szparagom specyficznego, lekko słonawego smaku - pychota! Polecam - tarta ładnie się prezentuje i można ją jeść zarówno na ciepło jak i zimno. W wersji mini idealnie się sprawdzi jako oryginalna przystawka. Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką Składniki: Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki 65g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta soli Nadzienie: klika szparagów obranych i blanszowanych (patrz poprzedni
sierotka maRysia w kuchniPrzepyszna sałatka z tuńczykiem, kwaśną żurawiną i chrupiącymi orzechami która równe dobrze sprawdzi się jako przystawka ale też jako znakomita pasta na chleb. Wystarczy, że dodamy do niej starty żółty ser i zapieczemy na chlebku... otrzymamy wspaniałą grzankę z ciągnącym serem ;) Składniki: 100g brązowego ryżu puszka tuńczyka w sosie własnym średnia czerwona cebulka 1/2 szklanki
Pyry na Gazpołówkę. Taka tortilla świetnie smakuje na ciepło jednak w pudełko na wynos śmiało można ją zabrać :) Dodatkowo możecie przygotować sos czosnkowy lub tzatzyki wtedy można śmiało podawać jako przystawka na imprezie. Smacznego
Niezły MłynekKlasyczne rosyjskie bliny gryczane są bardzo smaczną i zdrową przystawką. Możemy serwować je z łososiem, szynką parmeńską, groszkiem, papryką, koperkiem lub na słodko z konfiturą czy tak jak lubi moja córka z cukrem pudrem. Wybór należy do Was ;) Składniki: 150g maki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej) 150g mąki pszennej pół łyżeczki soli 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru
Pyry na GazPyszna i zawsze smakująca gościom przystawka- tatar . Polędwicę wołową zmieliłam. Wymieszałam z oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzch wbiłam żółtko. Dodałam drobno pokrojoną cebulkę, kapary, ogórka kiszonego obranego ze skórki, sól i pieprz. Składniki wymieszałam i podałam na grzance. Polecam również tatar w innej wersji... równie smacznej TATAR Z KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
potrawyregionalneDruga przystawka z serii w galarecie. Zrobiłam sos z chrzanu,śmietany, bryndzy z dodatkiem koperku. Plastry szynki zwinęłam w rożki, nałożyłam do niej sos i szparagi. Półmisek wypełniłam jeszcze ćwiartkami jajek, brokuł,pokrojoną marchewką i marynowanymi kukurydzami. Zalałam wszystko galaretką. Spróbujcie! Smacznego
potrawyregionalnepieprzem. Wlałam parę łyżek oliwy z oliwek Składniki zmiksowałam. W wersji ostrzejszej można dodać do środka ostre czerwone papryczki. Ja dodałam je oddzielnie. Sos guacamole podałam jako przystawkę z chipsami tortilla (nachos) Proponuję poniżej wersję tylko z zielonymi oliwkami,czosnkiem i pomidorem. Pomidora sparzyłam,obrałam ze skórki i wydrążyłam go z pestek. Drobno pokroiłam i dodałam do zmielonego awokado
potrawyregionalneodcedziłam,ponieważ powodują one, że dynia w słoikach ciemnieje. Ustawiałam je do góry nogami,aż wystygły. Dynia marynowana idealnie pasuje do mięs,wędlin a także jako samodzielna przystawka. SMACZNEGO! A jeśli lubicie dynię to zapraszam na inne dania: ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM LECZO WEGETARIAŃSKIE PLACUSZKI DROŻDŻOWE
potrawyregionalnemelona, szampana i win czerwonych. Można go też użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki: ( 4 porcje ) ser camembert jajko tarta bułka sól pieprz żurawina Ser obtoczyłam w roztrzepanym jajku. A następnie w tartej bułce. Smażyłam na patelni dodając niewielką ilość oliwy. Podawałam
potrawyregionalneZdrowo i kolorowo. Sałatka ze świeżymi liśćmi szpinaku i roszponką w roli głównej. Można ją podawać jako przystawkę, albo samodzielne danie. Kawałki kurczaka dopełniają dzieła ;-) Składniki: Ilość w zależności od upodobań pierś z kurczaka curry imbir czosnek granulowany zioła prowansalskie czarny pieprz sól oliwa z oliwek świeże liście szpinaku roszponka czarne oliwki czerwona cebula świeża czerwona papryka pomidor
potrawyregionalnePieczarki faszerowane są łatwą i szybką przystawką. Można je dowolnie wypełniać. Polecam już z wcześniejszego posta PIECZARKI FASZEROWANE JAJKIEM Dziś przygotowałam pieczarki faszerowane serem pleśniowym i bryndzą. Składniki: 15 pieczarek 125 g bryndzy pół opakowania sera pleśniowego lazur garść zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku łyżka masła sól świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki umyłam. Kolejno
potrawyregionalnesłodko, ostro, z mięsem lub warzywami. Przeważnie przygotowuje się je z dodatkiem mąki i jajka. Dziś polecam je w wersji mini tzn. z samych tartych ziemniaków. Są idealne na przystawkę na imprezy. Chrupiące, małe - na jeden kęs. Idealne z serowym sosem. Ziemniaki starte na cienie paseczki powodują to, że usmażone wyglądają efektownie i są cudownie chrupiące. Składniki: ziemniaki ( ilość
potrawyregionalneNóżki w galarecie , zimne nóżki albo galaretka wieprzowa. Występują pod różną nazwą ale smakują tak samo. Ta świetna, zimna przystawka znana jest chyba wszystkim. Łatwa w przygotowaniu ale niestety wymagająca czasu. Potrzeba go na gotowanie mięsa. W wielu przepisach jednym ze składników jest żelatyna. Mnie jest ona niepotrzebna. W nóżkach wieprzowych jest wystarczająca ilość kleju, aby nóżki się związały
potrawyregionalnePolecam pyszną i efektowną przystawkę. Rewelacyjnie się prezentuje i powinna mile zaskoczyć Waszych gości. Mięso małży, masło czosnkowe, natka pietruszki i chrupiąca przypieczona posypka z bułki tartej na pewno zasmakują każdemu. Można posypać je także przed zapieczeniem parmezanem.Polecam. Składniki: 1 kilogram świeżych muli 50-70 g masła 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki sól
potrawyregionalneRoladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone, wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku są prostą w przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze pokojowej. Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz
potrawyregionalne