dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Głęboki, wyrazisty smak ciasta, w połączeniu z owocami, to doskonała propozycja na deser. Ten deser z pewnością trafi w gusta czekoladowych potworów ;-). Spód ciasta jest kruchy i nie zawiera cukru. Do jego zrobienia użyliśmy karob . Na spodzie wylany jest krem z dodatkiem skórek z pomarańczy. Wierzch ciasta pokryła polewa czekoladowa, na której dodatkowo ułożyliśmy borówki
Ciasna Kuchniakawy/herbaty? W lodówce miałam gotowe ciasto na rogaliki "croissant", słoiczek smażonych wiśni (zrobione jeszcze w wakacje). Pomyślałam nic tak fajnie nie smakuje, jak domowe ciepłe i kruche rogaliki. Ciasto na Croissant jest bardzo pracochłonne, ale jak mamy możliwość kupna dobrego, gotowego ciasta korzystam z tego. Czytaj więcej
Ana Mari's worldkawy/herbaty? W lodówce miałam gotowe ciasto na rogaliki "croissant", słoiczek smażonych wiśni (zrobione jeszcze w wakacje). Pomyślałam nic tak fajnie nie smakuje, jak domowe ciepłe i kruche rogaliki. Ciasto na Croissant jest bardzo pracochłonne, ale jak mamy możliwość kupna dobrego, gotowego ciasta korzystam z tego. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDługo czekałam z wypróbowaniem tego przepisu, teraz wiem że zdecydowanie za długo! To ciasto jest wręcz idealne zarówno wtedy kiedy nie mamy za dużo czasu na
Słodka Kraina WypiekówWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na przepyszny i mój ulubiony sernik Karakuł . Połączenie kruchego kakaowego ciasta z masą serową , myyy pycha :) myślę że ten sernik zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao
Sama słodycz i szczypta chiliPomysł na takiego mazurka znalazłam tutaj ..ja zrobiłam ciut inaczej wykończenie..z resztek ciasta zrobiłam kratkę ..Mój mazurek był pieczony w blaszce kwadratowej i zostało mi
Moje domowe kucharzenieBajeczna tarta :) Intensywnie cytrynowa, delikatnie słodka z pyszną, kruchą bezą na wierzchu. Prezentuje się fantastycznie, smakuje jeszcze lepiej. Całość jest orzeźwiająca, beza uzupełnia słodycz. Nas oczarowała :) Polecam! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła sok i skórka z 1 cytryny Masa cytrynowa: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody
Domowa cukiernia Ewysztuki na jeden koszyczek. Masło stopić ,posmarować nim płaty filo, nałożyć jeden na drugi ( 4 sztuki) i włożyć do foremek. Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z lionką i kolendrą. Nałożyć do miseczek z ciasta filo ,dołożyć truskawki ,beziki i paski kandyzowanego pora
Kulinarny karnet ChristopheraUwielbiam wszelakie tarty, a ostatnio przede wszystkim tarty na słodko z różnymi owocami. Są proste w wykonaniu i pysznie smakują ;-) Kruchy spód, słodka, budyniowa masa i lekko kwaskowate owoce - połączenie idealne! Serwując porcję można dołożyć jeszcze gałkę ulubionych lodów. Smakować będzie jeszcze wyborniej ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: spód: - 200 gram mąki - 100 gram masła - 50 gram cukru - 1 jajko(...)łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 3 jaja - 2 łyżki masła - 2/3 szklanki cukru - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo: - jagody do wyłożenia Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą masło, mąkę, cukier, wbijam jajo, dodaję proszek do pieczenia. Szybko wyrabiam, tworząc kulę i wykładam ją na formę do tarty. Piekę ok. 25 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg
WielopokoleniowoOczywiście może mój wypiek nie wygląda "szałowo" ale tylko do pierwszego ugryzienia. Pod białą poduszką schowałam owoce nasączone rumem i miodem, no w końcu czasami trzeba sobie dogadzać. Ciasto oczywiście kruche z nutą miodu doda fajną nutkę słodyczy, mam przynajmniej taką nadzieje. Nie byłabym sobą jakbym nie podjadła jednej:) oby wszyscy przyszli szybko bo nie wiem czy utrzymam ręce
ciastkarnia na kruchym spodzieUrocze rurki oblane (a raczej wysmarowane pędzelkiem) czekoladą. Z dodatkiem polewy stają się kruche i niesamowicie pyszne. Z całą pewnością ciężko się od nich oderwać, uzależniają :) Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g masła olej lub masło do smarowania foremek 2 łyżki masła 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej Krem maślany: 200g masła (prawdziwego masła, minimum 82% tłuszczu) 150g(...)tniemy na kawałki, dodajemy do miski razem z cukrem pudrem i esencją waniliową, ubijamy około 7 minut na gładki krem. Odstawiamy do lodówki. Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkowujemy – najlepiej na jeden długi a wąski pas. Foremki do rurek smarujemy olejem/masłem. Foremkę kładziemy na pas ciasta, zawijamy ciasto
