

Kuchnia Beaty
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 205

Pulpeciki lubią chyba wszyscy, a przynajmniej większość. U mnie wszyscy bez wyjątku. Ten przepis to ulubione danie zdecydowanej większości mojej rodziny. Na szczęście mam chętnych zarówno do zjadania jak i przygotowywania tego dania. Lepienie mięsnych kuleczek trochę czasu wymaga, ale moja Córka uwielbia takie zajęcia... Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie" , z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej(...)Polecam, bardzo smaczna i zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików). Składniki pulpecików: - 250g mielonej wieprzowiny - 250g mielonej wołowiny U mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej - 1 jajko - 2 łyżki świeżo startego parmezanu - 1 zmiażdżony ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej - duża szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka soli - 1 surowa, średnia

Smaczne Zdrowe
Pulpety w sosie porowym 766

Już od jakiegoś czasu chodziły za mną te pulpeciki . A konkretnie to sos porowy do nich. Kilka dni temu postanowiłam dogodzić swojemu podniebieniu i przyrządziłam porcję jak dla armii! Ojj było warto – smakowało rewelacyjnie! Połączenie delikatnego mięsa z kremowym sosem porowym , chrupiącymi ziemniaczkami to coś co zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: - mięso wieprzowe zmielone – 400 g - jajko(...)śmietana 30% – 50 ml - sól - pieprz   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formuje pulpeciki w dłoniach. Każdy pulpet obtaczamy w mące. Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso. Solimy i gotujemy. Do wrzątku wkładamy pulpeciki. Gotujemy ok. 20 – 25 min na średnim

Ostra na Słodko
Zupa porowa z pulpecikami 7436

zupę porową. Pyszną i delikatną, z mięsnymi kulkami, pieczarkami i topionym serkiem. Dlatego dzisiaj to nim chcę się z Wami podzielić :) Co Wy na to? Zupa porowa z pulpecikami   Będziemy potrzebować: 3 pory 1 bardzo dużą cebulę 50 dag pieczarek 80 dag ziemniaków 8 ząbków czosnku (tak, wiem, sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka(...)pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, majeranek, gałkę muszkatołową, słodką mieloną paprykę 1 łyżkę masła trochę mąki do zagęszczenia zupy (opcjonalnie) olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Do mięsa mielonego dodajemy łyżkę śmietany, bułkę tartą, drobno posiekane 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Całość mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kulki. Masa musi ładnie dać

Ratunku obiad
Klopsiki w sosie pietruszkowym / Meatballs in Parsley Sauce 127

Klopsiki w sosie pietruszkowym / Meatballs in Parsley Sauce Dziś zapraszam na smaczne klopsiki w białym sosie pietruszkowym. Jeśli szukacie nowego przepisu na obiad z pulpecikami w roli głównej, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sos do klopsików jest banalnie prosty w przygotowaniu. Składa się z odrobiny masła, mąki i mleka lub śmietanki. Bardzo ważnym składnikiem jest tu oczywiście natka pietruszki, ale jeśli(...)wolicie, możecie zastąpić ją koperkiem lub innymi świeżymi ziołami. W sosie sprawdzą się też pieczarki lub warzywa. Do pulpecików wykorzystajcie ulubiony rodzaj mięsa mielonego. Klopsiki w sosie pietruszkowym to łatwy i szybki przepis. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy i makaronu. Podajcie je z zestawem surówek lub prostą sałatką. Smacznego:) Przepis na klopsiki w sosie pietruszkowym: 400-500 g mielonego mięsa

Lekcje w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami / Potato Meatball Casserole 143

umieszcza się klopsiki w masie, uprzednio robiąc w niej wgłębienie, na przykład łyżką do lodów. Możecie użyć ulubionego rodzaju mięsa mielonego i dowolnie je doprawić. Ważne, by nie piec pulpecików za długo, by ich nie przesuszyć. Małym klopsikom w zupełności wystarczy 25-30 minut. Pulpety zapiekane z ziemniakami świetnie prezentują się na stole, to taka inna wersja zapiekanki ziemniaczanej . Fantastycznie(...)Ugotować ziemniaki. Gorące ugnieść z masłem o odrobiną mleka. Odstawić do wystygnięcia. Dodać jajka i ser, doprawić. Przygotować klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na pulpeciki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (opcjonalnie). Do naczynia przełożyć ugniecione ziemniaki. W masie zrobić wgłębienia łyżką, w każde włożyć uformowany pulpecik. Piec

