Lato, sezon piknikowy w pełni. Czasem nie ma nic piękniejszego niż spędzić ten dzień na łące w gronie najbliższych. Ale co zabrać ze sobą? Polecam Wam
Słodkie okruszkiCzy próbowaliście już kiedyś młode kolby kukurydzy? Jak dla mnie rewelacyjne, szczególnie na ostro. Dobrze jest je solidnie doprawić ponieważ są lekko jałowe w smaku, natomiast
wysmienityMakaron cacio e pepe makaron z serem i pieprzem – klasyka makaronowych dań z samego serca Włoch – Rzymu. Dosłownie kilka składników – makaron, ser owczy
Pociąg Do KuchniPieczeń wieprzowa z kawałkami, z piersi kurczaka to mój eksperyment, który wydaje się trafiony. Baza to oczywiście mięso wieprzowo - drobiowe, ale uzupełnione sporymi kawałkami kurczaka. Polecam
W kuchennym oknie EwyWspaniały obiad lub na przyjęcie urodzinowe albo na święta Składniki • 3 piersi z kurczaka małe • 1 brokuł • 1 jako • 150 g sera żółtego • 2 łyżki tartej
W królestwie smaków BeatyDzisiaj coś na szybko i lekko :) Zapraszam na pyszną sałatkę Nicejską ale warstwową . Do sosu użyłam Oleju rzepakowego tłoczonego na zimo z firmy Olejowy Raj
Sama słodycz i szczypta chiliGnocchi grysikowe z serem i tymiankiem są łatwe do przygotowania. Sama polenta nie ma określonego smaku,za to przyjmuje aromat dodanych ziół i
potrawyregionalneSeler to moje ulubione warzywo. Do tej pory oprócz surówek i sałatek robiłam kotlety z selera. Przygotowywałam je jednak z obgotowanych plastrów warzywa, panierowałam i smażyłam
Jadło i czytadłoMniam taką sałatkę dzisiaj zaserwowałam na kolację. Moja połówka była zachwycona i powiedziała, że jest to najlepsza sałatka jaką zrobiłam. Sądzę, że będzie u nas gościła
Niezły MłynekZ przetestowaniem przepisu trochę mi zeszło. Ponad rok minął od kiedy jako nowinkę kulinarną recepturę wraz z próbką degustacyjną zafundowała nam koleżanka z pracy. Nadszedł wreszcie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTartaletki to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Nie zawsze muszą być podawane na słodko, można również na słono. Dzisiaj zrobiłam je z piersią z gęsi, kasztanów i
Oryginalny smakUwielbiam ciasto francuskie, jednak tylko raz odważyłam się sama je zrobić. Było pyszne jednak czasochłonne. Kupuję gotowe ciasto, jednak z nadzieniem można poeksperymentować i wychodzi pysznie
Niezły MłynekBardzo dobra przystawka doskonale pasuje na różne spotkania jako dodatek do barszczyku. Polecam. SKŁADNIKI Ciasto: 40 g drożdży 500 g mąki 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl mleka 250 g masła 2 jaja szczypta soli Farsz: ok. 600 g pieczarek 1-2 cebule 2 łyżki mąki (raczej płaskie(...)stolnicę i rozwałkować na ok. 1 cm. Pokroić na pasy 30x10 cm i na środek każdego nałożyć farsz. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przygotować farsz: Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni
W kuchennym oknie EwyEleganckie, wytworne, zwykle zaskakują nadzieniem. Świetne jako przystawka, zakąska, niezastąpione na cocktail party. Ile babeczek, tyle nadzień. Tutaj wersja wytrawna, ale nie bójcie się eksperymentować z owocami i słodkimi kremami. Składniki: – 32 babeczki vol au vent* Składniki nadzienie kurkowe: – 150 g kurek – 200 ml śmietany 30% – łyżka masła – sól, pieprz, sok z cytryny, cukier Składniki(...)sosie własnym – 1 łyżka majonezu – 0.5 puszki kukurydzy – 0.5 awokado – sól, pieprz – kilka pomidorków koktajlowych Składniki nadzienie z pastą jajeczną i rzodkiewką: – 2 jajka ugotowane na twardo – posiekana natka pietruszki – kilka plastrów szynki pokrojonej w drobną kostkę – majonez – kilka rzodkiewek * Przepis na babeczki vol au vent Z ciasta francuskiego
Pociąg Do KuchniOstatnio pisałam Wam, że dostałam paczkę z produktami Jamar. Została mi puszka groszku konserwowego, z którego przygotowałam na kolację pyszną sałatkę. Wystarczy tylko kilka składników aby
Smakołyki AsiArancini to potrawa kuchni włoskiej, pochodzi od słowa arancia co znaczy pomarańcza. Jest to wytrawne danie z ryżu z dodatkami obtoczone w panierce z bułki tartej
wysmienityWam też zdarza zakupić się więcej produktów? Nam nagminnie :P ale nie ma tego złego, co by na najlepsze wyjść nie mogło. To zawsze rodzi nowe
R'n'G KitchenTakie kanie to mój przysmak odkąd sięgam pamięcią! Kochany brat doskonale o tym wie, więc w sezonie zawsze czeka mnie ich świeża dostawa. Szkoda, że nie
Di gotujeJeżeli boicie się, że zupa z całej główki czosnku może być wyjątkowo mocna i wystraszyć nie tylko wszystkie okoliczne wampiry, ale i domowników oraz sąsiadów, to
zadanie-gotowanieKolejne małe coś z pieczarek . Inaczej mówiąc pieczarki faszerowane pieczarkami i odrobiną cebuli. Myślałam że wyjdzie nie ciekawie ale całkiem nie złe wyszły . Myślę że sporo
Eli GotowanieZapraszam na pomysłowe danie kuchni francuskiej - vol-au-vent (lot z wiatrem) z drobiowym ragout z pieczarkami i kurkami. Nazwa dania związana jest z lekkością ciasta
My Culinary ArtNie wiem jak Wam, ale mi muffiny, czy babeczki kojarzyły się raczej w słodkiej wersji. Ale pomyślałam, czemu by nie spróbować ich w innym wydaniu. Poszperałam
Pudełko rozmaitościNie słychać przeraźliwego wycia budzika, nawołującego do ciężkiej i nieprzyjemnej pobudki. Budzą promienie słońca, wpadające przez okno. Budzi zapach świeżo parzonej kawy, który ulotniwszy się
W kuchni Karmel-itkiProste, pyszne i niskokaloryczne :)) Sprawdza się na okolicznościowych imprezach jako przekąska ale ja często robię taką galaretę bez okazji, tak, żeby przekąsić coś smacznego i niezbyt
Walijskie PichcenieCzasem chcę coś zjeść, a nie wiem co mogłoby to być... Znacie to uczucie? Wtedy najlepiej sprawdzają się szybkie do przygotowania przekąski. Do tej wystarczy ciasto
Pasja SmakuPrzysmak Podlasia wraca w innej odsłonie. Na wiosnę przygotowany z młodych ziemniaczków dodatkowo wzbogacony odrobiną kiełbasy jałowcowej GTS. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że kiszka jest lżejszą
Malinowe Pocałunki