przystawka - 12862 przepisów (strona:66/858)

Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta 237

Zbliża się Sylwester i na pewno jeśli przygotowujecie imprezę u siebie w domu, szukacie pomysłu na szybkie i łatwe przystawki. Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce

karmelowy
Dufinki 196

roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne uroczystości… i nie tylko. Możemy je podać jako przystawkę, albo dodatek do wszelkich mięs, czy jak u  mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki ze szpinaku. Oczywiście do tego kubek świeżej maślanki. Wytworne, pięknie się prezentujące

mojewypiekiinietylko
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 256

przypadku przesadzone). Trudno jest oddać słowami pomysłowość i kunszt ich autora, dlatego zachęcamy do zwrócenia szczególnej uwagi na załączone zdjęcia.Podsumowując: kolacja jubileuszowa miała swoje mocne momenty (przystawki i desery zdecydowanie trafiły w nasz gust), zaś opowieści przemiłych organizatorów o historii tego miejsca (płaskorzeźba przedstawiająca gołębie nie jest już dla nas zagadkowa!) dodatkowo nadały całemu spotkaniu niezwykły walor rozrywkowy

karmelowy
Bliny z łososiem i szpinakiem 185

finger food.  Mogą to być koreczki, kanapeczki, krakersy z pastami, placuszki, roladki i co tam jeszcze przyjdzie nam do głowy. Długo zastanawiałam się, którą z moich mini przystawek Wam przedstawić? Ponieważ na swoim blogu kulinarnym Bon Appetit Małgorzaty, mam mnóstwo takich  propozycji. Postawiłam na kuchnię kresową, aby nikt mi nie zarzucił ciągłego wprowadzania zapożyczeń językowych wyrazów obcych(...)Smażymy jak placuszki na oleju z obu stron.Dekorujemy kleksem z gęstego jogurtu, doprawiamy pieprzem, kładziemy plaster wędzonego łososia, liść świeżego szpinaku, gałązkę koperku oraz cząstkę cytryny. Karnawałowa przystawka gotowa ;)smażymy na oleju.usmażone blinybliny z łososiem

Bon Appetit Małgorzaty
Placki z cukinii 2 189

Bardzo letnie danie. Smaczne, delikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam.Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious  składniki800(...)się  ładnie zezłoci  -  około 2 minut. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze ok 1 - 2 minut.Podawać natychmiast, lub w temperaturze pokojowej jako np przystawkę Smacznego

Stare Gary
Małe pieczone bakłażany 164

kupiłam 9 sztuk. Trochę poszperałam w internecie i znalazłam na YouTube filmik z bardzo prostym przepisem na takie małe coś. Bakłażany wyszły bardzo miękkie, są świetną przystawką, jedliśmy zimne z dodatkiem czosnkowego jogurtu. Polecam!składniki9 malutkich bakłażanów1 puszka krojonych pomidorówsól, pieprzoreganooliwa z oliwekser Pecorino Romano, świeżo starty, do posypanaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przekroić bakłażany(...)pomidorów, naczynie przykryć folią aluminiową. Piec ok 1 godziny, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny a ser ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać jako przystawkę, np z sosem jogurtowym

Stare Gary
Świąteczna zupa rybna 395

krajach południowej Europy to prawdziwy festiwal frutti di mare. Jest różnorodnie i wykwintnie, bo w takie święto na stół powinny trafić same najlepsze frykasy.   W Hiszpanii na przystawkę podaje się małże lub krewetki z aioli, potem zupę rybną lub z owoców morza. Następnie na stół trafia danie rybne na ciepło, np. tradycyjny pieczony leszcz besugo, lub potrawy(...)Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu vermicelli alle vongole). Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalafior smażony z parmezanem 310

pomyślał,że kalafior może smakować i wygladać tak wytwornie? Niepozorny kalafior pokrojony w plastry i obsmażony w jajku z parmezanem zamienia się w wykwintną przystawkę.Tak podany nie tylko zaskakuje swoim wyglądem ,ale i smakiem.Koniecznie spróbuj,namawiam!Składniki:1 duzy kalafiorsól,cukier1 jajkostarty parmezan lub inny podobny twardy ser 3-4 łyżki masla ghee do smażenia mąka-opcjonalnieWykonanie:kalafiora opłukać(...)serze i smażyć na złoty kolor po 2-3 minuty z obydwu stron.Jeśli lubisz grubą panierkę możesz najpierw obtoczyć kalafiora w mącepodawać jako dodatek do drugiego dania lub przystawkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ser pieczony 178

