kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:342/735)

Misiankowa szarlotka 129

O tej szarlotce słyszałam już dawno. Pierwszy raz zobaczyłam ją w dodatku do Gazety Wyborczej Obok zdjęcia szarlotki było również zdjęcie Pani Misi Zielińskiej, właścicielki kawiarenki

bistro mama
Rurki z kremem 403

Nie wiem jak Wy, ale ja baaaardzo lubię rurki z kremem. Po raz pierwszy postanowiłam zrobić je sama;) Zawsze myślałam, że są bardzo pracochłonne, ale okazało

Z miłości do słodkości
lawendowe ciasteczka 103

suszonych kwiatów lawendy dodaje się do nich także miód lawendowy - są kruche i na prawdę lawendowe! Przepyszne :) W dodatku robi się je prosto, nie potrzeba żadnych foremek itp. :)   KRUCHE CIASTECZKA Z LAWENDĄ przepis autorski // 20 ciastek ~250g mąki pszennej ~100g masła ~łyżka miodu lawendowego ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżka suszonych kwiatów lawendy (ja dałam 1 1/2 łyżki :)) ~180g(...)cukru ~jajko Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i lawendę, zrobić wgłębienie i wbić tam jajko, dodać pokrojone w drobną kostkę masło, miód i zagnieść ciasto (ew. dodać trochę zimnej wody jeśli nie będzie chciało się skleić). Następnie z ciasta uformować wałek o długości ok. 20-22cm i pociąć je na 1cm kawałki. Ciasteczka ułożyć

chili & sugar
Ciasteczka maślano-waniliowe z reniferem Rudolfem 131

razem wywołują zachwyt wśród Maluszków. Tym razem upiekliśmy je wspólnie z moim 5-letnim synkiem, specjalnie z okazji Mikołajek w "zerówce". Do przygotowania tych ciasteczek nadaje się każde ciasto na kruche ciasteczka np. maślane lub korzenne. Ja tym razem wybrałam wersję maślano-waniliową. Składniki na ok. 30 ciastek: 360 g mąki 180 g zimnego masła 140 g cukru pudru

Pełny talerz
Quiche ze szpinakiem i soczewicą 184

Sycący i bardzo zdrowy quiche z dużą ilością szpinaku, soczewicy i suszonych pomidorów dostarczy Wam sporą dawkę łatwo przyswajalnego białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Pyszne

maniapieczenia
Rogaliki piwne (3składnikowe) z powidłami 684

Dobry wieczór! :) Dzisiaj znowu mam dla Was rogaliki, tym razem przepis szybki w przygotowaniu, mało składników, a są mega pyszne i bardzo szybko znikają z talerzy! :) Ciasto bardzo kruche rozpływa się w ustach. Już dawno miałam w planach je przygotować, dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień :). Jedyną ich wadą jest to, że znikają w mgnieniu oka! Zapraszam! Składniki: 2 szklanki(...)tortowej 200 g masła 1/2 szkl piwa jasnego dodatkowo: powidła jajko cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać masło, posiekać nożem, dolać piwo i zagnieść na jednolitą masę (ciasto powinno odchodzić od rąk i miski). Ciasto schłodzić w lodówce 30 minut, po tym czasie podzielić je na dwie części. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować każdą na cienkie koło. Wykroić

Trufelkowo
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 183

mojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)oleju kokosowego lub zimnego masła (u mnie olej) 2 żółtka z jaj rozmiar L 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto nie chce się kleić) Budyń jaglano-śmietankowy: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z tą instrukcją 400 ml śmietany 30% 1/4 szklanki cukru pudru Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru Składniki na spód

moj przepis na
Mini tarta z truskawkami 56

Wiem, że sezon truskawkowy ruszył pełną parą, bo co widzę smaczne przepisy to królują te owoce. Ja dziś znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek

Pink Envelope
Mazurek z kremem czekoladowym z pieczonymi gruszkami i orzechami włoskimi 137

chciałam wypróbować przed świętami trochę wariacji z owocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej orzech włoski. Moja rodzina już nie może się ich doczekać. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki

KreatywnePiny
Galette z pomidorami i ricottą 170

jeśli ktoś woli, to ostatnio bardzo modny przepis, będący alternatywą dla typowych tart. Nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie(...)pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym!Ciasto:250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej)120 g masła1 płaska łyżeczka soli1 jajko50 ml zimnej wodyZ podanych składników zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe

Food Square
Śliwki w kruszonce 251

Placek rewelacja...polecam naprawdę szczerze:) Składniki; 30 dkg maki, 10 dkg cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy

Anioły w kuchni
Sycylijskie cannoli 389

Cannoli, czyli tradycyjny włoski deser- kruche rurki nadziane kremem z ricotty na mój sposób... nie na białym winie a na whisky (to akurat miałam w domu). Na mące pszennej i żytniej, z kremem z ricotty i limonki. Mega! Ważne, by rureczki nadziewać przed samym podaniem, by mieć pewność, że cannoli będą chrupiące, a krem chłodny. Inspiracją była(...)książka Pawła Małeckiego- "Cukiernia Lidla". Wypróbujcie koniecznie! Składniki: (na ok. 35-40 sztuk) Ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej typ 720 2 kopiaste łyżki cukru pudru szczypta soli 70 ml whisky (lub białego wytrawnego wina) 50 g stopionego masła 2 żółtka Nadzienie: 3 łyżki śmietany kremówki 36% 80 g cukru pudru 250 g serka ricotta

Nastoletnie Wypiekanie
Guziki w trzech smakach 175

Chantel - u niej są cztery smaki, u mnie tylko trzy. Ale za to jakie! Orzeźwiająca cytryna, pobudzająca kawa i intensywne kakao. Każdy pyszny, choć mi najbardziej smakują kawowe... Idealnie kruche sprawiają, że nie można się od nich oderwać. Upieczecie...? Ciasteczka guziki Składniki: (na 30-35 sztuk) 150 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 230 g mąki pszennej(...)łyżki kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać żółtko, połączyć. Partiami dodawać mąkę, zagnieść gładkie, dość miękkie ciasto.  Podzielić je na 3 równe części. Do pierwszej dodać skórkę z cytryny, do drugiej kakao, a do trzeciej - kawę. Dokładnie zagnieść. Uformować z ciasta trzy kulki, zawinąć w folię spożywczą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 125

zbyt dużo składników, a bohater przepisu - tu borówki amerykańskie - ma okazję do zaprezentowania całego spektrum smaków i aromatów.  Tarta z borówkami P. Herme idealnie spełnia moją zachciankę. Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki! Nie mam pojęcia, jakie za Wami chodzą teraz zachcianki, bo chodzą na pewno, ale jeśli kiedyś jedna z nich będzie borówkowa(...)pamiętajcie, że pora ani sezon nie ma znaczenia! Bo z zachciankami jest jak z tym krokodylem - "jeśli nie chcesz mojej zguby...". TARTA Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI PIERRE'A HERME Na ciasto: 130 g masła o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 35 ml mleka  175 g mąki 1/2 łyżeczki cukru pudru (moim zdaniem to zdecydowanie za mało, daję kilka łyżeczek

KUCHARNIA
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 261

płaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinyłyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejgarść rodzynekZimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folięspożywczą i wkładam do lodówki na około 20 minut.Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone(...)bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową,po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiamdo nagrzanego piekarnika, piekę około 45-50 minut w 180 stopniach,aż wierzch pięknie się zezłoci. Studzę poza piekarnikiem.Ozdabiam

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania