Pulpety w sosie koperkowym chyba wszyscy znamy. Klasykę postanowiłam nieco urozmaicić i nadziałam pulpeciki niezwykle zdrową brukselką. Zdaję sobie sprawę że nie wszyscy za nią przepadają ze względu na jej specyficzny smak. Ale może z tym przepisem uda mi się trochę ją odczarować i znajdzie więcej zwolenników bo naprawdę warto po nią sięgać. Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów(...)liściem laurowym i zielem angielskim. Brukselkę obrać z zewnętrznych listków. Masę mięsną dzielimy na 8 części. Każdą porcję rozpłaszczamy na dłoni, na środku ułożyć brukselkę i zakleić formując okrągły pulpecik. Gotowe pulpety wkładamy na przygotowany wcześniej wrzątek z przyprawami. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Sos koperkowy W małym garnku roztopić masło lub margarynę dodajemy mąkę
Andzia Pichciryby raz w tygodniu, jednocześnie obserwujemy reakcję organizmu naszego maluszka W jakiej formie podawać rybę Przede wszystkim bezpiecznej! Zwróćcie uwagę na ości – tutaj fajnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju pulpeciki rybne, bo są przygotowane ze zmielonej ryby. Ryzyko zadławienia się ością jest wtedy znikome. Oczywiście nie muszą to być tylko pulpeciki, może być zwyczajnie upieczony filet, czy polędwica
Natka PietruszkiPyszna, szybka w przygotowaniu zapiekanka makaronowa. Może być podana zarówno w wersji mięsnej jak i bez mięsnej – wybór zależy od Was. U mnie była i z pulpecikami wołowymi (miałam zamrożone z poprzedniego obiadu), z choriso czy z zielonym groszkiem. Z każdym składnikiem będzie smakować dobrze. Mega plusem jest to, że praktycznie robi się sama! Składniki (4 porcje(...)szpinaku baby (100-150g) 1/3 łyżki soli, pieprz, papryka wędzona, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka oleju/oliwy 150 g sera żółtego w kawałku do wyboru: plastry choriso, mini pulpeciki*, 1/2 opakowania mrożonego groszku, plastry kiełbasy Piekarnik nagrzewamy do 180 C (góra i dół). Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy makaron. Następnie wlewamy puszki pomidorów
CookYourselfworeczkami kaszy, gotujemy 15 minut /o 1. Kaszę odcedzamy. Mięso przekładamy do czystego dzbana łącznie z jajkiem i przyprawami, miksujemy 20 s/o8-10. Zmielone wyjmujemy na talerz i formujemy pulpeciki. Do czystego dzbana wkładamy cebulę, miksujemy 10 s/o 8. Ostrze wyjmujemy i wkładamy mieszadło. Następnie dodajemy pokrojone grzyby. Dodajemy olej, jarzynkę, sól, pieprz i podsmażamy(...)Wlewamy wodę około 0,5 litra i gotujemy około 20 minut. Na górę dzbana wkładamy weronę i układamy pulpeciki. Zakrywamy pokrywką. Weronę zdejmujemy, pulpety ściągamy na talerz. Do sosu wlewamy śmietanę i zasklepkę. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Na talerz nakładamy kaszę, pulpety, i polewamy sosem. Danie jest pyszne
Kulinarne Fantazje Mariolibyć też sporej wielkości, najlepiej, jak piszemy w opisie przepisu, wielkości piłeczki do golfa. Przepis pochodzi z serwisu Jamieolivier.com Spróbujcie też przepisu Jamiego Oliviera na polpette di polo , czyli pulpeciki drobiowe, albo, dla odmiany, przepis z drugiego krańca Europy: szwedzkie pulpeciki z ziemniaczanym pure. Jamie Olivier bankrutem Na koniec smutna informacja przeczytana przed chwilą: imperium restauracyjne Jamiego Oliviera
Niedzielny kucharzOkrasa ma rację, mówiąc, że to Spaghetti z pulpecikami jest warte poświęcenia każdego czasu ;-) Składniki Mięso mielone z łopatki 0,5kg Bazylia świeża Suszone pomidory 100g Musztarda Dijon Jajko Oliwa z oliwek Pieprz biały Sól Pomidory 4 świ The post Spaghetti z soczystymi pulpecikami wg Okrasy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym – zdrowy, pyszny pomysł na obiad lub jako lunchbox do pracy ;) Może zaciekawią Was również fit kotlety z brokułu i kaszy jaglanej – zobacz przepis: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu P The post Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejajko cebula przyprawy [sól,pieprz, vegeta, ] mąka do panierowania oliwa do smażenia kilka marchewek listek, ziele koperek Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami i drobno posiekaną cebulą.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę zagotować razem z listkiem , zielem i vegetą, dodać usmażone pulpeciki,obraną i pokrojoną marchewkę i gotować około 20 minut.Na pozostałej
