pucharki - 500 przepisów (strona:14/34)

Serniczki na zimno z galaretką herbacianą 154

Rozpuszczam tam 1 1/2 łyżki żelatyny. Po ostygnięciu mieszam z masą serową. Gdy galaretka stężeje, kroję ją w kostkę. Część dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Na spód pucharków (u mnie szklanek)   nakładam warstwę galaretki. Na to wylewam ser i znów galaretka. Wkładam szklaneczki do lodówki i po około dwóch godzinach deser jest gotowy

Kuchnia co dnia
malinowy twarożek z otrębami 148

białego pół szklanki rozmrożonych malin łyżka dowolnych otrąb - może być też błonnik lun zarodki pszenne miód do smaku Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Można podać w pucharku jako deser lub na śniadanie z bagietką na zakwasie

AZgotuj!
Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 179

lodówki do schłodzenia minimum godzinę. Rozwiń stolnicę ( ja mam silikonową) i zacznij wałkować ciasto na bardzo cienki placek 2-3 mm.Wytnij koła  - najlepiej sporą salaterką, ja wycięłam pucharkiem do lodów, bo jest dość spore kółko. Teraz zawijamy je wokół metalowych rurek ( do dostania w internecie). Rurki smażymy w oleju roślinnym, dosć szybko i przekładamy ręczniczkami papierowymi. Szprycą nakładamy serowy

AZgotuj!
Kisiel z soku z pomarańczy 124

pomarańczy.Wyciśnij sok i dodaj skórkę. Zacznij podgrzewać. W niewielkiej ilości wody lub soku zacznij rozprowadzać skrobię. Wlej na gotujący się sok. Mieszaj do zagotowania. Rozlej w pucharki. 3 pomarańcze wystarczają na 1 -2 porcje kiślu. Zależy od wielkości pomarańczy

AZgotuj!
Budyń mandarynkowy 98

nakładką na cytrusy. Odlej pół szklanki , dodaj mąkę i ksylitol. Wymieszaj. W rondelku podgrzewaj mleko, kiedy zacznie się gotować wlej sok z mąką i ksylitolem. Zagotuj. Przelej do pucharków. Jeśli lubisz ciepły budyń zrób do niego sos odparowując sok z resztek mandarynek z cukrem, aż stanie się lepki. Można dodać cukier lub miód, ale trzeba uważać aby ten ostatni dodać

AZgotuj!
Truskawki w kremie jagodowym 187

Odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Połączyć partiami z masą jagodową. Truskawki pokroić na mniejsze części i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać i nałożyć do pucharków. Podawać schłodzone. Smacznego :) Kategoria: Desery , DLA DZIECI , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: jagody , kremówka , mascarpone , truskawki

https:KKuchniaMniam
Granita jagodowa z winem 170

wino i dokładnie wymieszać- nie miksować. Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki. Granitę należy przemieszać, najlepiej widelcem, co około godzinę. Kiedy całkiem zamarznie, przełożyć do pucharków. Smacznego :) Kategoria: Lody i desery lodowe , SŁODKO Tagged: jagody , wino

https:KKuchniaMniam
Krem cytrynowy z malinami 141

crème fraîche łyżką. Podgrzej  crème fraîche z 100 g cukru pudru w małym garnku. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny. Przełóż do małych pucharków, kieliszków i zostaw w lodówce na całą noc. Jeśli chcesz skrócić czas oczekiwania do mieszaniny w garnku dodaj łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszaj. Gdy masa zastygnie, do posyp malinami

Corner With Recipes
Słodkie środy - Domowy waniliowy budyń z czekoladą i malinami 179

miski, dodajemy żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę - miksujemy. Na gotujące mleko wlewamy zawartość z miski i energicznie mieszamy stale gotując na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu.  W pucharkach na dnie układamy po 4 maliny, zalewamy gorącym budyniem na który ścieramy gorzką czekoladę, na wierzchu układamy kolejne maliny i dekorujemy świeżą mięta.  Deser można podawać na gorąco

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Deser gruszkowo-bananowy 150

koniec dodać imbir i sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia, potem zmiksować na jednolitą masę. 100 ml śmietany 30% rozpuścić z gorzką czekoladą. Poczekać chwilę, aż ostygnie. Do pucharków włożyć masę owocową, na to dać czekoladę. Resztę śmietany kremowej ubić z cukrem pudrem. Bitą śmietanę nałożyć na warstwę z czekoladą. Podawać schłodzone.   Źródło

Moja Galeria Smaku
Mus z awokado i banana 83

banan 1/2 jabłka 2 opakowania jogurtu naturalnego gęstego (ok. 360g) 1 łyżka miodu cynamon (opcjonalnie) Owoce obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Przełożyć do pucharków, posypać cynamonem. Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Tropikalny pudding chia 111

wszystkie ziarenka były namoczone. Przykryć, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Mango obrać, pokroić, zmiksować na puree. Płatki kokosowe  uprażyć na suchej patelni. Do pucharków/szklanek nakładać na przemian warstwę mango z warstwą chia. Całość posypać płatkami kokosowymi. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Cranachan 127

miodu Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać miód i whiskey. Z granatu wydobyć ziarenka. Czekoladę zatrzeć na tarce. W pucharku lub szklance układać warstwowo śmietanę, płatki owsiane i ziarenka granatu. Wierzch posypać wiórkami czekolady. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie

Moja Galeria Smaku
Dwuwarstwowe smoothie 133

łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 100 g truskawek (mrożone lub świeże) 70 g malin (mrożone lub świeże) 1 banan Banana obrać, pokroić. Wraz z pozostałymi składnikami, zmiksować. W pucharkach, szklankach układać na przemian obie warstwy. Podawać od razu. 1 porcja dostarczy około 272 kcal. Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Deser malinowo-śmietankowy z bazylią 143

maliny z cukrem. Do wrzących malin dodać wino wymieszane z mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając trzymać chwilę na ogniu, aż sos zgęstnieje. Lody zmiksować z bazylia i mlekiem. Na dno pucharka wyłożyć maliny, następnie wylać mieszankę lodową. Przyozdobić malinami i bazylią. Smacznego! * niech Was nie zmyli mięta użyta do dekoracji, wypadek przy pracy ;) w środku jest bazylia ;) Przepis pochodzi z książki

Moja Galeria Smaku