przystawka - 12862 przepisów (strona:66/858)

Roladki z serem i cukinią 216

Roladki z serem i cukinią to pomysł na smaczną i elegancką przystawkę, która nadaje się i na wieczór we dwoje i na elegancje przyjęcie. Pomysł na te pyszności dostałam od Joli, która je przygotowała podczas naszych ostatnich odwiedzin w Polsce. Jola od lat dla mnie jest inspiracją, zawsze świetnie gotuje i ma fantastyczne pomysły. Pozwoliła mi nawet podzielić się

UgotujmyTo.pl
Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy 176

Dzisiaj proponuję Wam przepis na wytrawną przystawkę w formie tortu ptysiowego z musem łososiowym, warstwą szpinakową i chrzanową. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu ze względu na pieczenie blatów ptysiowych. Przygotowanie smakowych warstw za to jest dziecinnie proste. Trzeba tylko uważać, żeby bardzo dobrze odcisnąć szpinak do warstwy szpinakowej, bo inaczej dolny blat ptysiowy za bardzo nasiąknie

UgotujmyTo.pl
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 184

wyższe niż w dotychczasowych restauracjach , ale też porcje znacznie większe – ja sama nie mogłam sobie poradzić z dokończeniem każdego z dań.T. również ;)No i zaczęliśmy ucztowanie!Na przystawkę :* Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami* Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami* Smażone pierożki w 4 smakachDanie główne :* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne(...)różnymi farszami.Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam!Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku.Po przystawce przyszedł czas na obiad.Na stół wkroczyła defilada zup ( dla mnie i dla T. to samo ) – 4 kokilki wypełnione  czterema różnymi zupami.Pomidorowa zachwyciła już od pierwszej łyżki – zarówno mnie

Ostra na Słodko
Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek 211

którym można śmiało zagrać! ( co oczywiście wykorzystaliśmy ;)Tzn. nie ja , bo takiego talentu nie posiadam , ale za to mojemu towarzyszowi należą się wielkie brawa! zdjęcia ze strony restauracjiNa przystawkę wybrałam :Królik z ziołową gąbką z sosem koperkowymOsoba towarzysząca ;)Tatar z marynowanej wołowiny Na danie główne wybrałam :Filet z sandacza z sosem rabarbarowymOsoba towarzysząca ;)Filet z bażanta na purée z zielonego

Ostra na Słodko
TARTA CZEKOLADOWA … LODY Z WIŚNIAMI … MIĘTUS , KURCZAK …. I MANDAT! – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURAC 212

się dam pokroić :p ).Całe menu dostępne macie tutaj: http://restauracjavidok.pl/menu/restauracja/  Warto spojrzeć , bo ceny absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________Zdecydowaliśmy się na :PRZYSTAWKA:JA : Wątróbka z avokado podawana na sałatce ze szpinaku z sosem malinowo-balsamicznymCONRAD : Krem z białych warzyw podawany z migdałami, grzanką i oliwa truflowąDANIA GŁÓWNE :JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany(...)OFERTA :Obejmowała 3-daniową kolację  wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł.Tutaj dostępna:http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp______________________________________________________________________________________________________Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki!Wątróbka: niesamowicie delikatna , rozpływająca się w ustach , świetnie doprawiona … na świeżym szpinaku z fantastycznym sosem!Pycha! Krem z białych warzyw: delikatny, ale absolutnie nie mdły , kremowy , o wyrazistym smaku

Ostra na Słodko
Kibbeh po polsku 272

Kuchnia libańska to bogactwo kolorów, smaków i zapachów z domieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki. Prawdziwy libański posiłek to zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie. Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu

SzczyptaSmaQ
Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem 201

cieniutkie paseczki, zmieszałam z przyprawami i zrumieniłam, dzięki czemu nabrała orientalnego smaku. Z dodatkiem grzybów mun, świeżej kolendry i sezamu, podana na usmażonych plastrach bakłażana stanowi bardzo smaczną przystawkę Składniki:1/2 opakowania Newelli klasycznej1 mały bakłażan10 g grzybów mun1-2 łyżki sosu sojowego1/2 łyżeczki kurkumymalutki kawałeczek chili1/2 łyżeczki suszonego imbiru1 łyżka świeżej kolendry1 łyżeczka sezamu1 łyżeczka soku z limonkisólPrzygotowanie:Grzyby

Oryginalny smak
Gnocchi, czyli Włoskie Kopytka 207

Przepis ten dedykuję przyjacielowi rodziny Jackowi M., który z niecierpliwością się o niego dopytuje, jak również jego pięknej małżonce Ani. Oboje mieli okazje skosztować tej przystawki lub dodatku do dania głównego.Do podstawowegociasta potrzebujemy ziemniaki.Myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Gdy ziemniaki są już rozpadające się,odcedzamy i czekamy 2-3 min. aż chwilę ochłoną(...)póżniej, to po odcedzeniu z lodowatej wody warto jest naoliwić dłonie i "przeczesać" kopytka palcami w celu nie sklejania się.Z kilograma ziemniaków mamy 4 duże dania, lub 8 przystawek

Pasje Jolki
Jajka faszerowane tuńczykiem i twarogiem 224

Jajka faszerowane możemy zrobić jako przystawkę na imprezę lub ozdobić nimi świąteczny stół. Wielkanoc jest doskonałą okazją, aby przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka i twarożku. Pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują Składniki:6 jajek1 puszka tuńczyka130 g twarogu1 łyżka majonezusólpieprzPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka. Tuńczyka odsączyć, dodać żółtka, twaróg, majonez

Oryginalny smak
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 224

Delikatny mus z mintaja polany sosem z wędzoną nutką… Elegancka i pyszna przystawka na imprezę, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:Mus:300 g filetów z mintaja1 białko2 marchewki2 cukinie1 pełna łyżka gęstej śmietany 18 %biały pieprzsólSos:200 g śmietanki 30 %50 g oscypkabiały pieprzPrzygotowanie:Mus:Marchewki umyć i obrać. Cukinie umyć. Pokroić

Oryginalny smak
Placuszki z kaszy gryczanej z kabanosami i serkiem czosnkowym 208

Kolejna propozycja na przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Tym razem chrupiące placuszki z kaszy gryczanej, kabanosami i czosnkowym serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb Składniki:100 g kaszy gryczanej2 jajka1 łyżka bułki tartej250 g twarogu3 ząbki czosnku1 płaska łyżka kwaśnej śmietanyokoło 2 kabanosówszczypta cukruolej

Oryginalny smak
Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli 242

Delikatny mus z wędzonego na gorąco łososia z bitą śmietaną i sosem z rukoli. Smaczna przystawka na eleganckie przyjęcie, imprezę lub Święta.Składniki (na 5 porcji):125 g łososia wędzonego na gorąco125 g serka Apetina pesto i rukola200 g śmietanki 30%2 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki mlekagarść rukoliokoło 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18%1 łyżka oliwy z oliwekszczypta cukrubiały pieprzsólPrzygotowanie

Oryginalny smak
Polędwiczka z warkoczem makaronowym i sosem z czerwonego pieprzu 286

czerwonym pieprzem. Warkocz sobie wymyśliłam, żeby ładnie wyglądało na talerzu, ale równie dobrze można makaron położyć obok polędwiczek. W takiej wersji jak na zdjęciu, danie bardziej wygląda jak przystawka  Składniki:1 polędwiczka wieprzowa1,5 łyżki czerwonego pieprzu2 łyżki klarowanego masła 1/3 szklanki białego wytrawnego winamakaron „Czarniecki gniazdko 2″ (kilka gniazdek)200 g śmietany kremówki

Oryginalny smak
Pachnące,zapomniane pigwy 228

stanie się szklista.Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach. Pigwa jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast oraz przystawka z serem typu gorgonzola.Na wytworną przystawkę proponuję ser z karmelizowaną pigwą. Oczywiście jest doskonała sama w sobie jako przegryzka w godzinach depresji czy do ciast

Kulinarny karnet Christophera
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 209

skosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym

Taste Of My Day