zieleniny i fety. Moja spanakopita zawiera szpinak, natkę pietruszki, koperek i fetę. To chrupiące, „zielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie lub przystawkę na różne okazje. Można je przygotować z mrożonym szpinakiem, najlepiej jeśli będzie to szpinak Bonduelle, ponieważ w arzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza(...)okrągłą formę o średnicy 26 cm)*: ● 10 arkuszy ciasta filo ● 600 g mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle ● 2 cebulki dymki ● 2 ząbki czosnku ● 200 g sera feta ● 2 duże jajka ● ½ pęczka koperku ● ½ pęczka natki pietruszki ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 30 g masła ● 1 szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) ● sól, pieprz Przygotowanie: Szpinak rozmroź, odciśnij z wody i drobno pokrój
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOd jakiegoś czasu, chodząc na lunche, upodobałam sobie placuszki z cukinii, dlatego dziś, postanowiłam zrobić własne. Zabiorę je w pudełku do odgrzania, do pracy Mniam! Oprócz
Kuchnia BazyliiGotowe cisto francuskie to doskonały wynalazek dla zbieganych i nie tylko. Można szybko wyczarować jakieś przekąski lub dania główne. Wystarczą niewielkie dodatki , by zrobić coś
W kuchennym oknie EwyToskańskie Crosstini to nic innego jak chrupiące kromki chlebka na jeden kęs. Różnica między Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj proponuję Wam przepis na wytrawną przystawkę w formie tortu ptysiowego z musem łososiowym, warstwą szpinakową i chrzanową. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu ze względu na pieczenie blatów ptysiowych. Przygotowanie smakowych warstw za to jest dziecinnie proste. Trzeba tylko uważać, żeby bardzo dobrze odcisnąć szpinak do warstwy szpinakowej, bo inaczej dolny blat ptysiowy za bardzo nasiąknie(...)Palmą. Odstawić i mieszając dodać mąkę. Wstawić z powrotem na bardzo mały ogień i chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Przestudzić. Lekko ciepłą masę zmiksować dodając roztrzepane jajka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st.). Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec
UgotujmyTo.plMoskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są
PatiGotujeŚwięta tuż tuż, pewnie macie już swoje sprawdzone przepisy na dania które przygotowujecie w święta. Mam dzisiaj propozycję pasztetu jajecznego z suszonymi pomidorami, pieczarkami i serem
Sama słodycz i szczypta chiliCo powiecie na crème brûlée w wersji wytrawnej, z pomidorem, papryką i koprem włoskim? Myślę, że powinna zasmakować nawet tym, którzy nie przepadają za fenkułem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska1. Bagietka czosnkowa z krewetkami - Kliknij po przepis. 2. Mini hamburgery - Kliknij po przepis . 3. Mini bułeczki, nadziane serem żółtym -
W kuchni u MonikiUwielbiam wytrawne tarty. Są doskonałe na kolację. Quiche z gruszkami i kozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci
Poezja smakuKrokietami zajadałam się jeszcze na studiach, bo wystarczyło je tylko wyjąć z zamrażarki i usmażyć na patelni :) to takie szybkie danie dla studentów ;) dziś te swoje
upichcicMini Hamburgery - czyz nie są urocze? Hamburgerki to nie tylko propozycja dla osób na diecie ;) Sprawdzą się na przyjęciach, kinderbalach, piknikach, spotkaniach z przyjaciółmi, będą idealnym
Słodka StronaPizzerinki to wbrew pozorom nie do końca tradycyjne pizze w wersji mini. Pizzerinki w smaku przypominają nie tradycyjną pizze, a raczej bułeczki pizzowe sprzedawane w piekarniach
Słodka StronaNa dzisiejszą kolację przygotowałam bułeczki- ślimaczki z pastą warzywną o smaku grillowanego kurczaka. Bułki wyszły miękkie, pulchne i bardzo smaczne. Do bułek wykorzystałam pastę warzywną
Zrób to smacznieSałatka z wędzonym kurczakiem, winogronami i bananem to danie dla tych wszystkich, którym nie przeszkadza łączenie mięsa ze słodkimi dodatkami. To jedna z tych propozycji sałatkowych
Pieguskowa KuchniaRoladki z wkładką Tą przystawkę jadłam pierwszy rak rok temu przy okazji jakiejś rodzinnej imprezy. Od razu bardzo mi posmakowała i robię ją teraz dość często jako przekąskę. Jest to takie danie przy którym jest ogromna dowolność jeśli chodzi o "wkładkę" naprawdę pomysłów jest na to mnóstwo a przede wszystkim do środka można włożyć co się tylko chce(...)zalane tylko do połowy i ja mam wymierzone już 40 plastrów wędliny na dwie tacki ale trzeba sobie samemu sprawdzić ile będzie potrzebnych. Zakupy: - 40 plastrów dużych wędliny - 5 jajek - szczypiorek - pieczarki marynowane - żelatyna ( na 2,5 litra wody) - 1 kostka rosołowa drobiowa - majonez - śmietana - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo. Szczypiorek i pieczarki marynowane ( tutaj
Tanio smacznie i prostoTaka przystawka jest jedną z najprostszych i najszybszych przystawek na wszelkiego rodzaju imprezy. Co najlepsze jest ona zdrowa w porównaniu o innych dań na naszych stołach. Na początek ubijamy pianę z dwóch białek, szpinak przesmażamy z gałką muszkatołową, czosnkiem i solą. Gdy szpinak wystygnie dodajemy go do piany z białek i delikatnie mieszamy razem z żółtkami i mąką. Blachę wykładamy(...)należy wsadzić do lodówki na około 2 godziny, a następnie kroić na plasterki. Składniki : 300 g. szpinaku gałka muszkatołowa sól pieprz 2 ząbki czosnku 100 g. mąki pszennej 2 jajka 200 g. serka almette 70 g. szynki parmeńskiej
Full SmakuWitam w Nowym Roku i wraz z nim proponuję kruche paluchy serowe. Takie paluchy to świetny dodatek do wszelakich zup w tym barszczyku czerwonego, doskonała przekąska
Kuchnia z widokiem na ogród