przepisy - 15596 przepisów (strona:45/1040)

Jak smażyć potrawy bez tłuszczu. 104

Fot. © A_Bruno - Fotolia.com  Jeśli nie lubisz tłustych potraw lub musisz je ograniczyć ze względów zdrowotnych a lubisz smażone potrawy np. mięso, jajka itp. możesz

Przepisy i porady kulinarne
Jak napełnić solniczkę solą nie rozsypując ani grama soli. 162

 Na pewno nie raz podczas napełniania pustej solniczki solą dużo soli rozsypało nam się obok niej. Dzisiaj zdradzę Wam kilka sposobów jak zrobić, aby podczas

Przepisy i porady kulinarne
Co robić gdy zabraknie nam proszku do pieczenia. 159

Fot. © thodonal - Fotolia.com Czasem jest tak, że pieczemy ciasto a nie mamy pod ręką proszku do pieczenia, co wtedy trzeba zrobić ? Można go zastąpić dodając na

Przepisy i porady kulinarne
Jak zrobić puszyste i lekkie pączki. 172

Jeżeli chcemy, aby nasze pączki były puszyste i lekkie należy dodać do ciasta trochę piwa jasnego lub gazowanej wody mineralnej. Pamiętajmy również, aby nasze pączki były

Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 169

Fot. Krzysztof Jaracz  Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z

Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec farbowaniu dłoni podczas krojenia czerwonej kapusty lub buraczków ćwikłowych. 119

Fot. Fotolia.com  Jeśli planujesz kroić czerwoną kapustę lub czerwone buraczki, posmaruj najpierw swoje dłonie cienką warstwą oleju jadalnego, dzięki temu twoje dłonie mniej się zafarbują

Przepisy i porady kulinarne
Jak najlepiej prać rajstopy lub pończochy. 160

Fot. © Denis Kadackii - Fotolia.com Rajstopy lub pończochy najlepiej jest prać ręcznie. Można ewentualnie je prać w pralce automatycznej ustawiając program do delikatnych tkanin, a rajstopy lub

Przepisy i porady kulinarne
Przez co przecedzić sok, lub inny płyn, gdy nie mamy pod ręką sitka lub gazy. 324

Fot. Krzysztof Jaracz  Gdy w naszej kuchni nie mamy pod ręką sitka lub gazy, a chcemy przecedzić np. sok lub inny płyn, możemy do tego

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby domowa szynka była soczysta w środku. 151

Fot. © Brent Hofacker - Fotolia.com Aby nasza domowa szynka była bardziej soczysta i miękka ( nie była zbytnio sucha ), należy zaraz po ugotowaniu zanurzyć ją w zimnej wodzie

Przepisy i porady kulinarne
Jak smażyć kotlety mielone, aby usunąć z nich nadmiar rosołu. 152

Fot. Krzysztof Jaracz Gdy chcemy pozbyć się nadmiaru wody z naszych kotletów mielonych, należy  najpierw usmażyć jedną stronę kotleta, obrócić go na drugą stronę , przebić

Przepisy i porady kulinarne
Pomarańcze chronią nas przed chorobami ! 149

Fot. © monticellllo - Fotolia.com Pomarańcze powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, ponieważ chronią one nasz organizm przed miażdżycą, wzmacniają odporność na wirusy, a także zmniejszają ryzyko

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby makowce podczas pieczenia nie popękały. 137

Fot. Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby makowce podczas pieczenia nie popękały.             

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta. 233

Fot. Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta.              

Przepisy i porady kulinarne