znajomego szefa kuchni, Simona.  Często przygotowuję ten pieczony ser, bo uwielbiam jego chrupką skórkę i rozpływające się wnętrze. To jest fantastyczna przekąska na romantyczny wieczór we dwoje albo wykwintna przystawka na elegancki obiad. Ponieważ Walentynki tuż, tuż… proponuję potrenować jego przygotowanie, żeby nabrać wprawy… Zapraszam. Ser pieczony – składniki:po 1 kawałku sera brie lub camembert na osobę

UgotujmyTo.pl
Roladki z serem i cukinią 178

Roladki z serem i cukinią to pomysł na smaczną i elegancką przystawkę, która nadaje się i na wieczór we dwoje i na elegancje przyjęcie. Pomysł na te pyszności dostałam od Joli, która je przygotowała podczas naszych ostatnich odwiedzin w Polsce. Jola od lat dla mnie jest inspiracją, zawsze świetnie gotuje i ma fantastyczne pomysły. Pozwoliła mi nawet podzielić się

UgotujmyTo.pl
Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy 149

Dzisiaj proponuję Wam przepis na wytrawną przystawkę w formie tortu ptysiowego z musem łososiowym, warstwą szpinakową i chrzanową. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu ze względu na pieczenie blatów ptysiowych. Przygotowanie smakowych warstw za to jest dziecinnie proste. Trzeba tylko uważać, żeby bardzo dobrze odcisnąć szpinak do warstwy szpinakowej, bo inaczej dolny blat ptysiowy za bardzo nasiąknie

UgotujmyTo.pl
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 158

wyższe niż w dotychczasowych restauracjach , ale też porcje znacznie większe – ja sama nie mogłam sobie poradzić z dokończeniem każdego z dań.T. również ;)No i zaczęliśmy ucztowanie!Na przystawkę :* Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami* Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami* Smażone pierożki w 4 smakachDanie główne :* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne(...)różnymi farszami.Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam!Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku.Po przystawce przyszedł czas na obiad.Na stół wkroczyła defilada zup ( dla mnie i dla T. to samo ) – 4 kokilki wypełnione  czterema różnymi zupami.Pomidorowa zachwyciła już od pierwszej łyżki – zarówno mnie

Ostra na Słodko
Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek 162

którym można śmiało zagrać! ( co oczywiście wykorzystaliśmy ;)Tzn. nie ja , bo takiego talentu nie posiadam , ale za to mojemu towarzyszowi należą się wielkie brawa! zdjęcia ze strony restauracjiNa przystawkę wybrałam :Królik z ziołową gąbką z sosem koperkowymOsoba towarzysząca ;)Tatar z marynowanej wołowiny Na danie główne wybrałam :Filet z sandacza z sosem rabarbarowymOsoba towarzysząca ;)Filet z bażanta na purée z zielonego

Ostra na Słodko
TARTA CZEKOLADOWA … LODY Z WIŚNIAMI … MIĘTUS , KURCZAK …. I MANDAT! – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURAC 174

się dam pokroić :p ).Całe menu dostępne macie tutaj: http://restauracjavidok.pl/menu/restauracja/  Warto spojrzeć , bo ceny absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________Zdecydowaliśmy się na :PRZYSTAWKA:JA : Wątróbka z avokado podawana na sałatce ze szpinaku z sosem malinowo-balsamicznymCONRAD : Krem z białych warzyw podawany z migdałami, grzanką i oliwa truflowąDANIA GŁÓWNE :JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany(...)OFERTA :Obejmowała 3-daniową kolację  wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł.Tutaj dostępna:http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp______________________________________________________________________________________________________Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki!Wątróbka: niesamowicie delikatna , rozpływająca się w ustach , świetnie doprawiona … na świeżym szpinaku z fantastycznym sosem!Pycha! Krem z białych warzyw: delikatny, ale absolutnie nie mdły , kremowy , o wyrazistym smaku

Ostra na Słodko
Kibbeh po polsku 234

Kuchnia libańska to bogactwo kolorów, smaków i zapachów z domieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki. Prawdziwy libański posiłek to zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie. Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania