przystawki z jajek - 3000 przepisów (strona:127/200)

Karnawałowe serowe oponki 150

Dziś przepis na szybką, słodką przekąskę....idealną na karnawał lub ostatki. Idealna, bo nie wymaga długiego stania w kuchni i nie pracujemy na drożdżach, także jeśli

upichcic
Proziaki 104

Pochodzę z lubelszczyzny. U nas babcia robiła placki na wzór proziaków, ale były większe – wielkości naleśników. Kładła je na blasze na piecu kaflowym. Plackom wyrastały

MojaQchnia.pl
SKRZYDEŁKA W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ 317

  Doskonała przekąska na zimno na wszelkie imprezy....zawsze pierwsza znika ze stołu.Wiem,że już na Sylwestra nie zdążycie,ale przed Nami karnawał więc doskonały

Niespełnione zdolności kulinarne
Krokiety z mięsem mielonym 246

Krokiet, to farsz zawinięty w naleśniku, panierowany i usmażony.  Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem,  z mięsem, czy  mieszane.  U

Takie tam pichcenie
Muffinki a’la Pizza 135

Dziś na specjalne życzenie przedstawiam przepis na muffinki dla miłośników pizzy i … porządku w lodówce – czyli danie z cyklu jak z niczego zrobić coś. Muffinki

Kulinarna Patilogia
Miodownik - ciasto z orzechami i karmelem 221

Chciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym

Kuchnia Pełna Pasji
Serniczki ze słodką śmietaną i brzoskwinaimi. 180

Pamiętam ich smak z dzieciństwa.  Były i są najlepsze pod słońcem.  Często kupowane w "jadłodajni" przy okazji.  Ulubione jedzenie z "Podlesiaka" kiedy byłam

Malinowe Pocałunki
Na grzyby przepisy z borowikami 195

poczucie sytości i zmuszają do pracy przewód pokarmowy. Opublikowałem sporo przepisów z różnymi grzybami, a teraz przedstawię kilka z tymi najszlachetniejszymi czyli borowikami. Torcik sezamowy z borowikami  Oryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem. Składniki. Placuszki sezamowe 50 g sezamu białego 10 g maku 20g masła 5 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g miodu lipowego Sos cebulowo(...)oleju razem z krążkami cebuli. Posypać solą i pieprzem do smaku. Usmażone grzyby ułożyć na jednym ciasteczku sezamowym i przykryć drugim. Polać sosem. Sos Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Jajka w koszulkach z borowikami. Składniki 2 jajka 20 dag grzybów Oliwa Ocet Sól  morska gruboziarnista ,pieprz Szczypiorek Wykonanie. W lekko wrzącej ,zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka w koszulce. Oczyszczone

Kulinarny karnet Christophera
Francuskie ślimaczki z kurczakiem - kategoria kurczak 378

Chciałam zrobić coś co nadawało by się zarówno na danie główne jak i na przekąskę. Wymyśliłam więc filet z kurczaka z pomidorami zawinięty w cieście francuskim

Z miłości do słodkości
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 173

występuje w wielu daniach.Jeżeli chodzi o tradycyjne dania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła(...)cytryną lub z jogurtem.  W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy podawanych z kuskusem. W krajach śródziemnomorskich fasolka szparagowa to częsta podstawa sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki serowe prosto z Brazylii 167

ciągnące. Można wyrobić rękoma, ale musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto będzie dość oporne. Następnie dodaj roztrzepane jajka w dwóch turach, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.  Gdy jajka całkowicie połączą się z ciastem, dodajcie sera i mieszajcie aż zrobi się dość jednolita konsystencja. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub matą teflonową układajcie bułeczki.  Formujcie je łyżką(...)kratce (albo można już zacząć jeść:)). Wystudzone można schować do pojemnika i przechować kilka dni, następnie podgrzać krótko przed serwowaniem, albo zjeść na zimo.  Można podać je jako przystawkę na ciepło z masłem chipotle, lub masłem czosnkowym. Masło chipotle zrobicie bardzo prosto. Potrzebna jest tylko pasta z papryczek wędzonych chipotle i masło. Miękkie masło dokładnie rozcieracie z pastą paprykową

