Ślimaki w ogrodzie, czy działce z warzywami to prawdziwy problem, potrafią one zjeść nam wszystkie warzywa, gdy jest ich dużo, ja polecam dwa sposoby do walki
Przepisy i porady kulinarneSłoiki z sałatkami będą szczelnie zamknięte, jeśli na wierzch zalewy wlejemy odrobinę spirytusu i podpalimy go. Następnie dokręcamy pokrywkę, dopóki płomień nie zgaśnie. Weki będą szczelnie
Przepisy i porady kulinarneKawa w ziarnach dłużej zachowuje swój aromat niż kawa mielona. Kawa mielona w ręcznym młynku jest bardziej aromatyczna od kawy mielonej w młynku elektrycznym
Przepisy i porady kulinarneChociaż są one bardzo delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe rośliny ilością substancji odżywczych i ich przyswajalnością. Na przykład kiełki brokułów zawierają aż 30 razy
Przepisy i porady kulinarneTruskawki w słoikach np. kompot, sok lub dżem, nie będą tracić swojej barwy, jeśli do roztworu dodamy trochę soku z wiśni lub dodamy kilka dojrzałych wydrylowanych
Przepisy i porady kulinarneAby piana z białek była sztywna i nie rozlewała się nam, należy pod sam koniec ubijania dodać szczyptę soli, kilka kropel octu lub odrobinę kwasku cytrynowego
Przepisy i porady kulinarne