Brak pomysłu na danie obiadowe z ryżem? Polecam pulpeciki w sosie koperkowym. Ugotowany na sypko ryż doskonale do nich pasuje, a same pulpeciki bardzo dobrze smakują. Polecam również klopsiki w sosie śmietanowo-musztardowym 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 kajzerka 1-2 ząbki czosnku 1 jajko listek laurowy 2-2,5 szkl. bulionu 100 g serka topionego mąka(...)czosnek oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę niewielką ilością bułki tartej lub kaszy manny. Dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy obtaczamy w mące, a następnie rumienimy na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy pulpeciki obsmażą się ze wszystkich stron, podlewamy je bulionem. Dodajemy listek laurowy. Gotujemy
Smaki Na TalerzuDzień dobry :-) Kochani dziś pyszne pulpeciki z makaronem i sosem koperkowym. Dzieci bardzo chciały, bo uwielbiają. Danie robi się szybciutko, jest bardzo proste, więc zachęcam do wykonania. Do pulpecików ja użyłam mięsa wieprzowo-wołowego, ale na pewno też super sprawdzi się inne. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki(...)śmietanki 30% 1 pęczek koperku 1 kopiata łyżka mąki sól pieprz Dodatkowo: makaron u mnie kokardki 1. Do miski dajemy mięso, wbijamy jajko, dodajemy resztę składników. Mieszamy, formujemy małe pulpeciki i smażymy na oleju z każdej strony. Gotujemy makaron. 2. W kubku mieszamy bulion ze śmietanką i łyżką mąki i wlewamy do pulpecików. Dodajemy posiekany koperek i dusimy kilka minut
kruche babeczkipulpety ląduje na moim blogu. Tym razem pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym ze świeżych pomidorów. To danie to fajna propozycja na smaczny, w miarę lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Pulpeciki są mięciutkie i delikatne, a sos fajny i aromatyczny. Można go mniej lub bardziej przyprawić w zależności od preferencji. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g karkówki wieprzowej(...)sparzyłam wrzątkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie obrałam je ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki i zblendowałam na gładki sos. Sos wlałam do pulpetów. Dolałam tyle wody, aby przykryć pulpeciki. Dodałam paprykę słodką w proszku, pieprz ziołowy, majeranek i listek laurowy . Dodałam natkę pietruszki i koperek i zagotowałam pulpety. Zmniejszyłam ogień. Dodałam śmietanę, przyprawiłam sos solą i pieprzem i gotowałam pulpeciki
Waniliowe Improwizacjemięsa wbiłam jajko. Dodałam majonez, przyprawę włoską, kaszę manną, sól i pieprz do smaku. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam kawałki i formowałam okrągłe pulpeciki. Pulpeciki obtaczałam w mące pszennej i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i ułożyłam pulpeciki. Obsmażyłam je z każdej strony na rumiano i przełożyłam do garnka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)dusiłam dalej, aż sos zgęstniał. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na pulpety, np.: pulpety duszone z marchewką i porem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pulpety-duszone-z-marchewka-i-porem.html), pulpeciki mięsne kulki dla dzieci (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpeciki-miesne-kulki-dla-dzieci.html) czy pulpety z indyka w sosie koperkowo - kalafiorowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpety-z-indyka-w-sosie-koperkowo.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjetego gnocchi, zapiekamy w piekarniku i mamy pyszne danie obiadowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Gnocchi zapiekane z pulpecikami składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 1 żółta papryka 1/2 czerstwej bułki 1 opakowanie gnocchi 1 puszka pomidorów z puszki 2 mozzarelle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client(...)enable_page_level_ads: true }); Gnocchi zapiekane z pulpecikami wykonanie: Bułkę namaczamy w wodzie, odstawiamy, gdy wchłonie płyn i będzie miękka odciskamy ją i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, łyżkę majeranku, sól i pieprz. Wyrabiamy całość dokładnie, formujemy pulpeciki. Podsmażamy na patelni z obu stron. Gnocchi gotujemy przez 3 minuty w gotującej
Delusional TrineZoodle z pulpecikami w sosie marinara, indyk pod parmezanem, lasagna z ravioli, pieczony kalafior z kurczakiem i loco moco, czyli burger z sadzonym jajkiem – pięć prostych, tanich obiadów na cały tydzień roboczy, które jeden w miarę wprawny kucharz jest w stanie zrobić krócej niż w dwie godziny. Koszt dla dwóch osób to mniej niż 100 zł. W sobotę późnym wieczorem(...)marinara. Co ważne, jest to bardzo tani półprodukt. Pół litra sosu z dobrej jakości passaty to koszt około 8 zł. Całe menu wygląda tak : Poniedziałek: Zoodle z cukini z pulpecikami i sosem marinara Super proste szybkie danie z makaronu z cukinii. Zamiast zoodli można użyć zwykłego spaghetti. Podstawowa wersja składa się z trzech składników: makaronu, sosu marinara i parmezanu
Niedzielny kucharzkulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie Sos, którego bazę stanowi smak z usmażonych pulpecików, rozmieszany z dobrym, drobiowym lub warzywnym bulionem Jeśli szwedzkie pulpeciki to oczywiście ziemniaczane pure. W przepisie znajdziecie wskazówki jak je robić. Polecamy Wam ten przepis, ściągnięty ze szwedzkiego serwisu Saveur.com(...)Przepis na szwedzkie pulpeciki znajdziecie tutaj Smacznego! Artykuł Niedzielny obiad: Szwedzkie pulpeciki z ziemniaczanym pure pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzprosty przepis na pyszne, aromatyczne i wykwintne danie. Krewetki można zrobić ze spaghetti, ale warto zastąpić je drobnym makaronem, np. orzo. Zobacz przepis Wtorek: Kurczak teriyaki z ryżem Środa: Pulpeciki serowo-drobiowe z makaronem orzo Cały zestaw dań nawet mało wprawny kucharz zrobi w godzinę. Cały pomysł polega bowiem na tym, żeby w różny sposób łączyć ze sobą te same(...)jedno danie jest gotowe. 4. Idziemy dalej: gotujemy ryż – potrzebuje 18-20 minut na ugotowanie. 5. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni, a kiedy piec się nagrzewa robimy pulpeciki mięsno-serowe. Zajmuje to około 10 minut (pulpecików było 26) 6. Pulpety razem z polędwiczkami wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia – 15 minut 7. W międzyczasie ugotował się ryż. Mamy
Niedzielny kucharzkulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie Sos, którego bazę stanowi smak z usmażonych pulpecików, rozmieszany z dobrym, drobiowym lub warzywnym bulionem Jeśli szwedzkie pulpeciki to oczywiście ziemniaczane pure. W przepisie znajdziecie wskazówki jak je robić. Polecamy Wam ten przepis, ściągnięty ze szwedzkiego serwisu Saveur.com(...)Przepis na szwedzkie pulpeciki znajdziecie tutaj Smacznego! Artykuł Niedzielny obiad: Szwedzkie pulpeciki z ziemniaczanym pure pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharztaka zupa w stylu meksykańskim. Bardzo rozgrzewająca, sycąca a przede wszystkim smaczna. Idealna na chłodne dni Składniki: Pulpeciki 500 g mięsa mielonego z szynki 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka w proszku pół czerstwej bułki namoczonej w mleku 2 łyżki oleju rzepakowego Mięso, posiekany czosnek, przyprawy oraz dobrze odciśniętą bułkę wymieszać do połączenia składników. Formować małe kuleczki(...)garnku rozgrzać olej, smażyć pulpeciki na złoty kolor. Następnie wyjąć z garnka, tłuszcz zostawić, będą się smażyć pozostałe składniki. Zupa 2 marchewki pół selera 1 mała cebula 1 duża papryka czerwona 2 łyżki przecieru pomidorowego 0,5 l passaty pomidorowej (mogą być 2 puszki pomidorów krojonych) 1 l wrzątku pół szklanki czerwonej soczewicy puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy sól
Mój pomysł naZoodle z pulpecikami w sosie marinara, indyk pod parmezanem, lasagna z ravioli, pieczony kalafior z kurczakiem i loco moco, czyli burger z sadzonym jajkiem – pięć prostych, tanich obiadów na cały tydzień roboczy, które jeden w miarę wprawny kucharz jest w stanie zrobić krócej niż w dwie godziny. Koszt dla dwóch osób to mniej niż 100 zł. W sobotę późnym wieczorem(...)marinara. Co ważne, jest to bardzo tani półprodukt. Pół litra sosu z dobrej jakości passaty to koszt około 8 zł. Całe menu wygląda tak : Poniedziałek: Zoodle z cukini z pulpecikami i sosem marinara Super proste szybkie danie z makaronu z cukinii. Zamiast zoodli można użyć zwykłego spaghetti. Podstawowa wersja składa się z trzech składników: makaronu, sosu marinara i parmezanu