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Paszet-smarowidło z bażanta z czarnuszką i grilowanym pomidorkiem 169

ViolaPassion Moja przystawka Walentynki ciąg dalszy  ;-) Następny pasztet który ogarnęłam Następne "niebo w gębie" Dziczyzna Uwielbiam. Robiłam  już pasztet z Sarny , dzika ( znajdziesz na blogu ) były wspaniałe. A ten jest jeszcze lepszy ,może dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może(...)marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego  rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren  owocu jałowca Sól ,pieprz 2 łyżki  gęsiego smalcu 2 świeże jajka 2 pomidorki przecięte na pół i grillowane Wino czerwone -do marynaty Sposób: Bażanta marynujemy na całą  noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia: Mięska myjemy oczyszczamy

Viola cooks with passion
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami 157

Prosta ale smaczna przystawka z ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto, pieczarek i cebuli, z dodatkiem oliwek i żółtego sera. Ślimaczki smakują na zimno, ale najlepsze są ciepłe. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec kiedy gości siedzą już przy stole. Przepis można modyfikować podobnie jak pizzę, dodając ulubione składniki. Nie może jednak być ich zbyt wiele(...)opakowanie ciasta francuskiego 10 pieczarek ½ cebuli 2 łyżeczki pesto (najlepiej czerwonego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 6 oliwek pokrojonych w krążki 2 plastry żółtego sera pokrojonego w paseczki 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia pieprz, słodka papryka, ewentualnie sól listki młodej bazylii i oregano do dekoracji Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać

Trzeci talerz
Piwne naleśniki np. na krokiety 135

Muszę przyznać, że to mój ulubiony smak naleśników, choć amatorką piwa nie jestem. Robiłam je z myślą o krokietach, które będzie można odgrzewać na tygodniu. W

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryżowe placuszki z cukinią 349

      Cukinia to zdecydowanie moje ulubione warzywo.   I ostatnio mam manię, że dodaję ją prawie do każdego dania.   Były już mielone, cukinia

Passion of Cooking
Pulpeciki z kaszy jaglanej 202

W mojej kuchni bardzo mało jest potraw z kaszą jaglaną i stwierdzam, że czas to zmienić. Dziś przedstawiam przepis na pulpety z kaszą, mięsem i papryką

paapilotkaa
Tatar wołowy. 110

Danie, które ma swoich miłośników i zatwardziałych przeciwników ze względu na użycie surowego mięsa i żółtka. A Wy do której grupy należycie ;) ?  Prawdziwy tatar powinien

Symfonia smakowa
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 288

Bardzo lubię paszteciki z różnymi rodzajami farszu. Najczęściej potrafię skusić się na farsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z

Pasja Smaku
Mazurek czekoladowy II 158

Wielkanocy. Moim ulubionym jest ten czekoladowy, który w tej wersji może zaskoczyć. :) Ciasto: 120g miękkiego masła (raczej nie polecam margaryny) 4 łyżki stołowe cukru pudru 2 żółtka  (z jajka M) 280g mąki pszennej (t. 500) pół łyżeczki soli kuchennej Krem: 1,5 tabliczki mlecznej czekolady 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła 150g konfitury z płatków róży Masło rozgniatamy palcami(...)centymetrów. Pieczemy w 200 stopniach do momentu zezłocenia brzegów (około 15 minut). Ciasto wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Najprościej jest, gdy mamy przystawkę do gotowania na parze. Do garnka wlewamy wodę, przykrywamy go przystawką. Do niej wstawiamy miseczkę i wkruszamy czekoladę. Gdy się rozpuści, w podobny sposób podgrzewamy śmietankę uważając, by nie doprowadzić

Kuchenna Kontrrewolucya
Klops drobiowy faszerowany papryką 887

Klops drobiowy faszerowany papryką z delikatną galaretką na powierzchni  jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości.  Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten drobiowy klops, czy raczej rolada z mielonego mięsa drobiowego ma niezbyt dużo kalorii, gdyż jest gotowany na parze w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone wraz ze skórą(...)podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 bułka namoczona w mleku sól i pieprz czarny do smaku 1 łyżka suszonego tymianku 3 łyżki kaszy manny 2 czerwone papryki 1 cebula 1 łyżka oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię