przepisy z ziemniakami - 1517 przepisów (strona:71/102)

Sposob na niejadka 122

Jarzynowa z curry skladniki: 3 lyzki oleju slonecznikowego 2 lyzki curry szczypta cynamonu, galki muszkatalowej, kurkumy i imbiru 3 marchewki - kostka 2 cebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki - kostka 2 cukinie - kostka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli bialej 1 litr bulionu 200 ml gestej smietany sol natka pietruszki wykonanie: W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy oliwe

Przysmaki Karolki
Krotka podroz do Szwajcarii 89

oczkach 1 cebula drobno posiekana sol i pieprz wykonanie: Kielbaske najlepiej piec na grillu, ale mozna tez usmazyc ja na bardzo niewielkiej ilosci tluszczu. Im jest cielniejsza tym lepsza. Ziemniaki zalewamy zimna woda na 10 minut. Po tym czasie dokladnie je odsaczamy z wody. Dodajemy do nich posiekana cebule, sol i pieprz. Smazymy na patelni okolo 15 minut z jednej

Przysmaki Karolki
Uroki lata 159

piknik. Uwielbiam piknikowac! Jest takie miejsce wsrod pol, gdzie lubimy odpoczywac. Kawalek trawy, stolik piknikowy, wiatrak. A dookola pola. Z jednej strony zboze, z drugiej kukurydza. Jeszcze z innej ziemniaki i laka, na ktorej pasa sie konie. Moje ciasto smakuje wspaniale w takim plenerze. Uwielbiam lato! Ciasto z malinami i polewa mascarpone skladniki ciasto ucierane: 200g miekkiego masla 250g cukru

Przysmaki Karolki
Dyniowe szalenstwo 194

dyni 0,5 szklanki tartego parmezanu sol, pieprz galka muszkatalowa 1 cebula wykonanie: Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy za pomoca szklanki krazki, ktore napelniamy farszem. Przygotowanie farszu: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu przepuszczamy przez praske. Cebulke kroimy w kostke i podsmazamy, nastepnie dodajemy ja do ziemniakow. Obrana dynie kroimy na nieduze kawalki

Przysmaki Karolki
Zupa z mlodych warzyw 144

pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki  6-8 ziemniaków sól, pieprz 1,5l wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia

Przysmaki Karolki
Jesienna zupa ziemniaczana 379

sycącą, jesienną zupę. Prosta, bo ziemniaczana, bez udziwnień, bez skomplikowanej receptury. Zwyczajna zupa na taki zwykły październikowy dzień. Zupa ziemniaczana z boczkiem składniki: 1 litr bulionu warzywnego 600g matczynych ziemniaków 200g wędzonego boczku 1 duża marchewka 0,5 małego selera 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej 1 łyżka natki pietruszki sol do smaku 1 łyżka

Przysmaki Karolki
Bawarska zupa z dyni 177

żadna do tej pory. Idealna na takie jesienne pochmurne dni. Przepis znalazłam w październikowym dodatku do Poradnika domowego - Szybki jesienny obiad z jednego garnka, modyfikując go nieznacznie o dodanie ziemniaków. Polecam póki sezon na dynie jeszcze trwa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa meksykańska z klopsikami wg Gordona 4005

Gordonem Ramseyem ". Fajny program, niby nic, dania proste, ale i tak bardzo inspirujące. Akurat był odcinek o klopsikach, które można podać na rozmaite sposoby, wykorzystać nie tylko do ziemniaków. Mnie zainteresowała jego wersja zupy meksykańskiej i postanowiłam ja zrobić. I po raz kolejny mnie Gordon nie zawiódł, bo było to super danie. Dodam ze odrobinę zmieniłam przepis, on smażył

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Winna zupa chrzanowa z białą kiełbasą 216

chrzan jest obok jajek symbolem tych świąt. Każda z gospodyń pewnie ma na nią swój ulubiony sprawdzony sposób. Ja dzisiaj przedstawiam swoja wersje zupy zrobionej na białym winie, z ziemniakami i białą kiełbasą. Może was do niej zachce. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żurek bacy czyli żurek bez żurku 265

użyciu zakwasu żytniego, lecz użyto zakwasu z ogórków kiszonych. W takcie gotowania w zupie brakowało mi trochę smaku, dlatego oryginalny przepis zmieniłam pod siebie, dodając bulion, chrzan i ziemniaki. Powstała pyszna, syta i aromatyczna zupa, która z pewnością zagości na naszym stole w Wielkanoc. A rodzina zażyczyła sobie by ta zupa była częściej niż tylko raz do roku. Smak coś

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Najprostsza zupa gulaszowa 337

bardzo co ugotować, brak innego mięsa lub za wiele składników albo po prostu pomysłu lub czasu to prosty gulasz jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa i może powstać nam super pyszna, syta zupa. Składniki można do woli zmieniać, dodać np. paprykę świeżą, fasolkę zieloną mrożoną, groszek, puszkę fasoli albo cieciorki, soczewice, kapustę kiszoną

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ostre curry z groszkiem i klopsikami 209

Jeśli lubicie indyjskie smaki, solidna porcje mięsa z ziemniakami w pysznym, aromatycznym, pomidorowym sosie to to danie jest dla was idealne. Wystarczy trochę przypraw, mięso mielone, warzywa i w godzinę macie danie jak z najlepszej indyjskiej knajpki. Jednogarnkowe, sycące, kolorowe. Curry jak marzenie. A zwykle klopsiki nabiorą nowego, pysznego znaczenia. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka ziemniaczana wiosenna 390

nadchodzą cieplejsze dni a z nimi okazja do robienia grilla często dodatkiem do mięsa jest u nas ta sałatka ziemniaczana. Prosta szybka, pyszna. Wystarczy trochę ziemniaków, nowalijki, dobry sos na bazie musztardy i gotowe. Oczywiście można sałatkę modyfikować dodając np seler naciowy albo wysmażony boczek dla większych łasuchów. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pulpeciki miesne z fetą - Montignac 179

być dietetyczne? Tak, bo po pierwsze brak tam bułki, czy bułki tartej i jajka co w połączeniu z mięsem daje nam kaloryczny posiłek, a jeśli jeszcze je zjemy z ziemniakami, makaronem, czy ryżem to połączenie węglowodanów i tłuszczów powoduje ze nam się to wszystko odkłada. Dlatego te pulpeciki pod warunkiem że zjemy je tylko z warzywami dadzą nam wartościowy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śląski żurek na Wielkanoc 405

Polsce. I niezależnie jak tę zupę nazwiemy czy barszczem białym, żurkiem, żurem czy zalewajką, wszędzie smakuje tak samo pysznie. Na śląsku o naszym żurze mówimy żur żeniaty, bo zawiera ziemniaki i spożywany jest nie tylko na Wielkanoc, ale zazwyczaj co sobotę. Jednak najlepiej smakuje na domowym zakwasie właśnie w tym jedynym okresie w roku na Wielkanoc. Poniżej wersja mojego męża

Bernika - moj kulinarny pamietnik