plasterki oliwki i połówki pomidorków. Całość skrapiamy nitką oliwy. Dorady wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25 minut. Upieczoną rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami, lub z mieszanką sałat skropioną oliwą i octem balsamicznym
Mia Cucina SofietaPotem wystarczy tylko te kiełbaski( wraz z opakowaniem) włożyc do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut. Potrawce z soczewicy i wieprzowej nożce, towarzyszy puree z ziemniaków. Po posiłku, w oczekiwaniu na Nowy Rok, Włosi często graja w Tombolę, włoską loterię świąteczną z nagrodami. Nowy Rok wita się toastem z wina musujacego: spumante lub prosecco i kawałkiem
Mia Cucina Sofietasłomkowy kolor, wrzucamy na raz tyle faworków, aby mogły swobodnie pływać. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz. Aby tłuszcz zanadto się nie przypalał, sukcesywnie wrzucamy do niego kawałki surowego, obranego ziemniaka. Usmażone faworki wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietadodawana np. do makaronu (Włosi makaron zjedzą ze wszystkim), może być duszna z papryczką, podana al naturale, polana nitką oliwy i skropiona cytryną, z pure z bobu, czy ziemniaków, lub dodana do delikatnych w smaku potraw dla dodania odrobiny pikantności. W Apulii nie ma chyba bardziej tradycyjnej potrawy niż orecchiette con cime di rapa. To danie typowo
Mia Cucina Sofietacelu jej zeszklenia. Następnie dodajemy boczek i smażymy wszystko razem do momentu aż boczek będzie dość mocno przypieczony i chrupki. Z dyni odparowujemy wodę i rozgniatamy ją tłuczkiem do ziemniaków, lub po prostu widelcem (nie ma potrzeby rozdrabniać jej blenderem, gdyż jest bardzo miękka). Tak rozdrobnioną dynię i przesmażone na patelni składniki odstawiamy aż do ostudzenia. W tym czasie
Symfonia Smakówdzisiejszy brak czasu proponujemy Wam obiadokolację! (; Zapiekanki większości z nas kojarzą się z zapychaczami - szczególnie te typu fast-food. Te domowe również często bywają ciężkie i wysokokaloryczne - na bazie ziemniaków, ciężkich mięs i zawiesistych, tłustych sosów. Ale nie muszą przecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką w sam raz na późniejszą porę. Zapraszamy! (; Składniki
Symfonia Smaków60minut (jeśli mamy możliwość przy ostatnich 10minutach zmienamy program na funkcję- pieczenie od góry). Dodatki komponujemy wedle uznania. Do kaczki pasuje zarówno chrupka bagietka jak i ryż, czy pieczone ziemniaki! Smacznego! (; Po upływie tego czasu kaczka będzie jeszcze lekko różowa w środku, ale taki stopień wypieczenia jest na ogół najbardziej preferowany. Jeśli jednak wolisz mocniejszy stopień wypieczenia, piecz piersi
Symfonia Smakówplasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościwiec na moje knedle... skladniki: 0,5 kg ziemniakow 30 dkg maki 2 jajka szczypta soli i cukru sliwki marcepan na "polewe": kilka lyzeczek platkow migdalowych maslo cukier wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Przelewamy zimna woda, obieramy ze skorki i przepuszczamy przez praske. Dodajemy make, jajka, sol i cukier. Dokladnie mieszamy na jednolita mase. Formujemy walek, ktory kroimy na kawaleczki
Przysmaki Karolkiproblemu. skladniki: okolo 1 kg ziemniakow 3 jajka 100 ml mleka 8-10 lyzek maki sol, pieprz szczypiorek papryka cebula wedzona mocarella bazylia olej do smazenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach. Odsaczamy z nich nadmiar wody, a nastepnie laczymy z mlekiem, jajkami, maka i posiekanym szczypiorkem. Dokladnie mieszamy ciasto. Doprawiamy sola. Przygotowane ciasto wykladamy
Przysmaki Karolkizupy pieczarkowej to zadna filozofia. Do tego mam pewnosc, ze na talerzu nie ma zadnych konserwantow, ulepszaczy smaku itp. skladniki: 500g pieczarek 600ml bulionu 1 cebula 1 szalotka 1 ziemniak 40g masla okolo 80ml smietany 1-2 lyzki bialego wina wytrawnego sol, pieprz natka pietruszki wykonanie: Pieczarki po umyciu kroimy na plasterki i podsmazamy na patelni. Najlepiej wrzucic
Przysmaki KarolkiJarzynowa z curry skladniki: 3 lyzki oleju slonecznikowego 2 lyzki curry szczypta cynamonu, galki muszkatalowej, kurkumy i imbiru 3 marchewki - kostka 2 cebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki - kostka 2 cukinie - kostka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli bialej 1 litr bulionu 200 ml gestej smietany sol natka pietruszki wykonanie: W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy oliwe
Przysmaki Karolkioczkach 1 cebula drobno posiekana sol i pieprz wykonanie: Kielbaske najlepiej piec na grillu, ale mozna tez usmazyc ja na bardzo niewielkiej ilosci tluszczu. Im jest cielniejsza tym lepsza. Ziemniaki zalewamy zimna woda na 10 minut. Po tym czasie dokladnie je odsaczamy z wody. Dodajemy do nich posiekana cebule, sol i pieprz. Smazymy na patelni okolo 15 minut z jednej
Przysmaki Karolkipiknik. Uwielbiam piknikowac! Jest takie miejsce wsrod pol, gdzie lubimy odpoczywac. Kawalek trawy, stolik piknikowy, wiatrak. A dookola pola. Z jednej strony zboze, z drugiej kukurydza. Jeszcze z innej ziemniaki i laka, na ktorej pasa sie konie. Moje ciasto smakuje wspaniale w takim plenerze. Uwielbiam lato! Ciasto z malinami i polewa mascarpone skladniki ciasto ucierane: 200g miekkiego masla 250g cukru
Przysmaki Karolkidyni 0,5 szklanki tartego parmezanu sol, pieprz galka muszkatalowa 1 cebula wykonanie: Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy za pomoca szklanki krazki, ktore napelniamy farszem. Przygotowanie farszu: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu przepuszczamy przez praske. Cebulke kroimy w kostke i podsmazamy, nastepnie dodajemy ja do ziemniakow. Obrana dynie kroimy na nieduze kawalki
Przysmaki Karolki