Dziś zapraszam Was na smaczną przystawkę/przekąskę, która zrobiła kiedyś furorę wśród moich kolegów. Poproszono mnie, abym przygotowała jakieś smakołyki na mecz idealne do czeskiego piwa. A że moi koledzy wprost uwielbiali zajadać się do piwa marynowanymi opinkami, postanowiłam zrobić coś z grzybami w roli głównej. W tamtym czasie posiadałam spory zapas kurek i... tak powstały moje szybkie grzybowe
Słodkie okruszkiOdświeżające, lekkie i pobudzające apetyt - takie właśnie jest to carpaccio. Idealnie sprawdzi się jako przystawka albo przekąska w upalne dni. Dodatkowo zachwyca stroną wizualną i prostotą przygotowania. No to do dzieła! ;) CARPACCIO Z CUKINII Z PRAŻONYM SEZAMEM Składniki: - 2 młode cukinie - pół limonki - 3 łyżki sezamu - olej sezamowy - płatki bratków bądź innych kwiatów jadalnych (opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinię myjemy, kroimy
Życie zamknięte w smakuurodziny rodzice zabrali mnie do łódzkiej "Anatewki" na obiad. Na przystawkę zamówiłam wątróbkę z sosem malinowym. Zasmakowało. Bardzo (aż dziwne, że wcześniej tego nie jadłam, jak się nad tym głębiej zastanowić). Aż w domu postanowiłam to danie odtworzyć. Życie chciało, że tegoż dnia spędziłam uroczy dzień z Małgosią. Po kilkugodzinnym spacerze, buszowaniu w antykwariacie i innych cudach nieco nam się
Życie zamknięte w smakuAwokado daje nam wiele możliwości, więc dzisiaj z wędzonym łososiem, papryką i koperkiem z dodatkiem serka wiejskiego. Może być podane na śniadanie czy też na przystawkę. Składniki: 1 awokado 50 gram wędzonego łososia Po kawałku papryki czerwonej, żółtej, zielonej ok. 2 gałązek koperku ½ opakowania serka wiejskiego Sól Pieprz Wykonanie: Awokado myjemy, osuszamy i kroimy na połowę. Usuwamy pestkę. Wydrążamy
Smaki Ewypapryki masą z pęczaku. Przykryć odciętymi czapeczkami i piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Można piec równolegle z domowym chlebem ;) Papryki podawać gorące jako przystawkę lub danie główne (to ostatnie dla niezbyt głodnych gości). Forma przygotowania papryk nakrytych czapeczkami może skusić do degustacji również dzieci :) Farsz użyty do napełniania papryk może być osobnym daniem
Weekendy w domu i ogrodzieLekkie i proste w przygotowaniu muffiny z dodatkami w włoskim stylu, podkreślonymi aromatem bazylii – doskonałe zarówno na ciepłe śniadanie lub jako zimna przystawka. Szybko znikają, więc proponuję od razu zrobić podwójną porcję. Jeśli ktoś woli wersję bez salami, można je pominąć, lub zastąpić np. niewielką ilością pokrojonego, podduszonego i odsączonego szpinaku. Składniki na 12 sztuk: 125 g mąki pszennej
Trzeci talerzBardzo prosta przekąska na imprezę. Takie papryczki możecie użyć jako przystawki na ciepło, jednak na zimno świetnie dają sobie radę i zdecydowanie przyciągają uwagę gości. Przygotowałam takie papryczki na urodziny mojego młodszego brata, dzieciaki były zachwycone, a papryczki wygrały z frytkami. Wielki sukces :) Składniki: 4 długie papryczki Toro 250 g serka Gretikos sałatkowego 100 g kabanosa chilli 1 cebula
Niezły Młynekgóry) kawałek sera, dwa lub trzy kawałki pieczonego buraka oraz kilka listków rukoli. Całość zawijamy w rulonik i odkładamy na talerz. Postępujemy tak samo z resztą składników. Tak przygotowaną przystawkę podajemy z piwem Marcowym, które najlepiej jeśli będzie schłodzone do temperatury 8-10 stopni. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapomidory pocięte w plasterki i oprószone solą i pieprzem, to proponuję na pomidory położyć farsz z żółtego sera, czosnku i majonezu. Jest to super propozycja na kolację i jako przystawka na imprezę. Składniki: 3-4 pomidory 200 g startego żółtego sera 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 3 łyżki majonezu opakowanie sosu do sałatek (np. czosnkowo-ziołowy) Sposób przygotowania
na moim stole...Eleganckie, wytworne, zwykle zaskakują nadzieniem. Świetne jako przystawka, zakąska, niezastąpione na cocktail party. Ile babeczek, tyle nadzień. Tutaj wersja wytrawna, ale nie bójcie się eksperymentować z owocami i słodkimi kremami. Składniki: – 32 babeczki vol au vent* Składniki nadzienie kurkowe: – 150 g kurek – 200 ml śmietany 30% – łyżka masła – sól, pieprz, sok z cytryny, cukier Składniki
Pociąg Do KuchniKarmelizowane przegrzebki, albo małże św. Jakuba, vel scallopsy. Wykwintna przystawka. Dobrze podsmażone rozpływają się w ustach i gwarantuję, że zaskoczą wszystkich. Delikatny lekko mleczny smak miesza się z delikatnym posmakiem limonkowego karmelu. Składniki: – 6 przegrzebków – sok z 1 limonki/ cytryny – 1 łyżka oleju – 3 łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżeczka sosu rybnego, można ewentualnie zastąpić sojowym
Pociąg Do Kuchnipłynem zalać paprykę. Na wierzch wlać po łyżce oleju. Słoiki z papryką zanurzone w wodzie do wysokości 3/4, pasteryzować przez 15min. Po wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce. Smacznego :) Kategoria: Przystawki , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: miód , papryka
https:KKuchniaMniamjuż się kończą? Klops z mielonego mięsa z farszem z kalafiora to nie tylko pomysł na smaczny obiad. Podany z salsą albo czosnkowym sosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na stole bardzo apetycznie. Składniki: 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie Farsz: 1 średni kalafior 1 cebula
Trzeci talerzPyszna przekąska na imprezę jako przystawka Składniki - 6 dużych pieczarek - 3 plastry szynkowej kiełbasy - 2 jajka - przyprawa ulubiona - 1 łyżeczka masła - 1 łyżka startego sera na drobnej tarce - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Z pieczarek odciąć trzonki - Trzonki i szynkę pokroić w drobną kostkę - Kapelusze posypać przyprawą Na patelni rozpuścić masło dać pokrojone
W królestwie smaków Beatynasze zdrowie pisałam już w poprzednim wpisie. Tym razem serwuję przepis na cukinię faszerowaną szynką, serem mozzarellą i pomidorami. Danie lekkie i smaczne w sam raz na kolację lub przystawkę. Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami Składniki dla 4 osób: 4 cukinie oliwa 2-3 ząbki czosnku zioła prowansalskie 8 plasterków szynki parmeńskiej lub 8 lasek kabanosa 2 kulki
Pyza i Surówka