Niedzielny kucharznadaje jej wiosennego charakteru. Z podanych składników otrzymacie duży garnek tej pysznej zupki więc obiad na dwa dni macie z głowy ;) a na drugi dzień jest ona jeszcze smaczniejsza. Pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny jajko 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Zupa: 2 małe główki młodej kapusty słoiczek(...)koncentratu pomidorowego Pudliszki (210g) 1 marchewka korzeń pietruszki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka cukru sól, świeżo zmielony pieprz pęczek koperku 100 g ryżu Pulpeciki: Do miski przełożyć mięso, dodać jajko, drobno posiekany czosnek i cebulkę. Całość wymieszać, doprawić do smaku i dodać ok 3 łyżki bułki tartej. Wyrobić masę, z której łatwo będzie formować małe kuleczki. Mięsne
Smakołyki AsiZupa warzywna z mięsnymi pulpecikami i ryżem to pomysł na szybki oraz lekki obiad. Do przygotowania poniższej zupy wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw (cukinii, kalafiora, marchewki i groszku cukrowego) i mięso mielone z łopatki. Przed podaniem, zupę należy posypać posiekaną natką pietruszki. Składniki: 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw (np. z kalafiorem, marchewką, groszkiem cukrowym i cukinią(...)mieszankę warzyw. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami sycylijskimi. W międzyczasie mięso mielone przełożyć do miski, przyprawić solą oraz pieprzem, wszystko wymieszać i za pomocą dłoni uformować niewielkiej wielkości pulpeciki. Do gotującego się wywaru przełożyć pulpeciki i wsypać surowy ryż. Całość gotować około 15 minut na średnim ogniu (aż do zmiany koloru pulpecików i ugotowania się ryżu). Gotową zupę posmakować
UgotowaćMakaron zapiekany z pulpecikami i serem Smaczny włoski przepis na zapiekany makaron, który można przygotować sobie szybciej i dla większej ilości osób. Idealne na dzisiejsze święto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie makaronu 200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 l przecieru pomidorowego 50 g boczku 200 g mozzarelli lub żółtego sera olej z oliwek mała cebula bułka tarta(...)sól, pieprz 3 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować pulpeciki z mięsa, 1 jajka i bułki tartej.Dodać sól i pieprz do smaku. Uformować pulpeciki wielkości małego orzecha włoskiego i usmażyć. Na patelni usmażyć pokrojony drobno boczek z cebulą, dodać przecier pomidorowy i pogotować 10 minut. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu minus 2 minuty. Makaron należy gotować krócej, żeby
zielonacukinkapulpety w sosie koperkowym Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone , wbijamy jajko, dodajemy namoczoną bułkę, sól, pieprz i całość mieszamy. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki , a następnie obtaczamy je w mące. Pulpety gotujemy w bulionie (bulionu powinna być taka ilość aby przykrywała pulpety) przez ok. 20 minut. Następnie w garnuszku mieszamy mleko, śmietanę, mąkę i koperek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj na obiad proponuję delikatne pulpeciki w kremowym sosie musztardowym. Można je podać tradycyjnie z ziemniakami, albo z kaszą gryczaną lub np. jak ja z makaronem. PULPECIKI w SOSIE DIJON Składniki: pulpeciki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia pulpetów tłuszcz do smażenia sos: 3 szkl bulionu 2 listki(...)laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: pulpeciki: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą z odrobiną wody (tyle aby bułka zmiękła),sól i pieprz. Składniki mieszamy, a następnie formujemy małe kulki. Pulpety obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiany kolor z każdej strony. Obsmażone pulpety
Bon appetit mon amieQuiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci jaglanych pulpecików owiniętych plastrami cukinii. Składniki: Ciasto kruche słone: 200g mąki pszennej 50g mąki orkiszowej 125g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło(...)wysmarowania formy Jaglane pulpeciki: 480g fileta z kurczaka 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 50g kaszy jaglanej 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 łyżki posiekanej świeżej rukoli 2 małe cukinie sól pieprz olej Masa jajeczno-serowa 3 jajka 250g serka pesto i rukola lub naturalnego 80ml śmietany 30% sól morska kolorowy zmielony pieprz 40g orzechów
Szalona Kuchnia EwelinyPulpeciki z indyka w kremowym sosie z kurkumą i marchewką Pulpeciki to chyba każdy lubi, a już szczególnie uwielbiają je dzieci. Moja dzisiejsza propozycja to mięciutkie i aromatyczne klopsiki z indyka zanurzone w pysznym, kremowym sosie. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Potrawę podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. Polecam! Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa(...)mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz drobno pokrojoną cebulką i startym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące *** *** Pulpeciki podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę marchewkę startą na dużych oczkach tarki *** *** Do marchewki dodajemy
Blog z Apetytemmąki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżeczki soli. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Mięso formujemy w niewielkie kulki i podsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Gotowe pulpeciki przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je na patelni, na której smażyły się pulpeciki. Gdy pieczarki zaczną puszczać sok dodajemy przyprawy i zalewamy całość mlekiem owsianym(...)Zagotowujemy i przelewamy do garnka z pulpecikami. Jeśli to konieczne to do garnka dolewamy wodę tak, by przykrywała ona pulpeciki. Mięso dusimy w garnku przez 20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania próbujemy sos i doprawiamy do smaku. Gotowe
Dieta bez mlekaPulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) Dziś polecam Wam przepis na prosty, pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. U nas bardzo lubi się najróżniejsze pulpeciki. Dziś polecam Wam wersję w pysznym, delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie przygotowanym na bazie śmietany. Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Spróbujcie. Składniki: Do klopsów: 500 g mięsa(...)miski. Wbijamy 1 jajko, dodajemy przyprawy, pół drobno posiekanej i podsmażonej cebuli oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie ręką. Formujemy małe pulpety. Każdy pulpet obtaczamy w mące pszennej, strzepujemy nadmiar. Pulpeciki krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (obracamy np. przy pomocy łyżeczki). Wyciągamy pulpeciki. Dodajemy pół posiekanej cebuli, podsmażamy. Wlewamy nasz bulion, wkładamy nasze pulpeciki i gotujemy całość
Słodkie okruszkisól pieprz , listek laurowy utarty, żółty ser (najlepszy o pikantnym smaku) dodatki do zupy brokułowej posiekany koperek, natka pietruszki lub szczypiorek gęsta śmietana 18% małe zrumienione grzanki makaron niewielkie pulpeciki z mięsa mielonego prażone ziarna słonecznika lub dyni. Przepis na zupę brokułową. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami. Pora opłukać(...)grzanki, świeże, chrupiące pieczywo, posiekany koperek, natka pietruszki, serek topiony o neutralnym smaku (np. śmietankowy), ryż lub ugotowany makaron. Fantastycznym dodatkiem do zupy brokułowej z ziemniakami są także niewielkie pulpeciki z indyka Przygotujecie je wg tego przepisu << Pulpeciki można ugotować oddzielnie w osolonej wodzie i dodać do zupy pod koniec gotowania lub ugotować je razem z innymi warzywami
Moja Książka KucharskaPulpeciki z czosnkiem i rozmarynem Dziś na obiad przygotowałem przepyszne rustykalne pulpeciki z czosnkiem i rozmarynem. Akurat pod ręką miałem mięso wołowo-wieprzowe, ale w przypadku tego przepisu jeszcze lepiej sprawdzi się jagnięcina. Odrobinę czasochłonne, ale efekt wynagradza czekanie. Prawdziwy przykład comfort food, który pokocha cała rodzina. 500 g Mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, jeszcze lepiej nada się jagnięcina(...)którą użyłem to doskonałe źródło błonnika, witamin E i C, potasu, magnezu. Korzystnie wpływa na proces trawienia, zawiera skrobię oporną, która stanowi pożywkę dla bakterii kolonizujących układ pokarmowy. Uformuj pulpeciki i ułóż je na lekko natłuszczone naczynie żaroodporne. Pomiędzy nie powtykaj ząbki czosnku, następnie ułóż na i obok resztę rozmarynu. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową (matową stroną do góry
Oslov.masła, 1/2 łyżki oleju, 1/2 cebuli, marchewka, 1 litr bulionu, 4 większe ziemniaki, pęczek koperku, małe opakowanie śmietany 18% (200 g), po szczypcie soli, pieprzu i kurkumy. Składniki na pulpeciki: 30 dag mielonego, jajko, łyżka bułki tartej, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 1/2 małej cebuli, mąka do obtoczenia pulpecików, 2 łyżki oleju do podsmażenia pulpecików. Przygotowanie: Cebulę(...)pulpecików i zupy drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce, ziemniaki kroję w kostkę. Mięso dokładnie wyrabiam z 1/2 posiekanej cebuli, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Zwilżonymi rękoma formuję małe kuleczki, obtaczam w mące i podsmażam na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W garnku szklę pozostałą cebulę na oleju z masłem. Kiedy cebula będzie zeszklona dodaję
