pulpeciki - 1409 przepisów (strona:42/94)

Pulpeciki z soczewicy 157

czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę. Świetnie smakują solo , ale możemy je podać również z ulubionym sosem – np. pomidorowym. SKŁADNIKI: – soczewica(...)bułkę tartą ( taka ilośc , by masa nie rozpadała się i nadawała do formowania ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i drobniutko posiekanym koperkiem. Wyrabiamy masę i zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki. Każdy z nich delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut w bardzo gorącym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Ostra na Słodko
Pulpeciki w sosie z warzywami 289

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam je z dodatkiem kaszy gryczanej, sałatki z buraczków i ogórków konserwowych. To prosty i zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam szczególnie dla dzieci. Post Pulpeciki

Marta Gotuje
Zupa z cukinii 187

być z kostki rosołowej) - 2 ząbki czosnku - duży pomidor - łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu - sól, pieprz, maggi - zioła prowansalskie, czosnek w pudrze - łyżka oleju rzepakowego *opcjonalnie: - pulpeciki z kurczaka lub indyka  Przygotowanie:  Cukinię obieramy, przecinamy i wydrążamy pestki. Następnie tniemy w sporą kostkę. Cebulę tniemy w małą kosteczkę, czosnek szatkujemy. Skórę pomidora nacinamy i pomidor(...)Zupę gotujemy aż cukinia będzie miękka, ale trzeba pilnować żeby się nie rozgotowała. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy szczyptę ziół prowansalskich.  * Jeśli wybraliście opcję z mięsem, pulpeciki należy surowe dodać chwilę po wlaniu bulionu i gotować dalej według przepisu. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
KLOPSIKOWA KALAFIOROWA NA SERKU TOPIONYM 228

wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie delikatne drobiowe skrzydełka mogą być :) albo lekkie mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sporej ilości marchewki, która jest u mnie również obowiązkowa. Składniki: 1 średni kalafior 3 marchewki łodyga selera naciowego(...)wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy. Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na wodę z naszymi warzywkami. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy dokładnie umyty i pokrojony na różyczki kalafior oraz nasz serek topiony. Całość gotujemy do miękkości warzyw

Walijskie Pichcenie
GRZYBOWE SPAGHETTI Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI 223

Delikatne, drobiowe pulpeciki + spaghetti z grzybowym sosem to wspaniałe zestawienie obiadowe.  Jest syte i pożywne więc wspaniale pasuje na jesienno-zimowy obiad ... Składniki: Na klopsiki: 400 g mięsa mielonego drobiowego 1 kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta) 1 jajko majeranek sól, pieprz  bułka tarta  olej  Na sos:  300g brązowych pieczarek 1 cebula bulion mały(...)celu zahartowania) i wlewamy do naszych grzybów. Mieszamy do momentu zagotowania się. Spaghetti dodajemy do ugotowanego sosu, mieszamy, aby sos dokładnie pokrył makaron. Na wierzch  wykładamy usmażone wcześniej pulpeciki

Walijskie Pichcenie
PULPETY W SOSIE FASOLKOWO-MARCHEWKOWO-PIETRUSZKOWYM 189

Bardzo lubię gotowane pulpeciki.  Zresztą zawsze przedkładałam gotowane mięso nad smażone.  Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej fasolki, pierś z kurczaka i mięso gulaszowe(od szynki).  Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe. Będę wracać

Walijskie Pichcenie
Pulpety w sosie curry 228

czystym sumieniem. A ja ślicznie dziękuję za możliwość testowania waszych produktów Zapraszam na  https://www.facebook.com/majonezkielecki Robiłam pulpety z różnymi sosami, teraz postanowiłam wypróbować z sosem curry.  Pulpeciki w takim sosie są rewelacyjne, myślę że teraz częściej będę je przygotowywać. Pulpety w sosie curry  SKŁADNIKI: 500 g- mięso wieprzowo-wołowe bułka kajzerka - szt jajko - szt cebula(...)obrać,  pokroić drobno w kosteczkę Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz oraz cebulę. Wyrobić dobrze  masę mięsną. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.  Wodę wlać do garnka, zagotować. Do wody włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym ogniu. Następnie włożyć sos curry ze słoiczka, dodać wegetę