Lekcje w kuchni
Drobiowe pulpety z papryką w sosie pomidorowym (Polpette di pollo e peperoni con sugo di pomodoro) 153

SKŁADNIKI (na ok. 7 sztuk pulpetów) Pulpeciki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 szalotka 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka rozmarynu s ó l, pieprz    Sos pomidorowy 700 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 marchew 1  ł odyga selera naciowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku(...)sosu dodajemy passat ę, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Sos doprawiamy sol ą  i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pulpeciki Paprykę oraz szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotkę oraz paprykę; doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 3-4 minuty

La grande e la piccola cuoca
Pulpeciki babilońskie 147

Pulpeciki powstały w wyniku prowadzonych doświadczeń w kuchni. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy i podałam z sosem pomidorowym zniknęły ze stołu w kilka minut. Dobrze, że z podanych składników wychodzi ok. 24 sztuki. W innym wypadku by zabrakło. Moja 5-o osobowa rodzina nie mogła się najeść - tak im smakowały. Zaskocz swoich domowników i spróbuj moich super smacznych pulpecików(...)grubych oczkach; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Mięso mielone, jajka, ser, cebulę i czosnek wrzuć do miski. Wymieszaj a następnie dodaj chleb zalany mlekiem; 3. Na blaszce wyłożonej papierem układaj pulpeciki formowane wilgotnymi rękami; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Piecz w temperaturze 180 st C z termoobiegiem przez 25 min; 5. Podawaj z sosem i ziemniakami bądź ryżem, według upodobań. (adsbygoogle

Prosty przepis na
W marcu jak w garncu 175

trudne przedwiośnie i doczekać tej autentycznej, spektakularnej wiosny. Warto pomieszać w garncu smaki z całego świata, na przykład ze słonecznej Grecji, którą Agata odkrywa dla nas na talerzu. Greckie pulpeciki pieczone z sosem jogurtowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 115 g pokruszonego sera feta 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki szczypiorku świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone(...)oregano drobno pokrojone (ilość wg. uznania) 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku sól i pierz do smaku Składniki na sos mieszamy razem za pomocą łyżeczki i podajemy z pulpecikami. Przepis na Greckie pulpeciki pieczone z sosem jogurtowym w wersji do wydruku i PDF . Artykuł W marcu jak w garncu pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Zupa z zielonej soczewicy z pulpecikami z indyka 257

soczewicy zielonej 1 marchewka 1 pietruszka 0,5 papryki czerwonej 2 łodygi selera naciowego 0,5 selera 0,5 pora 50 g masła pieprz sól Składniki na pulpeciki z indyka: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 3 ząbki czosnku tymianek pieprz sól 50 g masła Przygotowanie: ZUPA Zieloną soczewicę warto moczyć co najmniej 40 minut, co skróci czas(...)minut. Warzywa obieramy, kroimy dość drobno w kostkę i podsmażamy chwilę na patelni na maśle. Jeszcze chrupiące warzywa wrzucamy do wywaru z soczewicą. Na tej samej patelni podsmażymy pulpeciki. Do surowego mięsa z indyka przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Z mielonego formujemy małe kuleczki, które podsmażamy na maśle. Zrumienione dorzucamy do zupy i wszystko razem gotujemy

Kierunekuchnia
Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym 230

Pulpeciki z indyka w sosie dyniowym z dodatkiem kurkumy. Pyszne były, posmakują i dzieciom i dorosłym, sezon na dynię w pełni więc trzeba korzystać :-) Jako dodatek u mnie była kasza orkiszowa, ale możecie zrobić z czym tylko lubicie np. ziemniakami, czy ryżem :-) Miłego dnia :-) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 1 czerstwa bułka kajzerka(...)inny. Odkładamy na talerz. 2. Do głębokiej patelni przelewamy gorący bulion, wrzucamy do niego startą na tarce dynię, oraz kurkumę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pulpeciki i dusimy pod przykryciem jeszcze z 10 minut.  3. Dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy i bezpośredni przez sitko przesiewamy mąkę. Mieszamy, sos ładnie powinien nam się zagęścić. jak by był

kruche babeczki