pulpeciki - 1409 przepisów (strona:36/94)

Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym 364

Pulpeciki z mięsa wołowego duszone w delikatnym, śmietankowym sosie o wyraźnym musztardowym smaku. Smaczne i sycące danie do przygotowania na patelni. PULPECIKI WOŁOWE: 500 g mięsa wołowego mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia SOS MUSZTARDOWY: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła

https:KKuchniaMniam
Pulpeciki w młodej kapuście. Lekkie wiosenne danie. 295

mannę, majeranek i sól. Mieszam najpierw łyżką, a potem dokładnie wyrabiam rękoma na jednolitą masę. Z masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, smażę pulpeciki na rumiano ze wszystkich stron. Gotowe zdejmuję z patelni i odstawiam w ciepłe miejsce. Kapustę szatkuję, paprykę kroję w paski, cebulę w kostkę. W dużej, głębokiej patelni roztapiam łyżkę masła(...)dolewam dosłownie pół szklanki gorącej wody. Mieszam.Kiedy kapustka jest już na wpół miękka dodaję do niej posiekany koperek, czosnek, majeranek i szczyptę soli. Wszystko mieszam, na wierzchu kapusty układam pulpeciki, patelnię przykrywam pokrywką i całość jeszcze chwilkę duszę na niewielkim ogniu do miękkości kapusty. Podczas duszenia zawartość patelni delikatnie mieszam, aby smaki się połączyły. Tak przygotowana kapustka, może stanowić samodzielne

Kuchnia z widokiem na ogród
Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy 160

czosnku 300 ml śmietanki 30% 100g topionego serka 100g startego sera cheddar 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, majeranek olej 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę, gotujemy około 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy serek topiony, podlewamy niedużą ilością(...)wody, dusimy do momentu aż serek się rozpuści. Wlewamy śmietankę, wsypujemy ser, posiekaną natkę i przyprawy. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpeciki, makaron, dokładnie mieszamy

Szefowa kuchni
Pulpeciki z przyprawą shoarma 139

aromatyczne, pełne charakteru przyprawy. Taką jest właśnie shoarma, mieszanka cynamonu, goździków, papryki, kminu, czosnku, kurkumy, imbiru, pieprzu, kolendry, kardamonu i chili. Zapach unosi się po całym mieszkaniu <3 Pulpeciki podaliśmy z delikatnym sosem pomidorowym i kaszą bulgur. Składniki 300 g filetów z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 jajko przyprawa shoarma bułka tarta olej do smażenia(...)mięsa wbijamy jako, dodajemy bułkę tartą (masa ma być zwarta, jednak trzeba uważać, by nie przesadzić z jej ilością), do smaku doprawiamy przyprawą. Następnie z masy formujemy małe pulpeciki, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy, boczkiem i jajkiem 165

pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy. W międzyczasie białą kiełbasę wyciągamy z flaka, formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 20 minut. Wyciągamy na talerz.  2. Do wody wrzucamy pokrojone warzywa pokrojone na części. Gotujemy do miękkości przez około 45 minut(...)krem.  3. Boczek podsmażamy do zarumienienia, jajka gotujemy na twardo, natkę siekamy.  4. Do misek wlewamy zupę, układamy kolejno: natkę pietruszki, pokrojone na ćwiartki jajka, boczek, pulpeciki. Posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Pulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym 973

Pulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym to aromatyczny i aksamitny sos, w którym zanurzone są pulpeciki. Danie jest pyszne. Można je przygotować dzień wcześniej i mieć szybki obiad po pracy. Pulpety podajemy z ziemniakami lub makaronem. Skuszę Was? Składniki pulpetów: 600 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka soli(...)duża garść siekanej natki pietruszki Wykonanie: Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki (około 15 sztuk). Na patelni podgrzewamy olej. Pulpety smażymy z dwóch stron (około 10 minut). Usmażone pulpety zdejmujemy z patelni. Wykonanie sosu: Na tłuszcz ze smażenia pulpetów wrzucamy pokrojoną

Smak mojego domu
Klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie 188

ryżu, kasz, a nawet kromki chleba. U nas Wszyscy je lubią. Małe mięsne kluseczki i pyszny sos sycącą na długo, a przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na pulpeciki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 bułka (u mnie kajzerka) + mleko do namoczenia 1 czerwona cebula 1 jajko M 1/2 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli(...)śmietanę nawet w połowie gotowania, dobrze rozmieszana z odrobiną sosu w miseczce się nie zważy), gotujemy jeszcze chwilę. Śmietana ma złagodzić pomidorowy smak sosu (moja rodzina woli łagodniejsze sosy). Pulpeciki w sosie podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszami, a nawet z chlebem. Smacznego

Słodkie okruszki
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym i z makaronem spaghetti. 179

dodatku glutenu, a które nic nie tracą na smaku a wręcz przeciwnie. Oczywiście można je również przygotować w sposób tradycyjny. Dzisiaj przepis na makaron spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami z mięsa indyka. Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym  i z makaronem spaghetti. Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek

Moja Mama Gotuje
Zupa porowa z klopsikami 199

przykryciem do miękkości kaszy. W tym czasie przygotowujemy pulpety: Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w temperaturze 190°C. Do zupy wkładamy pulpeciki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy od razu po przygotowaniu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI 129

wody, marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, 5-6 większych ziemniaków, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, większa szczypta lu bczyku. Składniki na pulpeciki: 20 dag mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji), jajko, około 3 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo(...)marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw. W międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyjmuję pora, selera oraz pietruszkę, wrzucam mięso, gotuję kolejne 20 minut. Warzywa łączę z odrobiną zupy, koperkiem oraz śmietanę, miksuję

JejKuchnia
Marokańskie kuleczki drobiowe. 550

skoro mowa o orzeźwieniu, to cytryna pierwsza przychodzi mi na myśl. Jej zdecydowana i pewna siebie obecność w tym marokańskim daniu bardzo mi się podoba. Sprawia, że mięsne pulpeciki (przyznajmy - to brzmi swojsko) stają się czymś zupełnie innym - daniem egzotycznym. Spróbujcie koniecznie! PS Próbowałem dowiedzieć się kim jest Grzegorz, ale bezskutecznie ;) PPS Tak się złożyło w tym świątecznym czasie(...)cytryny, cynamonem, kuminem, posiekaną pietruszką (1/2 pęczka), solą, jajkiem i bułką tartą. Uformować nieduże kulki i obsmażyć na rumiano na oliwie po około 3 minuty z obu stron. Pulpeciki zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na patelnię dodać drugą startą cebulę i pozostałe 1/2 startej marchewki. Smażyć na średnim ogniu mieszając około 5 minut. Dodać

zadanie-gotowanie
Kremowa zupa szczawiowa 150

słoiczka 2 jajka ugotowane na twardo 1 marchew 3 łyżki słodkiej śmietany sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z kiełbasy formujemy pulpeciki, gotujemy je w 1 l wody, wyławiamy. W rondlu na maśle podsmażamy szczaw, zalewamy wodą z kiełbasy i gotujemy przez kwadrans. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy białka jajka, razem blendujemy, dodajemy(...)startą na dużych oczkach, marchew. Gotujemy do jej miękkości. Lekko rozprowadzamy ze słodką śmietaną. Dodajemy pulpeciki, podgrzewamy i posypujemy żółtkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin

R'n'G Kitchen
PULPETY W ZALEWIE OCTOWEJ, POMIDOROWO - PAPRYKOWEJ 342

Dzisiaj przepis na rewelacyjne i smaczne pulpeciki w zalewie octowej, pomidorowo- paprykowej. Są świetną przekąska, zakąską, idealne na większe przyjęcia i święta. Można je przygotować kilka dni wcześniej. Są chętnie zjadane i pięknie się prezentują na stole. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie masę. Teraz formujemy małe pulpeciki które obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy je na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w talarki, przekładamy warzywa do garnka, wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Dodajemy cukier, sól

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpeciki z tajemniczą wkładką 313

Kiedy dziecko trzy razy prosi o dokładkę to wiedz że coś musi być naprawdę dobre! Nie spodziewałam się tego po pulpecikach, które z założenia miały być po prostu zdrowszą wersją kotletów mielonych. Sekretem okazał się dodatek cukinii, którą dodałam do drobiowego mięsa, a która sprawiła że całość była mięciutka i soczysta jak nigdy dotąd. Szczerze polecam! Było tego(...)łyżką a nie formowania w rękach. 2. W garnku z szerokim spodem zagotować bulion. Do wrzątku łyżką nakładać małe porcje mięsno-warzywnej masy. U mnie mieściło się około 15 pulpecików. 3. Gotować około 7-10 min od wypłynięcia pulpetów na powierzchnię wody. Wybierać partiami i gotować kolejne. U mnie było na 3 razy. 4. W międzyczasie obrać i zetrzeć

Mama z miasta
Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym 207

produktów, które otrzymałam : ciecierzycy, czosnku niedźwiedziego oraz pomidorów bez skórki w puszce. Chciałam, aby danie przygotowane przeze mnie było lubiane i przez tych dorosłych i przez tych mniejszych, a pulpeciki wszyscy lubią :) Składniki (porcja na 4 osoby): 500g ciecierzycy łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 100g kaszy jaglanej 40g parmezanu 2 cebule (czerwona i biała) 2 ząbki czosnku 5 liści bazylii(...)małych mandarynek. Na rozgrzana patelnię wlewamy Ramę Smaż jak s zef k uchni. Kiedy znikn ą bąbelki, to znak, że osiągnięta została idealna temperatura do smażenia - wykładamy na nią pulpeciki. Smażymy z każdej strony, delikatnie obracając. W międzyczasie, siekamy pozostałą cebulkę oraz czosnek. Szklimy je na patelni i razem z pomidorami i passatą umieszczamy w garnuszku. Gotujemy około 10 minut

ChilliJemy