Dzisiaj przedstawiam Wam kolejną super książkę z przepisami. Tym razem przekąski i przystawki. Wszystkie przepisy z tej serii książek zostały stworzone i przetestowane przez czytelników miesięcznika "Przyślij przepis". W książce znajdziemy dokładnie 66 przepisów na szybkie przekąski i przystawki. Oto kilka z nich, które mnie zaciekawiły: bakłażany po grecku, chipsy buraczane z dipem, kalarepka według Buni, kalarepy z farszem
kruche babeczkiPyszna przystawka z cielęcinki w sosie tuńczykowo-majonezowym. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz . Zapraszam do przygotowań! Składniki na mięso: 800 g udźca cielęcego 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 szklanki majonezu 4 łyżki kaparów z zalewy 6 filetów anchois 2 łyżki
My Culinary Artdomowe lody potrzebują tylko dwóch składników . No, ok. Ewentualnie może jeszcze wafelka. Broniłam się rękami i nogami przed zakupem maszynki do lodów. Oglądałam i te tanie, i drogie. I przystawkę do robienia lodów przy użyciu mojego KitchenAid’a. Raz nawet pożyczyłam maszynkę z zamiarem przetestowania i ewentualnego zakupu takiej samej, ale… nawet jej nie użyłam. Misa chłodząca nie chciała się(...)zmieścić do mojej zamrażalki. Nie kupiłam i nie kupię maszynki do lodów. Po pierwsze – autonomiczna maszyna czy nawet przystawka zajmuje od cholery miejsca a służy tylko i wyłącznie do zrobienia jednej rzeczy – lodów. Mamy sporą kuchnię, ale kuchenne szafki nie są z gumy – jestem w stanie zmieścić w domu tylko określoną ilość narzędzi i przyrządów (chociaż ostatnio sama się
Karo in the KitchenBłyskawiczna przystawka, najlepiej smakuje podana na gorąco ,świetnie nadaje się na różnego rodzaju startery imprezowe . Danie smaczne, proste i tanie. Potrawa sprawdza się zarówno jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do dania głównego. Składniki: 50 dag małych pieczarek 1 szklanka mąki pół szklanki mleka 1 jajko sól, pieprz, chilli olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, mleko, jajko, proszek
Podróż w kulinariazaszkodzi poeksperymentować i dodać jeszcze ogórka i pomidora czy ulubione zioła? Sami zdecydujecie z jakimi dodatkami majówka posmakuje Wam najbardziej! Zaprezentowany przeze mnie poniżej sposób podania jest typową przystawką - idealna na letnie imprezy w ogrodzie lub zimą gdy chcemy sobie przybliżyć smaki lata. Sprawdzi się doskonale w liściach mini sałaty rzymskiej (jak na zdjęciu) lub w listkach np cykorii - wtedy
sierotka maRysia w kuchninawet lepszy. Ponieważ odgrzanie może wymagać dodania nieco płynu, możemy w tym celu użyć dodatkowej niewielkiej porcji czerwonego wina. Bigos to danie dość wszechstronne, gdyż może być zarówno ciepłą przystawką jak i samodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można i z ziemniakami lub kluskami. Ambitniejsi mogą również spróbować podania w wydrążonym bochenku chleba
Kulinarna PokusaIdealna przystawka: mule w maślano-cytrynowym sosie z dodatkiem białego wina, podane z chrupiącą bagietką. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 270 g obranych mrożonych muli 100 g masła 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek mleka kokosowego
My Culinary Artrównież ogromnie przypadło mi do gustu to muzyka, podkreślająca atmosferę miejsca. Przy posiłkach towarzyszyła mi lounge'owa składanka Hotel Costes, idealnie dobrana do miejsca, jak i serwowanych potraw. Przystawka Prosta przystawka w postaci zielonych szparagów z truskawkami i jajkiem w koszulce to klasyka. Ale czyż takie lekkie i przyjemne połączenia nie są najlepsze? Poprawnie wykonane jajko z wypływającym żółtkiem
Food SquareBlueberry Corner by "jagodzianka" Jajka faszerowane musem z pstrąga to wyjątkowa przystawka na różne okazje. Na święta – zwłaszcza wielkanocne, na imieniny, chrzciny lub … Przeczytaj cały artykuł Post Jajka faszerowane musem z pstrąga pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerniezwykle kruche i delikatne ciasto, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używane zarówno do wytrawnych jak i słodkich wypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza
Wędrówki po kuchnijabłek, cytrusów i owoców tropikalnych oraz delikatny aromat wanilii. W smaku wyczuwalna brzoskwinia i delikatne nuty przypraw, dzięki częściowemu fermentowaniu w dębowych beczkach. Lekko kwasowe, dobrze komponuje się z przystawkami, czy lekkimi daniami. Odpowiednie na niezobowiązującą kolację. Odpowiednie do przystawek, zupy cebulowej, grillowanych ryb i delikatnych mięs. Ironstone Reserva Chardonnay (83,0 zł) Klasyczne kalifornijskie białe wytrawne chardonnay, o jasno
królestwo garówLekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej(...)stężenia. Wersja na thermomix Przygotowanie Do naczynia miksującego wlej 500 g wodę, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, włóż koszyczek. Do koszyczka odważ mięso z indyka. Nałóż dolną część przystawki Varoma, ułóż w niej pokrojone na kawałki marchewkę, seler i pietruszkę, przykryj pokrywą, gotuj 20 min/Varoma/obr. 1. Dodaj do Varomy pokrojoną wątróbkę, gotuj 10 min/Varoma/obr. 1. Orzechy
SzczyptaSmaQDzisiejszy przepis można wykorzystać jako dodatek do kanapek, ale i jako dip do warzyw. Można posmarować ricottą z warzywami naleśniki, tortille i zawinąć, a następnie pokroić i podać jako przystawkę. Ricotta z rzodkiewką i dymką Składniki: 250 g sera ricotta 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka dymki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ricottę przekładamy(...)zieloną częśc dymki kroimy drobno i dodajemy do ricotty. Całość doprawiamy do smaku i dodajemy słodką paprykę w proszku. Starannie mieszamy, podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do przystawek
Moja smaczna kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Papryczki nie tylko ładnie wyglądają, ale również zachwycają swoim smakiem. Idealnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka oraz zwykła domowa przekąska. Świetnie smakują w wersji solo oraz ze świeżym pieczywem. Gotowe papryczki można kupić w sklepie, ale domowe są o wiele lepsze i dużo tańsze. 10 papryczek czereśniowych 150-200g serka śmietankowego (dowolna kompozycja smakowa
Di gotujeświadomie dania znane z czasów PRL-u, proste i smaczne przepisy ceni się coraz bardziej. Dlatego jeśli przygotowujecie imprezę, postawcie na coś pysznego. Oto kilka pomysłów na zimne imprezowe przystawki, które warto wykonać – są szybkie, smaczne i niedrogie w przygotowaniu! Wybranie zimnych przekąsek na imprezę ma kilka zalet. Po pierwsze nie musimy się martwić to, że wystygną i będą niedobre(...)dobie wykorzystywania ciągle tych samych pomysłów typu koreczki, kanapki czy bliny przyrządzona galareta wieprzowa będzie nie lada rarytasem (przepis na zimne nóżki: http://www.codogara.pl/3892/galareta-wieprzowa-zimne-nozki-mojego-dziadka/ ) Jeśli mówimy już o przystawkach rodem z PRL, to koniecznie musimy zwrócić uwagę na śledzie w occie. Co prawda najlepiej marynować je przez kilka dni, ale są idealną zakąską do alkoholu. Sprawdzą się znakomicie, bowiem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia