pieczenia - opcjonalnie kilka łyżek cukru pudru - szczypta soli Polewa kajmakowa: - reszta kajmaku z puszki - 50 ml śmietanki 30 % - 50 g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko i włożyć do lodówki w woreczku na pół godziny . Po tym czasie wyłożyć na blaszce i rozgnieść równomiernie ,można palcami lub jak ktoś woli rozwałkować . Piekarnik rozgrzać(...)cytryny ,spróbować masę jeżeli jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru ,u mnie opinie były podzielone ;) Piekarnik rozgrzać do 160 stopni , masę serową wyłożyć na wystudzony upieczony kruchy spód i piec ok 70-80 minut . Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika . Resztę kajmaku podgrzać ze śmietanką ,wrzucić migdały,zagotować i odstawić do ostudzenia. Wylać na wystudzony sernik i Smacznego
Wypieki Renewszyscy lubimy proste rozwiązania, a takie właśnie jest to ciasto. Przygotowałam je dosłownie w potrzebie chwili. Do rozkrojenia nadaje się praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. Ciasto jest kruche, nie za słodkie i bardzo dobre. Polecam :) Składniki: * 200 g masła * 1/4 szklanki cukru * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 żółtka * szczypta soli * dżem- smak dowolny (u mnie
Zrób to smacznieRustykalna tarta, czyli Galette chodziła za mną już od zeszłego roku. Galette Bretone robiłam już kiedyś wytrawne z naleśników gryczanych, a jeśli chodzi o galette to
Blondynka GotujePrzepis dostałam od mamy jako jedno z tych bardziej skomplikowanych do wypróbowania. Nie mogłam mu się oprzeć, gdyż jest takie ładne kolorowe, a po upieczeniu okazało
Na Ciasteczkowych PapierachWczoraj był ostatni dzień szkoły. W przyszłym tygodniu jeszcze projekt, w następny poniedziałek egzamin, ale wczoraj po raz ostatni mieliśmy zajęcia w piekarni. Było ciasto duńskie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZawsze, kiedy zaczyna się "sezon" na cytrusy i można bez problemu kupić dojrzałe, niewoskowane cytryny, bardzo chętnie piekę przepyszną, angielską tartę cytrynową. Ze względu na swój
maniapieczenia" Chwila przerwy między mało interesującą lekturą na studia. Chwila, którą nie mogłam wykorzystać inaczej, jak na przygotowaniu czegoś smacznego w kuchni. Miałam w pudełku jeszcze kilka
Słodkie PrzyjemnościOstatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne
Z miłości do słodkościDzisiejszy post wyłącznie dla miłośników kokosa i czekolady, jest o kokosowo-czekoladowym cudzie, który strasznie uzależnia. Nie baczcie na milion kalorii pochłanianych z każdym kęsem, ale
Mia Cucina SofietaAkademii Smaku, które poprowadzę, nazwa „Super babki i fajne ciacha” chyba mówi sama za siebie czego można się będzie spodziewać. Polecam również ciasteczka o kształcie kwiatków albo kruche orzechowe serca one też doskonale nadadzą się na prezent. Kto się skusi na takie ciasteczka guziki i upiecze je razem ze mną? 180 g miękkiego masła 70 g cukru(...)szczypta soli Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz sok z cytryny – miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę połączoną z solą i zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy ciasteczka przy użyciu np. kieliszka do koniaku. Na środku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZmielone orzechy zmiksować ze śmietaną, rumem i cukrem pudrem. Może się zdarzyć, że będzie potrzeba nieco więcej śmietany, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Posmarować równomiernie masą kruchy spód ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić. Śmietanę z cukrem pudrem wymieszać w rondelku i gotować przez 5 minut. Przestudzić
Kulinarne Inspiracjemogłam mu się oprzeć. Upiekłam bardzo podobny (zmieniłam niewiele) i już całkiem skradł moje serce. Pyszna serowa masa, z lekkim migdałowym aromatem między dwoma warstwami niezwykle kruchego, kakaowego ciasta - brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Wygląda wspaniale, ładnie się kroi, jedyną jego wadą jest, że szybko znika;) Mam ambitny plan mocnego ograniczenia słodyczy w okresie wielkiego postu, póki więc karnawał trwa
6nieboKruche, delikatne, rozpływające się w ustach. Nie zmieniają kształtu w piekarniku. Idealne do kawy lub herbaty 😊 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej + 120 g mąki pszennej do wersji kakaowej 240 g masła 6 łyżek cukru pudru +2 łyżki do wersji kakaowej 30 g kakao opcjonalnie skórka z pomarańczy, aromat waniliowy, cytrynowy Przygotowanie: Składniki na ciasto
Słodka Strefabyło i w tym przypadku. Moje mini rogaliki miały tylu amatorów i trudno się dziwić. Ale zdążyłam zrobić fotki zanim zniknęły z półmiska Składniki na ciasto krucho-drożdżowe: 900 g mąki pszennej ( luksusowej typ 550 ) + trochę do podsypania sól 380 g tłuszczu (pół na pół masła i margaryny) 60 g cukru (brak na zdjęciu) 2 - 3 jajka 3 żółtka(...)cukier, oraz jajka i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wszystko wymieszałam, żeby składniki się połączyły i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. W tym czasie zrobiłam masę z orzechów włoskich wg tego przepisu . Jest doskonała do rogalików. Ma idealną konsystencję. Ciasto
Kuchnia u Krysimowa o kruchym pierożku połączonym z kurczakiem, serem i nutą tymianku świeżego. Tym razem w pierożku jest pierś z kurczaka, ale równie dobrze możemy do tego wykorzystać kurczaka pieczonego lub ugotowanego, który pozostał nam z obiadu. Robi się je szybko, a i jest to super sposób na wykorzystanie "resztki"mięsa obiadowego. SKŁADNIKI : ( na ok 16 pierożków) ciasto
Basia w kuchni