przystawka - 12862 przepisów (strona:58/858)

Carpaccio z buraka ćwikłowego z vinaigrette z octem balsamicznym 152

czosnek mieszamy ze sobą i tak powstałym sosem suto polewamy buraki. Talerz owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny aby buraki przeszły sosem. Podajemy jako przystawkę lub lekkie danie Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 193

wykładu na temat win serwowanych do naszego posiłku. Pan Łukasz Kubiak jest naprawdę niesamowitym znawcą ,,winnego" tematu i bardzo dobrze się go słucha. Naprawdę potrafi zarazić swoją pasją... Jako przystawkę miałyśmy okazję spróbować pieczonego rozbefu z macerowanymi zimowymi warzywami i jajkiem sous vide - danie było naprawdę pyszne... Mięso bardzo delikatne, idealnie przyprawione i to lejące się słodziutkie jajko... mmm poezja(...)uważam za bardzo udana przez wzgląd na doskonałe dania i towarzystwo Bardzo mi się podobało, że kucharze wyraźnie inspirowali się klasyczną kuchnią polską. Warzywa których użyto do przyrządzenia zarówno przystawki jak i dań głównych są typowo jesienno - zimowe co też jest dużym plusem. Świetne było to, że Szefowie kuchni nie ,,bali" się nas tylko po zjedzonej kolacji przyszli opowiedzieć

sierotka maRysia w kuchni
Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek - czyli kura na kurach 165

świeży jest najlepszy. Nie tak dawno temu kupiłem na trasie słoik kurek - pięknych i złotych. Te małe cudeńka potrzebują tak nie wiele aby zabłysnąć. Szybko, prosto i na temat - przystawka, którą można jeść dniami i nocami - kura na kurkach czyli pierś z kurczaka grubo ciachana na sosie ze świeżych kurek. Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek Garść(...)delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski, posypujemy ostrą papryką w proszku, mieszamy i przykrywamy naczynie na 2 minuty.  Przystawkę można podać w głębokim talerzu, na spód którego wykładamy nasz sos kurkowy, a na wierzch kurczaka. Danie zapewne świetnie wyglądałoby z zielonym groszkiem lub zielonymi szparagami. Rzodkiewka też genialnie przełamuje

Right Behind The Kitchen
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 155

menu (bo przecież gotujemy nad Bystrzycą). I tak też się stało - nie użyliśmy soli podczas warsztatów i wykorzystaliśmy świeże pstrągi. Tak naprawdę wyszła z tego bardzo lekka i odświeżająca przystawka - gotowany z ziołami pstrąg na surówce z buraka i gruszki na podpłomyku.  Przepis na gotowanego pstrąga, surówką z buraka i gruszki oraz podpłomykiem Pstrąg gotowany z ziołami Do wnętrza(...)chyba nawet w miarę dietetyczne danie. PS Jedna z uczestniczek warsztatów dodała, że dla niej to nawet trochę wykwintne danie. Być może i tak. Jeśliby popracować nad wizualną stroną przystawki, prezencją można byłoby się pokusić o wrzucenia do jakiegoś restauracyjnego menu ; ) Dziękowałem tutaj , ale i w tym miejscu także dziękuję organizatorom Europejskiego Festiwalu Smaku za możliwość poprowadzenia warsztatów kulinarnych

Right Behind The Kitchen
Sos tatarski 167

znanych i zarazem uniwersalnych dodatków w wielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips . Możemy(...)nawet niemożliwe w przypadku produktu z supermarketu. Sos tatarski 2015-10-24 01:09:19 Uniwersalny sos tatarski przygotowany na domowym majonezie. Doskonały dodatek podkreślający smak dań i przystawek na zimno, ale też np. fish and chips. Zapisz przepis Drukuj Składniki (porcja dla 2 osób na jeden raz) ok. 150g majonezu wg naszego przepisu 1 łyżeczka kaparów 1 średni ogórek

Kulinarna Pokusa
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 194

świeżego. I jest pyszne. Włochy, Portugalia, Hiszpania i Grecja – tutaj ośmiornica jest w menu na porządku dziennym. Nie podaje jej się jako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną(...)tłuszczu. Podajemy z sałatką z ziemniaków i cząstkami pomidora. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ośmiornicy, zrobicie ją z tego przepisu na obiad dla dwóch osób lub podajcie jako przystawkę dla czterech. OŚMIORNICA I WYWAR ośmiornica o wadze około 1kg (moja była kupiona mrożona) 5-6 gałązek natki pietruszki 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek SOS CHIMICHURRI

Karo in the Kitchen
Pieczarki z pesto i mozzarellą w cieście francuskim 158

mozzarelli. Wszystkie rogi ciasta zebrać i skleić na górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp 200 st z termoobiegiem ok 20 min. Podawać jako przystawka czy przekąska na ciepło lub na zimno. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Rydze smażone na maśle 203

Pyszna propozycja na przystawkę lub wczesną kolację <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g rydzów 5 łyżek masła 1 ząbek czosnku, obrany pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Do podania: świeża bagietka lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Rydze dokładnie, ale szybko opłukujemy letnią wodą i  osuszamy ręcznikiem papierowym. Nóżki

