kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:366/735)

Faworki - extra kruche 246

już ostatnie dni karnawału i idealny momeny na przygotowanie pysznych, kruchych faworków z mnóstwem cukru pudru aromatyzowanego wanilią. Wymagają trochę pracy, ale efekt wart jest wysiłku :) SKŁADNIKI 500g mąki pszennej 6 żółtek 1 szklanka kwaśnej śmietany 40 ml spirytusu dodatkowo: cukier puder cukier z prawdziwą wanilią olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z żółtkami, śmietaną(...)owijamy folią i odkładamy na 15 min. Następnie ciasto wybijamy wałkiem (powinny pojawić się pęcherzyki powietrza) i odkładamy na kolejne 15 min. Ciasto rozwałkowyjemy jak najcieniej (im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki). Wykrawamy przy pomocy radełka lub noża prostokąty, który nacinamy w środku i jeden z końców prostąkąta przewlekamy przez nacięcie. W płaskim garnku/ rondlu/ dużej patelni rozgrzewamy olej

DefinicjaSmaku
Faworki na piwie 121

Przepis pochodzi z książki „. Domowe wypieki .” Składniki: 6 żółtek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki spirytusu 1 łyżeczka masła ( dałam margarynę) ½ szklanki jasnego piwa ( można dać odrobinę więcej jeżeli ciasto jest za kruche) szczypta soli olej do smażenia kostka margaryny cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej żółtka, piwo, sól i masło. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie

Na słodko lub wytrawnie
Sernik „puszysty” 3363

Sernik na kruchym spodzie, wyjątkowo puszysty jak chmurka… Delikatny, aksamitny i rozpływający się w ustach. Jest jednym z nielicznych serników, który mi naprawdę smakuje i często gości na moim stole. Składniki:Spód:1/4 szklanki cukru1 i 3/4 szklanki mąki1 całe jajko2 żółtka100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg zmielonego twarogu400 ml śmietany kremówki8 jajek (oddzielone żółtka(...)dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.Piekarnik nagrzać do 170’C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min.Masa serowa:Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie

Oryginalny smak
Kostka alpejska 603

bardzo mnie kusiło od dłuższego czasu, żeby spróbować jak smakuje. W końcu upiekłam i spróbowałam swoją wersję. Polecam Wam również. Koniecznie upieczcie. Moja dobra rada. Bezy do ciasta muszą być kruche, a nie ciągnące się w środku. Dżem powinien być lekko kwaśny, aby przełamał słodycz masy. Ciasto smakuje najbardziej na drugi dzień. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta

O kuchni z uczuciem
Tarta z jabłkami 153

przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać schłodzone masło, żółtko i śmietanę. Wysiekać nożem i długo wyrabiać.  Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki, żeby ciasto było bardziej kruche. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody. Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości).  Formę na tartę mocno

Lawendowe Niebo
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 165

ponieważ słodkie wypieki cukiernicze zwykle zawierają znaczne ilości cukrów i tłuszczy, które hamują rozwój drożdży. Do wypieku określonego rodzaju ciasta zwykle używa się następujących środków spulchniających: • drożdże – do ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego trwałego

Trzeci talerz
Orkiszowa tarta z karmelizowaną pigwą i karmelizowanymi orzechami 143

rozpuści i pokryje wszystkie orzechy ściągam patelnię z ognia a orzechy przekładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia (orzechy nie przykleją się do niego). Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolitą masę. Dzielę ciasto na dwie części, z czego jedna jest przeznaczona na spód więc powinna stanowić 2/3 ciasta. Umieszczam owinięte w folię spożywczą dwie kulki ciasta w lodówce

Mango Papaja
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 157

masła (roztopionego) kilka kropel esencji waniliowej piana 5 białek 1 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy ponadto 1 puszka brzoskwiń cukier puder A jak to zrobić: Wszystkie składniki ciasta zagnieść jak kruche, podzielić na dwie części (jedna większą, drugą mniejszą) i włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Gdy ciasto się schłodzi, większą częścią wyłożyć blachę, wcześniej wyłożona papierem do pieczenia

Kuchnia w opałach
Szybki piernik – najlepszy 205

ciasteczka i świąteczne ciasta: – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 125 g masła – 250 g cukru – 2 jaja rozmiar L – 4 łyżki

nietylkopasta.pl
Chrupczosy- świetna przekąska 124

jego idealnym dopełnieniem, bez dwóch zdań. Często także dodaje się wino do potraw, by ich smak nabrał głębi i szlachetności. Nie wiedziałam jednak, że wino może być częścią ciasta, świetnego jako krucha baza do przeróżnych wypieków, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Postanowiłam poeksperymentować i okazało się, że owo ciasto usmażone, samo w sobie stanowić może świetną przekąskę. Konieczne sprawdźcie! Czytaj

