przepisy - 15596 przepisów (strona:43/1040)

Ser żółty - kilka wskazówek i porad. 134

Twardy ser żółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do

Przepisy i porady kulinarne
Fasolka szparagowa - doskonała dla osób zagrożonych cukrzycą. 149

Jest doskonała dla osób zagrożonych cukrzycą , ponieważ zawarta w niej fasolamina reguluje poziom cukru we krwi. Zarówno zielona, jak i żółta jest nie tylko niskokaloryczna, ale

Przepisy i porady kulinarne
Młode ziemniaki - obniżają ciśnienie krwi. 140

Ziemniaki działają zasadotwórczo, dzięki czemu równoważą kwaśny odczyn mięsa, z którym przeważnie je jadamy. Są one lekkostrawne, warto więc włączyć je do diety rekonwalescentów i osób

Przepisy i porady kulinarne
Bób - ułatwia nam trawienie. 143

Bób to najstarsza znana nam roślina strączkowa ! Jej pełnowartościowe białko z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetarian.  Młody bób po ugotowaniu najlepiej jeść z

Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko zetrzeć na tarce warzywa. 271

Aby szybko zetrzeć na tarce warzywa np. cebulę , marchewkę lub ziemniaki na placki ziemniaczane, trzemy je ruchem okrężnym, najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek na zegarze. Gdy

Przepisy i porady kulinarne
Czyszczenie kuchenki - kilka wskazówek, część 1. 170

Pamiętaj; najlepiej wyczyścić płytę kuchenną czy piekarnik zaraz po zakończeniu gotowania lub pieczenia, gdyż łatwiej jest usunąć brud z ciepłej i nie zaschniętej powierzchni. Można to

Przepisy i porady kulinarne