pucharki - 500 przepisów (strona:20/34)

Parfait z kokosowo-orzechową granolą i owocami 320

zabierzemy się do przygotowywania deseru, myjemy owoce i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Truskawki kroimy w ćwiartki. Jogurt mieszamy z odrobiną cukru pudru i sokiem z cytryny W szklankach lub pucharkach układamy warstwami: granolę, owoce, jogurt aż skończą się składniki lub miejsce w naczyniach :). Granola kokosowo-orzechowa 3 szklanki płatków owsianych górskich szklanka orzechów laskowych pokrojonych na pół 1/2 szklanki wiórków

wcinaj to
Mus z kaszy manny i białej czekolady z orzeźwiającymi truskawkami 1849

syrop z czarnego bzu, skórkę cytrynową i jak najdrobniej posiekane listki mięty i bazylii. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki się połączyły. Po odpowiednim schłodzeniu przygotowujemy deser: Do pucharków nakładamy truskawki, na nie mus z kaszy manny i dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Podajemy od razu

Zawsze głodna!
Tiramisu 206

niż 10 minut. Następnie delikatnie mieszamy powstałą masę z mascarpone. Kawę mieszamy z likierem i krótko moczymy w niej kolejno biszkopty, które układamy na dnie prostokątnego naczynia (lub w pucharkach jeśli mamy ochotę). Następnie nakładamy część kremu. Całość posypujemy kakao. Ponownie moczymy biszkopty, układamy w naczyniu i nakładamy krem. Postępujemy tak aż do wykorzystania wszystkich składników z czego ostatnią warstwą

Mango Papaja
Deser kawowy 127

bardziej kolor i smak. Jeżeli ktoś chce mieć bardziej intensywne smaki i kolory to może dorzucić więcej kawy i kakao. Gotowe masy wlewamy po kolei do przygotowanych szklanek czy pucharków. Ja zaczęłam od najjaśniejszej części aby na końcowej ciemnej dać kontrast bitej śmietany. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Piankowy deser truskawkowo-bananowy 133

białek i dodajemy do masy, potem ostudzoną żelatynę i na końcu bitą śmietanę. Gotową masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 banana i miksujemy. Masę wylewamy do pucharków. Drugiego banana kroimy na plasterki i wrzucamy do masy. Do 2 części masy dodajemy galaretkę, część truskawek i miksujemy a potem wlewamy na masę bananową i dodajemy pozostałą część truskawek

Kuchenne Wariacje
Deser malinowo-waniliowy 144

mleku i wlewamy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i mieszamy. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy maliny, miksujemy i wykładamy do pucharków. Na masę malinową dajemy masę waniliową i dekorujemy malinami. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Brzoskwioniowa galaretka z musem brzoskwioniowym i brzoskwiniami 140

postanowiłam wziąć udział. Wybrałam pomarańczowy kolor tęczy i tak powstała brzoskwiniowa galaretka Składniki: - 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej - 1 puszka brzoskwiń - trochę cukru Najpierw rozrobiłam galaretkę i przelałam ją do pucharków. Gdy galaretka przestygła wrzuciłam do niej kawałki brzoskwiń i włożyłam do lodówki aby stężała. W między czasie zrobiłam mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie pokroiłam na kawałki i wrzuciłam do blendera, dodałam trochę

Kuchenne Wariacje
Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami 130

limonki. Do 80g porzeczek wyciskamy sok z limonki i blendujemy. Jako że tapioka w tej opcji jest słodka to cierpkie porzeczki z limonką zbalansują smak Wystudzoną tapiokę przekładamy do pucharków. Pomiędzy 2 warstwy tapioki dajemy mus i na wierzch dekorujmy całymi porzeczkami. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Pucharki pełne truskawek 144

szklanki śmietany 30% 1 mała łyżeczka cukru Miksujemy wszystkie truskawki z cukrem pudrem, dzielimy na pół, do jednej dajemy serek i rum. Ubijamy śmietanę z cukrem. Wykładamy do pucharków i dekorujemy śmietaną. Deser należy dobrze schłodzić

harrisa
Truskawkowa galaretka 146

rozpuszczenia się cukru. Odlać 2/3 szklanki musu do garnuszka, podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę cały czas mieszając. Wlać żelatynowy mus do do reszty i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Można podawać z bitą śmietaną. (My nie mogliśmy się doczekać więc po 2, 3 godzinach wstawiłam na 20 min do zamrażarki

W kuchni bez szafek
Truskawkowe tiramisu w wersji light 101

mogło oczywiście zabraknąć w tym deserze świeżych truskawek i likieru truskawkowego. Całość świetnie się komponuje, jest lekko słodka i pachnie cudnie truskawkami. Najlepiej przygotować go od razu w małych pucharkach, bo raczej do przenoszenia się nie nadaje. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Tiramisu 187

koniec dodając zagęstnik i pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Równomiernie rozprowadzić na warstwie wiśni i posypać kakao. 6. Wstawić na noc do lodówki. 7. Schłodzony deser nakładać łyżką - do pucharków lub na talerzyki. Źródło/ Inspiracja: Kwestia Smaku

Domowa Cookierenka Agi
Traditional English Trifle - angielski przekładaniec 266

przepis pozwala na wykonanie trzech warstw, jeśli jednak, tak jak ja nie macie odpowiednio dużego szklanego naczynia, nie ma się czym przejmować - można zrobić dodatkowe mini wersje w szklanych pucharkach. Spróbujcie koniecznie, bo warto :) Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 15 cm) : Krem Custard: 1 litr mleka 3,2% 125 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Domowa Cookierenka Agi
Piernikowy przekładaniec (gingerbread trifle) 183

ilość cukru) i przyprawą do piernika. Masę podzielić na 2 części. Pierniki połamać i podzielić na 2 części. Na dnie szklanego naczynia o średnicy 17 cm (lub w kilku pucharkach) ułożyć pierwszą część pierników i skropić je likierem Amaretto. Następnie pokryć je masą serową. Powtórzyć czynność z drugą warstwą. Na wierzchu ułożyć kilka pierniczków

Domowa Cookierenka Agi
Deser ogrodnika 128

cukrem pudrem. Truskawki zmiksować za pomocą blendera na puree i dodać do serka mascarpone, ponownie zmiksować - do połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Przygotować kilka słoiczków lub pucharków (wyszło mi 6 słoiczków) . Na dnie każdego wysypać ok. 2 łyżki pokruszonego ciasta i skropić je delikatnie nalewką. Na ciasto wycisnąć warstwę masy czekoladowej, a na nią warstwę masy truskawkowej. Czynność

Domowa Cookierenka Agi