Moje domowe kucharzeniePyszna, szybka w przygotowaniu zapiekanka makaronowa. Może być podana zarówno w wersji mięsnej jak i bez mięsnej – wybór zależy od Was. U mnie była i z pulpecikami wołowymi (miałam zamrożone z poprzedniego obiadu), z choriso czy z zielonym groszkiem. Z każdym składnikiem będzie smakować dobrze. Mega plusem jest to, że praktycznie robi się sama! Składniki (4 porcje(...)szpinaku baby (100-150g) 1/3 łyżki soli, pieprz, papryka wędzona, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka oleju/oliwy 150 g sera żółtego w kawałku do wyboru: plastry choriso, mini pulpeciki*, 1/2 opakowania mrożonego groszku, plastry kiełbasy Piekarnik nagrzewamy do 180 C (góra i dół). Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy makaron. Następnie wlewamy puszki pomidorów
CookYourselfDzisiaj pomysł na lekki obiad - chińskie gołąbki gotowane na parze. Do dania wykorzystałam młodą kapustę oraz mięso mielone z szynki. Do gołąbków nie dodawałam bułki, ponieważ mięsne pulpeciki mają w sobie bardzo dużą ilość ugotowanego ryżu. Wbrew pozorom - gołąbki podczas formowania i po ugotowaniu zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Aby dodać azjatyckiego posmaku - mięso mielone doprawiłam sosem sojowym(...)umyć, odciąć głąba i pokroić (mogą być grubsze kawałki). Na dno naczynia przełożyć posiekaną kapustę. Przyprawić ją solą oraz pieprzem i polać oliwą z oliwek. Z farszu uformować 5 pulpecików. Ułożyć je na surowej kapuście. Do garnka wlać wodę. Zagotować ją, a następnie na garnek przełożyć naczynie do gotowania na parze. Całość przykryć pokrywką i gotować około 20 minut
Ugotowaćbyć też sporej wielkości, najlepiej, jak piszemy w opisie przepisu, wielkości piłeczki do golfa. Przepis pochodzi z serwisu Jamieolivier.com Spróbujcie też przepisu Jamiego Oliviera na polpette di polo , czyli pulpeciki drobiowe, albo, dla odmiany, przepis z drugiego krańca Europy: szwedzkie pulpeciki z ziemniaczanym pure. Jamie Olivier bankrutem Na koniec smutna informacja przeczytana przed chwilą: imperium restauracyjne Jamiego Oliviera
Niedzielny kucharzZupa z ciecierzycy wbrew pozorom jest bardzo smaczna, a w połączeniu z pulpecikami mięsnymi bardzo sycąca. Skupiając na sobie swój dość intensywnie pomarańczowy kolor jest też myląca dla dzieciaków, które po prostu biorą ją za pomidorową. Zdecydowanie warto spróbować, ponieważ jest pyszna :) Składniki: 1 puszka konserwowej ciecierzycy litr passaty pomidorowej garść makaronu niteczki duża cebula 2 ząbki czosnku zioła(...)przyprawami. Wlewamy passate pomidorową oraz bulion i gotujemy do zmięknięcia warzyw. Mięso mielimy jeżeli nie zostało wcześniej zmielone. Mieszamy z jajkiem, rozmiękniętą i odciśnięta bułką oraz przyprawami. Formujemy małe pulpeciki i obsmażamy bez tłuszczu na patelni do zarumienienia z każdej strony. Wrzucamy je do garnka z zupą. Dodajemy makaron i zagotowujemy. Odstawiamy do momentu, aż makaron stanie się miękki. Jemy
ChilliJemymarchewce i koperku. Klopsiki są pyszne, soczyste, aromatyczne. A wywar, który powstaje podczas gotowania mięsa wystarczy zaciągnąć mąką i mamy pyszny sosik do ziemniaczków :) Składniki na 5 niedużych pulpecików: * 150 g mięsa mielonego z indyka * odrobina soli do smaku * odrobina przyprawy do kurczaka * 1 nieduża marchewka * 3-4 gałązki posiekanej natki koperku * woda do gotowania * mąka wymieszana z wodą(...)drobno posiekać. Do garnka wlać wodę (tyle, by mięso było całe zanurzone), dodać sól do wody, marchewkę i koperek, wodę zagotować. W między czasie z mięsa uformować małe pulpeciki. Gdy woda zacznie się gotować włożyć do niej pulpety. Gotować je na małym ogniu około 20 minut. Jeśli chcemy przygotować sos to należy wymieszać mąkę z wodą i taką zawiesiną
Zrób to smacznie