Gotowanie i blogowaniemojprzepisna.pl | Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Tak to jest jak się zaczyna pieczenie ciasta z przeświadczeniem, że wszystkie składniki są, a jak już mąką przesiana, owoce
moj przepis naSezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek. Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek do pieczenia bezglutenowy siemię lniane mielone mleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka 1 szklanka pół łyżeczki 1 łyżka 3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki cukier waniliowy
głodny alergikDynia obowiązkowo też musi być :) Dzisiaj proponuję kruche ciasteczka kakaowe w wersji na Halloween, ale równie dobrze można je przygotować używając dowolnej foremki. Ciasteczka są puszyste i bardzo kruche, gdyż ciasto jest ucierane. Podczas wałkowania trzeba wykazać się cierpliwością, ale efekt smakowy wynagrodzi Wam wszystkie trudy. Można je ozdobić lukrem, polewą czekoladową i obsypać orzechami. Przepis ze strony BBC Good(...)Food . Polecam! Kakaowe kruche ciasteczka Składniki na 20 sztuk: 125g miękkiego masła 85g cukru pudru 180g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 żółtko 1 łyżka mleka szczypta soli łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie) Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy żółtko, mleko i wanilię i miksujemy do połączenia składników. Mąkę
Smak mojej kuchniczyli kruchy i lekki jabłecznik Pyszne lekkie i po czasie :) Urodziny dawno były, zreszta szarlotka też była po czasie. Jednak faktem jest, że była lekka, pyszna lekko słodka lekko kwaskawa i w żadnym bądź razie nie była sucha... Cala zatopiona w krwisto czerwonym truskawkowym sorbecie... Mniam... Więc jak to jest? można lekko i bezglutenowo? bezjajecznie? a jednak bajecznie? :) Mam nadzieję(...)kółeczko, takie, jak nasza forma. Sprytnie przekładamy na wałku na formę do pieczenia. Ciasto dociskamy do formy, musi zachodzić na brzegi. Warto tez pokłuć widelcem dno, aby oddychało. Ciasto jest kruche więc delikatnie musimy się z nim obchodzić :) Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami. Na górę układamy, lekko nakładając na siebie plasterki jabłka. Na całość skrapiamy resztą ciasta
Lajtkraft food intolerancebyć strasznie słodka. Tak właśnie trafiłam na ciasto snikers u Marty . Ciasto nam bardzo smakuje, dla mnie może odrobinę za słodkie, następnym razem do ciasta dodam mniej cukru. Ciasto jest kruche, więc najlepiej je zrobić dzień wcześniej, żeby trochę zmiękło, ale na wszelką chandrę i brzydką pogodę jest idealne Składniki: - 400 g mąki tortowej - 250 g margaryny(...)cukru (trochę więcej niż cała szklanka) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się tym zrażać, bo zmiękną
dom-agi.plchoć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych
vaniliowoczekoladowaPrzepis dostałam ostatnio od sąsiadki :) Ciasto jest kruche, a krem wprost rozpływa się w ustach. Tym większe było moje zdziwienie gdy odkryłam, że do kremu dodaje się olej. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 margaryna 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek jaja Składniki na masę: 5 białek jaja 1 szklanka cukru 1 cukier
Tradycyjna Kuchniadobry sposób na odreagowanie, jeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków. Tak przygotowane ciasto trzeba jeszcze cienko rozwałkować i powycinać ciastka, a następnie je usmażyć. Gwarantuję, że smak własnoręcznie zrobionych faworków, wynagrodzi Wam czas spędzony na ich przygotowaniu. Składniki(...)blat i zbijamy drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków). Ciasto wałkujemy porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące
Smakowity Blog Kulinarnyrodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy, nietuzinkowy sposób na dekorację tych ciasteczek lukrem.Składniki:300 g mąki1(...)czarnykakaoMąkę wymieszać razem z sodą, solą, cukrem waniliowym, cukrem i przyprawami (fot.1). Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat rumowy, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 7 - 10 mm. Foremkami wycinać ciasteczka "ludziki
Świat Ciasta