przepisy z ziemniakami - 1517 przepisów (strona:53/102)

PUSZYSTE PĄCZKI 181

spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem.   rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Omlet owsiany z jabłkiem 292

smakowa. Amber sowa_nie_sowa 2011/11/08 19:35:53 Dziękuję! Nawet nie przypuszczałam, że mój omlet, taki wymyślony ad hoc, będzie miał takie wzięcie;) A jabłka rzeczywiście mogą przypominać ziemniaki Monisiu , bo były twarde bardzo i się nie rozpadły podczas prażenia do postaci musu, tylko zostały w takich miękkich kawałkach:) chocoland 2011/11/08 20:10:29 Uwielbiam omlety, ten koniecznie muszę

Zdrowa Kuchnia Sowy
W ramach podboju dziewiczych terenów - curry z soczewicy:) 143

pora była dla mnie;) Pozdrawiam dziewczyny! Gość: Patyska, ckq152.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/03/05 14:28:37 fajne curry - a jak myślisz, wyjdzie mi takie wege z fasolki mung i warzyw typu papryka, ziemniaki, marchew, groszek, fasolka szparagowa? sowa_nie_sowa 2012/03/05 14:32:30 Patyska , no pewnie, że Ci wyjdzie, a dlaczego by nie? Tylko doprawić odpowiednio

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kurczak z patelni z warzywami 314

Dodać mięso i dusić tak przez ok. 6 min na małym ogniu. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z ziemniakami

Z miłości do słodkości
Kotlety z ryżu 155

naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się różnorodne potrawy, by tym samym dostarczyć organizmowi potrzebnych wartości odżywczych. Dlatego zastąpmy zwykłe ziemniaki kaszą lub ryżem. Ryż pod względem odżywczym jest na pewno zdrowy dla beztlenowców oraz osób cierpiących na problemy gastryczne. Dostarcza nam potasu i witaminy E . Od  dawna stosowano go w leczeniu chorób nerek, nadciśnienia tętniczego , cukrzycy. Jedzmy więc również

W kuchennym oknie Ewy
Schab w ziołach z brukselką 212

Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem.  Możemy dodać surową brukselkę, wtedy dusimy do momentu, kiedy zmięknie. Podajemy z ziemniakami z wody.                                        TROCHĘ CZASOCHŁONNE, ALE WARTO

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba z rozmarynem 136

rybę. Zawijamy filety osobno w folię aluminiową i pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Podajemy z rukolą. Moja propozycja podania z marchewką i ziemniakami z ziołami gotowanymi  na parze

Moje Kuchenne Rewelacje
Dwukolorowa zupa krem z papryki 136

pomidory 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu 2 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka słodka i ostra ZUPA ŻÓŁTA 2 żółte papryki 1 cebula 1 mała cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 l bulionu sól, pieprz, kurkuma  PRZYGOTOWANIE Zupy gotujemy  w dwóch garnkach. Zupa czerwona - rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy czerwoną cebulę

Moje Kuchenne Rewelacje
Placek po węgiersku 211

bulionu. Na tej samej patelni smażymy cebulkę, a następnie pieczarki, paprykę i cukinię. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Placki ziemniaczane: - 1,5 kg ziemniaków startych na tarce - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 cebula - ząbek czosnku - sól, pieprz, - olej do smażenia Z tych produktów smażymy placki ziemniaczane.  Na połowę każdego ciepłego placka

Salonik smaków
Cukiniowe krążki 183

natłuszczonego naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem. Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu cukinię kroimy w krążki. Podajemy z pomidorkami lub talarkami podsmazonych ziemniaków. Posypujemy koperkiem. Smacznego

Salonik smaków
Ryba w sosie koperkowym 163

kurkumą, winem, posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę.  Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy według upodobania: z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanowo-ziołowym sosie 172

kurkumy. Powoli doprowadzamy do wrzenia i dodajemy  mięso.  Dusimy razem kilka minut na małym ogniu. Posypujemy posiekanymi ziołami. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą  i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, makaronem (np. tagliatelle),kaszą albo warzywnymi placuszkami - np. z cukinii lub ziemniaczanymi. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE – 1 zł 14705

odstawiamy na 15 min (truskawki wtedy puszczą więcej soku). 3. MIKSOWANIE (2 min): > jeśli macie mikser, to zmiksujcie truskawki na drobną masę. Jeśli nie macie, to użyjcie tłuczka do ziemniaków, zajmie to więcej czasu i zostaną wam niewielkie kawałki truskawek, ale nie zmieni to diametralnie jakości lodów. Natomiast jeśli nie posiadacie nawet tłuczka, to zawsze możecie pomęczyć truskawki zwykłym widelcem

Nerds Kitchen
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1180

ciepło i na zimno. My podaliśmy z sosem czosnkowym (przepis tutaj ). Jeśli traktujecie to jako danie główne, należy dorobić do tego surówki i zapychacza (smażony ryż lub pieczone ziemniaki). OM NOM NOM! Post ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
ZUPA SZPARAGOWA – KREM/PRZECIERANA – 4,75 zł 182

macie, wlejcie nieco oleju. Kiedy tłuszcz się nagrzeje, dodajcie szparagi i obsmażcie je do lekkiego przyrumienienia. Kiedy będą gotowe, przerzućcie do garnka, w którym będziecie gotować zupę. 3. ZIEMNIAKI (7 min): obierzcie je, pokrójcie w kostkę (byle jak) i wrzućcie na patelnię. Jeśli za mało na niej tłuszczu po smażeniu szparagów, dolejcie jeszcze trochę. Podobnie jak szparagi, muszą nabrać złocistej

Nerds Kitchen