Kuchnia Danusi
Pulpeciki po meksykańsku 205

pieczarkowym czy koperkowym, ale ile można je jeść w tym samym wydaniu. Dlatego od jakiegoś czasu staram się z nimi eksperymentować - głównie z sosami. Przedstawiałam Wam już przepis na pulpeciki w sosie porowym , a teraz przyszła pora na wersję meksykańską. Zainspirowałam się recepturą z gazetki Biedronki   nr 45/2013, którą trochę zmodyfikowałam. Pulpeciki: Składniki na 16 sztuk 650 g mięsa(...)czerwoną fasolą (pokroiłam ją na drobniejszą), jajkiem oraz startym serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj na jednolitą masę, dodając partiami bułkę tartą.  Z masy formuj pulpeciki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na nim pulpeciki. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia ok. 25-30 minut. Sos: Puszka pomidorów w puszce 1-2 papryczki chili w zależności

Fabryka pomysłów
Drobiowe pulpeciki na makaronie podane 259

kawałki. Warzywa i mięso wrzucić do blendera - zmiksować. Do mięsa dodać jajko, kaszę, doprawić do smaku - wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Przy pomocy łyżki formować z masy małe pulpeciki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Makaron Mamma Mia kolanka ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron podawać z pulpecikami drobiowymi. Dla urozmaicenia dania, można polać sosem serowo-musztardowym. Sos serowo

kolorowotorcikowo
Pulpeciki gotowane na parze 156

Czasem mam ochotę na coś lżejszego, przy okazji robienia koletów mielonych dla rodziny zrobiłam dla siebie kilka pulpecików na parze. To ciekawe urozmaicenie zwykłego "mielonego", a robi się prawie tak samo.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 czerwonej papryki 2-3 ogórki kiszone 1 cebula sól, pieprz ziołowy chili jajko sucha bułka Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną(...)odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz przyprawy. Wyrobić ręką i uformować pulpeciki. Gotować na parze przez 20 minut. Podawać z ryżem i sosem, np. na bazie serka wiejskiego. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, bułkę namoczyć w wodzie. Cebule i odsączoną bułkę dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę

Pasja Smaku
W kulki sobie lecisz? 176

Pieczone pulpeciki w sosie koperkowym Jak już wspomniałam, lubię być oryginalna i kombinować, więc dzisiaj przepis na pulpety inaczej. A dlaczego? Nie są one ani obsmażane ani gotowane, lecz pieczone. Ot tak, kiedyś postanowiłam upiec kulki z mięsa mielonego w piekarniku. Danie to robię, co jakiś czas, a moi domownicy je uwielbiają. Gdy mam mega lenia, to podaję(...)mięsa formować kulki średniej wielkości. 4.        Położyć na blaszkę folię aluminiową, posmarować ją olejem, ułożyć pulpeciki. 5.        Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni na lekko złoty kolor. Składniki na sos: 1/3 pęczka koperku 1 bardzo mała marchewka lub pół normalnej Kostka rosołowa 0,5 litra wody

Fabryka pomysłów
Pulpety w sosie pieczarkowym 139

Pulpety w sosie pieczarkowym z marchewką. Pyszny, tani i łatwy obiad. Pulpeciki mięsne z wołowiny (lub innego mielonego mięsa) w sosie pieczarkowym. Podawane np. z kaszą i buraczkami, ziemniakami i marchewką z groszkiem. Pyszne danie dla całej rodziny. Tarta marchewka wzbogaca smak sosu pieczarkowego. Polecam też przepis na Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym . Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsiki po Grecku z oliwkami i fetą 110

Klopsiki, pulpeciki chyba wszyscy je lubimy :) Wersja odmienna od tej tradycyjnej a to za sprawą aromatycznych przypraw takich jak kumin czy oregano.Więc jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni to zapraszam do wypróbowania 250g mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo -wołowe) kilka oliwek z zalewy bez pestek 50 g sera feta Sól i pieprz kmin rzymski 1/4łyżeczki  1 łyżeczka oregano

Andzia Pichci
Pulpety duszone w kapuście w sosie koperkowym 210

marchew 1 łyżka oleju 500 ml wrzątku 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pęczek koperku Mięso mielone wymieszać z przyprawami, czosnkiem. jajkiem i bułką tartą. Uformować małe pulpeciki, smażyć w głębokim rondlu na mocno rozgrzanym oleju. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach – warzywa dodać do usmażonego mięsa, wymieszać

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania