przystawki z jajek - 3000 przepisów (strona:124/200)

Hot dog po francusku 491

Składniki: ciasto francuskie parówki ser żółty gouda sos pomidorowy (można zrobić z pomidorów bez skorki i gniazd nasiennych, przetartych z cebulką, czosnkiem, solą, pieprzem, oregano –

MojaQchnia.pl
Karnawałowe serowe oponki 199

Dziś przepis na szybką, słodką przekąskę....idealną na karnawał lub ostatki. Idealna, bo nie wymaga długiego stania w kuchni i nie pracujemy na drożdżach, także jeśli

upichcic
Proziaki 152

Pochodzę z lubelszczyzny. U nas babcia robiła placki na wzór proziaków, ale były większe – wielkości naleśników. Kładła je na blasze na piecu kaflowym. Plackom wyrastały

MojaQchnia.pl
SKRZYDEŁKA W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ 365

  Doskonała przekąska na zimno na wszelkie imprezy....zawsze pierwsza znika ze stołu.Wiem,że już na Sylwestra nie zdążycie,ale przed Nami karnawał więc doskonały

Niespełnione zdolności kulinarne
Krokiety z mięsem mielonym 304

Krokiet, to farsz zawinięty w naleśniku, panierowany i usmażony.  Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem,  z mięsem, czy  mieszane.  U

Takie tam pichcenie
Muffinki a’la Pizza 189

Dziś na specjalne życzenie przedstawiam przepis na muffinki dla miłośników pizzy i … porządku w lodówce – czyli danie z cyklu jak z niczego zrobić coś. Muffinki

Kulinarna Patilogia
Miodownik - ciasto z orzechami i karmelem 271

Chciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym

Kuchnia Pełna Pasji
Serniczki ze słodką śmietaną i brzoskwinaimi. 233

Pamiętam ich smak z dzieciństwa.  Były i są najlepsze pod słońcem.  Często kupowane w "jadłodajni" przy okazji.  Ulubione jedzenie z "Podlesiaka" kiedy byłam

Malinowe Pocałunki
Na grzyby przepisy z borowikami 244

poczucie sytości i zmuszają do pracy przewód pokarmowy. Opublikowałem sporo przepisów z różnymi grzybami, a teraz przedstawię kilka z tymi najszlachetniejszymi czyli borowikami. Torcik sezamowy z borowikami  Oryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem. Składniki. Placuszki sezamowe 50 g sezamu białego 10 g maku 20g masła 5 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g miodu lipowego Sos cebulowo(...)oleju razem z krążkami cebuli. Posypać solą i pieprzem do smaku. Usmażone grzyby ułożyć na jednym ciasteczku sezamowym i przykryć drugim. Polać sosem. Sos Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Jajka w koszulkach z borowikami. Składniki 2 jajka 20 dag grzybów Oliwa Ocet Sól  morska gruboziarnista ,pieprz Szczypiorek Wykonanie. W lekko wrzącej ,zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka w koszulce. Oczyszczone

Kulinarny karnet Christophera
Francuskie ślimaczki z kurczakiem - kategoria kurczak 426

Chciałam zrobić coś co nadawało by się zarówno na danie główne jak i na przekąskę. Wymyśliłam więc filet z kurczaka z pomidorami zawinięty w cieście francuskim

Z miłości do słodkości
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 217

występuje w wielu daniach.Jeżeli chodzi o tradycyjne dania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła(...)cytryną lub z jogurtem.  W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy podawanych z kuskusem. W krajach śródziemnomorskich fasolka szparagowa to częsta podstawa sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki serowe prosto z Brazylii 214

ciągnące. Można wyrobić rękoma, ale musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto będzie dość oporne. Następnie dodaj roztrzepane jajka w dwóch turach, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.  Gdy jajka całkowicie połączą się z ciastem, dodajcie sera i mieszajcie aż zrobi się dość jednolita konsystencja. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub matą teflonową układajcie bułeczki.  Formujcie je łyżką(...)kratce (albo można już zacząć jeść:)). Wystudzone można schować do pojemnika i przechować kilka dni, następnie podgrzać krótko przed serwowaniem, albo zjeść na zimo.  Można podać je jako przystawkę na ciepło z masłem chipotle, lub masłem czosnkowym. Masło chipotle zrobicie bardzo prosto. Potrzebna jest tylko pasta z papryczek wędzonych chipotle i masło. Miękkie masło dokładnie rozcieracie z pastą paprykową

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Paszet-smarowidło z bażanta z czarnuszką i grilowanym pomidorkiem 224

ViolaPassion Moja przystawka Walentynki ciąg dalszy  ;-) Następny pasztet który ogarnęłam Następne "niebo w gębie" Dziczyzna Uwielbiam. Robiłam  już pasztet z Sarny , dzika ( znajdziesz na blogu ) były wspaniałe. A ten jest jeszcze lepszy ,może dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może(...)marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego  rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren  owocu jałowca Sól ,pieprz 2 łyżki  gęsiego smalcu 2 świeże jajka 2 pomidorki przecięte na pół i grillowane Wino czerwone -do marynaty Sposób: Bażanta marynujemy na całą  noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia: Mięska myjemy oczyszczamy

Viola cooks with passion
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami 213

Prosta ale smaczna przystawka z ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto, pieczarek i cebuli, z dodatkiem oliwek i żółtego sera. Ślimaczki smakują na zimno, ale najlepsze są ciepłe. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec kiedy gości siedzą już przy stole. Przepis można modyfikować podobnie jak pizzę, dodając ulubione składniki. Nie może jednak być ich zbyt wiele(...)opakowanie ciasta francuskiego 10 pieczarek ½ cebuli 2 łyżeczki pesto (najlepiej czerwonego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 6 oliwek pokrojonych w krążki 2 plastry żółtego sera pokrojonego w paseczki 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia pieprz, słodka papryka, ewentualnie sól listki młodej bazylii i oregano do dekoracji Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać

Trzeci talerz
Piwne naleśniki np. na krokiety 178

Muszę przyznać, że to mój ulubiony smak naleśników, choć amatorką piwa nie jestem. Robiłam je z myślą o krokietach, które będzie można odgrzewać na tygodniu. W

Weekendy w domu i ogrodzie