JejKuchniaPulpety najczęściej podawane są z sosem do makaronu, serwowane w bułce z dodatkiem sosu zazwyczaj pomidorowego lub z ziemniakami jako mięsny dodatek do obiadu. Zupa z kalarepy z pulpecikami Jestem ciekawa ilu z Was podało kiedykolwiek pulpety z zupą. Okazuje się, iż ta forma serwowania pulpetów nie jest aż tak popularna jak te pozostałe a naprawdę szkoda, bo wywar jaki(...)śmietany do zupy (bez laktozy) Pulpety: 50 dkg mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka soli pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Zupa z kalarepy z pulpecikami Jak przygotować zupę z kalarepy z pulpetami. Do miski włożyć mięso mielone, jajko, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Z mięsa formować małe kulki
mecookszdrowa odsłona tradycyjnej ryby i sposób na niejadków Przepis będący świetną alternatywą dla tradycyjnie przygotowanej ryby. Ciekawa forma zachęca do jedzenia nawet rybich niejadków, a sposób przygotowania sprawia, że pulpeciki są zdrowe i mogą zastąpić ciężkie smażone ryby. Pulpeciki świetnie sprawdzą się także jako zdrowszy zamiennik paluszków rybnych, które dzieci tak uwielbiają, a które z rybą często niewiele mają(...)poprzedniego obiadu, bo przecież nie lubimy marnować jedzenia ;) Ja przy okazji tego dania wykorzystałam rybę na parze, która została mi z poprzedniego obiadu oraz ugotowane warzywa. PRZEPIS PIECZONE PULPECIKI RYBNE Filet białej ryby, u mnie halibut ugotowany na parze Około 4 łyżki namoczonej wcześniej ciecierzycy (nieugotowanej) Około 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy Kawałek ugotowanej marchewki (można też dodać inne warzywa jeśli
HealthyCreationsWarzywne spaghetti bolonese – to idealne połączenie chrupiącego, warzywnego makaronu z aksamitnym sosem i wyrazistymi mięsnymi pulpecikami. O wiele mniej kaloryczne niż glutenowy odpowiednik. Pokochacie to danie! Warzywne spaghetti bolonese Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti bolonese z cukinii. Danie niebywale proste i smaczne, doskonale imitujące glutenowy odpowiednik(...)podgrzana puszcza sporo soku i danie może stać się wodniste. Naszym zdaniem lepiej i szybciej polać surową cukinię (chwilę wcześniej posoloną) gorącym sosem. Danie dobre dla aktywnych Zucchini z pulpecikami z indyka to jeden z naszych kulinarnych hitów: danie bardzo łatwe do zrobienia i przy tym niebywale pyszne. A do tego zdrowe i dobre dla osób, które ćwiczą. Łatwo
Niedzielny kucharzsię niespiesznie zjedzonym obiadem rodzinnym. Co poleca Agata na pożywny i smaczny posiłek dla całej rodziny? Co wyróżnia obiady Agaty? Agata na pożywny, zdrowy i smaczny obiad rodzinny proponuje pulpeciki w sosie pomidorowym. Co wyróżnia jej danie? Domowa passata pomidorowa, przygotowana latem z pomidorów pochodzących z własnego ogródka. Jak przygotować taką passatę? Agata na pewno nam zdradzi, kiedy nadejdzie pora(...)robienie wybornych przetworów. Dowiemy się, jak zamknąć lato w słoiku. Tymczasem mamy jej przepis na pulpeciki. Pulpeciki w sosie pomidorowym Składniki na ok 15 pulpetów: 400 g wieprzowego lub drobiowego mięsa mielonego 1 średniej wielkości cebula (ok. 100 g) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki
KulinarneImpresje.plsoczewicę do garnka :-). W standardowej wersji zupa składa się tylko z soczewicy gotowanej w rosole, ale nam spodobała się bardziej rozbudowana wersja z dodatkiem pysznych wołowych (mogą być jagnięce) pulpecików, pieczonych w piecu. Łagodna potrawa zyskuje dzięki temu charakter i staje się jeszcze bardziej pożywna. Przepis jest miksem przepisów z cooking.nytimes.com oraz BBCgoodfood.com . Przetestuj także inny nasz przepis na czerwoną(...)Smaż przez minutę. Dodaj soczewicę, zamieszaj i chwilkę smaż. Wlej bulion, dodaj marchew i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Krok 2 W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Włóż do miksera mięso, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i cebule i zmiksuj na gładką masę. Rękami zwilżonymi olejem formuj niewielkie kulki
Niedzielny kucharzUwielbiam penne, a w połączeniu z sosem pomidorowym i pulpecikami smakuje idealnie. Dziś polecam pulpeciki wołowe :) SKŁADNIKI NA 20 SZTUK Pulpecików : Klopsiki 🍜400 g mięsa mielonego wołowego 🍜2 tarte marchewki 🍜4 łyżki tartego sera żółtego np. Cheddar 🍜1 jajko 🍜3 łyżki bułki tartej 🍜4 łyżki ketchupu 🍜1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜Mąka(...)pomidorowego 🍜2 ziela angielskie 🍜2 liście laurowe 🍜1 kostka rosołowa 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜2 łyżki natki pietruszki 🍜150 g makaronu np penne PRZYGOTOWANIE: Na samym początku przygotowujemy pulpeciki. Mięso przekładam do miski, dodaję wszystkie składniki. Dokładnie wyrabiam. Formuję małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam w mące ziemniaczanej. Do garnka o grubym dnie wlewam 2 szklanki
Gotowanie Patkisłodkim, które powinny być idealnie wyważone. To kuchnia dość prosta i szybka, chyba dlatego tak często gości u mnie na talerzu. PRZEPIS NA ZUPĘ KOKOSOWĄ Z RYBNYMI PULPECIKAMI SKŁADNIKI: - opakowanie makarony chow mein (zamiennie ryżowy) - 3 ząbki czosnku - 2 -3 plastry imbiru - kolendra natka - limonka - chili świeże - kilka boczniaków - kawałek wolowiny - 3/4 puszki mleczka kokosowego - 1/3 fenkułu - 1 mała(...)litrami wrzątku, dodaj boczniaki, wołowinę, chilli, pokrojony w paski fenkuł i pietruszkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa. W między czasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Następnie robimy pulpeciki. - 500 g filetów z mintaja ( lub innej białej ryby) - 1/2 szklanki kaszy manny - 1 łyżka mąki kokosowej - 2 jajka - sól, pieprz - mąką do obtoczenia pulpecików. Mięso z ryby rozdrobnij
SMYKWKUCHNIPyszne danie, kolejny hit na imprezach. Czosnkowe pieczywo - kocham. Mięsne pulpeciki - kocham. Zapiekany ser - kocham. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować tak pyszne danie! :) Jeżeli Wy również tak samo uwielbiacie każdy z wymienionych przeze mnie składowych tego dania, uwierzcie - Wy musicie tego spróbować. Potrzebujemy: Drożdżowe bułeczki: 90 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży(...)mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek LaSelva 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki roztopionego masła sól, pieprz Pulpeciki: 300 g mielonego mięsa 2 kromki pieczywa tostowego 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku woda sól, pieprz Dodatkowo: kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva 150 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy
MamaOskarkamannę, majeranek i sól. Mieszam najpierw łyżką, a potem dokładnie wyrabiam rękoma na jednolitą masę. Z masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam pulpeciki z dwóch stron. Podlewam gorącą, przegotowaną wodą, tak aby były do połowy przykryte i duszę ok. 12-15 minut. Po tym czasie pulpeciki wyjmuje na talerz, do pozostałej zawartości(...)patelni dodaję wymieszana mąkę z wodą i przyprawy do smaku : sól, czosnek mielony, papryka czy pieprz, mieszam i zagotowuję. Do powstałego sosu przekładam pulpeciki i całość gotuję jeszcze na wolnym ogniu 3 minuty. Takie pulpeciki doskonale smakują podane z kaszą, ryżem, czy tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego :) Ps :) Podaje jeszcze klika propozycji na inne pulpeciki/klopsiki z mojego bloga
Kuchnia z widokiem na ogródPomysł na zupę wraz z mięsnymi pulpecikami oraz soczewicą, która ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne, stanowi doskonały pomysł na pożywne, rozgrzewające danie w chłodne jesienne dni. Magicznym składnikiem, dzięki któremu zupa rozgrzewa jest słodka papryka wędzona. Mnóstwo jesiennych, sezonowych warzyw uzupełnia walory odżywcze i smakowe dania. SKŁADNIKI na 3-4 osoby: 1 l bulionu warzywnego ½ szkl. czerwonej soczewicy, 1 marchew(...)pietruszka, 1 cebula, ½ czerwonej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz Pulpeciki: 30 dag mięsa mielonego, 1 mała kajzerka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta Garnek AMBITION Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek
słodki bratekTakie małe pulpeciki w sosie pomidorowym dość często przyrządzam na obiad, można je podać z makaronem, ziemniakami. Ja najczęściej jadam je z samymi warzywami, bardzo mi smakują. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól himalajska Targroch Pieprz(...)ostra papryka 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej orkis zowej Targroch Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy małe okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, układamy pulpeciki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz niewielką ilość wody, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu
Bajeczna Kuchniadługo. Każde wolne popołudnie spędzałam na działce, w efekcie prace jesienne chylą się ku końcowi. Nie mogę doczekać się wiosny, kiedy wszystko się zazieleni. Tymczasem zapraszam na słodko-ostre pulpeciki indycze. Pracy niewiele a zawsze to jakaś odmiana. Jak dla mnie najsmaczniejsze na następny dzień, choć mężowi smakowały świeżo wyjęte z piekarnika:) Pulpeciki indycze w sosie żurawinowo-chrzanowym(...)posiekać. Do mięsa dodać przestudzoną cebulę z czosnkiem, połowę natki, jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Połączyć z żurawiną. Z masy uformować niewielkie pulpeciki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać wcześniej przygotowanym sosem żurawinowo-chrzanowym i zapiekać około 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać resztą natki, podawać z ryżem lub kaszą. *źródło: Wielkanoc
Pieguskowa Kuchniażyć jest ciężko. Co więcej widzę, że są takie dania, które Ona uwielbia i niestety dla Niej samej są to dania mięsne. Jednym z takich przysmaków moich córek są pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z warzywami. Jak więc podjąć odpowiedzialną decyzję na temat żywienia skoro w domu czają się takie pokusy? Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z warzywami(...)warzywami: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 cukinia mała puszka kukurydzy 1 opakowanie pomidorów krojonych 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta kurkumy sól, pieprz wykonanie: Przygotowujemy pulpeciki. Na początek obieramy i siekamy cebulkę, którą krótko podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Cebulka ma się zeszklić. Dodajemy ją do mielonego mięsa. Dokładamy też surowy ryż oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy
Przysmaki Karolkipapryki w proszku. Dodatkowo: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 2-3 łyżki śmietanki 30%, oliwa, sól, pieprz i papryka. Dzisiejszą moją propozycją na danie obiadowe, są delikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym, do których szczególnie polecam kluski śląskie i fasolkę szparagową. W komplecie smakują wyśmienicie :) Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić drobno posiekaną cebulę(...)przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Odstawić. Do mięsa z cebulą dodać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól i pieprz - dokładnie wyrobić. Następnie wilgotnymi dłońmi uformować około 8 pulpecików. Obtoczyć je delikatnie w mące pszennej i obsmażyć na oliwie (na patelni lub w garnku). Po podsmażeniu wlać do pulpecików gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować 20 minut
Świat Domowej KuchniWiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu. Dzięki mrożonym warzywom (nawet są mieszanki z samych zielonych warzyw) jej smakiem można cieszyć się cały rok, jednak teraz- w okresie wiosennym- warto przygotować ze świeżych darów natury(...)mała * fasolka szparagowa zielona- 16 strączków * brokuł- 12 małych główek * szparagi- 6 szt. * groszek zielony- 1/2 szklanki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * śmietanka 30%- 100 ml * sól, pieprz- do smaku Pulpeciki: * pierś z indyka- 200 g * kasza manna- 2 czubate łyżki * sól- 2/3 łyżeczki * suszona bazylia- 2/3 łyżeczki * pieprz- 1/3 łyżeczki Dodatkowo: * ugotowany makaron- około 100-120 g Zagotować wodę
Kraina Miodem Płynącaczęsto nią nas zaskakuje:) Składniki : puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej 2 puszki pomidorów krojonych- bez skóry pieczarki 1/2 kg 1 papryka czerwona 3 cebule przyprawa meksykańska masło klarowane Pulpeciki do zupy: 1/2 mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta, cebula, sól, pieprz Przygotowanie : Kukurydzę i fasolkę osączyć z zalewy Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki, paprykę w paseczki(...)mięsa mielonego zrobić małe pulpeciki wg tego przepisu Cebulę, pieczarki przesmażyć krótko na maśle klarowanym Do ok. 5 szklanek wrzącej wody wrzucić paprykę, kukurydzę i fasolkę -pogotować chwilę Dołożyć pieczarki z cebulą oraz pulpeciki- pogotować do miękkości pulpecików, dodać pomidory z puszki Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą meksykańską
Proste PotrawyAromatyczne i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z dodatkiem czerwonej cebuli oraz pora. Kropką na ,,i” jest sos pomidorowy. Danie jest bardzo syte a zarazem lekkie. 600 g mięsa mielonego (wieprzowego) 2 jajka 1 por (biała część) 3 łyżki bułki tartej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek Sól Pieprz 190 g koncentratu(...)przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w pół plastry por, posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulę, jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. W garnku zagotowujemy bulion warzywny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Na wrzący wkładamy pulpeciki. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie do miseczki odlewamy około
VioletoweKucharzenieOsobiście bardzo lubię wszelakiego rodzaju pulpeciki i klopsy. Najbardziej lubię te w sosie pomidorowym. Przyznać trzeba, że właśnie gotowane mięska są najzdrowszym ich wydaniem więc w naszym domu często takowe gości. Dzisiaj przygotowałam je z drobiu. Polecam tę wariację smaków. Drobiowe pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym Składniki : 500 g mięsa mielonego z indyka 5-6 suszonych pomidorów(...)czosnkiem oraz suszonymi pomidorami. Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekane warzywa, wbija jajko, dodajemy 2-3 łyżki kaszy manny i doprawiamy - mieszamy. Z masy mięsnej formujemy pulpeciki które obtaczamy w bułce tartej. Do szerokiego rondla wlewamy bulion i passatę, doprawiamy do smaku i zagotowujemy, kiedy sos wrze wrzucamy pulpeciki gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisygnał do organizowania różnych imprez, dużych i małych domówek. Mała czy duża, na każdej powinno się znaleźć coś dobrego do jedzenia. Moje pulpeciki z gwiazdką na pewno przypadną do gustu niejednemu imprezowiczowi. Karnawał zakończy się tradycyjnie we wtorek tzw. śledzikiem, który tym razem wypada 28 lutego. Składniki: • 250 g mięsa(...)pokroić w drobną kostkę. • Cebulę dodać do mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem. • Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. • Obsmażyć je na oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. • Z ciasta francuskiego wyciąć małe gwiazdki, ułożyć na blaszce do pieczenia
To co kochamPrzepis zaczerpnięty z jednej sieci marketów (minimalnie zmodyfikowany) ;) Ostrzegam, że cytrynowe pulpeciki mają charakterystyczny smak, który nie wszystkim smakuje. Mnie on nie przeszkadza. Mogę mięso łączyć z ostrym, słonym, kwaśnym czy gorzkim, ale nie słodkim. Warto eksperymentować. Nie jest to danie na każdy dzień, ale interesująca propozycja, którą można poznać jeśli ktoś lubi próbować nowe rzeczy. Składniki na spaghetti(...)cytrynowymi pulpecikami w zielonym sosie (4 porcje): mięso na kotlety z indyka 500 g cytryna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz opakowanie makaronu spaghetti 400 g 1 - 2 ząbki czosnku (w zależności od jego wielkości) śmietana 30% 250 ml 3 łyżki zielonego pesto (ja użyłam Sottile Gusto) 6 łyżek startego sera Grana Padano Galbani
Karola gotujeNajczęściej z mielonego mięsa przygotowuję pulpeciki, bo i zapotrzebowanie na nie w mojej rodzinie jest ogromne. Wszyscy za nimi przepadają i nawet gdybym chciała przygotować więcej na dwa obiady, jest to niemożliwe, bo znikną w mgnieniu oka. Dzisiejsze pulpeciki mają niespodziankę w postaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują(...)przez praskę. • Wymieszać mięso z bułką, jajkami, cebulą, czoskiem i resztą przypraw. • Nabierać 1 łyżkę mięsa, rozpłaszczyć, do środka włożyć kulkę sera i uformować mały pulpecik. Z tej porcji wyszło mi 20 sztuk. • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. • Wszystkie ułożyć w rondlu, podlać wodą, dodać sos sojowy i chwilę
To co kochamPulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym – zdrowy, pyszny pomysł na obiad lub jako lunchbox do pracy ;) Może zaciekawią Was również fit kotlety z brokułu i kaszy jaglanej – zobacz przepis: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym – Składniki: Składniki na pulpeciki z cukinii: 1 średnia cukinia (ok. 400g) 2 […] The post Pulpeciki
Kulinarne PrzebojePyszne pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym, czyli szybki i prosty obiad. Podane z ryżem i domowymi buraczkami. To moja dzisiejsza propozycja dla Was. Może wizualnie niezbyt efektowna, ale za to w smaku rewelacyjna :))) W sezonie wykorzystajcie świeże kurki, a poza nim śmiało sięgnijcie po te mrożone. Polecam! SKŁADNIKI NA PULPECIKI (NA 4 PORCJE): 500 g mięsa mielonego wieprzowego(...)miski, wbij jajko, dodaj odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, pół pokrojonej w drobniutką kostkę cebuli, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Wyrób dokładnie mięso na gładką masę i uformuj z niej pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na rozgrzanym oleju obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron , dodaj drugą połowę posiekanej drobno cebuli, posiekany również w drobną kosteczkę czosnek oraz umyte (lub odmrożone) kurki. Podgrzewaj całość
Słodko-Słony Świat IlonyDziś proponuje Wam pulpeciki w sosie pomidorowym. Wcześniej na blogu prezentowane były pulpeciki w sosie koperkowym . Gorąco zachęcam do wypróbowania obu wersji. :) Pulpeciki w sosie pomidorowym Składniki 40dag mielonego mięsa jajko łyżka mąki 3 łyżki śmietany 18% 2 szklanki wody 1 duży koncentrat pomidorowy sól , pieprz Sposób wykonania Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem; jeśli masa(...)wywaru dodać koncentrat i dobrze wymieszać. Łyżkę mąki połączyć z 5-6 łyżkami wody wlać do sosu stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodając śmietanę. Włożyć z powrotem pulpeciki wymieszać, podgrzać (nie gotować
Smaki Nataliigotujemy 15 minut. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy kefir, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą ziołową i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy malutkie pulpeciki i ostrożnie wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy razem około 20 minut, po czym wyjmujemy pulpeciki na talerz. Z zupy wyławiamy też liście laurowe, por i ziele angielskie i dodajemy(...)odsączoną z zalewy. Doprawiamy solą ziołową, pieprzem, słodką papryką i dodajemy koncentrat. Wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i soczewicę i gotujemy jeszcze 10-15 minut. 3 lub 4 małe pulpeciki ponownie wrzucamy do zupy i całość miksujemy. Podajemy z pozostałymi pulpecikami, dekorujemy świeżym rozmarynem i paluszkami o smaku wędzonego boczku - dekoracja w pełni jadalna i świetnie pasuje do całego dania
Kolorowy Przepisownikprzepiórcze Przygotowanie : Klopsiki : W dużej misce dokładnie wymieszać mięso z cebulą, ziołami i przyprawami, bułką tartą i jajkiem. Odstawić. W czasie gdy sos będzie się gotował uformować niewielkie pulpeciki - wielkoćci orzecha włoskiego. Sos : Na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać z cebulą, uważać, aby się nie przypaliły, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać pomidory(...)wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Przełożyć do naczynia tagine. W sosie ułożyć pulpeciki w pewnej odległości od siebie. Tagine przykryć i gotować przez około 45 minut (na płycie elektrycznej ustawionej na 2-3) lub do czasu aż pulpeciki nie będą surowe w środku. Pod koniec gotowania do gotującego się sosu delikatnie wbić jajka (Lepiej użyć jajek
Codzienne GotowaniePyszna domowa zupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna. 2 l wody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego(...)mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku
VioletoweKucharzeniezawsze gotuję z ziemniakami. Jednak widziałam, że wiele osób zajada zupkę z ryżem więc i ja postanowiłam spróbować jak to smakuje. Do zupki dodałam też mięsną wkładkę w postaci pulpecików. Przyznam szczerze, że zupka ogórkowa z ryżem jest równie pyszna jak z ziemniakami i na stałe zagości w naszej domowej karcie zup. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie spróbować(...)zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do garnka z bulionem. Gdy bulion się zagotuje wsypać ryż. Gotować na wolnym ogniu aż ryż bedzie prawie miękki. W międzyczasie przygotować pulpeciki. Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie uformować małe kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Gdy ryż będzie już prawie
Monia miesza i gotujemięso, a że lubię je w postaci mielonej sporo takich przepisów u nas. Dzisiaj coś pieczonego. Tym sposobem chciała troszeczkę "odtłuścić" moje danie. Czy się udało ? O tak !!! Pulpeciki pieczone wyglądają przepysznie i zapewniam Was, że tak też smakują. Następnym razem przygotuję je z większej porcji i przechowam na następny dzień gdyż idealnie nadają się do podgrzania. Pieczone pulpeciki(...)drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z uzyskanej masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki, które układamy na blaszce do pieczenia. Pulpeciki wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. Można obrócić po około 15-17 minutach. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj zapiekanka z makaronem i pulpecikami z indyka. Mój młody tak je uwielbia, że co jakiś czas muszę mu robić i najlepiej smakują mu z makaronem, a ja oprócz tego mam okazję, żeby przemycić warzywa, bo tak to spokojnie je zje. Tym razem do pulpecików dodałam spora ilość sezamu. Fajnie smakowały i wszystko było szybciutko zjedzone :)) Składniki pulpeciki: mięso(...)czarne oliwki cukinia kulki mozzarelli 1/2 szklanki śmietany 18% jajko Makaron gotujemy al'dente. Brokuła również. Resztę warzyw kroimy w plasterki. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy makaron i pulpeciki. W kubku mieszamy jajko ze śmietaną, wylewamy na zapiekankę, mieszamy. Kulki mozzarelli wtykamy między warzywa i resztę. Całość zapiekamy około 25-30 minut w 180 stopniach
kruche babeczkiPulpeciki z mielonego mięsa drobiowego duszone w cukinii i pomidorach. Prosty i bardzo smaczny obiad, który swobodnie mogą zjeść osoby będące na diecie. 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 pomidory 1 cukinia 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz czarny PULPECIKI: 300 g mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułeczki 1 jajko sól pieprz ziołowy bułka(...)omijając gniazdo nasienne. Dodać do cebuli i smażyć, aż nieco zmięknie. Następnie dodać pokrojone pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Przyprawić, a kiedy pomidory zaczną puszczać sok, dodać pulpeciki i chwilę dusić. Tak przygotowane pulpeciki można podać, np z ryżem lub makaronem. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: cukinia , indyk , pomidory
https:KKuchniaMniamrondla. Następnie dodajemy pomidory i wodę, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami - gotujemy kwadrans. Ogórki kroimy w kosteczkę - dodajemy do potrawki - gotujemy przez 10 minut. Przygotowujemy mięsne pulpeciki: do miseczki przekładamy mięso, dodajemy szczypiorek, doprawimy sola i pieprzem - mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki. Gotowe pulpeciki przekładamy do paprykowej potrawki, gotujemy przez około 15-20 minut. Podajemy(...)uznania - u mnie potrawka z pulpecikami podana została z ryżem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimaśle ( pod przykryciem) ,dodać pomidory z puszki i ziele angielskie Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w około 3/4 l wody ( oddzielnie), gdy będą prawie miękkie, wkładać do nich pulpeciki, posolić, dodać pieprzu do smaku, przeciśnięty czosnek- gotować ok. 5 min Do ziemniaków z pulpecikami dołożyć uduszone warzywa i dolać jeszcze ewentualnie tyle gorącej wody ile zupy będziemy potrzebować(...)mnie było około 2 l. zupy w całości), zagotować Zrobić na łyżce masła klarowanego zasmażkę z mąki, dodać kilka kropel maggi, posypać natką. Składniki na pulpeciki : około 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko bułka tarta, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą w takiej ilości by uzyskać konsystencje mięsa
Proste PotrawyDziś piątek więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby są bardzo zdrowe(...)wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Ryby to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Składniki (na 7 porcji) pulpeciki: 1 wędzona makrela 0,5 kg dorsza (może być też inna ryba) koperek ( ile lubimy ;) ) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz sos: 2 cukinie średnie 2 średnie cebule 1 prostokącik
Idę coś wszamaćPulpeciki to bardzo proste i smaczne danie. Mięsne kuleczki można zrobić z każdego mięsa mielonego i przygotować w ulubionym sosie. Takich mięsnych kuleczek już sporo na moim blogu a teraz zapraszam na kolejna wersję. Tym razem pulpeciki sa z mięska drobiowego w sosie z serków topionych z dodatkiem szczypiorku. składniki: 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz(...)serki topione. Wszystko razem gotować aż serki się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając. Gdy serki już będą całkowicie rozpuszczone gotowy sosik zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie wody. Gotowe pulpeciki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza bulgur oraz ogóreczki konserwowe . Polecam też: Pulpeciki w sosie pomidorowym Klopsiki drobiowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Monia miesza i gotujeBigos z pieczarek. Z dodatkiem papryki, ogórka konserwowego i dużej ilości mięsnych pulpecików. Bardzo pyszny, pikantny, sycący, pachnący tradycją i rodzinnym domem. Nie do końca rozumiem to, w jaki sposób pozwoliłam, by ten przepis zapodział mi się kilka lat całkowicie zapomniany. Lubię wspominać ciasto drożdżowe z jeżynami podane w sierpniowy ranek przez babcie, czy kompot z rabarbaru i papierówek gotowany(...)zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego z szynki, niezbyt tłustego 2 jajka opcjonalnie bułka tarta do pulpecików słoiczek koncentratu - 200g pieprz, sól, czosnek granulowany, słodka i ostra czerwona papryka w proszku, łyżka majeranku tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Pieczarki umyć, pociąć na plastry o grubości około
Poezja Smaków - blog kulinarnypomysł na pożywną zupę z pulpecikami mięsnymi SKŁADNIKI Zupa: 2 pory, 3 ziemniaki, 1 l bulionu, sól, pieprz, 1 serek śmietankowy topiony, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła Pulpeciki: 30 dag mięsa mielonego, 1 mała kajzerka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta WYKONANIE Zupa: Pory kroimy w plastry, podsmażamy na rozgrzanym maśle(...)dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, następnie dodajemy serek, mieszamy aż się rozpuści. Wszystko razem miksujemy na krem. Podajemy z pulpecikami. Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy ze wszystkich stron
słodki bratekSoczyste pulpeciki w sosie pomidorowym podawane z makaronem to kolejny klasyczny włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci. Składniki: 300 g makaronu 500 g mielonego mięsa cebula 2 ząbki czosnku 3 lyżki bułki tartej 1 jajko łyżeczka mielonej papryki łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek(...)posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na pulpety umieścić w misce i ugnieść. Z tak powstałej masy uformować małe kulki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na niej pulpeciki z każdej strony. Przełożyć na talerz. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przygotować sos: na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać passatę i przyprawy. Wymieszać, zagotować i dusić
wyzwania kuchennePulpeciki uwielbiam a drobiowe jeszcze bardziej ;-) Zatem zapraszam po przepis, może ktoś lubi je także oprócz mnie?! Składniki; 50 dag mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa bułka 1 jajo 1 mała cebula sól, pieprz, koperek 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sos; 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru(...)wodzie lub mleku aby zmiękła, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki które następnie panierujemy w bułce tartej. Sos; Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę (możemy użyć pomidory z puszki).Cebule kroimy w drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy, dodajemy olej
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam makarony! A ten w połączeniu z mięsnymi pulpecikami i brokułem stanowi syty i bardzo smaczny obiad! 250g mięsa mielonego z indyka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 250 g śmietany 18% 150 ml wody 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki majeranku 200 g makaronu spaghetti 200 g brokuła Brokuł(...)osolonej wodzie na półmiękko. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojona w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułka tartą oraz sola i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy je na odrobinie oleju. Śmietanę mieszamy z wodą. Doprawiamy ja sola, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zalewamy nią pulpeciki i dusimy do momentu zgęstnienia sosu. Dokładamy brokuł i dusimy
VioletoweKucharzeniePulpeciki w pysznym sosie..szybko się robi i szybko , smacznie zjada. 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka otrąb owsianych 1 łyżeczka chrzanu 1 cebulka przyprawy [sól,pieprz, vegeta, majeranek] susz warzywny 1 szkl.śmietany 1 łyżka mąki 1 1/2 łyżki chrzanu 1 łyżka ketchupu 2 łyżki koperku Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa.Dodać także jajko(...)otręby , chrzan i przyprawy. Wymieszać wszystko razem i formować małe pulpeciki .W garnku zagotować wodę z suszem warzywnym , listkiem, zielem i solą.Do gotującej się wody wrzucać pulpeciki i gotować około 20 minut.Śmietanę wymieszać z mąką i chrzanem, ketchupem , wlać do gotujących się pulpecików. Gotować na małym ogniu jakieś 5 minut.Na koniec dodać posiekany koperek
Moje domowe kucharzeniePyszne pulpeciki w sosie pieczarkowym, są bardzo smaczne i dość szybkie do przyrządzenia. Do sosu dodałam włoszczyznę suszoną od Skworcu , pulpeciki podałam z makaronem żytnim od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 kilograma pieczarek 1 jajko 3-4 łyżki suszonej włoszczyzny od Skworcu 0,5 szklanki śmietany(...)smażenia 1 opakowanie makaronu żytniego rurka od Fabijańscy Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jako, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry obsmażamy na patelni po smażeniu mięsa, smażymy do momentu odparowania wody
Bajeczna Kuchniaświąteczne okazje np. na wigilijną kolację lub świąteczny obiad. Składniki: Na rosół: 1 karp 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu sól.pieprz vegeta Pulpeciki: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Dodatkowo: posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze(...)smaku solą i pieprzem.Mięso oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm.W garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pulpeciki,gotujemy do momentu aż wypłyną. Rosół podajemy z pulpecikami,pokrojoną marchewką i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Rosół
Bajeczna KuchniaZupa rozgrzewająca z pulpecikami Składniki: 0,5 kg - pieczarek 2- papryki słodkie 2- słoiki sosu meksykańskiego 2- puszki fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka(...)pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić w pół plastry, dodać do cebuli, razem poddusić. dodać do warzyw, razem z przyprawami, gotować. Następnie przygotować pulpeciki. Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną. Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć
Kuchnia Danusiwieprzowo - wołowe) pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić(...)końcu dodać obraną i startą na dużych oczkach dynię. Wmieszać dokładnie w masę mięsną. Formować małe pulpeciki mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpeciki obtaczać w mące i układać na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia i tzw, "zamknięcia". Następnie pulpety przekładamy do garnka i zalewamy ciepła wodą tak aby pulpety były przykryte. Gotujemy około
Radość kipiąca uśmiechem.odwiedzenia". Uwielbiam polaczenie mleka kokosowego i limonki, a to wszystko z delikatna nutka ostrego chili i aromatycznymi przyprawami. Dlatego tez dzisiaj chcialabym polecic wam pyszne, proste i szybkie danie - pulpeciki w sosie kokosowym. Ja uzylam gotowych pulpecikow, ale oczywiscie mozecie przygotowac je sami. Składniki: 12 gotowych pulpecików 1 czerwona papryczka chili kawalek startego imbiru 1-2 lyzki tajskiej czerwonej(...)200g pedow bambusa 150g swiezej fasolki szparagowej (mozna uzyc mrozonej, lecz najpierw trzeba ja obgotowac) sok z 1 limonki olej do smazenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzac olej i usmazyc pulpeciki (okolo 5 minut), nastepnie przelozyc je na talerz. Na tluszczu ze smazenia pulpetow przez okolo minute przesmazyc paste curry, nastepnie wlac mleko kokosowe, zagotowac, zmiejszyc ogien i gotowac
Codzienne GotowanieOstatnio postanowiłam trochę pokombinować z tofu. W wyniku tych eksperymentów powstały te pulpeciki. Mięsnych nigdy nie jadłam, ale te - wegańskie bardzo mi smakowały :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie :D A jeszcze szybciej i przyjemniej zjada. Zrobiłam je z tofu wędzonego Polsoi , ale możecie użyć każdego innego rodzaju który jest przedstawiony na stronie producenta ;) PULPECIKI Z TOFU przepis autorski(...)porcje (7 pulpecików) ~kostka (250g) tofu wędzonego BIO Polsoja ~łyżka mielonego lnu ~2-3 łyżki mąki jaglanej (lub innej bezglutenowej) ~sól, pieprz, inne ulubione przyprawy do smaku ~ząbek czosnku ~2 łyżki posiekanego koperku ~warzywna kostka bulionowa z dobrym składem Tofu najpierw rozgniatamy widelcem, następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i mieszamy dokładnie
