przepisy z ziemniakami - 1517 przepisów (strona:62/102)

Rolady ze schabu z żurawiną i serem camembert 292

Piec pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 15 minut aż szynka zrobi się chrupiąca.   Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz duszoną marchewką

Mania Gotowania
Kurczak w sosie mole 178

bardzo zgęstnieje, można dolać jeszcze odrobinę wody. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki. K awałki kurczaka przekładamy do sosu. Posypujemy sezamem i posiekaną kolendrą.  Podajemy z ryżem, ziemniakami lub po prostu samo

Mania Gotowania
Piersi z kurczaka z szynką parmeńską, szparagami w sosie z zielonego pesto 223

szparagi zmiękną. Przelewamy szparagi zimną wodą. Do usmażonego mięsa dodajemy śmietanę oraz Pesto. Sos dokładnie mieszamy, dodajemy szparagi i po zagotowaniu odstawiamy z ognia. Podajemy od razu z ziemniakami lub bagietką

Mania Gotowania
Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem 395

przed podaniem. Ja dodatkowo na wierzch dodałam ugotowany makaron, dzięki temu nie musiałam już martwić się o dodatki do dania. Możecie oczywiście pominąć makaron i podać mięso w towarzystwie ziemniaków frytek czy ryżu.  Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka sól, pieprz ostra papryka w proszku oregano, bazylia olej około 10 pieczarek

Mania Gotowania
Sos kurkowy 183

Prosty, bez zbędnych dodatków, bez mąki, bo sos spokojnie sam zgęstnieje.  Pasuje zarówno do makaronów jak i ziemniaków.  Doczekał się pochwał nawet od syna, chociaż córka wybrała na obiad coś innego.  O tym jednak będzie kiedy indziej.     Składniki: 200 g kurek 1 mała cebula łyżka masła 100 g śmietany kremówki sól, pieprz natka pietruszki

Sto kolorów kuchni
Mięso pieczone z warzywami 185

lubi. Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól  świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy

Olikowa kuchnia
Pulpeciki na parze z sosem paprykowo-pomidorowym 209

układamy w naczyniu do gotowania na parze. Parujemy je min.30-40 min. W mojej maszynie, podczas gdy klopsiki się parują, na dole robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula z tej maszyny:) ) :) Do sosu będziemy potrzebować: 100 g papryki czerwonej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 0,5l bulionu ( ew. 0,5 l wody + kostka bulionowa

Olikowa kuchnia
"Kuchnia Tajska" -Christine France wyd. Firma Księgarska Olesiejuk; kilka słów o książce 146

przypadła do gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym. Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku. Serdecznie polecam ;-) W ramach akcji

SMYKWKUCHNI
Smażone śledzie 189

pszenna i mąka ziemniaczana w stosunku 1: 1 - sól poprzez dodatek mąki ziemniaczanej, ryba będzie bardzo chrupiąca ;-) Tak przygotowane śledzie smażymy w dość głębokim tłuszcz, możecie je podać do ziemniaków na obiad, bądź chłopakom do piwa. Polecam na męskie wieczory

SMYKWKUCHNI
Bliny ziemniaczano- dyniowe z łososiem- CZAS NA DYNIĘ 195

jesiotra. Cudowne połączenie smaków, placuszki są bardzo chrupiące i delikatnie kremowe. Szczerze polecam!     składniki bliny z dyni: - 1 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach - 1kg ziemniaków startych na tarce o dużych oczkach - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - sok z 1/4 cytryny - 2 jajka Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, smażymy

SMYKWKUCHNI
Placki dyniowe po indyjsku - CZAS NA DYNIĘ! 166

stworzone do połączeń z dynią, podkreśla jej smak.  Zapraszam! Czas na dynię! Składniki na placki dyniowo - ziemniaczane - 1 cebula mała - 500 g dyni (ścieramy na tarce) - 500 g ziemniaków (ścieramy na tarce) - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kolendra - łyżeczka cukru - 2 jajka - 4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, smażymy na oleju z pestek winogron. Najlepiej smażyć

SMYKWKUCHNI
Placki ziemniaczane z oscypkiem 177

Zapraszam na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, podane z dipem czosnkowym i ogórkiem kwaszonym ;-) Składniki: -1 kg ziemniaków najlepiej żółtych - 1 jajo - 2 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - 1/4 cebuli Wszystkie składniki ścieramy na tarce, lub miksujemy blenderem. Smażymy na gorącym oleju. Na sam koniec podsmażamy na patelni oscypka układamy na plackach. Dip czosnkowy: - 2 łyżki jogurtu greckiego

SMYKWKUCHNI
Kwaśnica na żeberkach z boczkiem! 450

więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę. Zapraszam do wspólnego gotowania! Składniki: - 500 g żeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce) - kilka ziarenek kopru włoskiego - garść suszonych prawdziwków Do dużego garnka

SMYKWKUCHNI
Zupa brokułowa 133

Przepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły

SMYKWKUCHNI
Wały Chrobrego , Odra od strony wody i Restauracja Ładoga 177

mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty ) dostały ,, carewicza,, - czyli po prostu frytki i kawałki kurczaka z grilla -córka zamówiła wareniki ( z serem i ziemniakami) - czyli po prostu ruskie pierogi i tu kucharz poległ - pierogi były na 100 % kupne - moje zamówienie to solianka i pielmieni  z mięsem i śmietaną.Solianka pychota. Porcja tak duża ( podgrzewany kociołek

Buniabaje w kuchni