przepisy - 15596 przepisów (strona:44/1040)

Czyszczenie przypalonego pierarnika, grila i patelni. 31717

Ruszt do pieczenia powinno się myć po każdym użyciu. Jeśli posypie się solą spodnią blachę piekarnika, pryskający tłuszcz i inne resztki jedzenia nie będą się przyklejać

Przepisy i porady kulinarne
Jak udrożnić zlew nie używając kreta. 153

Aby udrożnić i zachować czystość w otworze zlewozmywaka, należy raz na tydzień wsypać filiżankę sody oczyszczonej, a następnie zalać ją wrzątkiem. W ten sposób odpływ zdezynfekuje

Przepisy i porady kulinarne
Palącym osobom jest bardziej zimno ! 152

Nikotyna sprawia, że nasze naczynia krwionośne kurczą się i zwężają. Komórki ciała są słabiej ukrwione i niedotlenione, a to sprawia, że osobą palącym szybciej marzną kończyny

Przepisy i porady kulinarne
Pomidory - kilka dobrych rad. 82

Zbyt miękkie pomidory znów będą jędrne (twardsze), jeśli zanurzymy je na kilka minut w lodowatej wodzie.           

Przepisy i porady kulinarne
Jak kroić natkę pietruszki. 252

Aby zielona natka pietruszki, którą dodajemy do naszych potraw miała mocniejszy smak oraz aromat, należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie pokroić wraz z

Przepisy i porady kulinarne
Rajstopy i pończochy - kilka praktycznych porad. 140

Aby znacznie wydłużyć żywotność nowych rajstop lub pończoch, należy je przed pierwszym założeniem namoczyć przez godzinę w lodowatej wodzie (następnie wysuszyć) lub włożyć na kilka godzin

Przepisy i porady kulinarne
Jak przechowywać cebulę i inne rośliny bulwiaste. 90

Cebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami

Przepisy i porady kulinarne
Jak uratować przypalony sos? 187

Gdy przypali nam się sos, możemy go jeszcze uratować w następujący sposób :  Przelewamy go do czystego rondelka, uważając aby nie zeskrobać z dna spalenizny i

Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko i równo pokroić owoce kiwi na plasterki. 143

Gdy chcemy szybko i równo pokroić kiwi na plasterki np. do dekoracji ciast, możemy użyć do tego celu krajaczki do jajek. Dojrzałe kiwi należy obrać ze

Przepisy i porady kulinarne
Babka piaskowa - jak uzyskać wspaniały smak i aromat. 108

Jeżeli do ciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także

Przepisy i porady kulinarne