Rogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki
ChilliJemySernik można zrobić bez przekładania, używając tylko ciasta na spód. - Masą serową można również przełożyć biszkopt. - Sernik można przygotować w formie tortu. Sernik gotowany – najlepszy w swoim gatunku. Ciasto bardzo kruche i delikatne. Masa kremowa i wilgotna. W wersji świątecznej dodatek bakalii będzie dodatkowym atutem. Gorąco polecam na święta… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na serniki na blogu: Chatka
mojewypiekiinietylkoKlasyczna szarlotka na kruchym miodowym cieście obficie oblana cytrynowym lukrem. Ciasto wręcz prosi się, by upiec je na chłodne jesienne wieczory, które dopiero przed nami. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Blaty miodowe: 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej 175 g cukru 200 g zimnego masła
Nastoletnie WypiekanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sezon na jabłka w pełni, więc nie może w nim zabraknąć pysznych ciast z jabłkami. Szarlotka z
Marta GotujeMasło maślane i herbatniki herbaciane ? W sumie to tak, bo i masło i herbata, które to spotkały się w jednym herbatniku. Aromatycznie, chrupiące, takie
kolorowotorcikowoRewelacyjna szarlotka, godna polecenia. U nas w rodzinie jeden z najbardziej popularnych przepisów. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i zagnieść szybko dłońmi. Podzielić ciasto na
Kuchnia PokoleńPrzez dwa tygodnie smakowałam wielkopolskiej wsi. Wioska ta jest położona między jeziorem, a rzeką Wartą, co sprawia, że wędkarze ( tacy, jak mój tata) mają tu ogromne
Kuchnia w Słońcu SkąpanaW mojej rodzinie na Wielkanoc mazurka zawsze piekła babcia, oczywiście najlepszego! Tym razem jednak sama zmierzyłam się z tym tematem, podważając odrobinę tradycyjne składniki mleczkiem kokosowym
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWrzesień. Niby wciąż bardzo ciepło, pogoda piękna ale słońce już innym ciepłem muska nasze ramiona i policzki, a zachody inny mają odcień złota. Ale ciągle pięknie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDokładnie rok temu postanowiłam rozpocząć przygodę z blogowaniem :) Czas szybko minął i zaowocowało to wieloma smacznymi potrawami, które możecie znaleźć na moim blogu. Nie mam
Tagebuch po polskuSkładniki: 25 dkg mąki 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 cukier waniliowy 2 łyżki śmietany lub wody ok. 100 g
czarrna od kuchniRobiłam je jako dziecko z moją Babcią Składniki 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
czarrna od kuchnimiędzy innymi: - napoje (soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady z nietypowymi dodatkami) oraz dział poświęcony popularnym odmianom jabłek Autorka w książce opisuje ponad 20 odmian jabłek. Dowiemy
Smakołyki AsiTarta ze szparagami to jedna z moich ulubionych tart. Tutaj wykorzystałam szparagi białe i zielone. Które szparagi wolicie? białe czy zielone? ja osobiście zielone, chrupiące i
Moje Małe Czarowaniekorzystałam. Często wracam do starych, sprawdzonych receptur, by cieszyć się ich smakiem na nowo i dzielić się nimi z najbliższymi. Paszteciki na piwie (i do piwa ;)) charakteryzują się kruchym, smakowitym ciastem, idealnie harmonizującym się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet
Rozpustne gotowanie