kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:346/735)

Moja domowa szarlotka 228

Dzisiaj proponuje domową szarlotkę…wszyscy ją znamy…tradycyjna, z dużą ilością jabłek /ja do mojej użyłam domowy mus jabłkowy -...zwyczajna, ale zawsze pyszna… Składniki: 60 dag

Anioły w kuchni
Tarta z jagodami, bezą i białą czekoladą 164

Boska tarta! Smakuje niesamowicie - krem z serka ricotta i białej czekolady, jagody, ubita śmietanka i słodkie beziki... Całość smakuje rewelacyjnie. Trudno oprzeć się kolejnym kawałkom :) Łatwa

Domowa cukiernia Ewy
Hobbickie tartaletki z jeżynami. 142

"Hobbici zdążyli się umyć i wypić po pół sporego kufla piwa nim zjawili się pan Butterbur i Nob. W mig nakryli do stołu. Na kolację była

zadanie-gotowanie
Ciasteczka z patelni / walijskie 396

Dziś mam dla Was przepis na obiecane ciacha! Robi się je błyskawicznie … smakują rewelacyjnie … a nie musimy nawet używać piekarnika! Wszystko to w 15

Ostra na Słodko
Pumpkin pie i co mają do tego Indianie 166

Lincoln ustanowił Święto Dziękczynienia świętem narodowym. Gdzie w tym wszystkim ten sławny dyniowy placek, bez którego w to święto Amerykanie nie mogą się obejść? Gdzie ta słodycz o lekkim, kruchym spodzie i delikatnym, mięciutkim wnętrzu? Dynia, tak popularna w Ameryce, kiedy tylko została przywieziona do Anglii i zaczęto ją hodować, prawie od razu stała się jednym ze sposobów nadziewania słodkich(...)łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Dodatkowo: jogurt naturalny/ kwaśna śmietana prażone pestki dyni mielony cynamon Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (2-3mm) i wyłóż nim formę do tarty

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 129

polukrowane i obsypane pistacjami. A kiedy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je przygotować do świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują(...)masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać mleko, szybko połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremką serduszka średniej wielkości.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut.Ostudzić na blasze.Marcepan zagnieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z agrestem i kremem z białej czekolady 209

Pyszna tarta, nie za słodka, fajnego smaku dodają jej kwaśne owoce. Lekka, łatwa do zrobienia. Nam bardzo smakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na

Domowa cukiernia Ewy
BABECZKI KARPATKOWE 2254

Bo czym jest szczęście? Chwilą wytchnienia, czasem spędzonym z przyjaciółmi, kolacją przy świecach z ukochanym, uśmiechem i pogodą ducha, jak i zawodowym spełnieniem i największą życiową

W kuchni Karmel-itki
Quiche z duszonymi porami i kozim serem 97

się nowe pomysły) przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Oprócz możliwości zakupu takich produktów jak: warzywa, owoce, sery, soki tłoczone na surowo, wędliny, kawa, herbata, pyszne chleby i ciasta, tarty, desery i wiele innych, oczywiście możemy zakupione dobroci spożyć na miejscu. Organizatorzy udostępniają stoły, można także pożyczyć koce i usiąść na trawie, co oczywiście sprawia, że śniadanie smakuje(...)owoców i warzyw. Jutro mam zamiar skosztować tarty ze szpinakiem i łososiem oraz tej na słodko z owocami. Tak na marginesie - uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i quiche. Pyszne kruche, maślane ciasto, wypełnione rozmaitymi farszami smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jestem fanką tego rodzaju potraw. Wczoraj też zrobiłam na obiad Quiche z duszonymi porami i kozim serem. Pyszny

Moja Mama Gotuje
Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą 144

mojprzepisna.pl | Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą Przepis na dużą rodzinną blachę. Szarlotka szalenie posmakowała rodzinie, to tego stopnia, że po obfitym obiedzie prosili o

moj przepis na
Wytrawne piwne rożki 194

Wiosna wita nas, na majówkę przyszedł czas. A jak majówka to grillowanie, piknik i wycieczki za miasto. Zawsze mam dylemat co zabrać na taki wypad. Najlepiej

Mia Cucina Sofieta
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 167

Odliczanie czasu do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche z bitą smietaną i owocami 166

jest pysznie :) Składniki : Ciasto : - 50 g cukru - 80 g masła - 150 g mąki pszennej - 1 jajko - 2 duże łyżki śmietany 18 % - kilka kropel olejku waniliowego Ciasto zagnieść szybko i włożyć w woreczku do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć blaszkę albo naczynię żaroodporne o średnicy 28 cm razem z brzegami aż do samej góry, piekarnik nagrzać(...)przepisu na opakowaniu jakieś 2 godziny wcześniej żeby zdążyła stężeć. Cukier mieszamy ze śmietanfixem , schłodzona śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach i jak zaczyna gęstnieć wsypujemy powoli cukier. Na ostudzony kruchy spód wykładamy schłodzoną masę kajmakową na wysokość ok pół centymetra ,jak ktoś woli bardziej słodkie to można więcej :) na to wykładamy bitą smietanę a na niej układamy owoce ,zalewamy tężejącą

Wypieki Rene
,,Orzechy i dynia pod złotą kołderką’’ 124

brzoskwiniowe 2 Łyżki jabłka z brzoskwiniami i cukrem Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka zmiksowanych orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy z sodą i mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Oba placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)około 30- 40 minut Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy z prażonymi jabłkami. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Połowę ubitej śmietany wykładamy na puree z dyni

Podróż w kulinaria
Orzechowo-dyniowa krajanka 193

W sezonie dyniowym i ja nie mogłam oprzeć się dyniowym wypiekom. Popełniłam więc orzechowo-dyniową krajankę z serem od Doroty  (przepis troszkę zmieniłam). Powiem sczerze

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania