Pulpeciki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty do przygotowania i bardzo smaczny obiad. Na blogu znajdziecie jeszcze inne przepisy na pulpeciki, np. rybne w sosie koperkowym (przepis TUTAJ ) lub z szynki polane kremowym sosem pomidorowym (przepis TUTAJ ). Dzisiejsza wersja pulpecików to pomysł na aromatyczne mięso obtoczone w lekkim sosie pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki. Pyszne połączenie smaków(...)wsypać bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w mące. Do gotującego się sosu przełożyć pulpeciki. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu (około 30 minut, aż do zmiany koloru mięsa). Przygotowane pulpeciki podawać, np. z gotowanymi ziemniakami bądź ryżem
Ugotowaćsupermarkecie on-line Frisco.pl . W poniższym przepisie użyłam białej mąki i bułki tartej, ale dla osób na diecie bezglutenowej podaję informacje czym można składniki te zastąpić. SKŁADNIKI Na pulpeciki: 700 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej (można zastąpić zmielonym(...)oregano (można zastąpić łyżeczką suszonego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, chilli Pozostałe: 500 g makaronu bezglutenowego spaghetti Sam Mills liście bazylii do dekoracji WYKONANIE Pulpeciki: Mięso mielone przełożyć do miski. Do mięsa dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i bardzo drobno pokrojoną cebulę, zioła prowansalskie, sól, bułkę tartą, mąkę, pieprz, wbić jajko
Passions hobbies lifePyszny i baardzo sycący krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na zupę: 4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone w kostkę 2 cebule, drobno posiekane 1 łyżka oliwy 1 łyżka koncentratu 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 700 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki) garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól(...)pieprz 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki Składniki na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz 1 jajko bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo: małe kulki mozzarelli do podania śmietana 18% (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary ArtBardzo delikatne, rozpływające się w ustach gotowane na parze pulpeciki są idealne jeżeli chcemy by nasz posiłek był jak najbardziej lekkostrawny. Dlaczego akurat z kolendrą? Równie dobrze mogłam użyć pietruszki, jednak chciałam nadać pulpecikom trochę innego, bardziej orzeźwiającego smaku. Trochę przypominający miętę lub limonkę. Poza tym kolendra zawiera wiele właściwości odżywczych, bogata w antyoksydanty, minerały oraz witaminy(...)moczopędny (pomaga zredukować opuchliznę) oraz przede wszystkim pomaga zredukować poziom cholesterolu LDL w naszym organizmie dzięki czemu zmniejszamy ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia. Składniki (na około 15 małych pulpecików) 3 piersi z kurczaka garść kolendry bułka pszenna 100ml mleka sól, pieprz Sposób przygotowania: Bułkę pokroić w mniejsze kawałki i zamoczyć w mleku. Odstawić na około 10 minut. Piersi
wysmienitysolą i pieprzem. Masę na pulpety i ser podzielić na 10 części. Następnie uformować z mięsa małe kuleczki, do każdej dając kawałek sera. Pulpeciki obtoczyć w bułce tartej i piec na oleju. Sos: Passate przelać do garnka, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Krok po kroku: 1. Wymieszać składniki(...)pulpety 2. Uformować pulpeciki z serem 3. Pulpeciki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć 4. Przygotować sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Pulpeciki z serem w sosie pomidorowym Artykuł Pulpeciki z serem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plpomysłów mnóstwo w głowie siedzi. Dzisiaj zmotywowałam się i do ćwiczeń i do gotowania. Z racji tego, że ostatnio staram się zdrowo odżywiać gotuję bardziej zdrowsze potrawy, dlatego przygotowałam pulpeciki drobiowe w pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym na bazie pomidorów z puszki ( niestety, lepiej gdy są świeże i sezonowe ) z chrupiącym groszkiem, który nadaje słodkości w sosie i marchewką(...)obejdzie się bez dużej ilości pietruszki, która ma mnóstwo witaminek. Oczywiście dla lepszego smaku można pulpeciki posypać startym serem. Dla sytości podałam sosik i pulpeciki z makaronem razowym ugotowanym al dente. :) "Mówię" wam pycha ! SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE: Pulpeciki: mięso mielone drobiowe ok. 400 gram czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. natka pietruszki suszona 2 łyżki sól 1 łyżeczka
Kuchnia PaulettesKupiłam piękny udziec z indyka. Córeczka miała ochotę na pulpeciki więc mięsko zmieliłam. Dodałam kurki i pełnoziarnisty makaron i wyszedł pyszny, szybki i pożywny obiadek. składniki: 450 g mięsa mielonego z udźca indyka 200 g kurek 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody 1/2 szklanki śmietanki 30 % sól. pieprz 2 łyżki kaszy manny 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)zostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Dodać kurki i smażyć chwilę aż nieco zmiękną i puszczą soki. W międzyczasie przygotować masę na pulpeciki. Do zmielonego mięsa z indyka dodać kaszę mannę oraz posiekaną natkę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Gdy kurki już nieco zmiękną wlać do nich gorącą wodę, zagotować
