przepisy z ziemniakami - 1517 przepisów (strona:78/102)

Bigos z włoskiej kapusty 126

mniejsze kawałki. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku. Całość połączyć z koncentratem pomidorowym. Kiełbasę pokroić w pół plasterki, przesmażyć i dodać do bigosu, zagotować. Podawać gorący z chlebem bądź ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Kotlety mielone z pieczarkami,lubczykiem i pieprzem cytrynowym 161

kostkę. Przesmażyć na oliwie, dodać do mięsa. Całość wymieszać z jajkiem, bułką oraz przyprawami. Można kotlety obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor. U mnie podawane były z ziemniakami i mizerią

Magiczne Życie Marty
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami 143

czosnek, ale już tutaj dominuje takie połączenie smaku że nie dodawałam. Wymieszać z przyprawami, jajkiem i serem. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, sosem pieczarkowym i konserwową papryką

Magiczne Życie Marty
Młoda kapusta zasmażana 221

Sezon na młodą kapustę trwa, nie umiem przejść obok niej obojętnie. W mojej kuchni króluje bigos z młodej kapusty i gołąbki. Ale obowiązkowo do młodych ziemniaków robię kapustkę zasmażaną. Jest pyszna! Chyba nie muszę nikogo namawiać do spróbowania? Składniki : * główka młodej kapusty * sól i cukier do smaku * 2 łyżki masła * łyżka mąki pszennej Przygotowanie : Kapustę drobno posiekać i obgotować

Magiczne Życie Marty
Mięsno-ziemniaczane pulpeciki z sosem gorgonzola 145

Cześć :) Tym razem zapraszam Was na pyszny obiad składający się z małych pulpecików z mięsa i ziemniaków w sosie na bazie sera gorgonzola! Danie jest przepyszne, a sos na stałe zagości w mojej kuchni! :) Inspirowane przepisem z "Moje smaki życia". Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sałatka ziemniaczana z cytryną i koperkiem 205

obiad, jeśli aktualnie nie mam na niego pomysłu. Tak też było ostatnio, kiedy u Chilli Bite zauważyłam przepis na sałatkę ziemniaczaną wg. Jamiego Olivera. Pewnie pamiętacie, że lubię połączenie ziemniaków z cytryną, więc to było coś dla mnie! Przepis nieco zmodyfikowany, nie przepadam za kaparami ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Piernik z marchwi 501

łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Wykonanie: - marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ścieram na tej, na której ściera się ziemniaki na placki, powstają malutkie wiórki) - z 5dag cukru i 1/4-1/2 szklanki zimnej wody przygotować karmel, pozostawić do ostudzenia - margarynę rozpuścić i przestudzić Jak przygotować karmel? Cukier wsypujemy do rondelka

Smakołyki Bereniki
ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. 282

resztą masy. Wstawiłam do nagrzanego pieca. Piekłam ok. 1h w 170 stopniach, początkowo pod folią. Na ostatnie 10 minut zdjęłam ją, by wierzch się dopiekł. Podałam na obiad, do ziemniaków; resztę wykorzystałam do pieczywa, na zimno. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Zmiany. 187

czym dodałam koncentrat pomidorowy. Kiedy zaczął bulgotać, wrzuciłam kostkę mięsną, dolałam odrobinę wody. Przykryłam i dusiłam ok. 10 minut na średnim ogniu. Nadaje się do pieczywa, ryżu bądź ziemniaków. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 197

kapryśna jesień! Zimne poranki, ciepłe południe, deszczowy wieczór i chłodna noc. Wcześniej słońce się chowa za chmurami, a liście już się złocić zaczynają. Grzyby, ziemniaki, jabłka... I właśnie one, orzechy. Lubię. Wszystkie typy - macadamia, nerkowiec, fistaszek, pistacja... Ale najbardziej te najpopularniejsze, włoskie i laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 229

powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy. Można pieczarki podać z pieczywem/ ziemniakami (w przypadku obiadowym) i owym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 886

pozbycie się z lodówki resztek lub pojedynczych porcji, np. mięsa, których nikt już nie chce zjeść. Przypomina sałatkę jarzynową, ale dzięki temu, że nie musimy czekać na ugotowanie ziemniaków, chyba, że ktoś takowe ma z poprzedniego obiadu, jedynie chwilę dłuższą zabierają jajka. Za każdym razem smakuje inaczej, każdorazowo dodaję inną wędlinę, mięso, czy to, co akurat w lodówce jest

W kuchni Karmel-itki
LIEBSTER BLOG. 185

tego, ile mam czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona przez Ciebie potrawa z dzieciństwa? Znienawidzona? Jako dzieciak jadłam niemalże wszystko, prócz szpinaku i krupniku. Dzisiaj smaki znacznie

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z TRUSKAWKAMI. 173

który powstanie, odparowuję. Dodaję w międzyczasie ocet balsamiczny i bazylię. Kiedy płyn  w większości odparuje, doprawiam sola i pieprzem.  Kurczaka z truskawkami podaję, na przykład z ziemniakami z wody lub tłuczonymi w postaci kremowego puree czosnkowego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 192

zresztą poinformował, gdy po swoim krótkim wykładzie, pozostali się wgapiali w niego zdziwieni. Rozumiałam go, gdyż sama myślę o tym kierunku studiów. fot.: Fairy. MENU: Sałatka Najsztuba z młodych ziemniaków z wędzonym dorszem. Kozi ser w cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i  młodą włoszczyzną.   Pstrąg

W kuchni Karmel-itki