chili & sugarszybkim tempie, jeszcze chwila i na naszych stołach znowu zagoszczą ciężkie, rozgrzewające potrawy. Póki co dziś obiadowa propozycja - co prawda jeszcze nie z rodzaju 'ciężkich dań' - tylko pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym. Możemy je podawać zarówno z makaronem czy ryżem, zresztą w obecności każdego z ulubionych przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa(...)pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietany do sosów 1 łyżeczka oregano olej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Mieszamy w misce wszystkie skałdniki na pulpeciki i następnie lepimy z przygotowanej masy niewielkie kulki (nieco większe niż orzech włoski), które układamy na tacy i wkładamy na 30 min do lodówki. Następnie w garnku na oliwie podsmażamy
psgotujemyPulpeciki w sosie koperkowym Smak dzieciństwa...pulpeciki w sosie koperkowym...Małe kuleczki mięsne, duuuużo śmietanowego sosu, z mnóstwem zielonego koperku, a do tego młode ziemniaczki i surówka czerwonych buraczków :) Szybko, tanio, smacznie, brzmi pysznie, prawda? Składniki: 500 g zmielonej łopatki 1 cebula 1 jajko 4-5 łyżek tartej bułki sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów łyżka oleju(...)miksujemy bardzo dokładnie, podlewając 4-5 łyżkami bulionu. Dodajemy całe jajko i bułkę tartą i ponownie dokładnie mieszamy. Mięso równie dobrze można wymieszać ręcznie. Ja robię to w malakserze, pulpeciki mają wtedy jednolitą konsystencję. Jeśli mięso jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą, a jeśli za gęste to podlewamy je bulionem. Mięso po wyrobieniu musi odstawać od ręki. Wyrabiamy rękoma małe
na moim stole...Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym Pracując dawno temu w Szwecji, często jadałam Köttbullar czyli takie małe mięsne pulpeciki. Jadałam nie dlatego że mi smakowały, ale dlatego, że było to szybkie i tanie danie, ławo dostępne w sklepie. Dziś po latach z sentymentem wracam do tych małych szwedzkich kuleczek, modyfikując je tak by smakowały i mnie i mojej rodzinie. Składniki(...)mięsa. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, przyprawami, bułką z mlekiem i dobrze wyrobić dłońmi. Przygotować sobie miskę z wodą, aby moczyć ręce przy wyrabianiu kulek. Mokrymi rękoma kulać małe pulpeciki i układać na suchej blaszce. Podczas pieczenia wycieknie z kulek dużo tłuszczu. Piec przez około 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika
na moim stole...Rewelacyjne pulpeciki, które dzięki dodatkowi kalafiora zyskały jego smak. Sos beszamelowy dodał im delikatności i kremowego smaku. 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Ok. 7 różyczek kalafiora Masło do formy Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki Ok. 2 szklanki mleka Sól, Pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Mięso mielone dokładnie(...)mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami. Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko
VioletoweKucharzenieDelikatny smak zupy połączony z pulpecikami z jajek. Składniki 3 białe części pora 6 skrzydełek 2 marchewki mały seler 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren kolorowego pieprzu sól ,pieprz łyżka masła 2 łyżki drobnego makaronu Pulpeciki: 3 jajka natka pietruszki kiełki owsa mała cebula bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Skrzydełka płuczemy ,zalewamy zimną(...)ubijamy (tak jak ziemniaki). Dodajemy surowe jajko ,posiekaną natkę i kiełki owsa ,posiekaną cebulę ,bułkę tarą (masa powinna być zwarta) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy przygotowujemy pulpeciki (nabieramy łyżeczką do herbaty) ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Zupę podajemy z pulpecikami
R'n'G KitchenDziś orientalne klimaty, czyli cudowne curry z delikatnymi rybnymi kuleczkami. Mnóstwo aromatycznych przypraw - kumin, chilli, kolendra, do tego mleko kokosowe, pomidroy, pyszne rybne pulpeciki i jaśminowy ryż. To po prostu nie może nie smakować! :) SKŁADNIKI (4 porcje) rybne kuleczki 450 -500 g filetów rybnych ( u mnie łosoś, halibut i dorsz) 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry(...)łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka soku z cyrtny 1-2 łyżki sosu ostrygowego 1/4 łyżeczki przecieru z papryczek chilli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na pulpeciki umieszczamy w dość wysokim naczyniu i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. Formujemy puplpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy
DefinicjaSmakuPULPECIKI (z mięsa z rosołu) Jest to danie, pomyślane, jako dietetyczne dla osób, które mają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne… SKŁADNIKI: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji cielęciny b/k, kawałek pręgi wołowej), mąka ziemniaczana, białe warzywa z rosołu, sól, „Posypka warzywna”, bulion WYKONANIE: mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności(...)PODAWAĆ: - jako danie obiadowe pełne, - w sosie beszamelowym, łagodnym pomidorowym, - z pieczywem jako danie śniadaniowe lub kolacyjne. UWAGI: - sos beszamelowy przygotowujemy na rosole, w którym gotowały się pulpeciki, - do gotującego się rosołu, po wyjęciu pulpecików możemy dodać drobno posiekaną pietruszkę i zagotować ją, - zagęszczamy go mąką ryżową, - zabielamy odrobiną (pół łyżeczki) majonezu, lub jeśli ktoś może to chudym
Tradycyjna kuchnia inaczejPulpeciki rybne w sosie koperkowym Składniki: pół kg filetów, np. z miruny 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb koperek (mrożony/świeży) mąka 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki wody olej 1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Przygotowane składniki przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 2. Ryby umyć, osuszyć, pokroić(...)cebulę i czosnek, połowę koperku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko ze sobą połączyć. Jeżeli masa będzie zbyt miękka - należy dosypać bułki tartej. 4. Za pomocą dłoni uformować małe pulpeciki (każdy obtoczyć w mące). 5. Do garnka wlać 1l osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć, dodać przygotowane pulpeciki. Gotować na średnim ogniu około 10-15 minut. 6. W międzyczasie w kubku
UgotowaćWitam serdecznie, jak wiecie bardzo lubię zupy, dziś przypomniałam sobie o zupie ziemniaczanej w nieco niestandardowej wersji- z pulpecikami i roztrzepanym jajkiem. SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula łyżka masła klarowanego 2 jajka przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Pulpeciki: 0,5 kg. zmielonej łopatki jajko(...)sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,vegeta, majeranek WYKONANIE: łopatkę, jajko i przyprawy łączymy i wyrabiamy, formujemy małe okrągłe pulpeciki, warzywa kroimy w drobną kostkę(za wyjątkiem cebuli), zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy niemal do miękkości warzyw, następnie wkładamy delikatnie pulpeciki i gotujemy na bardzo małym ogniu, masło wkładamy na patelnię dodajemy drobno posiekaną
Kuchnia BeatyPulpeciki lubią chyba wszyscy, a przynajmniej większość. U mnie wszyscy bez wyjątku. Ten przepis to ulubione danie zdecydowanej większości mojej rodziny. Na szczęście mam chętnych zarówno do zjadania jak i przygotowywania tego dania. Lepienie mięsnych kuleczek trochę czasu wymaga, ale moja Córka uwielbia takie zajęcia... Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie" , z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej(...)Polecam, bardzo smaczna i zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików). Składniki pulpecików: - 250g mielonej wieprzowiny - 250g mielonej wołowiny U mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej - 1 jajko - 2 łyżki świeżo startego parmezanu - 1 zmiażdżony ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej - duża szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka soli - 1 surowa, średnia
Smaczne ZdroweJuż od jakiegoś czasu chodziły za mną te pulpeciki . A konkretnie to sos porowy do nich. Kilka dni temu postanowiłam dogodzić swojemu podniebieniu i przyrządziłam porcję jak dla armii! Ojj było warto – smakowało rewelacyjnie! Połączenie delikatnego mięsa z kremowym sosem porowym , chrupiącymi ziemniaczkami to coś co zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: - mięso wieprzowe zmielone – 400 g - jajko(...)śmietana 30% – 50 ml - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formuje pulpeciki w dłoniach. Każdy pulpet obtaczamy w mące. Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso. Solimy i gotujemy. Do wrzątku wkładamy pulpeciki. Gotujemy ok. 20 – 25 min na średnim
Ostra na Słodkozupę porową. Pyszną i delikatną, z mięsnymi kulkami, pieczarkami i topionym serkiem. Dlatego dzisiaj to nim chcę się z Wami podzielić :) Co Wy na to? Zupa porowa z pulpecikami Będziemy potrzebować: 3 pory 1 bardzo dużą cebulę 50 dag pieczarek 80 dag ziemniaków 8 ząbków czosnku (tak, wiem, sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka(...)pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, majeranek, gałkę muszkatołową, słodką mieloną paprykę 1 łyżkę masła trochę mąki do zagęszczenia zupy (opcjonalnie) olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Do mięsa mielonego dodajemy łyżkę śmietany, bułkę tartą, drobno posiekane 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Całość mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kulki. Masa musi ładnie dać
Ratunku obiadKlopsiki w sosie pietruszkowym / Meatballs in Parsley Sauce Dziś zapraszam na smaczne klopsiki w białym sosie pietruszkowym. Jeśli szukacie nowego przepisu na obiad z pulpecikami w roli głównej, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sos do klopsików jest banalnie prosty w przygotowaniu. Składa się z odrobiny masła, mąki i mleka lub śmietanki. Bardzo ważnym składnikiem jest tu oczywiście natka pietruszki, ale jeśli(...)wolicie, możecie zastąpić ją koperkiem lub innymi świeżymi ziołami. W sosie sprawdzą się też pieczarki lub warzywa. Do pulpecików wykorzystajcie ulubiony rodzaj mięsa mielonego. Klopsiki w sosie pietruszkowym to łatwy i szybki przepis. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy i makaronu. Podajcie je z zestawem surówek lub prostą sałatką. Smacznego:) Przepis na klopsiki w sosie pietruszkowym: 400-500 g mielonego mięsa
Lekcje w kuchniumieszcza się klopsiki w masie, uprzednio robiąc w niej wgłębienie, na przykład łyżką do lodów. Możecie użyć ulubionego rodzaju mięsa mielonego i dowolnie je doprawić. Ważne, by nie piec pulpecików za długo, by ich nie przesuszyć. Małym klopsikom w zupełności wystarczy 25-30 minut. Pulpety zapiekane z ziemniakami świetnie prezentują się na stole, to taka inna wersja zapiekanki ziemniaczanej . Fantastycznie(...)Ugotować ziemniaki. Gorące ugnieść z masłem o odrobiną mleka. Odstawić do wystygnięcia. Dodać jajka i ser, doprawić. Przygotować klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na pulpeciki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (opcjonalnie). Do naczynia przełożyć ugniecione ziemniaki. W masie zrobić wgłębienia łyżką, w każde włożyć uformowany pulpecik. Piec
Lekcje w kuchniSKŁADNIKI (na ok. 7 sztuk pulpetów) Pulpeciki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 szalotka 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka rozmarynu s ó l, pieprz Sos pomidorowy 700 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 marchew 1 ł odyga selera naciowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku(...)sosu dodajemy passat ę, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Sos doprawiamy sol ą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pulpeciki Paprykę oraz szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotkę oraz paprykę; doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 3-4 minuty
La grande e la piccola cuocaPulpeciki powstały w wyniku prowadzonych doświadczeń w kuchni. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy i podałam z sosem pomidorowym zniknęły ze stołu w kilka minut. Dobrze, że z podanych składników wychodzi ok. 24 sztuki. W innym wypadku by zabrakło. Moja 5-o osobowa rodzina nie mogła się najeść - tak im smakowały. Zaskocz swoich domowników i spróbuj moich super smacznych pulpecików(...)grubych oczkach; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Mięso mielone, jajka, ser, cebulę i czosnek wrzuć do miski. Wymieszaj a następnie dodaj chleb zalany mlekiem; 3. Na blaszce wyłożonej papierem układaj pulpeciki formowane wilgotnymi rękami; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Piecz w temperaturze 180 st C z termoobiegiem przez 25 min; 5. Podawaj z sosem i ziemniakami bądź ryżem, według upodobań. (adsbygoogle
Prosty przepis natrudne przedwiośnie i doczekać tej autentycznej, spektakularnej wiosny. Warto pomieszać w garncu smaki z całego świata, na przykład ze słonecznej Grecji, którą Agata odkrywa dla nas na talerzu. Greckie pulpeciki pieczone z sosem jogurtowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 115 g pokruszonego sera feta 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki szczypiorku świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone(...)oregano drobno pokrojone (ilość wg. uznania) 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku sól i pierz do smaku Składniki na sos mieszamy razem za pomocą łyżeczki i podajemy z pulpecikami. Przepis na Greckie pulpeciki pieczone z sosem jogurtowym w wersji do wydruku i PDF . Artykuł W marcu jak w garncu pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plsoczewicy zielonej 1 marchewka 1 pietruszka 0,5 papryki czerwonej 2 łodygi selera naciowego 0,5 selera 0,5 pora 50 g masła pieprz sól Składniki na pulpeciki z indyka: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 3 ząbki czosnku tymianek pieprz sól 50 g masła Przygotowanie: ZUPA Zieloną soczewicę warto moczyć co najmniej 40 minut, co skróci czas(...)minut. Warzywa obieramy, kroimy dość drobno w kostkę i podsmażamy chwilę na patelni na maśle. Jeszcze chrupiące warzywa wrzucamy do wywaru z soczewicą. Na tej samej patelni podsmażymy pulpeciki. Do surowego mięsa z indyka przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Z mielonego formujemy małe kuleczki, które podsmażamy na maśle. Zrumienione dorzucamy do zupy i wszystko razem gotujemy
KierunekuchniaPulpeciki z indyka w sosie dyniowym z dodatkiem kurkumy. Pyszne były, posmakują i dzieciom i dorosłym, sezon na dynię w pełni więc trzeba korzystać :-) Jako dodatek u mnie była kasza orkiszowa, ale możecie zrobić z czym tylko lubicie np. ziemniakami, czy ryżem :-) Miłego dnia :-) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 1 czerstwa bułka kajzerka(...)inny. Odkładamy na talerz. 2. Do głębokiej patelni przelewamy gorący bulion, wrzucamy do niego startą na tarce dynię, oraz kurkumę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pulpeciki i dusimy pod przykryciem jeszcze z 10 minut. 3. Dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy i bezpośredni przez sitko przesiewamy mąkę. Mieszamy, sos ładnie powinien nam się zagęścić. jak by był
kruche babeczkiSezon pomidorowy w pełni, więc postanowiliśmy z niego skorzystać! Co powiecie na pyszne i soczyste pulpeciki z serem gorgonzola? Zanurzone w sosie z pieczonych pomidorów z papryką i pomidorkami koktajlowymi? To taki comfort food w najlepszym wydaniu! Koniecznie z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół! Wszystkie wytyczne odnośnie stylizacji tego dania i zdjęcia krok po kroku z jego przygotowania znajdziecie(...)natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i suszonymi płatkami chili. Zawartość miski dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa przy pomocy dłoni formujemy małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Seler naciowy oraz marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem
Plate of Joypapryczki od koloru do wyboru, groszki, fasolki, kapusty, ....! I gdybym miała tylko możliwość wykupiłabym pewnie z 1/3 sklepu! Może następnym razem? ;) Dziś zapraszam Was na szybkie curry z pulpecikami, bakłażanem, groszkiem cukrowym i fasolką szparagową. Świetnie smakuje z ryżem basmati. Składniki: 300 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/3 łyżeczki suszonego imbiru(...)sosem rybnym i sojowym oraz płatkami chilli i imbirem. Następnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Nabieramy niewielkie porcje mięsa, najlepiej łyżeczką i tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane pulpeciki układamy na talerzu. Patelnię rozgrzewamy z olejem rzepakowym na średnim ogniu i smażymy pulpeciki do zrumienienia z każdej strony. Usmażone kotleciki ściągamy z patelni na talerzyk, dolewamy na patelnię trochę
Plate of JoyPrzepis na pulpeciki z cukinii pojawił się na blogu Szczecinianki i Izy . Bardzo mi się podobały, dlatego przygotowałam swoją wersję tych małych pyszności. Pulpeciki są bardzo delikatne – wręcz rozpływają się w ustach. Takie lekkie danie jest idealne na lato. Jedyny ich minus jest taki, że nie wychodzi ich zbyt dużo (na zdjęciu połowa porcji), więc na większy głód(...)bulionie lub dowolnym sosie (np. pieczarkowym, serowym, pomidorowym, chrzanowym) albo po prostu upiec w piekarniku (25 minut w 180°C). U mnie w sosie pomidorowym z nutką curry. Pulpeciki z cukinii: 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej
Poezja smaku