Monia miesza i gotujeidealnym obiadem. Proporcja na 3 osoby: Fasolka: - 0,5 kg oczyszczonej z końcówek fasolki szparagowej. Fasolkę ugotować do półmiękkości - ma być miękka, lecz nadal delikatnie chrupać przy przegryzaniu. Odcedzić. Pulpeciki: - 30 dag mięsa mielonego - 1 mała kajzerka namoczona w wodzie/mleku - 1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej - 1 małe jajko - 1 płaska łyżeczka soli - 3-4 łyżki mąki pszennej - 3-4 łyżki(...)oleju Wszystkie składniki dokładnie wyrobić w miseczce. Odstawić na 15 minut, po tym czasie formować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą mięsną kuleczkę należy obtoczyć w mące, a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju ( w środku są surowe - jednak dogotują się w sosie ). Pulpeciki odłożyć na bok. Sos: - 1 duża marchewka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 3-4 pomidory bardzo dojrzałe
kawawszklanceBardzo delikatne pulpeciki z dodatkiem kopru i szczypiorku. Sos jest idealny, kremowy. Danie zasmakuje również dzieciom! Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka kopru 1 łyżka szczypiorku Sól Pieprz Sos: 400 ml wody 1 łyżka Vegety 2 liście laurowe 3 ziela angielskie Liście natki pietruszki, pora i selera 3 łyżki(...)koperku 1 łyżka szczypiorku Liść lubczyku (suszony) Sól Pieprz Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, koperkiem, szczypiorkiem i cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki. W garnku gotujemy wodę z przyprawą typu Kucharek, zielem angielskim, liściem laurowym i zieleniną – porem, natką selera i pietruszki. Dodajemy pulpeciki i gotujemy je do momentu wypłynięcia na wierzch (około
VioletoweKucharzeniesmakowały kotlety z grzybami i sos pieczarkowy w nowej wersji, które robiłam wcześniej. Postanowiłam więc połączyć te smaki i stworzyć coś, co będzie ze sobą świetnie współgrało. Przygotowanie pulpecików w sosie grzybowym zajęło mi niewiele czasu. I dobrze, bo większość soboty spędziłam przed telewizorem, oglądając relację z Paryża. Nie mogłam uwierzyć, kiedy patrzyłam na przerażonych, niewinnych ludzi, oszołomionych zamachem terrorystycznym(...)przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr’a • olej Sposób przygotowania: 1. Przygotować pulpeciki: Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć grzyby na złoty kolor. Ostudzić. 4. Bułkę namoczyć, odcisnąć. 5. Do mięsa
W mojej kuchniSzybka, bardzo pożywna i sycąca kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami. Doskonale smakuje także bez pulpecików. Składniki: Zupa: 2,5 l bulionu drobiowego 2 duże marchewki 1/2 kg pieczarek 1 zupa pieczarkowa 100 g serka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej(...)marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy. 2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy kilka pulpecików i zalewamy gorącą zupą. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachPulpeciki w pikantnym sosie pomidorowym z kuskusem Dziś, będąc w sklepie, kupiłam mięso mielone i postanowiłam z niego zrobić pulpeciki. Długo zastanawiałam się nad ich przyżądzeniem, aż w końcu zadecydowałam, że będą to zwykłe pulpeciki w sosie pomidorowym, jednak aby dodać im trochę oryginalności postanowiłam zrobić je na ostro. Pulpety 50dkg mięsa mielonego 1 cebula starta na tarce 2 ząbki(...)puszki siekanych pomidorów pół kartonika przecieru pomidorowego (opcjonalnie) kuskus przygotowany wg instrukcji na opakowaniu Przygotować pulpety W misce wymieszać mięso z jajkiem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Uformować niewielkie pulpeciki (około 20), podsmażyć na patelni. Przygotować sos Na głębokiej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać kminek, pieprz, cynamon, goździki, listek laurowy oraz kardamon. Smażyć około 5 minut, jeżeli mieszkanka jest zbyt
Codzienne Gotowanietego bogactwa smaku i witamin. Na nadchodzące jesienne dni proponuję pyszne, rozgrzewające danie do przygotowania w godzinkę. Jedna z moich wariacji na temat lecza, gdzie kiełbasę zastąpiłam pulpecikami z mięsa mielonego w chrupiącym sezamie. Danie można przechowywać w lodówce do kilku dni i w ogóle nie traci na smaku a nawet zyskuje, bo mięsko w tym czasie fajnie(...)przejdzie wszelkimi "dobrociami" z sosu. Składniki na 6 porcji (12 pulpecików): 60 dkg mięsa mielonego jajko 3 kopiate łyżki bułki tartej 1/2cszklanki ciepłego mleka łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej trochę świeżo zmielonego pieprzu oraz 10 dkg ziaren sezamu Olej do smażenia Na leczo: cukinia
Maślane ciasteczkoGęsta zupa w wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują do tej zupy, są doskonałym dopełnieniem, nie ryż, nie makaron, do których tak przywykliśmy... Składniki: 3 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 papryki czerwone 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 serek topiony(...)śmietankowy 1 śmietanka 30% 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła szczypta papryki wędzonej słodkiej sól, świeżo zmielony pieprz pęczek natki pietruszki lub bazylii Pulpeciki 8 kromek czerstwego chleba 1 jajko 1 mała cebula czerwona 2 łyżki bułki tartej mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Wykonanie: W garnku roztapiamy masło, dorzucamy
kgwjanczewołyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki papryki ostrej jajko bułka tarta olej Sposób przygotowania: Najpierw gotujemy makaron al dente. W momencie gdy makaron się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Bierzemy mięso mielone z kurczaka, dodajemy jajko, bułkę tartą (około 6 łyżek), przyprawy: sól, czosnek, bazylię, oregano i paprykę. Następnie rękami mieszamy wszystko ze sobą aż do połączenia się składników. Potem(...)formujemy małe pulpeciki wielkości piłeczki do golfa. Gotowe pulpeciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienia się ich z obu stron. Ugotowany makaron odlewamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem by nie ostygł. Do garnka wlewamy sos dodajemy pulpeciki i stawiamy na gaz. Gotujemy sos na wolnym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając
Projekty ze smakiem