My Culinary Art
WŁOSKI CHLEB OLIWKOWY 144

Chleb, kto nie kocha zapachu domowego pieczywa? Pieczywa z chrupiącą skórką...delikatnym ale bogatym wnętrzem? Chleba do włoskich przystawek? Zapraszam na włoska ucztę z szynka parmeńską w tle, oliwkami...i kto wie, kto wie dobrym czerwonym winem? Składniki -500 g mąki chlebowej -2 łyżeczki miodu spadziowego  -1 łyżeczka soli -20 g drożdży -3 łyżki oliwy z oliwek(...)Odstawić do wyrośnięcia na ponowną godzinę.  Posmarować delikatnie żółtkiem z miodem. Piec w 200 stopniach około 50 minut, do rumianej skórki. Podawać z szynką parmeńską, oliwkami, bazylią jako przystawka lub aromatyczne kanapki! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z pieczonej papryki z mozzarellą 150

paprykowej akcji Shinju . Przepis na to danie wypatrzyłam w książce "Szkoła gotowania - kuchnia włoska" i stwierdziłam że świetnie nada się do tej akcji. Jest to lekka, łatwa i smaczna przystawka, która bardzo ładnie prezentuje się na stole ;)  W akcji poza mna wzieły udział: Mirabelka  i  Zuzia . Składniki : kolorowe papryki, można użyć zwykłych dużych papryk lub małych słodkich(...)mięty, zrolować i spiąć wykałaczką, małe papryczki delikatnie wypchać mozzarellą i bazylią. Tak przygotowane papryki ułożyć na talerzyku, delikatnie posolić posypać oregano i skropić oliwą z oliwek. Podawać jako przystawkę lub przekąskę.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Hiszpański omlet z wędzonym boczkiem 186

sycące danie i taka ilość jak w przepisie poniżej zwykle wystarczy za obiad dla 2 osób, a za śniadanie dla 4. Można go jednak podawać również na zimno jako przystawkę – po uprzednim pokrojeniu na mniejsze kawałki. Hiszpański omlet z wędzonym boczkiem 2015-09-29 14:14:52 Tradycyjny hiszpański omlet z ziemniakami, w tym wypadku wzbogacony wędzonym boczkiem. Dobry zarówno(...)główny posiłek, jak i w roli przystawki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 450g niezbyt dużych ziemniaków (3-5 szt.) 6 dużych (L) jajek 150g średnio przerośniętego boczku bez skóry i kości 1 średnia cebula (150g) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego olej rzepakowy do głębokiego smażenia kilka

Kulinarna Pokusa
Krój Gotuj, WOW - ale książka! 160

szacunku i sztuki tworzenia. Nie powinno się jadać samotnie, ale wspólnie, rodzinnie, wśród przyjaciół i wspólny posiłek powinien trwać nie mniej niż dwie godziny. Składać się z : antipasti (małe przystawki) il primo (pierwsze danie, pasta) il secondo (drugie danie, mięso, ryby, bądź same warzywa) insalata (sałatka) formaggi e frutta (ser i świeże owoce sezonowe) dolce (deser) Klimat podczas jedzenia, szacunek(...)czyli w jaki sposób ułożysz danie na talerzu zależy od Twojej wyobraźni! Zabawne sugestie typu "nie spal masła, ani szałwii" :) Jasne i czytelne polecenia! Podzielona jest na kilka części: Przystawki, Makarony, Dania Główne, Wypieki i Desery, Extra Info. To jest pierwsza książka kulinarna, którą przeczytałam od deski do deski za jednym podejściem, mało tego po przeczytaniu od razu miałam ochotę

Blondynka Gotuje
Tartaletki z figami 126

Pyszne owoce, które idealnie odnajdują się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich daniach. U mnie tym razem w postaci tartaletek, które nie tylko pięknie wyglądają, ale są również doskonałą przystawką. Nie tylko od święta     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 figi 1 opakowania naturalnego serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki karmelizowanej

Pasja Smaku
Polenta con peperonata e pecorino 178

Obowiązkowo wino, obowiązkowo!Może to być VALPOLICELLA SUPERIORE lub RIPASSO , jeśli podajecie z dziczyzną to idealnym winem będzie Bolgheri rosso superiore. Ja dziś trochę namieszam, gdyż podam polentę jako przystawkę, tzw. antipasto ,w oczekiwaniu na danie główne. Polentę zazwyczaj tylko się grilluje, ale ja chciałam zrobić dzieciaczkom coś innego niż grill. Składniki - POLENTA -oliwa z oliwek lub dobry olej(...)wierzchu chrupiąca panierka, a w środku delikatne nadzienie. Zimną peperonata nakładaj na plastry pecorino, które musi być krojone wyjątkowo cieniutko.I składaj na pół. Szybko na talerze. Złocista polenta i przystawka gotowa. Ja polecam, gdyż te smaki są niesamowite. Zimna pepernata zawinięta w jeden z najaromatyczniejszych owczych serów dojrzewających, w towarzystwie chrupiącej polenty i szklaneczką dobrego wina otworzonego pół godziny przed

Z Kuchni Do Kuchni
Ptysie i tatar 126

Wigilijny stół chcąc troszkę urozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę . Taka sobie fikuśna przystawka. Powtórzę takie danie na Sylwestra . Składniki i przepis na tatara z łososia  nie będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest    TU . Ptysie  Składniki 1 szklanka(...)ciasto będzie gładkie ,kłaśc łyżką na posmarowaną blachę kulki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni 1/2 godziny .  Ostudzone ptysie przekroić i nadziewać je tatarem . Smaczna i wygodna przystawka

Eli Gotowanie