Pichceniomania
Sernik na zimno z truskawkami 171

kwintesencja lata. Moje ulubione owoce w nadmiarze, niezbyt dużo pracy i ciasto bez nagrzewania mieszkania. Tym razem zdecydowałam się na spód z pokruszonych herbatników i był naprawdę mocno kruchy. Ale całe ciasto było spójne. Zdjęcia to już tylko wspomnienia – całe zniknęło w pracy Przepis wypatrzyłam u Pauliny z Czekoladą utkane, ale postawiłam na zwykłą galaretkę. Biegnijcie po truskawki

Pasja Smaku
TARTA TATIN Z KIWI 177

100g cukru kryształ 50g masła 6 dużych, dojrzałych kiwi 200g mąki 100g masła 30g cukru 1 jajko szczypta soli Z mąki, masła, cukru i jajka oraz soli zagniatam ciasto na modłę kruchego. Masło siekam z mąką i cukrem, dodaję jajko i dokładnie wyrabiam, aby powstała gładka, elastyczna kula ciasta, którą owijam folią spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki

W kuchni Karmel-itki
Kruche ciastka z orzechami + film 107

Chrupiące, przepełnione orzechami z delikatną nutą miodu, kruche ciastka, będą pyszną przekąską na świątecznym stole, sprawdzą się również na inne okazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, orzechy czy pestki.     składniki na formę 22 na 28 cm ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 150 g zimnego masła szczypta soli masa orzechowa(...)jeszcze około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę do studzenia i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu aż całkowicie stwardnieje. Twarde ciasto kroimy na mniejsze kawałki.   Artykuł Kruche ciastka z orzechami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami 134

Kruche i podzielne małe babeczki idealne do kawy. Z domowymi bezami i masą o smaku adwocata są wyśmienite. Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki  MŁYNOMAG 1/4 szklanki cukru pudru Szczypta soli 120 g masła 2 żółtka Bezy: 2 białka 2 łyżki cukru Szczypta soli Krem: 100 g margaryny 3 łyżki masy krówkowej o smaku adwocata Ciasto: Mąkę przesiewamy

VioletoweKucharzenie
SZARLOTKA CIASTO 165

Pyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka! To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-) Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania łyżka masła do posmarowania blachy Jabłka: 8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka

potrawyregionalne
Maślana tarta z owocami z kompotu 253

owoców zamkniętych w słoiku. To wspaniałe dary lata były inspiracją do wykonania maślano-owocowej tarty z kruszonką. Możemy się też posłużyć mrożonymi owocami. To słuszny kawałek ciasta, cechujący się grubym a zarazem krucho -maślanym spodem, na którym ułożone są owoce zasypane pyszną i słodką kruszonką. Duża forma 24x45 cm ( piekąc ciasto w mniejszej blasze pamiętajcie o zmianie proporcji składników

kawawszklance
Rustykalna tarta z jeżynami 194

mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych skład ciasta – dodaje się do niego drobną polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche – nawet lekko chrupiące i nic, a nic nie nasiąka. Dodatek polenty nie każdemu przypadnie do gustu, ponieważ ciasto ma inną strukturę – kaszka chrupie w zębach

Poezja smaku
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 399

zapomnienie i ostatnio przeglądając internet trafiłam na niego ponownie na  blogu Moniki . Tym razem klamka zapadła - piekę :) Strasznie żałuję, że skorzystałam z przepisu tak późno, bo ciasto jest przepyszne. Kruchy spód, słodziutka góra i rozpływające się jabłka w środku. Rewelacja!  Zachęcam do skorzystania z przepisu jeśli lubicie ciasta z jabłkami (ja uwielbiam!).  Proporcje podaję po mojej modyfikacji

Walijskie Pichcenie
SERNIK ROSA Z SOSEM WIŚNIOWYM 182

pozostałe składniki. Powstała masa powinna być dość płynna Składniki na ciasto: 400 g mąki 100 g margaryny 100 g cukru 1 łyżka smalcu (można pominąć, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche) 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę

Banana Smiles
Kolorowa tarta z bakłażanem i marchewką 358

Tartę można wykonać albo na spodzie kruchym, albo na cieście francuskim. Tutaj akurat używałam francuskiego (kupiłam gotowe ciasto). Spód: ciasto francuskie (zanim wyłożymy na nie nadzienie, koniecznie trzeba je podpiec w piekarniku) Nadzienie: 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz, papryka słodka do smaku 1 papryczka pepperoni oliwa z oliwek Warzywa kroimy w kosteczkę. Na oliwie

kuchcikownia