byłam z trzema kochanymi osobami, które też lubią smacznie zjeść, stąd taka ilość jedzenia. Nie martwcie się, nie zjadłam tego sama :D Na początek zostaliśmy zaskoczeni niezamawianą przez nas przystawką, pierożkiem barwionym sepią z mątwy z nadzieniem rybnym (pamiętam tylko, że rybka była z Ińska...). Potem pojawiła się zupa ze szpinaku, której nie próbowałam, ale ponoć była niedoprawiona i została(...)jadłam tortillę z wołowiną, fasolą i pomidorem, do której podano wyjątkowo dobry chrzan. Farsz w tortilli był bardzo dobry, ale rozczarował mnie trochę ten gotowy placek ;) Kolejna dodatkowa przystawka: razowe chlebki (jeden z suszonymi pomidorami) z pesto. Wszystko na duży plus. Dania główne za to były przepyszne, powyżej sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie
Corner With Recipeswcześniej w Tajlandii. Na zakończenie tego apetycznego pobytu Szef Kuchni zaprosił SzczyptęSmaQ na wystawny i apetyczny obiad i po raz kolejny zapewniając nam "i przyjemność jedzenia i rozkosze stołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem
SzczyptaSmaQSezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C
Kuchnia Pełna Pasjidrugi czerwiec upłynął nam pod znakiem gorącej i kolorowej hiszpańskiej kuchni. Dziś zapraszam Was na podsumowanie akcji. W tym roku udało nam się zebrać 27 wyśmienitych przepisów na hiszpańskie przystawki, zupy, dania z mięsem, owocami morza, desery oraz napoje. Chciałam serdecznie podziękować wszystkim osobom, które wzięły udział w mojej akcji, szczególnie Mirabelce, która dodała aż 13 przepisów! :) Jednocześnie chciałam(...)spis wszystkich przepisów dodanych do akcji. Jeżeli kogoś pominęłam lub znajdziecie jakiś błąd, proszę dajcie mi znać. Podsumowanie akcji: Pieczywo: Hiszpański chleb rustykalny - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Przystawki: Grzanki pomidorowe / Pan con tomate - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Jajka z chorizo zapiekane w kokilkach - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Zupy: Gazpacho - Paulina z bloga Pommes
Chilli Czosnek i OliwaMacie ochotę na pyszną sałatkę? Zapraszam! Dziś będzie sałatka z wędzoną rybą, choć równie dobrze można ją zastąpić na przykład tuńczykiem z puszki. Sałatka jest pyszna, zdrowa, idealna na przystawkę, śniadanie, kolację, albo lunch (choć do pracy polecam raczej rybę z puszki :D). Smaki idealnie się komponują tworząc syte, wspaniałe danie. Dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na sałatkę z kuskusem(...)mieszamy. Doprawiamy solą (ja nie musiałam, gdyż ryba była wystarczająco słona), pieprzem, możemy dodać łyżkę oliwy, mieszamy, a następnie chłodzimy. Podajemy po około 2 godzinach. Ja podałam ją jako przystawkę w kieliszkach od szampana (rant kieliszków moczymy w wodzie, a następnie w soli). Gotowe! Inspirowałam się sałatką Dragany z bloga Gaga w kuchni , bardzo polecam Wam tę stronę
Rozpustne gotowanienajszlachetniejszym mięsem jakie można zjeść... ja się z tym zgadzam. Podawana na ciepło rozpływa się w ustach, na zimno jest delikatnie chrupka. W Grecji podawana jako jedna z wielu przystawek. SKŁADNIKI: - ośmiornica (u mnie mrożona) - laska cynamonu - 300 oliwy z oliwek - 6 roztartych ząbków czosnku - natka pietruszki drobno posiekana - sok z dwóch cytryn -sól, pieprz MROŻONĄ OŚMIORNICĘ WŁÓŻ do lodówki(...)ostudź. Następnie pokrój na kawałki (około 2 cm) i zalej emulsją. Schłódź i podawaj po kilku godzinach, najlepiej będzie jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej. Proponuję podawać z innymi greckimi przystawkami, na przykład: fasolią gigantes lub tzatzikami z miętą cytrynową . Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolitortilli należy posmarować serkiem. Na nasz serek, który jest bazą smaku i konsystencji położyć ulubione dodatki (składniki) i ciasno zawinąć. Można jeść jako tortille lub jako krążki. Idealne jako przystawka lub drugie śniadanie do szkoły, pracy czy też na wycieczkę. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI Sery topione kremowe smakują świetnie nie tylko na kanapce, ale są również doskonałym dodatkiem
ClauditteMissCookingzieloną końcówkę i cienko obrać ze skórki, aby wyglądała tak ładnie jak na zdjęciach. Pieczoną młodą marchewkę możecie podać jako warzywny dodatek do obiadu, jako elegancką przystawkę lub na kolację, ze świeżym pieczywem i kawałkiem sera. Serdecznie polecam! Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem inspiracja Donna Hay Składniki (na 2 porcje): 500 g młodych marchewek 2 łyżki oliwy(...)minut, aż staną się miękkie. W czasie pieczenia dobrze jest dodatkowo polewać marchewki sosem, który zebrał się na blasze. Pieczone marchewki podawaj na ciepło, jako dodatek do obiadu, jako przystawka lub na kolację, z pieczywem i kozim serem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kol ejnymi
