Tarta z tych "Must Have" ! Tarta jest mega pyszna, więc nawet nie liczcie, że zostanie na drugi dzień, bo zniknie jeszcze ciepła. Razowy spód jest świetny
Blondynka GotujePoniedziałek po długim weekendzie (choć czy 9-dniowy urlop to jeszcze można nazwać weekendem majowym :)?), rozpoczął się dla mnie wyjątkowo wcześnie. Budzik zadzwonił o 4:30
365 dni dookoła kuchniCiasteczka maślane wg tego przepisu są jednocześnie bardzo kruche i rozpływające się w ustach - niemal dosłownie. Pozostają też po upieczeniu bardzo jasne. Należy o tym pamiętać i nie próbować czekać aż się nam w piekarniku przyrumienią. Na dodatek ciasteczka są podobno niemieckie, ale jakoś dziwnym trafem natykam się na nie na wielu dalekowschodnich stronach i blogach kulinarnych. Pochłonięty remontem(...)mąki pszennej mała szczypta soli Wykonanie: Masło z cukrem pudrem (również waniliowym) utrzeć mikserem na puszystą masę (około 5 minut). Dodać skrobię, mąkę i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie. Z ciasta uformować w dłoniach kulki o średnicy 2 - 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć lekko zwilżonym zimną wodą widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni
zadanie-gotowanieKiedyś walijscy górnicy zabierali je do pracy na drugie śniadanie. Później Australijczycy wynieśli je niemal do rangi narodowego dania, mnożąc rodzaje farszów. Na początku lat dziewięćdziesiątych
zadanie-gotowanieSezon szparagowy trwa. Już białe szparagi były, w wersji śniadaniowej czy też przystawkowej, jak kto woli. Teraz czas na zielone. Osobiście, bardziej wolę właśnie te, zielone
W kuchni Karmel-itkiWłaściwie to nie miałam pojęcia jak je nazwać. Ciasteczka? Mini tartaletki? A może jednak bardziej świątecznie... Mazurki? Mazurków nigdy sama nie przygotowywałam, ani nawet nie
Kuchnia EllieTłusty Czwartek. Ale będzie tym razem zdecydowanie mniej tłusto. Tegoroczny Tłusty Czwartek pozbawiłam ciężkości, tłustości i poczucia przejedzenia. Tak, wiem, wiem, o to chodzi w ten
W kuchni Karmel-itkiJak to niektórzy mówią, że dopadła ich śnieżna depresja. Ot troszkę dziwna sytuacja. W styczniu śnieg? No nie, kto by pomyślał.... ;) Ale tak na
Malinowe PocałunkiMoi drodzy ciesząc się w dalszym ciągu świeżymi owocami lata chcę wam zaproponować sernik o obłędnym aromacie cytrynowym niezwykle dobrze współgrającym w dojrzałymi wiśniami. Jeszcze jako
vaniliowoczekoladowaZapraszam na słone shortbread, super maślane ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach; ciasteczka są idealne jako zaostrzając ą apetyt przystawk ą przed kolacją
Mia Cucina SofietaSernik z grysikiem moja mama piekła zawsze na Wielkanoc, gdy byliśmy dziećmi, więc to taki trochę przysmak z mojego dzieciństwa :) Najbardziej charakterystyczną jego cechą była mega
Smakowy RajNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieŚwięta, święta i po. Dziś już kończymy jeść świąteczne potrawy, pojadamy świąteczny sernik , mazurek kokosowy i kajmakowy, kończymy sałatki i odpoczywamy przed kolejnym tygodniem pełnym pracy
365 dni dookoła kuchniKiedy kilka lat temu odkryłem ciasteczka milanais, nie wiedziałem, jak wcześniej mogłem się bez nich obyć. Obok wszelkich pierniczków i cranberry noël jest to pozycja absolutnie
Food Square***** W nawiązaniu do ostatniego postu, gdzie zaprezentowałam wam chutney z białej cebuli i chlebki chapati , dziś obiecany placek cebulowy z kminem . Jest to bardzo przyjemne danie
W kuchni Karmel-itki