Ostatnio pisałam Wam, że dostałam paczkę z produktami Jamar. Została mi puszka groszku konserwowego, z którego przygotowałam na kolację pyszną sałatkę. Wystarczy tylko kilka składników aby
Smakołyki AsiArancini to potrawa kuchni włoskiej, pochodzi od słowa arancia co znaczy pomarańcza. Jest to wytrawne danie z ryżu z dodatkami obtoczone w panierce z bułki tartej
wysmienityWam też zdarza zakupić się więcej produktów? Nam nagminnie :P ale nie ma tego złego, co by na najlepsze wyjść nie mogło. To zawsze rodzi nowe
R'n'G KitchenTakie kanie to mój przysmak odkąd sięgam pamięcią! Kochany brat doskonale o tym wie, więc w sezonie zawsze czeka mnie ich świeża dostawa. Szkoda, że nie
Di gotujeJeżeli boicie się, że zupa z całej główki czosnku może być wyjątkowo mocna i wystraszyć nie tylko wszystkie okoliczne wampiry, ale i domowników oraz sąsiadów, to
zadanie-gotowanieKolejne małe coś z pieczarek . Inaczej mówiąc pieczarki faszerowane pieczarkami i odrobiną cebuli. Myślałam że wyjdzie nie ciekawie ale całkiem nie złe wyszły . Myślę że sporo
Eli GotowanieZapraszam na pomysłowe danie kuchni francuskiej - vol-au-vent (lot z wiatrem) z drobiowym ragout z pieczarkami i kurkami. Nazwa dania związana jest z lekkością ciasta
My Culinary ArtNie wiem jak Wam, ale mi muffiny, czy babeczki kojarzyły się raczej w słodkiej wersji. Ale pomyślałam, czemu by nie spróbować ich w innym wydaniu. Poszperałam
Pudełko rozmaitościNie słychać przeraźliwego wycia budzika, nawołującego do ciężkiej i nieprzyjemnej pobudki. Budzą promienie słońca, wpadające przez okno. Budzi zapach świeżo parzonej kawy, który ulotniwszy się
W kuchni Karmel-itkiProste, pyszne i niskokaloryczne :)) Sprawdza się na okolicznościowych imprezach jako przekąska ale ja często robię taką galaretę bez okazji, tak, żeby przekąsić coś smacznego i niezbyt
Walijskie PichcenieCzasem chcę coś zjeść, a nie wiem co mogłoby to być... Znacie to uczucie? Wtedy najlepiej sprawdzają się szybkie do przygotowania przekąski. Do tej wystarczy ciasto
Pasja SmakuPrzysmak Podlasia wraca w innej odsłonie. Na wiosnę przygotowany z młodych ziemniaczków dodatkowo wzbogacony odrobiną kiełbasy jałowcowej GTS. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że kiszka jest lżejszą
Malinowe PocałunkiJesienne dynie są dla mnie najpyszniejsze: kuszą intensywnym aromatem i subtelnie drażnią kolorem. Nie pozostaje nic innego jak wykorzystać je w kuchni w każdy z możliwych sopsobów, od przystawki po deser! Oczywiście dynia dyni nie równa. Odmian jest sporo, więc należy wybrać taką, która najlepiej odpowie naszym przygotowaniom. Do dzisiejszej brioszki użyłam purèe z dyni o słodkim smaku, oraz twardym(...)pieczeniemPrzygotowujemy zaczyn z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy wyrośnięty zaczyn, obie mąki, jajka, pozostały cukier, mleko i skórkę z cytryny- wyrabiamy ciasto( łyżką/ręką lub mikserem z hakiem). Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy miekkie masło i ponownie wyrabiamy przez około
Mia Cucina SofietaHot dogi to w cieście francuskim to doskonała przekąska na kolację lub imprezy. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Takie hot dogi uwielbiane są zarówno przez tych
Zrób to smacznieJeżeli lubisz ziemniaki jako dodatek do obiadu, to te zdecydowanie Tobie się spodobają. Taką propozycję spokojnie możesz przygotować jako kolację albo większą wersję w formie zapiekani