Chilli Czosnek i Oliwanowoczesnym wydaniu. Nad przebiegiem konkursu czuwało Jury, tj. komisja techniczna, profesjonalna komisja degustacyjna oraz blogerska, w której miałam przyjemność zasiadać:) Każda z drużyn konkursowych miała do przygotowania przystawkę, danie główne i deser. Degustacja dań konkursowych była prawdziwą kulinarną ucztą. Zwycięzców konkursu wyłoniła komisja kucharzy, biorąc pod uwagę europejskie kryteria obowiązujące na tego rodzaju konkursach. Kryteria, które my blogerki brałyśmy(...)śląskiej tradycji kulinarnej. Postanowiłyśmy przyznać wyróżnienia za smak, aranżację i kreatywne zmierzenie się z tradycyjną kuchnią śląską w każdej kategorii potraw. I za najlepszą (wg nas, blogerek) uznałyśmy PRZYSTAWKĘ przygotowaną przez Dawida Cieślara i Karola Procnera z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. Zdjęcie: Natalia Rusinowska
Smakowity Blog Kulinarnymnie i był bardzo wdzięcznym modelem :) Jako pierwsze otrzymaliśmy pieczarki „posadzone” w doniczkach na mchu, z którego (po wlaniu cudownego płynu;) ) unosiły się opary mgły o zapachu mchu. Kolejną przystawka był świeży ser z rabarbarem, zapakowany w liście rabarbaru, przewiązany sznurkiem. Następnie pojawiły się zamknięte torebki, nóż z rękojeścią z gałązki winorośli, oraz miseczka z zielonym sosem. I znowu zabawa(...)szparagowy, pięknie podany, a do niego Jane Ventura Reserva Brut Nature 2012. Jedyne zastrzeżenie, jak dla mnie chłodnik trochę za słodki. Następnie młody ziemniak z lubczykiem i kawiorem. Po przystawkach przyszedł czas na dania główne – było ich cztery. Jako pierwsze pojawił się marynowany pstrąg z ogórkiem. Ogórek w trzech postaciach: ketchup ogórkowy, kulki z ogórka, sos ogórkowy. Podane ze świeżo
królestwo garówArabska zupa-krem z okrą Dziś przepis na zupę pomidorowa, ale nieco inaczej. Bardzo podobną jadłam kiedyś w arabskiej knajpce, jako przystawkę. Po raz pierwszy jadłam też wtedy okrę, bardzo mi zasmakowała i postanowiłam zrobić sama taką zupę. Okra (ketmia jadalna) jest bardzo popularna w krajach arabskich i azjatyckich, u nas prawie(...)wrzucić pokrojoną na 2-3 cm kawałki okrę (małe można zostawić w całości), dusić kolejne 10-15 min. Posypać pietruszką i szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub samą zupę jako przystawkę. Ten przepis bierze udział w akcji
Kuchnia PrezydentowejBruschetta to klasyczna włoska przystawka, która pierwotnie była prostym daniem robotników na plantacjach oliwek. Opiekali oni kromki chleba na ogniu, polewali oliwą i posypywali solą. Z czasem powstało wiele jej wariantów. W wersji podstawowej podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią. Przeniosłam ją do swojej kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także szybkie śniadanie. Do wersji
Wiem co jemcentymetrów. Pieczemy w 200 stopniach do momentu zezłocenia brzegów (około 15 minut). Ciasto wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Najprościej jest, gdy mamy przystawkę do gotowania na parze. Do garnka wlewamy wodę, przykrywamy go przystawką. Do niej wstawiamy miseczkę i wkruszamy czekoladę. Gdy się rozpuści, w podobny sposób podgrzewamy śmietankę uważając, by nie doprowadzić
Kuchenna KontrrewolucyaZapraszam na pyszną i lekką, późnowiosenną przystawkę lub obiad (jeśli dodamy, np. ziemniaki z koperkiem), 100% wegańskie. Składniki na surówkę: ok. 30 rzodkiewek oliwa sok z cytryny sól, pieprz Zetrzyj rzodkiewki na tarce. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Najlepiej przygotuj surówkę na kilka godzin przed podaniem i przechowuj ją w lodówce do tego(...)Ceny maksymalnie do około 40 zł (za niektóre duże pizze), dania obiadowe do 30 zł. Jarosze znajdą tutaj całkiem sporo dań wegetariańskich (ogólnie menu restauracji oferuje szeroki wybór przystawek, dań głównych, pizz, śniadań i deserów). Trattoria mieści się przy Kraszewskiego 6. P.S. Restauracja ma bardzo klimatyczne wnętrze, ale o tym wkrótce tutaj . Raw radish salad and baked
Qlinarnie i QlinarniePomidorki daktylowe zamienione w tulipany to ciekawy pomysł na prostą, szybką i smaczną przystawkę. Właściwie trudno tu o jakikolwiek konkretny przepis. Na pewno przydadzą się małe pomidorki (u mnie daktylowe), szczypiorek, sałata (np. rzymska) i przyprawiony serek twarogowy. Serek musi być gęsty, żeby nie wypływał z pomidorków. Ja użyłam fety i ricotty, które zmieszałam, doprawiając pieprzem i świeżą bazylią. Można(...)serkiem pomidorki trzeba ułożyć na talerzu przybranym sałatą i szczypiorkiem. Ja dla wygody do napełniania użyłam jednorazowego worka cukierniczego, ale można to zrobić po prostu łyżeczką. Pomysł na tę przystawkę narodził się w innej głowie, ale nie jestem w stanie wskazać, w której :) Nie podaję więc linka, ale sam pomysł puszczam dalej, bo być może komuś spodoba się
Trzeci talerz