To nie Prima Aprilis. Na moim blogu pojawiła się prawdziwa Baba z jajami. Ale spokojnie. Nie chodzi mi o żadne modyfikacje genetyczne. ;) Jaja są od kur
Pełny talerzSkładniki na spód: 185 g mąki pszennej 60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów) 180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny) 2 żółtka ugotowane na
My Culinary ArtSkładniki na spód: 185 g mąki pszennej 60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów) 2 żółtka ugotowane na twardo 1 żółtko surowe 70 g cukru
My Culinary ArtSkładniki na ok. 30 ciasteczek: 300 g masła 180 g drobnego cukru 1 jajko 460 g mąki ulubiony dżem CZAS PRZYGOTOWANIA: 30-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI
My Culinary Artsposób wyciąć garnitur. Białe ranty malujemy lukrem, muszkę przyklejamy również lukrem. Gotowe ciastka pakujemy w folię i szczelnie zamykamy. Można je przechowywać przez kilka miesięcy. Ciasto będzie kruche, a lukier plastyczny dosyć twardy
Jadło i czytadłoMałe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są otwarte. Ciasto formuje się dookoła farszu. W Polsce i Rosji niemal zapomniane, we Francji często spotkać można je pod nazwą „pirożki”, ale tak naprawdę swoją
Gotuj z Blue RavenDalej korzystam z sezonu na truskawki i rabarbar. Niestety daje się odczuć, że sezon ten już się kończy. Zjadam truskawki z jogurtem naturalnym, ze śmietaną, same
dom-agi.plZapach pieczonych jabłek z dodatkiem wanilii i cynamonu, czy można wymarzyć sobie coś lepszego w szare, jesienne, sobotnie popołudnie. Jabłecznik w połączeniu z dobrą kawą i
dom-agi.plSkładniki: Spód: 0,5 kostki masła niesolonego 0,5 szkl cukru pudru szczypta soli 2 szkl mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżka zimnego mleka lub wody
Luźna KuchniaSkładniki 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
Luźna KuchniaSkoro jutro Ostatki, skoro po Tłustym Czwartku niejednemu jakiś kilogram doszedł do dźwigania to dziś proponuję faworki pieczone, lekkie i pyszne. Wszystkim posmakują na pewno. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniezimą - na balkon albo na zewnętrzny parapet :) NIGDY nie otwieramy puszki gorącej ponieważ może wybuchnąć i się poparzymy! Karmel gotowy :) Można go zastosować do lodów, do ciast, do kruchych babeczek, do posmarowania blatów waflowych. Tak naprawdę to do Was należy inwencja twórcza :) Na zdrowie? Nie bardzo - za słodkie. Ale smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp. Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu powinno
Przepisy i porady kulinarneŚliwki jeszcze są więc trzeba z nich korzystać dlatego też dzisiaj zajadamy się pyszną tartą. Tarta smakuje i pachnie obłędnie. Podczas jej pieczenia unosi się po
Krakowskie smaki AniOdrobina lata zimą (dzięki owocom) lub zimy latem (nie wiem czemu, ale właśnie zimą, a raczej ze śniegiem kojarzy mi beza). Deser słodki i to bardzo
Wypieki i Rumieńce