Niezły MłynekGdy przygotowuje szczupaka faszerowanego, zawsze obiecuję sobie, że to już ostatni raz, jednak wracam do tego przepisu jak bumerang, no bo pyszny to on jest
Jadło i czytadłoW tym miesiącu trwa turecka akcja u Emilii z bloga Turcja od kuchni , w związku z tym również u mnie na blogu pojawi się kilka
Codzienne GotowanieRobot wielofunkcyjny 4. Warzywa czy owoce? Warzywa 5. Idealne śniadanie to.. Jajko sadzone na pierzynce z warzyw 6. Ulubiony deser to.. Lody orzechowe z kremem i galaretką(...)dariawkuchni.blogspot.com/ Moje pytania 1 Programy kulinarne czy rozrywkowe? 2.Książka czy telewizja ? 3.Ulubiona przystawka świąteczna? 4.Wigilijny barszcz czy grzybowa? 5.Kuchnia polska czy włoska ? 6.Kawa czy herbata ? 7.Ciasto kruche czy ucierane? 8.Wyjazd na wymarzone wczasy czy udział w seminarium z prestiżowym szefem kuchni? 9.Pieczenie czy gotowanie ? 10.Co myślisz
Eli GotowanieBardzo pyszny pomysł na pierś z kurczaka inaczej. Przepis podaję z moimi zmianami. Takie danie smakuje i na ciepło i na zimno. Na ciepło zjedliśmy na
Kuchnia domowa AniDzisiaj dodaje Wam większość przepisów, które znajdziecie w zakładkach Obiady, przystawki, zupy. To tak pisałem, że na dniach dowiedzie się gdzie możecie skosztować moich dań. To
pichcisztoPrzepis ten podpatrzyłam gdzieś, kiedyś w internetowej czasoprzestrzeni i wiedziałam, że prędzej czy później go zrealizuję. Na specjalną okazję oczywiście. A czy może być bardziej specjalna
bastalenaWeekend upłyną pod znakiem gotowania: spodziewaliśmy się gości z okazji rocznicy ślubu Rodziców. Wiadomo, kilka godzin spędzonych przy stole, a więc trzeba dania ciepłe i ziemne
Pasja SmakuZanim Piotrek przygotował Rumsztyk z siekanej wołowiny z cebulką to ja miałam w planach przygotowanie z wołowiny befsztyku tatarskiego . Ale on był szybszy i zamiast wołowej przystawki przygotował obiad dla wygłodniałych mięsożerców. Rumsztyk z cebulką to konkretny obiad dla głodomorów. Do przyrządzenia rumsztyku wołowego został wykorzystany udziec wołowy. Rumsztyk wołowy to są pyszne siekane kotlety z wołowiny, a dodatek podsmażonej(...)oszczędzać, im jej więcej tym lepiej dla dania. Rumsztyk siekany wołowy z cebulką Składniki: 80 dag- mięso wołowe bez kości 1 cebula czerwona (opcjonalnie) 1 duża cebula biała 1 jajko sól i czarny pieprz do smaku 50 ml wody olej rzepakowy do smażenia cebula do usmażenia- 2-3 sztuki Przygotowanie: Cebulę białą i czerwoną drobno siekamy i podsmażamy, studzimy. Mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWłoska kapusta w cieście Skladniki 1/2 główki kapusty wloskiej 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki kefiru sól,pieprz do smaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia Wykonanie Umytą kapustę ugotować w osolonej wodzie na pół twardo . Po wyciągnięciu z wody trochę ją odsączyć i pokroić w plastry o grubości ok, 1 cm . Z reszty(...)złoty kolor z każdej strony. usmazone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wlożyć do piekarnika na ok 10 minut w temperaturę 180 stopni . Jest to świetne danie na przystawkę lub kolację. Oto banerek mojej akcji ,chętnych proszę o wklejenie kodu do swojego wpisu Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę
Eli GotowaniePieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można(...)wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami.* pierś z indyka- 500 g* szynka szwarcwaldzka- 50 g* płatki jęczmienne- 1 szklanka* cebula- 1 szt.* bulion- 1/2 szklanki* przyprawy: sól, pieprz, 1 mały ząbek
Kraina Miodem Płynąca